Realitatea internationala pe scurt (6 Iunie 2019)

Statul Alabama va castra chimic violatorii, înainte să fie eliberați din închisoare

Parlamentarii din statul Alabama, SUA, au aprobat o lege care prevede castrarea chimică a pedofililor, înainte ca aceștia să fie eliberați din închisoare. Actul normativ a fost propus de republicanul Steve Hurst. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie promulgată de guvernatorul Kay Ivey. În opinia parlamentarului, această pedeapsă este „potrivită” pentru cei care au abuzat copii. „Agresorii marchează pe viață acești copii, iar pedeapsa trebuie să fie pe măsura infracțiunii”, a declarat Hurst.

Potrivit Daily Mail, această măsură ar urma să fie contestată de activiștii pentru drepturile omului, care ar putea invoca Amendamentul Opt din Constituție, ce interzice Guvernului să impună „pedepse aspre și neobișnuite” cetățenilor americani. „M-au sunat oameni în trecut, cînd am prezentat propunerea de act normativ, și m-au întrebat dacă nu mi se pare inumană. I-am întrebat ce este mai inuman decît să violezi un minor care nu se poate apăra sau fugi. Ei sunt nevoiți să treacă prin toate aceste lucruri. Asta este inuman”, a mai spus parlamentarul. În opina sa, castrarea chimică ar putea descuraja potențialii agresori în viitor. „Dacă facem ceva, îi va descuraja. Poate vom reduce numărul pedofililor în Alabama”, a mai adăugat el.

De la jumătatea anilor ’90, opt state au introdus castrarea chimică sau chirurgicală a agresorilor sexuali, deși foarte rar au fost puse în practică astfel de pedepse. Primul stat în care s-a legalizat castrarea chimică a fost California.

Drama femeii de 93 de ani care riscă deportarea din cauză că are probleme de sănătate

Mollie Manley, o femeie de 93 de ani care s-a mutat în Australia în urmă cu 11 ani, pentru a fi alături de familie, riscă să fie deportată în Marea Britanie, pe motiv că reprezintă „o povară” pentru sistemul de sănătate australian. Femeia, care s-a născut în Somerset, Anglia, s-a mutat în Australia pentru a fi mai aproape de familie. Ea a suferit un infarct, însă s-a recuperat. Cu toate acestea, ea nu a reușit să obțină rezidență permanentă, astfel că urmează să fie deportată din țară. Din cauza vîrstei înaintate și a stării de sănătate, familia se teme că Mollie Manley va muri în timpul zborului spre casă, scrie Daily Mail.

Lauren Oliver, nepoata femeii, îi duce pe cei trei copii ai săi săptămînal în vizită. „Suntem devastați. O iubim atît de mult și suferim să ne gîndim că ar putea fi trimisă înapoi în UK după 11 ani. Nu are pe nimeni și o să moară singură. Aici o mai are pe fiica sa – pe mama mea -, pe tatăl meu, trei nepoți și nouă strănepoți”, a spus Lauren Oliver.

În 12 Mai, Mollie Manley a fost informată că i-a fost respinsă cererea de rezidență, din cauza stării de sănătate precare. Conform legislației, solicitanții trebuie să fie sănătoși, iar dacă au totuși probleme de sănătate, să nu coste sistemul de sănătate publică mai mult de 40.000 de dolari. Pe de altă parte, costurile pentru îngrijirea femeii s-ar ridica în următorii trei ani la 145.000 de dolari. „Nu reprezintă o povară pentru societate. E o femeie de 93 de ani care își dorește să moară în patul său, cu familia alături.” Familia femeii a depus o solicitare la Ministerul de Interne, sperînd ca aceasta să poată rămîne în Australia. 

Suma uriașă cîștigată de un bărbat la Loto. A jucat numerele dintr-o prăjitură cu răvaș

Un bărbat din Carolina de Nord a cîștigat 344 de milioane de dolari la Loto, după ce a jucat numerele trecute pe bilețelul dintr-o prăjitură cu răvaș, pe care i-o oferise nepoata sa. După taxe, Charles W.Jackson Jr. a rămas cu suma de 223 de milioane de dolari, dintre care spune că va dona o parte unor organizații caritabile, urmînd să îi ofere și fratelui său un milion de dolari, scrie Fox News.

Inițial, bărbatul a crezut că a cîștigat 50.000 de dolari, însă cînd a ajuns la sediul Loteriei a aflat că va primit mult mai mulți bani. „Mi-am spus: „La naiba, i-am cîștigat pe toți!”, a spus bărbatul într-o conferință de presă.

Acuzat de fraudă cu fonduri europene și contestat masiv în stradă, premierul miliardar al Cehiei atacă UE și dă vina pe Soros

Premierul miliardar al Cehiei, Andrej Babis, contestat în stradă de mii de persoane care îi cer demisia după ce acesta a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene, a început să critice Uniunea Europeană pentru un audit care l-a găsit pe Babis vinovat de conflict de interese. Premierul ceh a declarat că acuzațiile instituțiilor europene sunt „o tentativă de a destabiliza țara pe care el o conduce”, relatează Bloomberg

Presat de cei aproximativ 100.000 de protestatarii care au ocupat străzile din Praga pentru a-i cere demisia, premierul Andrej Babis și-a schimbat peste noapte discursul dintr-unul pro-european într-unul plin de critici la adresa Uniunii Europene. Babis a respins auditul Comisiei Europene, în care e acuzat de conflict de interese, dar și acuzațiile de fraudă cu fonduri europene, pentru care Bruxellesul îi cere să returneze 17,4 milioane de euro. În plus, UE mai pregăteşte și un al doilea raport referitor la subvenţii de 78 de milioane de euro.

Andrej Babis a spus că vrea să se plîngă la Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, în legătură cu aceste rapoarte. „Cu siguranță îl voi întreba pe domnul Juncker cum este posibil să aibă auditori atît de incompetenți. Mai mult, Babis a declarat că nu va returna nici un ban din subvențiile pe care Uniunea Europeană le-a plătit companiei Agrofert, fondată de premierul ceh în urmă cu 20 de ani. Babis a dat vina și pe George Soros, pe care îl acuză că s-ar afla în spatele acuzațiilor care i se aduc. „Este un raport foarte dubios, plin de greșeli și inexactități, care are toate indiciile unui atac. Un  atac care este, de fapt, orchestrat împotriva întregii republice cehe”, a declarat Andrej Babis. 

„Afirmațiile recente ale premierului se încadrează în retorica altor lideri din Varșovia, București și Budapesta, care au intrat în conflict cu UE din cauza erodării principiilor democratice și statului de drept din țările lor. Dar, spre deosebire de restul, Babis nu a intervenit pînă acum în sistemul judiciar din Cehia. El se confruntă acum cu cele mai mari proteste din Cehia de la căderea comunismului, în 1989”, scrie Bloomberg. 

Românii, în topul expulzărilor din Franța – Parisul a cheltuit pentru repatrieri 468 de milioane de euro anul trecut

Autorităţile franceze au cheltuit pentru scoaterea din ţară a străinilor fără drept legal de şedere circa 500 de milioane de euro în 2018; din această sumă, 468 de milioane s-au cheltuit pentru expulzările forţate, arată un raport parlamentar. Românii s-au aflat anul trecut în topul expulzărilor, potrivit agerpres. Din documentul citat de AFP rezultă un cost mediu de 14.000 de euro pentru fiecare persoană obligată să părăsească teritoriul francez; asistenţa pentru repatrierea voluntară în ţările de origine este mai ieftină – între 2.500 şi 4.000 de euro, conform aceluiaşi raport.

Cu toate acestea, numărul de expulzări forţate a crescut de la 12.547 în 2011 la 15.677 anul trecut, în timp ce s-a înregistrat o scădere a repatrierilor asistate de la 13.584 în urmă cu opt ani la 6845 în 2018. În 2017 au părăsit în total Franţa 26.783 de străini fără statut legal, iar în 2018 bilanţul rezultat din 7754 de plecări spontane, 6845 de plecări asistate şi 15.677 de expulzări a fost de 30.276. După ţara de origine, expulzările forţate i-au vizat în primul rînd pe albanezi (2.112), români (1.909) şi algerieni (1.525).

Raportorii parlamentari – un deputat al partidului de centru Modem şi unul din partidul prezidenţial LREM (La Republique en Marche) au observat că ajutoarele pentru străinii dispuşi să se întoarcă benevol în ţările lor au „un efect de antrenare semnificativ”: creşterea ajutoarelor cu 30% duce la o creştere cu acelaşi procentaj a numărului de repatrieri asistate. Raportul subliniază că doar 40% din cei 24.531 de străini reţinuţi în centre de detenţie administrativă (CRA), în vederea unei posibile expulzări, au fost obligaţi să părăsească Franţa în 2018. Deputaţii au apreciat că măsura reţinerii poate fi „de multe ori fragilă juridic” şi că în 6.761 de cazuri instanţele administrative sau judiciare au decis eliberarea persoanelor aflate în această situaţie.

Organizaţia neguvernamentală Cimade şi alte asociaţii au avertizat că „banalizarea detenţiei s-a agravat mult” în Franţa în mandatul Preşedintelui Emmanuel Macron, iar situaţia drepturilor străinilor închişi în CRA s-a deteriorat anul trecut.

Ali Khamenei: Planul de pace american pentru Orientul Mijlociu este o mare trădare a lumii islamice

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat planul de pace american în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian, care urmează să fie dezvăluit ”în curînd”, catalogîndu-l drept o ”mare trădare a lumii islamice”, relatează AFP, potrivit news.ro.

Casa Albă a anunţat în Mai că organizează, împreună cu Bahrainul, o conferinţă, la 25 şi 26 Iunie, la Manama, pe tema aspectelor economice ale acestui plan, pe care Jared Kushner – ginerele şi consilierul Preşedintelui Donald Trump – tocmai îl promovează în cadrul unui turneu regional. Această conferinţă urmează să reunească lideri din cadrul mai multor guverne, societăţii civile şi lumii afacerilor. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe unite (EAU), aliate ale Washingtonului, şi-au anunţat participarea.

”Scopul acestei conferinţe este să realizeze un plan trădător şi josnic al Statelor Unite cu privire la Palestina”, a declarat liderul iranian suprem în rugăciunea de Eid al-Fitr, difuzată de televiziunea de stat. ”«Acordul secolului» este o mare trădare a lumii islamice. Cu voia lui Allah, el nu se va concretiza vreodată. Noi sperăm că liderii Bahrainului şi Arabiei Saudite îşi vor da seama de cloaca în care s-au angajat”, a adăugat numărul unu iranian.

Lideri palestinieni au anunţat că nu se duc în Bahrain, în contextul în care boicotează Administraţia americană după ce Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept Capitala Israelului la sfîrşitul lui 2017, şi au subliniat că se opun oricărei încercări vizînd să promoveze ”o normalizare economică a ocupaţiei israeliene a Palestinei”, potrivit secretarului general al OLP Saëb Erakat.

Mii de iranieni – inclusiv Preşedintele iranian Hassan Rohani – au manifestat la Teheran cu ocazia tradiţionalei ”Zi a Ierusalimului”, în semn de susţinere a Palestinei şi împotriva planului american. În comentarii publicate pe site-ul său oficial, Khamenei afirmă că Republica islamică nu caută ”să arunce evreii în mare” şi apreciază că un referendum constituie o soluţie a conflictului israeliano-palestinian. ”Punctul de vedere al Republicii islamice, spre deosebire de al liderilor arabi din trecut care credeau că evreii ar trebui aruncaţi în mare, nu este acesta”, a declarat Khamenei într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor funcţionari. El a reiterat propunerea Teheranului de organizare a unui referendum – cu ”participarea musulmanilor, creştinilor şi evreilor din Palestina şi a refugiaţilor palestinieni, pe tema unui sistem de guvernare”.

Preşedintele Parlamentului ungar trage un semnal de alarmă: Europenii sunt manipulaţi în masă în numele nostalgiei faţă de comunism

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a avertizat împotriva „nostalgiei faţă de comunism a elitelor liberale europene” şi a insistat că europenii sunt manipulaţi în masă în numele acestei nostalgii „pentru a ne distruge comunităţile”, relatează MTI, potrivit agerpres.

Președintele Legislativului ungar a luat cuvîntul în cadrul unei reuniuni cu omologi din ţările Europei Centrale şi de Est organizată la Varşovia pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la primele alegeri parţial libere din Polonia şi schimbarea de regim din regiune. Laszlo Kover a menţionat în discursul său că în Constituţia adoptată în 2011 de Ungaria există suficiente garanţii împotriva posibilităţii unei reapariţii a sistemului comunist, cu toate că în Europa unele forţe politice „încearcă să-i facă pe oameni fericiţi cu forţa, în numele unui liberalism cu caracteristici totalitare”. Aceste forţe „suprimă libertatea de gîndire şi de opinie sub sloganul corectitudinii politice”, a punctat politicianul ungar.

„Înainte indicaţiile veneau de la Moscova, acum de la Bruxelles ni se spune ce este bine şi ce înseamnă un comportament progresist”, a denunţat Kover, pentru a mai avertiza că anumite „forţe private fără legitimitate democratică” folosesc comunicaţiile moderne „pentru a ne influenţa viaţa într-o măsură în care nici măcar cele mai temute servicii secrete comuniste nu au fost în stare să o facă”.

Germania ”pune batista pe ţambal” în problema despăgubirilor de război pentru Grecia

Germania refuză să discute acordarea unor despăgubiri Greciei pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al doilea război mondial, informează AFP, potrivit agerpres. „După mai bine de 70 de ani de la sfîrşitul războiului şi peste 25 de ani de la tratatul 4+2, problema despăgubirilor este închisă juridic şi politic”, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe german. Tratatul referitor la suveranitatea Germaniei reunificate în 1990 prevede că ţara nu va mai trebui să plătească despăgubiri. Grecia a transmis Marţi Germaniei o notă diplomatică prin care cere un dialog privind despăgubirile pentru război, a informat Ministerul de Externe grec, potrivit DPA. Acum trei ani, o comisie de experţi a estimat valoarea pierderilor cauzate de război Greciei la cel puţin 290 de miliarde de euro.

Sute de migranţi au fost salvaţi din mare pe coasta malteză

Armata malteză a anunţat că 271 de migranţi au fost salvaţi în noaptea de Marți spre Miercuri în largul coastei ţării şi aduşi la ţărm, cel mai mare număr debarcat într-o singură zi pe mica insulă din Mediterana după mai multe luni, relatează DPA, potrivit agerpres.

Două grupuri de 63 şi 61 de persoane au fost salvate în larg după ce au trimis un semnal de pericol, a declarat un purtător de cuvînt al forţele armate. Migranţii, despre care se crede că au plecat din Libia şi se aflau pe mare de aproximativ două zile, au debarcat în Malta la ora 8:00 (6:00 GMT). Purtătorul de cuvînt a spus că un alt număr de 147 de persoane au fost salvate într-o operaţiune separată. Malta a înregistrat o creştere a numărului sosirilor de migranţi, pe fondul unei suprimări puternice în Italia vecină. Ţările UE nu au reuşit să convină asupra modului de împărţire a responsabilităţii în legătură cu solicitanţii de azil salvaţi pe mare.