Realitatea internationala pe scurt (6 Februarie 2019)

Papa: Preoţi şi episcopi au agresat sexual călugăriţe

Papa Francisc a recunoscut, Marţi, că anumiţi preoţi şi episcopi au agresat sexual călugăriţe catolice, răspunzînd unei întrebări ce i-a fost adresată de un jurnalist prezent la bordul avionului care îl aduce pe Suveranul Pontif la Vatican după vizita sa în Emiratele Arabe Unite, relatează Agerpres, citînd AFP.

“Au existat preoţi, dar şi episcopi, care au făcut acest lucru”, a recunoscut Papa Francisc, care nu a abordat niciodată pînă acum într-o manieră directă această chestiune, deşi o consideră un subiect de actualitate pentru Biserica Catolică.

După părerea liderului spiritual de la Vatican, acest fenomen poate fi întîlnit “peste tot”, însă el este prezent mai degrabă în “cîteva congregaţii noi şi în cîteva regiuni”. “De mult timp lucrăm la acest dosar. Am suspendat mai mulţi clerici, care au fost concediaţi din acest motiv”, a relatat Papa Francisc, fără să precizeze însă numele persoanelor vizate şi ţările în care s-au petrecut astfel de fapte.

“Nu ştiu dacă procesul (canonic) s-a încheiat, dar am dizolvat şi cîteva congregaţii religioase feminine, care au fost strîns asociate cu această corupere”, a adăugat Suveranul Pontif, care consideră că Biserica Catolică nu poate să se ascundă în spatele unei negări a acestor realităţi. “Ar trebui să facem ceva în plus? Da! Avem noi voinţa de a face acest lucru? Da!”, a adăugat Papa Francisc.

Noua armă a rușilor face adversarul ”să orbească, să vomite și să aibă halucinații”

Marina militară rusă ar avea o armă nouă care afectează adversarii făcîndu-i să vomite și să aibă halucinații, relatează The Hill și Newsweek citînd Ria Novosti. Un contractor militar rus a instalat noile dispozitive care pot ”orbi adversarul” pe două nave de război rusești, potrivit sursei citate. Noua armă ar activa un fascicul asemănător luminilor stroboscopice care afectează vederea, provoacă amețeli, vomă și halucinații sau stări de confuzie, potrivit testelor efectuate. Arma a fost testată pe voluntari care au povestit că au avut probleme cu vederea în timpul experimentului. Nu au putut să tragă cu armele, iar dispozitivele de vedere pe timp de noapte au fost și ele perturbate. Arma care ar fi dezvoltată de compania de stat Roselectronika se numește 5P-42 Filin și ar fi fost instalată pe navele de război Amiral Gorshkov și Admiral Kasatonov.

Răzbunarea românului din Italia care a aflat că soția divorțează: ”Vom muri cu toții!”

Incident șocant provocat de un român într-un oraș din Nordul Italiei. Bărbatul a decis să se răzbune pe soția care tocmai anunțase că va divorța de el, iar metoda aleasă ar putea să îl trimită ani buni după gratii. Duminică după-amiază, românul de de 45 de ani, din Desio, s-a încuiat în apartament împreună cu cei doi copii, de 11 și 12 ani, și a dat drumul la gaze. Apoi a sunat-o pe soția lui și a anunțat-o: ”Am deschis gazul, vom muri cu toții!”, relatează Il Giornale.

Femeia nu a stat deloc pe gînduri și a sunat la carabinieri. Echipaje de intervenție au ajuns la fața locului în cîteva minute. Baricadat în locuință, bărbatul a refuzat orice comunicare cu aceștia. Mai mult, le-a transmis că are în mînă o brichetă pe care o va aprinde dacă cineva forțează intrarea. Fiica bărbatului, de 12 ani, sechestrată și ea în apartament, a avut curajul să intervină. A profitat de neatenția tatălui și a descuiat ușa, moment în care în casă au intrat carabinierii. Aceștia l-au imobilizat imediat pe bărbat, care deja amenința că aprinde bricheta. În apartament era un puternic miros de gaz. Copilul de 11 ani, un băiat, a fost găsit plîngînd, în stare de șoc, în camera lui.

Omul care l-a înfruntat în ring, de la egal la egal, pe Muhammad Ali, „pierdut” în Balcani. Nimeni nu a știut nimic de el zeci de ani

Un fost campion olandez la box trăieşte de zeci de ani în munţi, în Bulgaria, alături de soţia lui şi de cîinii fără stăpîn pe care îi salvează. Ani buni, nimeni n-a ştiut în Olanda că Rudi Lubbers, omul care l-a înfruntat în ring pe Muhammad Ali, trăieşte într-o rulotă bătută de vînt şi ploi în Balcani. Abia cînd soţia lui Rudi a ajuns la spital, milioane de olandezi au aflat veşti despre eroul unor generaţii întregi.

Acela a fost meciul vieţii pentru olandezul Rudi Lubbers. Muhammad Ali a cîştigat partida după ce olandezul a pierdut la puncte în 12 runde. Rudi îşi aminteşte acele momente de parcă ar fi fost ieri.

Rudi Lubbers, campion olandez la box: Pînă la urmă, Ali trebuie să fie fericit că l-am lovit. După meci, Ali mi-a spus: Rudi, unde eşti? Rudi, vino aici, stai cu mine! Aici e locul tău! Tu ai fost singurul alb de la care am avut ceva de învăţat.

Momentele de glorie au trecut. Acum, Rudi are 73 de ani şi de mulţi ani trăieşte împreună cu soţia sa, Ria, departe de zgomotul oraşelor. Ei doi, plus zeci de cîini abandonaţi de bulgari, dar salvaţi de ei.

Rudi Lubbers: În Bulgaria este imposibil să trăieşti într-o casă cu atîţia cîini. Dacă ai trei sau patru, poate, dar acum eu am 16 cîini cu pui.

Gloria Olandei a dispărut discret din Ţara Lalelelor. Nici măcar fiul lui Rudi nu mai ştia nimic de tatăl său. Apoi, brusc, la sfîrşitul lunii trecute, şi el şi milioane de olandezi au aflat în ce sărăcie trăieşte fostul boxer. Impresionaţi de faptul că Rudi nu are nici un venit, iar soţia lui, Ria, are nevoie de un tratament de durată, mai mulți olandezi s-au mobilizat și au donat aproape 13 mii de euro. Apoi, Rudi a primit sprijin şi pentru cîinii lui. Ei sunt acum într-un adăpost privat, în timp ce fostul boxer stă alături de Ria la spital.

Nicolas Maduro sugerează că liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, ar putea ajunge la închisoare

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a sugerat că liderul opoziţiei Juan Guaido ar putea ajunge la închisoare ca urmare a faptului că s-a autoproclamat preşedinte interimar, scrie The Guardian. Vorbind în faţa unor susţinători, Luni seara, Maduro s-a întrebat cît va continua Guaido cu acest „mandat virtual”, potrivit News.ro. „Pînă în 2025? Sau pînă cînd va ajunge la închisoare la ordinul Curţii Supreme”, a afirmat Maduro, 2025 fiind anul în care i se încheie mandatul curent.

Diplomaţii occidentali s-au arătat surprinşi că la aproape două săptămîni de cînd s-a autoproclamat preşedinte, Guaido încă este în libertate. Mulţi au considerat că acest lucru se datorează avertizărilor din partea SUA, care au informat că orice decizie împotriva sa va avea consecinţe. John Bolton, consilierul pe securitate naţională al Casei Albe, a declarat că violenţa sau intimidarea lui Guaido sau a altor lideri ai opoziţiei „reprezintă un asalt asupra statului de drept şi va fi întîmpinat cu un răspuns pe măsură”.

Madridul, Londra, Parisul şi alte Capitale europene l-au recunoscut Luni pe opozantul Juan Guaido drept președinte interimar al Venezuelei, după expirarea unui ultimatum dat lui Nicolas Maduro, care a refuzat să convoace noi alegeri prezidenţiale.
Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai lui Maduro, a denunţat imediat această recunoaştere a lui Guaido de către europeni.

Într-un comunicat, 11 dintre cele 14 membre ale Grupului de la Lima au cerut înlăturarea din funcţie a Preşedintelui socialist Nicolas Maduro, fără folosirea forţei şi trimiterea de urgenţă de ajutoare umanitare. În document este precizat că Guvernele din Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay şi Peru „îşi reiterează recunoaşterea şi susţinerea pentru Juan Guaido” ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Tînăr mort după explozia unei ţigări electronice

William Brown, un tînăr din Statele Unite a murit după ce o ţigară electronică i-a explodat în faţă. Tragedia s-a întîmplat în Texas, în timp ce victima se afla într-o maşină, în faţa unui magazin de profil. Angajaţii magazinului spun că bărbatul de 24 de ani s-a tîrît afară din autovehicul şi s-a prăbuşit pe trotuar. Deflagraţia i-a secționat carotida stîngă, la nivelul gîtului. El a fost dus rapid la spital, unde medicii i-au îndepărtat o bucată de metal de 7 centimetri din craniu. Bărbatul a încetat din viaţa cîteva zile mai tîrziu. Aceasta este cea de-a doua moarte provocată de o ţigară electronică în Statele Unite.

SUA: Democrații au blocat proiectul de lege care interzicea INFANTICIDUL în cazul bebelușilor care supraviețuiesc avorturilor

Senatul SUA, dominat de democrați, a blocat, Luni, încercarea legiuitorilor republicani de a adopta o lege care să clarifice faptul că bebelușii care supraviețuiesc tentativelor de avort trebuie să primească îngrijiri medicale, scrie washingtonexaminer.com. Senatoarea democrată Patty Murray a respins propunerea legislativă intitulată „Born-Alive Abortion Survivors Protection Act”, care prevedea protecția bebelușilor ce supraviețuiesc tentativelor de avort, propunere depusă de senatorul republican Ben Sasse. Acesta a încercat să treacă proiectul de lege prin așa numitul consimțămînt unanim, prin care însă un senator poate bloca, prin obiecții, actul normativ.

„Sunteți fie pentru copii, fie pentru apărarea infanticidului”, a spus Sasse înainte de vot, pentru a-și susține proiectul de lege. „Practic, despre asta este vorba în acest proiect de lege”. Democrata Murray i-a replicat,  respingînd apelul la adoptarea prin  consimțămînt unanim, spunînd că America are deja legi împotriva infanticidului și acuzîndu-l pe republican că a denaturat scopul legii. 

Proiectul de lege depus de Sasse a avut ca bază de pornire o lege din 2002 care prevede faptul că „orice membru al speciei homo sapiens, care se naște în viață, în orice stadiu al dezvoltării,” este o „persoană”. Proiectul republicanului  prevedea că bebelușii trebuie să primească protecție dacă au supraviețuit unui avort, inclusiv transferul imediat la un spital. Dacă acest protocol nu ar fi urmat, atunci medicul care a efectuat avortul putea risca urmărirea penală. Inițiativa legislativă a republicanului vine la o săptămînă după ce Senatul statului Virginia, dominat de democrați, sugera că va adopta  un proiect de lege care să permită avortul chiar în momentul în care mama intră în travaliu.

Trei școli din Bavaria vor avea toalete pentru „al treilea gen”

Trei școli elementare de lîngă orașul german München, statul Bavaria, au decis amenajarea unor toalete pentru „al treilea gen”, destinate copiilor care nu se identifică nici băiat, nici fată, scrie breitbart.com. Potrivit unor publicații germane locale, citate de FAZ,  copiii din această categorie vor putea alege să meargă la toaleta băieților, a fetelor sau la cea destinată celui de-al treilea gen. Propunerea amenajării unor astfel de toalete a venit din partea municipalității, la sfatul unui consilier, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Inițiativa celor trei școli vine, de asemenea, la doar o lună după ce Pparlamentul german a aprobat includerea celui de-al treilea gen în pașapoarte și în alte documente guvernamentale, în urma unei hotărîri judecătorești care a permis Guvernului opțiunea de a elimina complet genul din documentele oficiale. În 2017, Curtea Constituțională germană a decis că toate personale au dreptul de a avea un gen asociat, după ce un test efectuat pe o persoană înregistrată ca femeie a demonstrat că nu poate fi asociată niciunui gen. 

Germania nu este singura țară care susține includerea unui al treilea gen în documente. În Mai 2018, o instanță olandeză a decis că parlamentarii trebuie să recunoască necesitatea unei astfel de opțiuni și că se impune o nouă legislație. Canada, unul dintre liderii mondiali ai promovării identității de gen „progresive”, a introdus opțiunea de „x” pe pașapoartele canadiene în 2017 pentru a sprijini ”agenda egalității de gen, diversitatea și incluziunea”.

România. Ce şanse are Toader să o împiedice pe Kovesi să ajungă şefa Parchetului European

Tentativa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a sabota o eventuală numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European este sortită eşecului, susţin experţii din sistem. „Voinţa ministrului Justiţiei sau opinia Guvernului României nu contează. Selecţia a fost făcută de un grup de experţi independenţi. Audierile care urmează nu pun în discuţie conflictele politice interne, ci capacitatea candidaţilor de a conduce Parchetul European. Palmaresul lui Kovesi este uimitor, imaginea ei printre magistraţi, în rîndul societăţii civile din ţară şi imaginea ei în afară sunt extrem de bune.

Dacă unii politicieni vor face ceva împotriva ei, va fi doar din disperare şi numai pentru a o macula. Iar asta cred că îi va creşte şi mai mult şansele de a fi numită”, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.

„Tudorel Toader nu poate opri acest proces de numire. Numirea a intrat într-o fază de comisii de experţi independenţi unde jocurile politice nu se regăsesc. Nu ştiu dacă mai poate adăuga ceva la dosar în acest moment, însă, România, ce prezidează Consiliul Uniunii Europene acum, trebuie să fie un honest broker şi să vegheze la respectarea regulilor. În plus, aceste critici ce ar veni din partea celui mai ridicol şi inept Guvern din Uniunea Europeană ar putea constitui un avantaj pentru Laura Codruţa Kovesi, după modelul polonezului Donald Tusk, acesta fiind ales exact pentru motivele pentru care Guvernul euro-sceptic de la Varşovia îl înjura”, a explicat şi analistul politic Sorin Ioniţă.

Luni seară, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la informaţia potrivit căreia Kovesi este prima în topul preferinţelor experţilor europeni pentru funcţia de şef al Parchetului European, spunînd că îi va informa pe miniştrii de Justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA. „Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atîtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de Joi şi Vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de Justiţie din statele membre ale UE, mîine dimineaţă voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de Justiţie (din Europa – n.r.)", a declarat Tudorel Toader.

Fosta şefă a DNA s-a clasat pe prima poziţie într-o listă scurtă, înaintată Consiliului UE şi Parlamentului Uniunii, de trei candidaţi propuşi de către o comisie de experţi independenţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European. Consiliul UE urmează să fie informat cu privire la propunerile pentru ocuparea acestei funcţii de Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne, prezidat în această perioadă de ministrul român de Justiţie, Tudorel Toader. Numirea se va face printr-un vot în consens în Consiliul UE, prezidat de premierul Dăncilă, şi Parlamentul European, prin majorităţi simple.

Adunarea Naţională din Franţa a adoptat o lege pentru limitarea protestelor violente, ca răspuns la demonstraţiile „vestelor galbene”

Adunarea Naţională din Franţa a adoptat Marţi, cu o majoritate largă de voturi, un proiect de lege controversat care urmăreşte limitarea protestelor violente, ca răspuns la demonstraţiile antiguvernamentale de trei luni ale mişcării „vestelor galbene”, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

În ciuda criticilor că o astfel de lege ar putea reduce libertăţile civile, proiectul a trecut de Camera inferioară a Parlamentului cu 387 la 92 de voturi, în special datorită majorităţii confortabile de care se bucură partidul de centru LREM al Preşedintelui Emmanuel Macron. Totuşi, din rîndul aleşilor partidului prezidenţial, 50 de deputaţi – un record – au preferat să se abţină pentru a-şi marca refuzul privind interdicţiile preventive de a manifesta care ar putea fi adoptate de prefecţi. Mulţi se tem că aceşti reprezentanţi ai statului ar putea cădea în viitor sub controlul unui „regim rău-intenţionat”.

Proiectul de lege va fi acum discutat şi de Camera superioară, însă Adunarea Naţională are ultimul cuvînt. Proiect de lege se va întoarce la Senat începînd cu 12 Martie pentru o a doua lectură, iar Guvernul vrea o adoptare definitivă rapidă în contextul manifestaţiilor recurente ale „vestelor galbene”.

Legea ‘anti-huligani’, aşa cum a fost numită, le interzice protestatarilor să îşi acopere feţele, oferă Poliţiei puteri mai mari pentru a-i extrage pe protestatarii potenţial turbulenţi din demonstraţii şi le oferă autorităţilor locale dreptul de a interzice participarea la manifestaţii unor protestatari cu titlu individual.

Ministrul de interne Christophe Castaner a reiterat Marţi că „nu este o lege a fricii”, „nu este o lege de circumstanţă, ci o lege de bun-simţ” care vizează „brutele” ce împiedică manifestaţiile.

Mişcarea „vestelor galbene” a izbucnit în Noiembrie ca un protest împotriva scumpirii combustibilului, dar s-a transformat într-o revoltă mai mare împotriva inegalităţii şi Preşedinţiei lui Macron. Numele mişcării vine de la culoarea vestelor fluorescente pe care şoferii din Franţa trebuie să le aibă în maşină.

La primele proteste de pe străzile din Paris, manifestanţii au incendiat maşini, au distrus magazine de lux şi au vandalizat Arcul de Triumf. Au fost printre cele mai dure violenţe din Capitala Franţei după revoltele studenţeşti din 1968.