Realitatea internationala pe scurt (6 Decembrie 2017)

Un director de pe Wall Street a fost ucis de un rechin, în timp ce făcea scufundări în Costa Rica

Rohina Bhandari, unul dintre directorii fondului de capital privat înfiinţat de actualul secretar al Comerţului, Wilbur Ross, a murit după ce a fost atacată de un rechin tigru în timp ce făcea scufundări pe coasta Costa Rica. Rohina Bhandari, în vîrstă de 49 de ani, făcea parte dintr-un grup mai mare de turişti ce făceau scufundări în parcul naţional Isla de Coco, conform declaraţiilor oficialilor. Conform comunicatului ministrului Mediului costarican, Bhandari a decedat după ce a suferit muşcături severe la nivelul ambelor picioare. Acest parc naţional este cunoscut în întreaga lume drept un loc ideal pentru scufundările de agrement, turiştii putînd observa o faună marină bogată, ce include delfini şi 14 specii diferite de rechini. Conform presei mondene newyorkeze, Bhandari era cunoscută în cercurile filantropice ale metropolei americane, fiind o susţinătoare a organizaţiilor ce luptă pentru protejarea faunei marine.

Marea Britanie: Premierul Theresa May, ținta unui complot terorist dejucat (presă)

Premierul britanic, Theresa May, a fost ținta unui complot terorist dejucat, potrivit relatărilor de presă de Marți seara, transmite agenția dpa. Șeful Serviciului de informații MI5, Andrew Parker, i-a informat anterior, Marți, pe membrii cabinetului britanic asupra presupusului complot, informează Sky News. Complotul islamist extremist implica un atac cu bombă asupra reședinței prim-ministrului, din Downing Street, și, în haosul ce ar fi urmat, tentativa de a o ucide pe May, a arătat Sky. Nu a existat vreun răspuns oficial la relatarea din presă, care vine la cîteva ore după ce poliția a spus că a inculpat doi bărbați pentru infracțiuni teroriste. Naa'imur Zakariyah Rahman, 20 de ani, și Mohammed Aqib Imran, 21 de ani, au fost arestați în raiduri ale poliției antiteroriste săptămîna trecută și urmează să apară miercuri în fața unei instanțe din Londra. Marea Britanie a suferit cinci atacuri teroriste în acest an, în Londra și Manchester, în care au fost uciși 36 de oameni.

A murit muzicianul și actorul Johnny Hallyday

Legenda rock&roll-ului francez, Johnny Hallyday, a murit în noaptea de 5 spre 6 Decembrie 2017, la Paris. Artistul avea 74 de ani și suferea de cancer la plămîni, așa cum anunțase el însuși, în Martie anul trecut, relatează EFE. Decesul a avut loc în casa lui Hallyday din Marnes-la-Coquette, în Vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse șase zile internat într-o clinică, potrivit unui comunicat publicat de soția sa, Laeticia. Compozitorul, actorul și cîntărețul Johnny Hallyday (numele real Jean-Phillipe Smet) s-a născut la 15 Iunie 1943, la Paris. Este considerat de unii drept Elvis Presley al Franței. Primul album muzical l-a înregistrat în 1960, cu titlul ''Hello Johnny''. Este unul dintre puținii cîntăreți francezi de muzică rock și a interpretat melodii celebre ca ''Bonne Chance'', ''Laura'', ''J'ai un probleme'', conform site-ului cinemagia.ro. Considerat unul dintre cele mai mari staruri franceze, a susținut peste 100 de turnee, a lansat 18 albume și a vîndut peste 110 milioane de discuri. În 1997 a primit Legiunea de Onoare a Franței, iar în 1998 a susținut un concert la închiderea Cupei Mondiale de fotbal.

Donald Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului (AFP)

Donald Trump va recunoaște Miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudență americană în acest dosar și în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenței, scrie AFP. Anunțul președintelui american, prevăzut pentru ora 13,00 (20,00, ora Republicii Moldova; n.r.), ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian. Orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un "casus belli" pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va fixa totuși calendarul acestei mutări care ar urma să dureze "ani", o dată cu necesitatea de a găsi o locație, de a finanța și a construi un nou sediu. Israelul consideră Orașul Sfînt drept capitala sa ''eternă și reunificată'', dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel.

Egiptul îl avertizează pe Trump

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi i-a transmis omologului său american Donald Trump să nu complice situaţia din Orientul Mijlociu, după ce Trump l-a sunat pentru a discuta despre decizia de a muta ambasada SUA în Israel la Ierusalim, relatează site-ul agenţiei Reuters. Potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Cairo, Sisi l-a avertizat pe Trump "să nu ia măsuri care ar submina şansele de pace în Orientul Mijlociu". Abdel Fattah al-Sisi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Donald Trump în regiune. Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării va întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Premierul Turciei susţine că demersul lui Donald Trump privind Ierusalimul este "ilegal"

Premierul turc Binali Yildirim a declarat, Miercuri, că demersul preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului ca fiind capitala Israelului este "ilegal" şi va inflama tensiunile deja existente între israelieni şi palestinieni, relatează site-ul agenţiei Anadolu. În cadrul unei conferinţe de presă la Seul, alături de omologul său Sud-coreean Lee Nak-Yeon, Yildirim a spus: "Într-un fel sau altul, ambele situaţii vor fi decizii ilegale şi vor face ca problemele deja existente în regiune să fie de nerezolvat. Dacă preşedintele SUA nu ar face o declaraţie în această direcţie, acest lucru ar fi vital pentru viitorul regiunii şi pentru pacea globală". Şeful Guvernului de la Ankara a transmis că relocarea capitalei Israelului ar provoca tensiuni în regiune şi că ţara sa va continua să susţină Autoritatea Palestiniană.

Rex Tillerson: Angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea europeană este de neclintit

Rex Tillerson, secretarul american de Stat, le-a transmis, Marţi, miniştrilor de Externe din statele membre ale UE şi NATO că angajamentul Washingtonului faţă de securitatea europeană este ”de neclintit”, relatează Deutsche Welle. Secretarul american de Stat a avut Marţi, la Bruxelles, întrevederi oficiale cu liderii statelor membre ale UE şi NATO, afirmînd că SUA rămîn ferm angajate în păstrarea unui parteneriat puternic transatlantic. ”Parteneriatul dintre SUA şi Uniunea Europeană este bazat pe valori şi obiective comune privind securitatea şi prosperitatea de pe ambele părţi ale Atlanticului, iar noi ne păstrăm acest angajament”, a declarat Tillerson. Totodată, oficialul american le-a cerut liderilor statelor membre NATO să aloce mai multe resurse pentru apărare.

Misiunea SUA din Siria va continua pînă la înfrîngerea completă a reţelei teroriste Stat Islamic

Eric Pahon, purtătorul de cuvînt al Pentagonului, a anunţat, Marţi, că misiunea militară a Statelor Unite din Siria va continua ”atît timp cît este necesar”, adică pînă la înfrîngerea permanentă a reţelei teroriste Stat Islamic, relatează CNN. Coaliţia condusă de SUA estimează că în Siria şi în Irak au rămas aproximativ 3.000 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic. Siria se confruntă, începînd din Martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi. Pahon a precizat că Statele Unite s-au implicat în conflictul din Siria pentru a contracara ameninţările venite dinspre gruparea jihadistă Stat Islamic, adăugînd că SUA vor continua eforturile în lupta împotriva terorismului şi în stabilizarea Siriei.