Realitatea internationala pe scurt (6 Iulie 2018)

Agresivitatea criminală a Corectitudinii politice: În școlile din Canada s-a introdus un program radical de educație sexuală și identitate de gen

O nouă măsură adoptată de școlile din Canada se înscrie în linia politicilor Guvernului Justin Trudeau, un promotor al teoriei genului și al homosexualității. În așa-numita nouă „normalitate canadiană”, școlile au introdus un program de educație sexuală, numit S.O.G.I., adică „Orientare Sexuală și Identitate de Gen”. Este o materie în cadrul căreia elevii din școlile de stat din Canada învață să celebreze stilul de viață homosexual și că sexul este schimbător. Nu contează sexul cu care s-a născut copilul, contează ce simte, scrie stiripentruviata.ro.

Există fete, există băieți, există copii care sunt și fete și băieți, sau nu sunt nici fete nici băieți. Lecțiile se predau din cărți care vorbesc despre copiii transsexuali, precum „Ten Thousand Dresses” și cîntece precum „The Rainbow Song”. „Deciziile noastre nu depind de sex. Unii băieți preferă să se îmbrace cu rochii. Unele fete preferă să prindă șerpi.” Programul S.O.G.I. a pornit în Columbia Britanică în 2016 și se răspîndește în toată țara. Autoarea și vorbitoarea Laura-Lynn Tyler Thompson luptă împotriva materiei S.O.G.I.: „În prezent, vedem rezultatele. Unii copii s-au speriat. Se tem că și ei vor avea dubii cu privire la orientarea lor sexuală.”

Morgan Oger, un transsexual și susținătorul programului, susține că este vorba de acceptare nu de îndoctrinare: „Ideea este să îi învățăm pe copii că există copii homosexuali și transsexuali, că există părinți homosexuali și transsexuali într-o societate în care toată lumea e acceptată, conform Declarației Universale a Drepturilor Omului. Rolul școlilor e de a învăța copiii să respecte legile.” Un alt exemplu răsunător e faptul că în școli sunt travestiți care spun povești. Astfel de ore au loc în Canada și în SUA, unde școli de stat și biblioteci invită travestiți. Unii se îmbracă precum niște demoni cu coarne pentru a citi povești copiilor.

Deputaţii austrieci adoptă o lege controversată privind orele de muncă

Deputaţii austrieci au adoptat Joi o lege controversată care extinde durata maximă autorizată de muncă la 12 ore pe zi şi 60 de ore pe săptămînă, transmite AFP. Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvern, format din Partidul Poporului (OeVP, dreapta) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremist de dreapta), care l-a justificat prin necesitatea de a creşte competitivitatea firmelor. Propunerea a fost puternic criticată de social-democraţi şi de confederaţia sindicală OeGB, dar şi din rîndurile Bisericii catolice. O manifestaţie împotriva proiectului de lege a reunit Sîmbăta trecută, la Viena, între 80.000 şi 100.000 de persoane, în cea mai amplă mobilizare de la instalarea Guvernului condus de Sebastian Kurz.

Durata normală de muncă în Austria rămîne fixată la 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămînă, însă durata maximă autorizată va trece de la 10 ore pe zi şi 50 de ore pe săptămînă, la 12, respectiv 60 de ore. Sub presiunea opoziţiei, Guvernul a modificat proiectul iniţial, dînd asigurări că aceste durate nu vor putea fi atinse decît pe bază de ‘voluntariat’. Într-o ţară în care modificările în dreptul social sunt, în mod tradiţional, rezultatul negocierilor între partenerii sociali, voinţa Guvernului de a trece proiectul direct pe cale legislativă a fost foarte prost văzută de sindicate. ‘Vom rezista cu toate mijloacele aflate la dispoziţie’, a avertizat liderul OeGB, Wolfgang Katzian, somînd coaliţia la putere, care în campanie a promis să extindă democraţia directă, să ‘ceară opinia poporului’ prin referendum.

China contraatacă în războiul comercial cu SUA

China a început să impună la rîndul său tarife vamale pentru importurile americane, la scurt după ce Washingtonul a anunţat că a început să aplice tarife vamale pentru importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari, a anunţat Ministerul chinez al Afacerilor Externe, citat de AFP şi Reuters. „După introducerea de către SUA a tarifelor vamale împotriva Chinei, măsurile chineze au intrat în vigoare imediat”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Lu Kang.

Acesta nu a detaliat natura şi nici mărimea măsurilor de retorsiune, însă, anterior, autorităţilor de la Beijing au avertizat că vor impune tarife vamale pentru importuri americane în valoare de 34 miliarde de dolari, răspunzînd astfel punct cu punct la măsurile Washingtonului. Citînd surse din Administraţia vamală, agenţia de presă Xinhua precizează că tarifele vamale chineze au intrat în vigoare Vineri, la ora locală 12.01 p.m. (04.01 GMT). Xinhua precizează că tarifele impuse de China pentru importurile americane sunt de 25%, similar cu cele impuse de Washington pentru produsele chineze.

„Un război comercial a început. Impactul asupra economiei chineze de pe urma tarifelor impuse de SUA pentru produse chineze în valoare de 34-50 de miliarde de dolari ar urma să fie limitat. Dacă vor impune tarife pentru produse chineze în valoare de 250 miliarde de dolari, impactul va fi mult mai mare, nu doar asupra celor două economii, ci şi asupra economiei mondiale şi lanţurilor globale de aprovizionare”, a apreciat Wang Jun, economist şef la Zhongyuan Bank. 

Administraţia Trump a avertizat că ar putea viza în total bunuri chineze în valoare de peste 500 miliarde de dolari, adică o sumă comparabilă cu valoarea totală a bunurilor importate de SUA din China anul trecut.

Un parlamentar german a fost racolat de serviciile secrete chineze

Cetăţeni chinezi au contactat un membru conservator al Parlamentului german de mai multe ori în Vara lui 2016, oferindu-i bani în schimbul expertizei sale şi a unor informaţii din interior, a relatat Vineri cotidianul Sueddeutsche Zeitung, potrivit Reuters. Cotidianul citat a precizat că serviciul intern de informaţii al Germaniei, BfV, l-a atenţionat pe parlamentar cu puţin timp înaintea unei vizite în China că în spatele contactelor sale s-ar putea afla agenţi secreţi chinezi. Numele parlamentarului nu a fost făcut public.

Într-un al doilea caz, angajatul unui parlamentar a primit 10.000 de euro pentru informaţii şi s-a deplasat de asemenea în China, unde a fost pus sub presiune, a mai scris ziarul citat. Conform agenţiei germane de informaţii externe BND, serviciile secrete ale Chinei ar avea peste un milion de agenţi şi colaboratori. Informaţiile survin în contextul în care China cere Uniunii Europene să emită un comunicat comun ferm împotriva politicilor comerciale ale Preşedintelui american Donald Trump la un summit care va avea loc spre sfîrşitul lunii şi să consolideze o alianţă între UE şi China.

Beijingul s-a oferit, de asemenea, să deschidă mai mult piaţa chineză pentru comerţul din UE într-un gest de bunăvoinţă, ceea ce reflectă profunzimea îngrijorării sale privind un război comercial cu SUA, în contextul în care Trump este pregătit să impună, începînd de Vineri, tarife asupra unor importuri chineze de miliarde de dolari.

În Turcia, continuă epurările în rîndul forţelor armate: 271 de militari au fost arestaţi

Turcia a ordonat arestarea a 271 de militari în cadrul unei operaţiuni ce îi vizează pe presupuşii susţinători ai clericului islamic Fetullah Gulen, aflat în SUA şi despre care Ankara susţine că a orchestrat o tentativă de puci în Iulie 2016, a comunicat Vineri media de stat, citate de Reuters, potrivit agerpres. Operaţiunea a fost lansată în zeci de provincii de pe teritoriul Turciei împotriva soldaţilor care au fost în contact cu agenţi ai lui Gulen, acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele tentativei eşuate de puci, a anunţat TRT Haber.

Potrivit cotidianului Star, majoritatea celor care se confruntă cu detenţia sunt militari în funcţie, inclusiv 10 colonei, în timp ce printre suspecţi se află şi un general în retragere. Operaţiunea a fost demarată în jurul orei 5:00 de către Poliţia antitero din Istanbul. Astfel de operaţiuni au fost foarte frecvente de la tentativa de puci, fiind arestate 160.000 de persoane şi aproape acelaşi număr de funcţionari civili au fost demişi, estima în Martie Biroul ONU pentru drepturile omului. Din cei arestaţi, circa 77.000 erau oficiali inculpaţi şi ţinuţi în închisori pe durata procesului, anunţa în Aprilie Ministerul de Interne turc.

Criticii Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan îl acuză că s-a folosit de puciul eşuat ca pretext pentru a reduce disidenţa la tăcere. Ankara a afirmat însă că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.

A treia noapte consecutivă de violenţe stradale în Nantes 

Trei persoane au fost interpelate în noaptea de Joi spre Vineri în oraşul francez Nantes (Vest), a indicat Poliţia, în cea de-a treia noapte de violenţe urbane după moartea, Marţi, a unui tînăr, ucis de către un poliţist, relatează AFP, potrivit agerpres. ”Aproximativ cincizeci de vehicule au fost incendiate”, în cursul nopţii trecute, potrivit pompierilor. La scurt timp după miezul nopţii (22,00 GMT), circa zece vehicule erau deja afectate în cartierul Bellevue. Un liceu şi o benzinărie din cartierul Bottiere au făcut de asemenea obiectul unei tentative de incendiere.

La miezul nopţii, violenţele nu provocaseră răniţi şi nu existau confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, potrivit Poliţiei, care a indicat de asemenea că, la fel ca în ajun, un cocktail Molotov a fost aruncat împotriva unei furgonete a Poliţiei în incinta comisariatului din Saint-Herblain, la periferia oraşului Nantes. Un minor de 14 ani a fost interpelat avînd asupra lui un recipient cu benzină şi fitiluri în cartierul Clos-Toreau, a comunicat Poliţia pentru AFP, precizînd că tînărul a fost plasat în arest.

În noaptea de Miercuri spre Joi, peste patruzeci de vehicule au fost incendiate în aşa-zisele cartiere ”sensibile” din Nantes: Breil, Bellevue, Dervallieres şi Malakoff. Şapte clădiri publice şi circa zece magazine au fost şi ele incendiate. Boubakar F., în cazul căruia fusese emis un mandat de arestare pentru ”furt în grup organizat”, a fost ucis Marţi în timp ce încerca să evite controlul Poliţiei în maşină, potrivit Procurorului Republicii. Poliţistul aflat la originea tirului soldat cu moartea tînărului a fost plasat Joi în arest.