Realitatea internationala pe scurt (7 Decembrie 2017)

Planeta clocoteşte după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență Vineri în chestiunea Ierusalimului. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență Vineri pentru a discuta despre recunoașterea unilaterală de către președintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului, a precizat Miercuri pentru AFP președinția japoneză a Consiliului. Consiliul va dezbate în prima parte a reuniunii alte subiecte, urmînd ca această chestiune a Ierusalimului să fie discutată ulterior, a menționat aceeași sursă. Reuniunea a fost cerută de opt din cele 15 țări care fac parte din Consiliul de Securitate. Este vorba de patru țări europene (Suedia, Franța, Italia și Marea Britanie), două sud-americane (Bolivia și Uruguay) și două africane (Egipt și Senegal). Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decît printr-o ''negociere directă'' între israelieni și palestinieni, a mai spus șeful ONU. "Nu există alternativă la soluția cu două state" în care "Ierusalimul este capitală a Israelului și a Palestinei", a adăugat el. În Rezoluția 2334, adoptată la 23 decembrie 2016, Consiliul de Securitate "subliniază că nu va recunoaște nic io modificare a frontierelor de la 4 Iunie 1967, inclusiv în ceea ce privește Ierusalimul, cu excepția celor convenite de părți pe calea negocierilor".

Netanyahu: Trump a intrat pentru totdeauna în istoria Ierusalimului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat Joi că președintele american Donald Trump "a intrat pentru totdeauna în istoria" Ierusalimului prin faptul că l-a recunoscut drept capitală a Israelului, relatează AFP. Benjamin Netanyahu a afirmat de asemenea că Israelul este în contact cu mai multe țări care intenționează să urmeze exemplul președintelui american de a muta ambasada SUA la Ierusalim și de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, menționează DPA. Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat încă de Miercuri Benjamin Netanyahu, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Hamas face apel la o ''nouă intifada'' după ''declarația de război'' a lui Trump privind Ierusalimul

Mișcarea islamistă Hamas a făcut apel Joi la o nouă revoltă populară a palestinienilor după decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, informează France Presse și DPA. "Nu putem face față politicii sioniste susținute de SUA decît prin lansarea unei noi intifada" începînd de Vineri, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs susținut în Fîșia Gaza. El a mai spus că anunțul lui Trump este o ''declarație de război''. "Afirmăm că Ierusalimul este unit, nu (divizat) în Est și Vest, și va rămîne capitala Palestinei, a întregii Palestine", a afirmat de asemenea liderul Hamas, grupare militantă islamistă cu sediul în Gaza.

Erdogan: Decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului așază regiunea într-un "cerc de foc"

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Joi că recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către omologul său american Donald Trump așază regiunea Orientului Mijlociu "într-un cerc de foc", relatează Reuters și AFP. Președintele turc a subliniat că decizia anunțată Miercuri de liderul de la Casa Albă "desconsideră complet" rezoluția din 1980 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind statutul orașului, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de către Israel.

Angela Merkel: Germania nu susţine decizia Administraţiei Trump privind Ierusalimul

Germania nu susţine decizia Administraţiei Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, a declarat Miercuri cancelarul german Angela Merkel, relatează site-ul agenţiei Reuters. Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat că anunţul preşedintelui SUA va duce la o "nouă escaladare a conflictului dintre israelieni şi palestinieni".

SUA: Camera Reprezentanților a respins cu o largă majoritate o procedură de destituire a președintelui Trump

Camera Reprezentanților a respins Miercuri cu o largă majoritate o moțiune vizînd deschiderea unei proceduri de destituire a președintelui Donald Trump, relatează AFP. Rezoluția, propusă de democratul de Texas Al Green, a fost respinsă cu 364 de voturi pentru și 58 împotrivă. Niciun membru al majorității republicane nu a susținut deschiderea unei proceduri de destituire a președintelui. Liderii opoziției democrate au luat ei înșiși poziție împotriva acestei tentative. Rezoluția propusă de Al Gren conține două articole care justifică deschiderea unei proceduri de destituire: primul se referă la inaptitudinea lui Trump de a exercita funcția prezidențială deoarece a semănat discordie în SUA și ar fi acționat în mod nedemn. Al doilea se referă la incitarea la ură prin declarații, în special în ceea ce privește musulmanii și persoanele transgender. În SUA, președintele nu poate fi destituit decît după ce a fost pus sub acuzare printr-un vot al Camerei Reprezentanților (''impeachment'') și apoi condamnat printr-un vot al unei majorități de două treimi din Senat. Nici un președinte nu a fost destituit în istoria SUA, însă doi au fost puși sub acuzare după care au fost achitați: Andrew Johnson, în 1868, și Bill Clinton, în 1999.

SUA au cerut Israelului să-şi tempereze răspunsul la decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului

Statele Unite au solicitat Israelului să-şi tempereze răspunsul la decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, întrucît Washingtonul analizează reacţiile şi potenţialele ameninţări, potrivit unui document al Departamentului de Stat consultat de Reuters. Un al doilea document al Departamentului de Stat, consultat de agenţia Reuters şi datat tot pe 6 Decembrie, subliniază că a fost creată o structură internă de lucru "pentru a urmări evoluţiile la nivel mondial" ca urmare a deciziei SUA privind Ierusalimul.

Parlamentul Australiei a adoptat legea privind căsătoriile între persoane de același sex

Parlamentul Australiei a adoptat Joi legea privind căsătoriile între persoane de același sex, ceea ce le-ar putea permite cuplurilor gay și lesbiene să-și legalizeze relația chiar de luna viitoare, relatează AFP, Reuters și dpa. Mai trebuie doar ca guvernatorul general Peter Cosgrove, reprezentantul reginei Elisabeta în Australia, să promulge această lege, probabil zilele următoare. Adoptarea legii are loc după o consultare națională care a arătat că o mare parte din populație susține reforma în acest sens. Cuplurile de același sex din Australia luptă de multă vreme pentru recunoaștere și egalitate, în condițiile în care homosexualitatea a fost considerată o infracțiune în unele regiuni ale țării pînă acum două decenii.

Declaraţie radicală a unui oficial de la Londra: Britanicii care s-au alăturat reţelei Stat Islamic ar trebui vînaţi şi ucişi

Cetăţenii britanici care s-au alăturat reţelei teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak ar trebui vînaţi şi ucişi, a declarat Gavin Williamson, ministrul Apărării de la Londra, potrivit agenţiei de ştiri Reuters. Williamson a declarat că britanicii care au plecat în Siria şi Irak pentru a lupta în rîndurile militanţilor Stat Islamic urau ceea ce reprezintă Marea Britanie, astfel că cei aproximativ 270 de cetăţeni britanici care se crede că luptă în continuare alături de Stat Islamic în Siria şi Irak ar putea fi vizaţi de raiduri aeriene. Williamson, în vîrstă de 41 de ani, a preluat funcţia de ministru al Apărării în urma cu mai puţin de o lună, înlocuindu-l pe Michael Fallon după ce acesta a demisionat în urma unui scandal de hărţuire sexuală.

Coreea de Nord ameninţă din nou SUA, după exerciţiile militare efectuate de americani în Peninsulă: Războiul este inevitabil. Singura întrebare e cînd va izbucni

Exerciţiile militare comune efectuate de SUA şi de Coreea de Sud şi repetatele ameninţări lansate de Washington împotriva Phenianului fac ca un război în Peninsula Coreea să fie inevitabil, a declarat, Joi, un purtător de cuvînt al Ministerului Nord-coreean de Externe, relatează site-ul Reuters. „Singura întrebare care rămîne este cînd va izbucni războiul”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe de la Phenian, citat de agenţia KCNA. La 29 Noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii Sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord. Imediat după testul balistic, Statele Unite şi Japonia au convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar administraţiile din întreaga lume au cerut intensificarea presiunii asupra Phenianului. În plus, Coreea de Sud şi Statele Unite au început, Luni, cel mai mare exerciţiu militar aerian comun.