Realitatea internationala pe scurt (7 Decembrie 2017)

Teama de vampiri a băgat o ţară în haos

Fapte neobişnuite pentru secolul XXI se petrec în aceste zile într-o ţară din Sud-estul Africii. Convinşi că sunt ameninţaţi de băutori de sînge, mai mulţi oameni au decis să se apere de unii singurii şi au pornit în căutarea presupuşilor răufăcători. Căutările au dus la morţi, au generat haos şi au pus în pericol chiar şi stabilitatea regională. Cel puţin nouă „vampiri“ au fost ucişi în ultimele trei luni în Malawi, o ţară de 118.000 de kilometri pătraţi şi cu peste 18 milioane de locuitori. Vînătoarea de presupuşi băutori de sînge a început la sfîrşitul Verii, iar primele capete au căzut la 16 Septembrie. Victimele au fost acuzate că au strîns sînge de la oameni pentru a-l bea în timpul unor ritualuri de magie neagră şi pentru a se îmbogăţi astfel. Puse în faţa acestei situaţii, autorităţile au întărit prezenţa poliţiei şi au scos armata pe străzi. Peste 250 de persoane au fost arestate, inclusiv 22 care au devastat un hotel crezînd că asigură cazare pentru „băutori de sînge“. Preşedintele ţării, Peter Mutharika, a denunţat aceste acţiuni, considerîndu-le „exemple foarte perturbatoare de justiţie populară“. Nu este pentru prima oară cînd Malawi se confruntă cu o astfel de situaţie. Aici unele temeri sunt adînc înrădăcinate. Albinoşii, de exemplu, sunt vînaţi şi ucişi, organele lor fiind folosite pentru ritualuri de magie tradiţională.

Cea mai tînără Regină

Regina Elisabeta a II-a a stabilit un nou record, aceasta avînd cea mai longevivă domnie, însă cea care deține titlul de cea mai tînără regină din lume este Jetsun, soția regelui Bhutanului, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Jetsun Pema a devenit regină la doar 21 de ani, iar în prezent, la 27 de ani, este declarată cea mai tînără regină în viață din întreaga lume. Suverana regiunii din Asia de Sud s-a căsătorit cu regele Druk Gyalpo, cunoscut sub numele de Regele Dragon, în anul 2011. Regele a așteptat ca Jetsun Pema să își termine studiile în Marea Britanie, iar cei doi s-au căsătorit la întoarcerea ei în Bhutan. Regina Bhutanului a studiat Relațiile Internaționale și Istoria Artei la Colegiul Regent din Londra. Jetsun Pema a devenit mamă în 2016, fiul ei fiind prințul Jigme Namgyel Wangchuck. Jetsun Pema se implică în diverse acțiuni caritabile, fiind cea care conduce Societatea Regală pentru Protecția Naturii. Colaborează și cu alte organizații, precum Societatea Crucii Roșii Bhutan, Bhutan Kidney Association sau Ability Bhutan Society.

Traficul de droguri reprezintă cea mai mare piaţă ilegală din Uniunea Europeană, generînd în fiecare an venituri de 24 de miliarde de euro, relevă un raport făcut public Miercuri de agenţia europeană de poliţie Europol

Peste o treime din grupările de crimă organizată sunt implicate în producţia şi comerţul de substanţe narcotice ilegale. Bandele infracţionale folosesc profiturile realizate din droguri pentru finanţarea altor activităţi ilegale, inclusiv a terorismului, notează Europol. Principalele stupefiante traficate în Uniunea Europeană sunt cannabisul şi cocaina. Totuşi, anchetatorii Europol au remarcat evoluţia rapidă a producţiei de droguri sintetice, în ultimii cinci ani fiind descoperite în blocul comunitar nu mai puţin de 620 de noi substanţe psihoactive.

Un exemplu privind noul trend este, potrivit Europol, prezenţa pe piaţa ilegală a fentanilului, un opioid de sinteză care, conform specialiştilor agenţiei, poate fi de pînă la 10.000 de ori mai puternic decît morfina. Din 2016, pe piaţă au apărut 14 noi droguri conţinînd această substanţă. În Marea Britanie, peste 60 de oameni au murit în primele opt luni ale acestui an după ce au consumat fentanil.

Executivul UE a decis, astăzi, să dea în judecată cele trei ţări care se opun regulamentului UE de a primi refugiaţi pe teritoriul ţărilor lor. Este vorba despre Cehia, Ungaria şi Polonia

Reamintim că Polonia a trimis o moţiune Comisiei Europene, solicitîndu-i să "întrerupă procedura de infringement în curs". În cazul în care demersul va fi continuat, Polonia este pregătită să îşi susţină cauza în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Și Ungaria a adoptat poziția Poloniei, mai ales după scrisoarea oficială adresată de Comisie, în acest sens. Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, în cazul că Ungaria nu se va conforma, urmează sesizarea Curţii de justiţie a UE. Motivaţia ţărilor vizate de UE: "Refugiaţii, în majoritate musulmani, nu-şi au locul în ţări cu o societate omogenă, predominant creştină, şi invocă preocupările în materie de securitate avînd în vedere atacurile sîngeroase comise de către militanţi islamişti în Europa".

"Cele trei ţări au pierdut deja la CEJ un proces pe tema migraţiei. Noul caz anunţă luni de zile de divergenţe juridice pe tema migraţiei, care a subminat capacitatea UE de a aborda alte probleme", notează Agerpress.

La doar cîteva ore după ce președintele american Donald Trump a recunoscut orașul Ierusalim drept capitala Statului Israel, Republica Cehă a urmat exemplul acestuia, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe al Cehiei.

"La ora actuală, Republica Cehă, înainte ca pacea dintre Israel și Palestina să fie semnată, recunoaște faptul  că Ierusalimul este de facto capitala Israelului, în limitele liniei de demarcație din anul 1967", se afirmă în declarația  Ministerului de Externe al Republicii Cehe. "Republica Cehă împreună cu alte state membre ale UE, în urma concluziilor Consiliului Afacerilor Externe ale UE, consideră că Ierusalimul este capitala viitoare a ambelor state, adică statul Israel și viitorul stat al Palestinei", se arată în declarație. Această mișcare diplomatică a Cehiei contrazice poziția general acceptată de statele membre ale UE, potrivit căreia orașul Ierusalim nu ar trebui să fie recunoscut ca și capitala statului evreu, decît după ce se va  ajunge la un acord de pace final între israelieni și palestinieni. Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, este cunoscut pentru opiniile sale pro-israeliene.(Jerusalem Post)

Manifestaţie de amploare în capitala Belgiei. Zeci de mii de oameni sprijină independenţa Cataloniei

Aproximativ 45.000 de persoane au manifestat joi, la Bruxelles, în sprijinul independenţei Cataloniei, la apelul a două asociaţii catalane, a anunţat poliţia belgiană pe contul său de Twitter, relatează AFP. Cele două asociaţii – Adunarea naţională catalană (ANC) şi Omnium Cultural – anunţaseră anterior că se aşteaptă la 20.000 de participanţi. Manifestanţii s-au întîlnit în jurul orei locale 11:30 (10:30 GMT) în parcul Cinquantenaire, din apropierea sediului Comisiei Europene, şi au pornit într-un marş în cartierul european. Majoritatea participanţilor purtau drapelul catalan sau pancarte cu mesaje în care se cerea UE să „respecte” Catalonia, în contextul în care Madridul a destituit Executivul catalan după ce Parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independenţa regiunii. Printre miile de drapele catalane au putut fi văzute şi cîteva drapele flamande şi belgiene.

Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc de destabilizarea situaţiei din Europa

Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc, Joi, de destabilizarea situaţiei din Europa, în marja reuniunii anuale de la Viena a miniştrilor de externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează dpa.  Secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a făcut apel la toate ţările din organizaţie să "reconstruiască încrederea", în pofida crizei din Ucraina, dar şefii diplomaţiilor de la Washington şi Moscova nu au semnalat nici un fel de diminuare a tensiunilor. "Din toate provocările cu care se confruntă OSCE, nici una nu este mai importantă sau mai supărătoare decît situaţia din Ucraina", a declarat secretarul de stat american Rex Tillerson. La rîndul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Alianţa Nord-Atlantică dominată de SUA de "subminarea" securităţii în Europa, evocînd "întărirea potenţialului NATO pe flancul său estic, extinderea nesăbuită a Alianţei şi desfăşurarea sistemului antirachetă în Europa". 

O staţie de metrou din Paris a fost redenumită temporar în memoria lui Johnny Hallyday

O staţie de metrou din Paris a fost redenumită temporar în memoria lui Johnny Hallyday, care a încetat din viaţă, Miercuri, la vîrsta de 74 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul pulmonar, informează AFP, potrivit news.ro. Regia Autonoma de Transport Paris (RATP) i-a adus un omagiu artistului redenumind temporar „DuRock Johnny” staţia de metrou Duroc, aflată în apropiere de Hôtel des Invalides, unde este înhumat Napoleon Bonaparte. Johnny Hallyday a fost omagiat şi de operatorul de transport în comun din Bruxelles, muzica sa fiind difuzată miercuri în metrou. Într-un comunicat transmis de la Palatul Élysée, Emmanuel Macron i-a adus un omagiu lui Johnny Hallyday, parafrazînd titlul unui cîntec interpretat de artist: „On a tous en nous quelques chose de Johnny" (Avem toţi ceva în noi din Johnny).

Eurodeputatul maghiar „KGBela”, acuzat de spionarea Uniunii Europene în interesul Rusiei

Subiectul momentului pe scena politică din Ungaria pare a fi punerea sub acuzare a europarlamentarului maghiar Bela Kovacs, membru al partidului de extremă dreapta Jobbik. Un caz „condimentat” cu acuze de spionaj pentru serviciile secrete rusești.Kovacs, care primit porecla „KGBela”, este investigat de ani de zile pentru faptul că ar fi spionat instituțiile UE ca furnizor de informații serviciilor secrete de la Moscova, fiind, de asemenea, acuzat și de fraudă financiară și uz de documente false.Însă abia Miercuri, 6 Decembrie, europarlamentarul a fost pus sub acuzare penală, după o epopee parazitată de interese politicianiste, relatează Hungary Today.Bela Kovacs a anunțat că va părăsi Jobbik pentru a nu afecta imaginea partidului în alegerile din 2018.Relațiile dintre Kovacs și Rusia fac parte de multă vreme din cv-ul politic al europarlamentarului ungar, însă întreaga paletă de nuanțe a spionajului prestat în contul serviciilor secrete ruse a ieșit la iveală abia în 2014, într-o investigație a publicației Index, nominalizată un an mai tîrziu la European Press Prize.Ceea ce pînă atunci părea o afinitate culturală înrădăcinată pe linie paternă - în sensul că tatăl biogic al lui Kovacs fusese ofițer sovietic -, a devenit ulterior, după cum relevă investigația, o activitate amplă de spion „sadea”.Începuturile apropierii politicianului maghiar de serviciile secrete ruse respectă un tipar cunoscut: școlit în Rusia în anii 1980, apoi căsătorit cu o rusoaică – Svetlana Istoșina – care îi face intrarea în KGB.În 2003, Bela Kovacs se întoarce în Ungaria. Pînă în acel an, Kovacs lucrase timp de cîteva decenii în Rusia și Japonia. Proaspăt înrolat în Jobbik, Kovacs avea să devină rapid unul dintre cei mai generoși donatori de milioane în vistieria partidului, fără ca cineva „să întrebe de unde proveneau banii”, aflăm din investigația Index.Totul a curs lin pînă în 2015, cînd dărnicia de nabab a maghiarului pe linie politică a atras atenția Bruxellesului și autorităților de la Budapesta, care au demarat o anchetă pentru fraudă și spionaj. În același an, Bela Kovacs a rămas fără imunitatea parlamentară dobîndită prin scaunul cîștigat în Parlamentul European.