Realitatea internationala pe scurt (6 Iunie 2018)

Trump, pentru a doua oară, rupe tradiția instituită de Obama de a celebra luna Iunie drept „Luna mîndriei LGBT”

Spre deosebire de predecesorul său, Barack Obama, care a luminat Casa Albă în culorile drapelului curcubeu, pentru al doilea an consecutiv, Ppreședintele Donald Trump a decis să lase comunitatea homosexuală fără recunoașterea oficială a așa-numitei „Pride Month” (Luna mîndriei LGBT), așa cum vrea comunitatea LGBT să fie desemnată luna Iunie.

În Mai 2011, Obama ere cel care emitea o declarație prin care luna Iunie era recunoscută ca luna persoanelor LGBT (gay, lesbian, bisexual, transgender). Comunitatea LGBT s-a revoltat în fața tăcerii Președintelui american pe această temă, pentru al doilea an consecutiv. Organizația pentru Drepturile Omului (HRC) a postat deja un mesaj pe Twitter în care susține că tăcerea Președintelui reprezintă un semnal că administrația actuală dorește să „șteargă” prezența homosexualilor”, potrivit LifesiteNews. Trump „rupe  astfel o tradiție începută sub Administrația lui Obama, refuzînd să emită așa numita declarație privind „mîndria homosexuală", care îi nemulțumea pe conservatori în timpul Administrației democrate la fiecare început de Iunie. 

Președintele Trump a revocat, de asemenea, o serie de alte acte normative din epoca Obama, care subliniază modul în care școlile trebuie să găzduiască studenții transgender. Administrația Trump a încercat astfel să răstoarne politica pro homosexualitate a Administrației Obama, care permitea persoanelor transgender să facă parte din Armată. De curînd, Departamentul de Educație a informat că nu va mai investiga sau nu va acționa în cazul plîngerilor formulate de studenții transgender care susțin că sunt discriminați prin faptul că li se recomandă să utilizeze băi care corespund genului lor biologic. Spre deosebire de celelalte departamente din cadrul Administrației Trump, secretarul de stat Mike Pompeo, criticat dur pînă acum pentru opiniile anti-homosexualitate, a emis o declarație care recunoaște luna Iunie drept  „Luna mîndriei LGBT”.

Vladimir Putin insistă asupra ridicării sancţiunilor europene care vizează Rusia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a insistat Marţi la Viena, cu ocazia primei vizite efectuate în străinătate după realegerea sa triumfală în Martie, asupra ridicării sancţiunilor europene care vizează Rusia, relatează AFP, potrivit agerpres. Este, de asemenea, prima deplasare a liderului de la Kremlin într-o ţară din Uniunea Europeană, după vizita la Budapesta, în Ungaria, în August 2017. „Sancţiunile şi toate restricţiile motivate politic, protecţionismul nu sunt bune pentru a rezolva chestiuni politice”, a declarat Vladimir Putin într-o conferinţă de presă, la finalul discuţiilor avute cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen. „Dăunează tuturor, celor care le introduc şi celor pe care îi vizează”, a subliniat Preşedintele rus. Această pledoarie a avut loc în ziua în care noul şef al Guvernului italian, Giuseppe Conte, a afirmat, în discursul său de politică generală, că ţara sa este în favoarea „revizuirii” sancţiunilor impuse Rusiei.

Armata americană suplimentează bugetul unui program bazat pe inteligenţa artificială în apărarea antirachetă

Armata SUA a crescut bugetul consacrat unui efort secret de cercetări în vederea folosirii inteligenţei artificiale (I.A.) pentru a putea anticipa lansarea unei rachete capabile să transporte încărcătură nucleară, a relatat Marţi agenţia Reuters. Este vorba de un efort în cea mai mare parte confidenţial, dar, potrivit mai multor oficiali americani apropiaţi de cercetări, în prezent sunt în derulare mai multe programe secrete care examinează dezvoltarea de sisteme bazate pe inteligenţă artificială şi care să protejeze SUA de un potenţial atac balistic nuclear. Dacă cercetările vor înregistra succese, aceste sisteme computerizate vor fi capabile să „gîndească” singure, filtrînd cantităţi uriaşe de date, inclusiv imagini de satelit, cu o viteză şi acurateţe dincolo de capacităţile omului, pentru a depista eventuale semne de pregătire a unei lansări de rachetă.

Administraţia Preşedintelui Donald Trump a propus creşterea de peste trei ori – pînă la 83 milioane de dolari – a bugetului doar pentru unul din aceste programe bazate pe inteligenţa artificială, indică oficiali şi documente financiare oficiale. Deşi e vorba de o sumă relativ mică, majorarea indică importanţa crescîndă a cercetărilor în sfera folosirii inteligenţei artificiale în sistemele antirachetă, în faţa ambiţiilor militare ale Rusiei şi a ameninţării nucleare pe care continuă să o reprezinte Coreea de Nord.

Deşi nu se cunosc prea multe detalii legate de aceste programe, unul dintre oficialii citaţi a declarat pentru Reuters că Armata SUA testează deja un prim prototip de sistem de urmărire a lansatoarelor de rachete mobile, proiect care implică Armata şi cercetători din sfera privată din Washington D.C., iar o serie de documente financiare examinate de Reuters evocă planuri de extindere a proiectului la „restul seturilor de probleme 4+1” ale Pentagonului, termen (4+1) folosit de Armata SUA pentru a desemna China, Rusia, Iran, Coreea de Nord şi grupările teroriste.

Benjamin Netanyahu: Iranul încearcă să obţină arma nucleară pentru a distruge Israelul

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunţat Marţi anunţul Iranului de a demara un plan de dezvoltare a capacităţii sale de îmbogăţire a uraniului şi a reafirmat că Teheranul încearcă să obţină arma nucleară pentru a distruge Israelul, relatează AFP, potrivit agerpres. ‘Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat în urmă cu două zile că intenţia sa este de a distruge statul Israel. El a explicat ieri (Luni) cum va proceda: prin îmbogăţirea uraniului fără restricţii pentru a construi un arsenal nuclear’, a afirmat Netanyahu la Paris, într-o înregistrare video postată pe reţelele sociale. ‘Nu suntem surprinşi. Vom împiedica Iranul să obţină arme nucleare’, a adăugat el.

Iranul a anunţat Marţi că a adus la cunoştinţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) planul său de a creşte numărul centrifugelor care servesc la îmbogăţirea uraniului. Îmbogăţirea uraniului permite producerea de combustibil pentru centralele nucleare. Uraniul puternic îmbogăţit poate de asemenea ajuta la fabricarea unei bombe atomice. Iranul dă asigurări însă că activităţile sale nucleare sunt dezvoltate în scop civil.

Un bărbat a găsit un craniu uman în grădina sa. Explicația soției l-a șocat

Un bărbat din Rusia a găsit un craniu de om în timp ce planta cartofi în grădină, aflînd apoi de la soția sa că aparține primului ei soț, pe care îl omorîse și îl îngropase în urmă cu 20 de ani. Femeia de 60 de ani i-ar fi spus: ”Nu-ți face griji, este primul meu soț”, relatează Daily Mail. Totul s-a petrecut în regiunea Omsk, din Siberia. Femeia a mărturisit crima și l-a sfătuit pe soțul ei să îngroape la loc rămășițele și să nu anunțe Poliția. Acesta a anunțat însă autoritățile, iar femeia a mărturisit că și-a ucis primul soț lovindu-l cu toporul, după ce a venit acasă beat și a început să o agreseze fizic.

După ce l-a ucis, l-a dezmembrat pe bărbatul de 52 de ani și l-a îngropat în grădină. Ulterior a spus tuturor că acesta s-a dus la serviciu și nu s-a mai întors. La reconstituirea crimei, femeia le-a arătat anchetatorilor cum și-a ucis soțul, iar aceștia au descoperit alte oase în grădină. Un judecător a plasat-o în arest la domiciliu pe parcursul investigației. Ea riscă pînă la 10 ani de închisoare. (Sursa: Pro TV.ro)

Un bărbat a murit după ce i-a explodat țigara electronică și fragmente i-au intrat în craniu

Un american a murit după ce i-a explodat țigara electronică, iar mai multe fragmente din ea i-au intrat în craniu, au constatat medicii legiști, relatează BBC. Tallmadge D’Elia, producător de televiziune, a suferit arsuri pe 80% din corp în incendiul provocat pe 5 Mai de explozia țigării electronice, au informat criminaliștii. Trupul bărbatului de 38 de ani a fost descoperit de pompieri în dormitorul acestuia făcut scrum, într-un complex de locuințe din Florida. Conform BBC, este vorba despre primul deces cauzat de explozia unei țigări electronice. Moartea sa este anchetată drept un accident. Legistul care a examinat trupul bărbatului a anunțat cauza morții ca fiind provocată de „o rană provocată la cap de un proiectil”, conform Tampa Bay Times. Două piese din țigara electronică, creată de Smok-E Mountain, au fost găsite în craniul său la autopsie.

Pentru prima dată, după o sută de ani, concursul Miss America renunţă la proba costumelor de baie

Pentru prima dată într-o sută de ani, concurentele de la Miss America nu vor defila în costume de baie anul acesta, organizatorii anunţînd, Marţi, că spectacolul încearcă să îşi redefinească rolul, într-o eră a emancipării femeii şi a egalităţii de gen, relatează The New York Times. Miss America a fost aproape sinonim cu ţinutele sumare şi costumele de baie, încă de la primul concurs din 1921, pe podiumul din Atlantic City. Dacă la început concurentele purtau costume de baie întregi şi conservatoare, după moda de astăzi, în timp, costumele bikini şi tocurile înalte şi-au făcut apariţia. Organizaţia Miss America, acum sub patronaj majoritar feminin, a declarat, Marţi, că va renunţa la proba costumelor de baie chiar din Septembrie, o dată cu începerea competiţiei de anul acesta.

Schimbarea va influenţa şi concursurile locale. „Am vorbit cu multe tinere care mi-au spus că le-ar plăcea să facă parte din acest spectacol, dar nu se simt confortabil să defileze într-un costum de baie”, a declarat într-un interviu Gretchen Carlson, preşedinta organizaţiei. Competiţia, care nu e străină de scandaluri de hărţuire sexuală şi care îşi caută locul în mişcarea #MeToo, a lucrat de cîteva luni la un nou format. Cei nouă membri ai consiliului director, dintre care şapte femei, au votat schimbarea în luna Martie.

Curtea Constituţională a României: Femeile trebuie să aibă dreptul să poată munci pînă la vîrsta de 65 de ani, la fel ca şi bărbaţii

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis Marţi că femeile trebuie să aibă dreptul să continue activitatea pînă la împlinirea vîrstei standard de pensionare pentru bărbaţi, în caz contrar fiind vorba de o discriminare pe criterii de sex. Plenul CCR s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza întîi din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii şi ale art. 53 alin .(1) teza întîi din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. "În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că acestea sunt constituţionale în măsura în care sintagma „condiţii de vîrstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv pînă la împlinirea vîrstei de 65 de ani. Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vîrstă mai mică decît cea a bărbatului poate dobîndi valenţe discriminatorii pe criterii de sex şi încalcă dreptul la muncă al femeii, atît timp cît nu rămîne o opţiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vîrstă mai mică decît bărbatul, respectiv la vîrsta cînd poate solicita deschiderea dreptului la pensie", se arată în comunicatul CCR. Prin urmare, la vîrsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă pînă la vîrsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani. Totodată, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 53 alin. (1) teza întîi din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, considerînd că soluţia legislativă care prevede o vîrstă de pensionare diferită pentru femei în raport cu bărbaţii este constituţională.