REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (6 August 2020)

Românii îi reclamă la linia de telefonie TelVerde pe cei pe care îi văd fără mască. Două sesizări pe oră, cele mai multe de pe plajă

În România sunt două reclamații pe oră împotriva celor care nu respectă normele sanitare. Cele mai multe apeluri vin de pe plajă. Fiecare sesizare este verificată de un echipaj de Poliție sau Jandarmerie.Într-o lună au fost peste 1.000 de reclamaţii.

Operator TelVerde: Astăzi, am avut un apel de pe plajă, din Mangalia, ne-a sunat un cetăţean care ne-a spus că sub o umbrelă sunt mai multe familii care nu respectă distanţarea socială. I-am trimis pe colegii din teritoriu să verifice să vadă cum stă situaţia de fapt. Cu mici excepţii, apelurile sunt serioase şi poliţiştii dau amenzi acolo unde se constată încălcarea legii. Sublocotenent Iulian Drăgulin, ofiţer IGJR: Este foarte bine să facem o diferenţiere între ceea ce este urgent şi ceea ce nu este. Un apel la 112 poate să salveze o viaţă, aici nu vorbim neapărat de o intervenţie cu caracter urgent.   Majoritatea apelurilor la TelVerde reclamă nepurtarea măştii de protecţie.

Sumele uriașe pe care le cheltuiesc Biden și Trump pe publicitate electorală la tv și în social-media

Joe Biden va cheltui 280 de milioane de dolari pe publicitate la televiziune şi social-media pînă în ziua alegerilor, a anunţat biroul de campanie al candidatului democrat. Suma este cu peste 100 de milioane de dolari mai mare decît cea alocată de rivalul său republican, Preşedintele în exerciţiu Donald Trump, scrie Agerpres, preluînd Reuters.

Donald Trump a rezervat deocamdată aproape 150 de milioane de dolari pentru reclamă televizată în 11 state în această Toamnă, potrivit companiilor de cercetare din media. Per total, însă, Trump a cheltuit pînă acum semnificativ mai mult decît Biden ca să apară pe Facebook, Google şi la televizor.

Campania publicitară costisitoare anunţată de tabăra lui Biden, care va acoperi 15 state, este inedită pentru candidatul democrat, care şi-a difuzat primul clip legat de alegeri abia în Iunie. Suma evocată înseamnă practic epuizarea fondurilor de 242 milioane de dolari de care campania sa anunţa că dispune în Iulie, dar garantează că duelul Trump-Biden va fi cel mai scump din istoria SUA, menţionează Reuters.

Fostul Președinte Barack Obama este unul dintre principalii susținători ai lui Joe Biden, care i-a fost vicepreședinte. Cei doi au apărut împreună într-un material filmat,  iar Obama strînge fonduri de campanie pentru Biden.

Un turist a vrut să se fotografieze cu una dintre surorile lui Napoleon Bonaparte și i-a rupt trei degete

Un turist austriac a deteriorat o sculptură a artistului italian Antonio Canova datînd din secolul al XIX-lea. S-a întîmplat în timp ce-și făcea o fotografie. Omul a considerat că va ieși bine în poză dacă se așează direct pe lucrarea de artă. Cînd să se ridice, a rupt trei degete ale statuii care o înfățișează pe una dintre surorile lui Napoleon Bonaparte. A privit rezultatul, s-a uitat în stînga și în dreapta, apoi și-a văzut de drum. Conducerea muzeului a alertat Poliția, iar anchetatorii l-au identificat pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere. Acum turistul în vîrstă de 50 de ani va fi tras la răspundere.

Suedia, cu o abordare diferită în pandemie, a încheiat al doilea trimestru cu o economie mai puțin șifonată decît marile puteri UE

Economia Suediei, țară care a evitat starea de alertă în timpul pandemiei de coronavirus, a scăzut cu 8,6% în intervalul Aprilie-Iunie, comparativ cu primele trei luni ale anului, informează BBC.

Informațiile oferite de Biroul de Statistică suedez arată că țara nordică a înregistrat o scădere economică mai blîndă față de țările care au luat măsuri mai stricte. Cu toate acestea, scăderea trimestrială de 8,6% a fost cea mai mare suferită de economia suedeză în ultimii 40 de ani. Uniunea Europeană a anunțat o contracție de 11,0% în al doilea trimestru, iar la nivel individual țările au fost și mai afectate. Spania a avut o scădere de 18,5%, Franța a scăzut cu 13,8%, iar Italia cu 12,4%.

Suedia s-a bazat, în principal, pe distanțarea socială voluntară încă de la începutul pandemiei, dar și pe munca de acasă cînd a fost posibilă și evitarea mijloacelor de transport în comun. Deși majoritatea activităților economice din Suedia au continuat să se deruleze, economia țării este dependentă de exporturi, iar scăderea cererii a avut un efect puternic. Cu toate acestea, Suedia nu a intrat în recesiune, pentru că în primul trimestru a înregistrat o creștere de 0,1%. Se consideră a fi în recesiune o economie care are cel puțin două trimestre consecutive de scădere. Prognozele estimează că Suedia va încheia anul cu o scădere economică de 5%, similară cu celelalte țări din Scandinavia, dar mai mică decît cea a Italiei, Spaniei sau Marii Britanii.

China acuză Washingtonul că pune în pericol pacea, după ce SUA au anunțat vizita unei delegații la nivel înalt în Taiwan

China a acuzat, Miercuri, Statele Unite că „pun în pericol pacea” prin anunţul privind vizita unei delegaţii americane de nivel înalt în Taiwan.

Taiwan, care nu este recunoscut de ONU şi are din 1949 un Guvern independent, este considerat de China parte a teritoriului său, Beijingul condamnînd contactele oficiale între Taipei şi responsabili străini. SUA au anunţat, Miercuri, apropiata vizită a secretarului Sănătăţii, Alex Azar, la Taipei, care urmează să fie vizita de cel mai înalt nivel a unui responsabil al Administraţiei americane pe insulă din 1979 încoace, relatează Agerpres. SUA au rupt în 1979 relaţiile cu Guvernul insulei, cu sediul la Taipei, recunoscînd regimul comunist al Chinei continentale (cu Capitala la Beijing) drept unica autoritate legitimă chineză. Washingtonul continuă însă să întreţină relaţii în plan comercial cu insula. Taiwanul a confirmat vizita lui Azar, fără a specifica data la care va avea loc, dar precizînd că oficialul american se va întîlni cu acest prilej cu Preşedinta Tsai Ing-wen, „oaia neagră” a liderilor de la Beijing.

„China se opune ferm schimburilor oficiale între SUA şi Taiwan”, a amintit purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, care a adăugat că Beijingul a formulat un protest pe lîngă Administraţia Preşedintelui american Donald Trump.

Anunţul vizitei survine într-o perioadă tensionată în relaţiile dintre Beijing şi Washington, în legătură cu mai multe subiecte, între care noua lege privind securitatea naţională din Hong Kong, drepturile minorităţii musulmane uigure din China şi mai multe aspecte comerciale şi tehnologice.

Rușii cred că meseria de medic este cea mai periculoasă

Unul din cinci ruşi (20 %) consideră că profesia de medic este cea mai periculoasă din lume, datorită sacrificiului lor în timpul pandemiei noului coronavirus, potrivit unui sondaj publicat Miercuri, relatează EFE, potrivit agerpres. Pe locul doi în acest „ranking” al profesiilor cele mai periculoase se află minerii, iar pe locul trei pompierii, conform sondajului realizat de portalul Superjob.ru. Înainte de pandemia de COVID-19, doar între 2 şi 3 % dintre ruşi considerau că profesia de medic implică multe riscuri. De asemenea, 2 % dintre cei chestionaţi consideră periculoasă profesia piloţilor, în timp ce 1 % consideră riscantă munca fotoreporterilor, acelaşi procentaj obţinut şi de profesia de genist.

Potrivit Agenţia federale ruse de monitorizare medicală Roszdravnadzor, de la declanşarea pandemiei în Rusia au murit aproape o mie de membri ai personalului medical.

Un pod din Rusia a căzut peste militarii care lucrau la el. Cel puțin 18 oameni sunt răniți

Un pod în construcţie a căzut, Miercuri, peste militarii ruşi care lucrau la el în cadrul unui exerciţiu, rănind 18 dintre ei, transmite agenţia TASS. Accidentul a avut loc în satul Telman din Regiunea Autonomă Evreiască din Estul Rusiei, probabil din cauza unei defecţiuni a echipamentului de protecţie. Răniţii au fost transportaţi la un spital militar din regiunea vecină Habarovsk, a precizat un reprezentant al serviciului de intervenţii de urgenţă. Soldaţii făceau parte din forţele de construcţii feroviare, care se pregăteau pentru realizarea rapidă a infrastructurii de uz militar. 

Accident cu o furgonetă plină cu migranți. Cel puțin 10 oameni au murit

Cel puţin 10 oameni au murit, Miercuri, în Nordul Greciei, după ce o furgonetă a intrat într-un ghişeu de plată a taxelor rutiere, informează dpa, potrivit agerpres. Vehiculul, care transporta probabil migranţi, a intrat în insula de beton a unui ghişeu în construcţie, a comunicat Poliţia elenă, conform agenţiei ANA-MPE. Opt pasageri au murit pe loc, iar alţi doi la un spital din Alexandroupoli, unde se mai află doi răniţi în stare critică. Încă nu s-a aflat clar cîte persoane se aflau în furgonetă şi dacă printre acestea se aflau şi călăuze implicate în traficul ilegal de migranţi. Ancheta nu a stabilit deocamdată nici cauza accidentului.

Patrulele de Poliţie de pe autostrada Egnatia dintre Salonic şi Turcia opresc frecvent furgonete şi camioane cu migranţi care reuşesc să treacă frontiera terestră a Greciei. 

Zbor către nicăieri. Dacă nu ai unde să călătorești din cauza restricțiilor, o companie aeriană te plimbă 3 ore cu un avion Hello Kitty

Taiwan continuă să răspundă nevoilor populației sale de călătorie, oferind un zbor care duce... nicăieri. EVA Air, unul dintre cei mai mari transportatori din Taiwan, oferă o călătorie specială pe 8 August, scrie CNN.

Aeronava va decola de pe aeroportul Taipei Taoyuan pentru un zbor de aproximativ 3 ore, urmînd să se întoarcă pe același aeroport. „Piața de turism a fost suspendată de mai bine de jumătate de an. Strigătele cetățenilor pentru călătorii în străinătate sunt din ce în ce mai puternice. Pentru a satisface dorințele călătorilor, EVA Air a decis să introducă o experiență de călătorie alternativă pe 8 August, de Ziua Tatălui.”, se arată într-un comunicat de presă pe site-ul EVA Air.

Dacă este o zi senină, pasagerii vor putea vedea mai multe atracții din Taiwan, inclusiv Insula Guishan și coasta pitorească Huadong, precum și alte insule din apropiere. Mîncarea este un alt punct culminant al călătoriei. Principalele feluri sunt pregătite de bucătarul Motokazu Nakamura, cu trei stele Michelin. Un bilet la clasă economică va costa 180 de dolari. Pentru clasa business pasagerii vor plăti 34 de dolari în plus.

Fostul Rege Juan Carlos evocă, în mesaje trimise din avion unor prieteni, o ”paranteză” şi afirmă că lipseşte din Spania doar temporar

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos, care a părăsit ţara în contextul în care este vizat de o anchetă cu privire la corupţie, afirmă – în mesaje trimise unor prieteni, de la bordul avionului cu care călătoreşte – că lipseşte doar temporar, dezvăluie în ediţia de Miercuri La Vanguardia, relatează Reuters. ”Nu sunt în vacanţă şi nu abandonez Spania. Este doar o paranteză”, afirmă fostul monarh într-un mesaj trimis unor prieteni, scrie cotidianul spaniol. Ziarul El Pais, care dezvăluie la rîndul său că Juan Carlos le-a spus prietenilor săi că absenţa sa din ţară este temporară, precizează că ”alte persoane, din cadrul Guvernului, consideră că nu va fi atît de uşor”.

Vizat de o anchetă a Tribunalului Suprem spaniol cu privire la corupţie, Juan Carlos, care a abdicat în 2014, a hotărît să plece din ţară, pentru a-i facilita sarcina fiului său Felipe, care i-a succedat la tron, a anunţat, Luni, într-un comunicat, Palatul Regal, un anunţ care i-a luat pe spanioli prin surprindere. În lipsa unei confirmări oficiale a locului în care se află fostul Rege, în vîrstă de 82 de ani, circulă numeroase zvonuri, iar anunţul plecării sale continuă să facă ”valuri” în Spania.

Ziarele El Pais şi El Confidencial dezvăluie, citînd surse sub protecţia anonimatului, că Juan Carlos, se află în Portugalia, unde şi-a petrecut o parte a tinereţii. Ziarele La Vanguardia şi ABC dezvăluie, la rîndul lor, că s-a dus cu mașina în Portugalia, după care a plecat cu un avion în Republica Dominicană, unde ar sta la o familie bogată, proprietară a unor plantaţii de trestie de zahăr. Autorităţile dominicane au precizat însă că ultimul său sejur în ţară a avut loc în perioada 28 Februarie-2 Martie şi că nu au vreo informaţie cu privire la o eventuală sosire a fostului monarh în ţară.

Încoronat în 1975, după moartea dictatorului Francisco Franco, Juan Carlos este foarte respectat pentru că a ghidat Spania către democraţie, însă sfîrşitul domniei sale a fost pătat de o serie de scandaluri, care i-au afectat imaginea. O petiţie lansată online în vederea schimbării numelui Universităţii Regele Juan Carlos din Madrid a strîns aproape 40.000 de semnături pînă Miercuri.

Parchetele spaniol şi elveţian anchetează, de mai multe luni, într-un dosar de corupţie cu privire la atribuirea unui contract privind un tren de mare viteză de către Arabia Saudită. Juan Carlos – protejat de imunitate pînă la abdicare – nu a fost inclus în mod oficial în acest dosar, însă divulgarea unor elemente ale anchetei în presă a sporit presiuni menite să-l determine să acţioneze pentru a proteja monarhia.

 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
09.04.24 - 00:59
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09