Realitatea internationala pe scurt (5 Septembrie 2018)

Oficial NATO: O veche grupare teroristă revine „pe tăcute”, pe fondul slăbirii ISIS

Reţeaua Al-Qaeda încearcă să îşi recîştige supremaţia asupra grupărilor militante internaţionale pe măsură ce Statul Islamic (SI) pierde teren, a declarat, Marţi, un oficial de rang înalt al NATO, avertizînd asupra unui potenţial risc crescut pentru Occident din cauza acestei rivalităţi, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit lui Arndt von Loringhoven, asistentul pentru informaţii şi securitate ale secretarului general al Alianţei, SI şi-a menţinut, în pofida pierderilor în luptă, o parte din forţă, inclusiv prin recrutarea de femei şi copii. „Slăbirea ISIS-Daesh a oferit Al-Qaeda o oportunitate să încerce să-şi recapete fostul statut”, a afirmat Von Loringhoven, cu prilejul unei conferinţe pe teme de securitate, găzduită de colegiul IDC Herzliya din Israel.

„În timp ce ISIL-Daesh a ocupat atenţia lumii în ultimii 4-5 ani, Al-Qaeda şi-a refăcut pe tăcute reţelele globale şi capabilităţile”, a afirmat el, menţionînd activităţile din Kashmir, Afganistan, Siria, Yemen, Somalia şi Nordul Africii. „Ca şi în cazul ISIL-Daesh, obiectivul strategic al Al-Qaeda este de a recîştiga conducerea unor militanţi şi extremişti cu aceleaşi poziţii. Competiţia pentru legitimitate, afiliaţi şi recruţi între cele două grupări extremiste majore globale sporeşte în mod potenţial ameninţarea teroristă asupra NATO şi a partenerilor noştri”, a arătat el.

Al-Qaeda a fost autorul atentatelor de la 11 Septembrie 2001 din SUA, în urma cărora coaliţii conduse de Statele Unite au intervenit militar în Afganistan şi în Irak. Un comando al forţelor speciale americane l-a ucis pe liderul reţelei, Ossama Bin Laden, în 2011 într-o ascunzătoare din Pakistan. La scurt timp după aceea şi-a făcut apariţia Statul Islamic, ce are la bază o formă extremistă similară a islamului sunnit. Fiefurile Statului Islamic din Siria şi Irak au fost în mare parte dezmembrate în ultimii ani de ofensivele lansate Damasc şi Bagdad, cu sprijinul diferitelor coaliţii străine.

Potrivit lui Von Loringhoven, NATO a estimat că efectivele de care SI dispunea la apogeul său, de circa 39.000 de luptători în Siria şi Irak, au fost reduse la 18.000-20.000, cei mai mulţi fiind dispersaţi pe teritoriile celor două ţări şi „trecuţi în clandestinitate”. „O tendinţă foarte îngrijorătoare este efortul concertat al grupării de a folosi propaganda pentru a radicaliza femei şi minori, care au reieşit ca o nouă ţintă pentru recrutare relativ recent”, a explicat el. „E posibil ca această tendinţă să fi dus la o mai mare implicare a femeilor şi minorilor în plănuirea şi executarea unui număr de atacuri, inclusiv în ţări NATO”, a adăugat el. Referindu-se la arestarea în Iunie a unui tunisian suspectat că plănuia unui atac cu ricin în Germania, Von Loringhoven a atras atenţia că militanţii s-ar putea îndrepta tot mai mult spre arme chimice sau biologice de fabricaţie artizanală sau spre atacuri cu drone disponibile pe piaţă.

Facebook își construieşte o „sală de război”

Facebook construieşte o sală „de război” la sediul central din Menlo Park, pentru a identifica şi elimina orice tentativă de amestec în alegerile din SUA de la jumătatea mandatului, relatează Business Insider, scrie News.ro.Alegerile sunt programate să aibă loc la 6 Noiembrie, iar Facebook creează un laborator informativ la care vor lucra printre cele mai strălucite minţi din industria tehnologiei.

Samidh Chakrabarti, directorul pentru angajament civic al Facebook, a declarat pentru NBC News că operatorul reţelei de socializare trebuie să fie pregătit pentru orice, după controversa provocată de reacţia slabă avută în cazul intervenţiei Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. „Construim această sală de război, o încăpere fizică, cu oameni din companie din discipline diferite, aşa încît, pe măsură ce vom descoperi probleme care ar putea apărea în orele de dinaintea alegerilor, vom putea lua măsuri rapide şi decisive”, a declarat Chakrabarti. Acesta a declarat, luna trecută, pentru site-ul Recode, că  în această sală vor exista mai multe ecrane pe care vor fi monitorizate activităţile neobişnuite de pe Facebook. Unele ecrane vor fi prevăzute şi cu alarme, care vor avertiza în legătură cu creşteri sau scăderi neaşteptate ale activităţilor.

La aceste operațiuni vor participa angajaţi ai Facebook în domeniul ingineriei, ştiinţei datelor, politicilor publice şi alte domenii ale afacerii, potrivit Recode. „Această sală este importantă nu atît în privinţa tehnologiei, cît a procesului de a avea oameni din domenii diferite, capabili să pună diagnostice şi să rezolve orice fel de probleme acute pe care le observăm”, a declarat Chakrabarti pentru site-ul Recode.

În interviul acordat NBC, Chakrabarti a spus că Facebook se află într-o „cursă a înarmării” și este mult mai bine echipată decît era în 2006. Compania a adoptat instrumente pentru transparentizarea publicităţii, arătînd utilizatorilor cine plăteşte pentru publicitatea pe platforma sa, în timp ce a detectat, blocat şi eliminat peste un miliard de conturi false în ultimele şase luni.

Cum a ajuns românca Roxana Mărăcineanu ministrul al Sporturilor în Franța

Fosta înotătoare de origine română Roxana Mărăcineanu a fost numită ministru al Sporturilor din Franţa, urmînd s-o înlocuiască pe Laura Flessel, demisionată, scrie Agerpres citînd cotidianul Le Figaro. Roxana Mărăcineanu, în vîrstă de 43 de ani, născută în România, are printre performanţele sportive o medalie de argint la proba de 200 metri spate la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000. Cu doi ani înainte, devenise prima franţuzoaică ce cucerea titlul de campioană a lumii la nataţie, cîştigînd aceeaşi probă la campionatul de la Perth. În 1999 obţinuse titlul european cu ocazia campionatului european.

„Începusem să înot la 7 ani, la Bucureşti. La 12 ani, m-am dedicat cu totul la Mulhouse. Clubul meu avea căldura unei familii extinse, în stil românesc”, povestea ea în paginile publicaţiei Ouest France. „Cu uşurinţa mea de a învăţa franceza şi parcursul şcolar reuşit, eram convinsă că exilul îmi dăduse ceva în plus. O forţă interioară care s-a exprimat şi în nataţie. Carnetele cu note bune şi sportul îmi măreau şansele să fiu naturalizată, aşa cum mi se tot repeta... La 22 de ani, devin campioană a lumii spre surpriza generală şi asta a fost ceva uriaş. Acea Marseilleză reprezenta atît de mult pentru sportul meu. Se spune că am deschis calea pentru Manaudou şi Bernard. Însă atunci cînd s-a făcut din mine un simbol al integrării, m-am blocat. Victoria mea era pentru mine, pentru ai mei, nu pentru a deveni o franţuzoaică mai bună. Eram o fiică de refugiaţi. Nu mi-a fost facilitat nimic. Mi se părea puţin cam mult ca oamenii politici să se folosească de asta”, spunea tot atunci Roxana Mărăcineanu.

După ce a pus capăt carierei sportive în 2004, a devenit consultantă pentru Europe 1 şi France Télévisions. Însă noul ministru nu este la primii săi paşi în politică. Înscrisă pe o listă afiliată Partidului Socialist, a fost aleasă consilier regional în Île-de-France în 2010. În paginile cotidianului Le Parisien, ea explica în 2010: „Am primit deja numeroase solicitări pe tot parcursul carierei mele, mai ales din partea dreptei, de altminteri. Am refuzat mereu. Nu doream să fiu o mascotă care să fie scoasă în faţă. Este extrem de dezagreabil”.

În legătură cu angajamentul său faţă de stînga, ea adăuga: „Din România am ajuns în Franţa la 9 ani. Statul ne-a ajutat, ne-a primit, nu ne-a trimis înapoi într-un charter. Am dublă cetăţenie şi încă sunt cu inima împărţită. Cînd văd ce face dreapta, mă simt întărită în decizia mea”.

Amenință mașinile electrice locurile de muncă? Semnalul alarmant al constructorilor auto europeni

Comisia Europeană subestimează impactul unei dezvoltării prea rapide a vehiculelor electrice asupra locurilor de muncă din industria auto, au avertizat constructorii auto europeni pe baza unui raport publicat Marţi de firma FTI Consulting, informează Agerpres, care citează AFP. „Comisia recunoaşte că vehiculele electrice au nevoie de mai puţină mînă de lucru decît vehiculele echipate cu un motor cu combustie internă, însă studiul FTI arată că CE subestimează impactul negativ al ţintelor sale privind limitarea emisiilor de CO2", afirmă Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) într-un comunicat de presă.

Această critică deschisă a uneia din măsurile principale din Pachetul pentru Mobilitate Curata intervine cu cîteva zile înaintea unui vot important în cadrul comisiei de mediu din Parlamentul European cu privire la acest pachet legislativ. La începutul lunii Noiembrie 2017, Executivul european a propus impunerea unei reduceri cu 30% în medie a emisiilor de CO2 ale autoturismelor particulare pînă în 2030. „Producătorii auto doresc să facă tranziţia spre vehiculele cu emisii zero. Cu toate acestea, întregul lanţ de producţie european va trebui să se transforme într-un ritm care este sustenabil, care să protejeze mediul şi viabilitatea pe termen lung al sectorului", a declarat secretarul general de la ACEA, Erik Jonnaert.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene (care reprezintă statele membre) discută în prezent care sunt propunerile lor vis a vis de această propunere, înainte de a putea demara negocieri între instituţii. Un proiect de raport al Comisiei de Mediu din Parlamentul European, care va fi votat săptămîna următoare, avansează obiective mult mai ambiţioase: o reducere de 50% a emisiilor de CO2 pînă în 2030, precum şi obiective ambiţioase în materie de producţie de vehicule cu emisii reduse. Raportul Comisiei de Mediu este un preambul al poziţiei Parlamentului, care cel mai probabil va fi votată în luna Octombrie. Însă, potrivit ACEA, un „marş forţat" în ceea ce priveşte producţia de vehicule electrice ar fi foarte dăunător pentru industria auto, ar lovi în mod disproporţionat producătorii de componente auto. Producţia şi mentenanţa vehiculelor echipate cu baterii electrice necesită mai puţină mînă de lucru pentru că tehnologia lor este mai puţin complexă şi ele conţin mai puţine piese detaşate, reamintesc constructorii.

ACEA subliniază că industria auto este responsabilă pentru mai mult de 11% din locurile de muncă din industria manufacturieră în UE. Însă în 14 regiuni din UE, concentrate în Cehia, Germania, Italia, Slovacia, Ungaria, România, Suedia şi Marea Britanie, sectorul auto reprezintă chiar mai mult de 20% din locurile de muncă din industria manufacturieră. Un avans forţat spre automobilele electrice vor afecta în mod disproporţionat locurile de muncă în aceste regiuni, se arată în raportul FTI. 

Un român riscă 15 ani de închisoare după aventura eşuată cu o prostituată într-un bordel din Germania

Magistraţii au emis un mandat european de arestare pe numele unui român de 49 de ani, acuzat de tentativă de viol într-un bordel din Germania. Cornel Dehel, un localnic din Simeria, va fi extrădat în Germania, pentru a fi anchetat pentru tentativă de viol. Victima ar fi fost o prostituată din oraşul Detmold. Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au emis, la solicitarea autorităţilor germane, un mandat european de arestare pe numele bărbatului de 49 de ani.

„La baza emiterii mandatului european de arestare stă mandatul de arestare preventivă emis la data de 18 Iunie 2018 de Tribunalul Detmold. Conform sesizării persoana solicitată este cercetată de autorităţile judiciare competente din Germania pentru săvîrşirea tentativei la infracţiunea de viol, faptă pedepsită cu închisoarea de maxim 15 ani, fiind suspectat că la data de 30 Octombrie 2016, după ce avusese contact sexual consimţit cu martora P. la bordelul Relax din Detmold, în camera nr. 7, după expirarea timpului plătit, întrucît nu ejaculase, a prins-o cu forţa pe martoră, a tîrît-o în cameră atunci cînd a deschis uşa şi a fugit pe coridor şi a aruncat-o pe pat, însă înainte de a reuşi să o penetreze cu penisul aflat în erecţie, a fost imobilizat de martorul Sempert, care alertat de ţipetele martorei, i-a sărit în ajutor”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia, în motivarea dosarului.

Românul a fost de acord cu predarea sa către autorităţile judiciare germane şi a susţinut, prin avocatul său, că în măsura în care va fi găsit vinovat, a solicitat să se dispună executarea pedepsei în România. (Sursa: Adevărul.ro)

Un nou val de migranţi afgani dă peste cap autorităţile din Turcia

Peste trei milioane de sirieni şi cîteva sute de mii de irakieni şi-au găsit adăpost în Turcia în ultimii ani, dar în această Vară ţara a devenit destinaţia unui număr mare de imigranţi afgani, în căutarea azilului politic sau pur şi simplu a unei vieţi mai bune, transmite Miercuri AFP. Unii afgani au fugit din calea conflictului care opune talibanii şi forţele Guvernului central de la Kabul, dar mulţi vin din Iran, ţară în care aproape trei milioane de afgani trăiesc în condiţii de multe ori precare, în contextul dificultăţilor economice prin care trece republica islamică.

În perioada 1 Ianuarie – 15 August 2018, aproape 62.000 de migranţi afgani au sosit în Turcia, comparativ cu 45.000 în întregul an 2017, potrivit Ministerului de Interne turc. Aflaţi în imposibilitatea de a se înregistra la finalul lunii August, ca urmare a vacanţei ocazionate de sărbătoarea musulmană a sacrificiului, afganii au fost nevoiţi să se instaleze în două parcuri din Ankara. Sub o căldură sufocantă, femei, bărbaţi şi copii au avut un acces limitat la apă potabilă pentru cîteva zile, adăpostindu-se la umbra cartoanelor şi a păturilor.

Originar din Kunduz (Nordul Afganistanului), Mohammad Hussein şi cei şase copii ai săi, cu vîrste cuprinse între 2 şi 15 ani, au dormit timp de o săptămînă sub cerul liber într-un parc, unde au sosit aproximativ 1.500 de persoane, în principal afgani. Parcul respectiv este situat în faţa sediului Asociaţiei pentru solidaritate cu solicitanţii de azil şi migranţii (ASAM).

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în 2017 afganii reprezentau al doilea grup important de refugiaţi din lume (2,6 milioane de persoane), după cele 6,3 milioane de sirieni. Trei milioane de afgani trăiesc în Iran, dar numai o treime dintre ei sunt înregistraţi oficial ca refugiaţi. În luna Aprilie, organizaţia Amnesty International afirma că 7.100 migranţi au fost expulzaţi din Turcia, în condiţiile în care în primele luni din 2018 aproape 30.000 de afgani au sosit în această ţară. 

Rusia a reluat atacurile aeriene împotriva insurgenţilor în provincia siriană Idlib

Rusia a reluat Marţi atacurile aeriene împotriva insurgenţilor în provincia Idlib din Nord-Vestul Siriei, după o pauză de mai multe săptămîni, au anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi o sursă a insurgenţilor,potrivit Reuters. OSDO afirmă că au avut loc 45 de lovituri aeriene, care au ucis cel puţin 12 civili, informează DPA.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad încearcă să recucerească întreg teritoriul Siriei şi a înregistrat mari victorii împotriva insurgenţilor de cînd Rusia s-a raliat eforturilor lui de război în 2015. Săptămîna trecută, o sursă apropiată Damascului a declarat că Executivul pregăteşte o operaţiune ofensivă pentru a recuceri provincia Idlib, însă Turcia, a cărei Armată are cîteva posturi de observaţie la graniţa cu zona insurgenţilor, a atenţionat împotriva unui asemenea asalt.

Raidurile aeriene ale Rusiei au încetat în provincia Idlib şi în împrejurimi la 15 August, însă forţele pro-Assad au continuat bombardamentele aeriene şi atacurile împotriva insurgenţilor, subliniază OSDO. Sursa insurgenţilor şi OSDO au declarat că atacuri aeriene au loc în provincie lîngă Jisr al-Shughour, în partea de Vest a teritoriului deţinut de insurgenţi în Nord-Vestul ţării. Liderii rus, turc şi iranian urmează să aibă o întrevedere în 7 Septembrie în Iran, unde este aşteptat să discute asupra situaţiei din Nord-Vestul Siriei.

Partidul Laburist britanic adoptă definiţia internaţională a antisemitismului

Partidul Laburist din Marea Britanie a adoptat Marţi definiţia antisemitismului a Alianţei Internaţionale a Comemorării Holocaustului (IHRA), scrie Politico, conform news.ro. După ce partidul a fost acuzat în repetate rînduri de antisemitism în ultimele luni, Comitetul Naţional Executiv a cedat în faţa presiunii mai multor parlamentari laburişti şi a acceptat noua definiţie, care include exemple contemporane de ură faţă de evrei. De asemenea, a fost publicat şi un comunicat privind libertatea de exprimare.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a fost pus sub presiune de mai multe grupări evreieşti pentru că nu a rezolvat problema antisemitismului din partid. Susţinătorii săi, unii dintre ei protestînd Marţi în timpul întîlnirii comitetului, argumentează că definiţia nouă pune restricţii pentru libertatea de exprimare, în special privind criticile la adresa Guvernului israelian. Un purtător de cuvînt al partidului a declarat: „Comitetul Executiv a adoptat astăzi toate exemplele de antisemitism de la IHRA, acestea adăugîndu-se la definiţia IHRA adoptată de partid în 2016, alături de un comunicat prin care se asigură că acest lucru nu va afecta libertatea de expresie privind Israelul sau drepturile palestinienilor”.

Israelul lansează lovituri aeriene asupra provinciilor siriene Tartous şi Hama

Avioane israeliene au atacat Marţi poziţii militare din Siria, iar apărarea antiaeriană siriană a reuşit să doboare cîteva rachete, informează agenţia oficială de presă SANA, preluată de Reuters. Televiziunea de stat siriană afirmă că au fost doborîte cinci rachete, potrivit agerpres. O sursă militară siriană a declarat agenţiei citate că ţintele se aflau în provinciile Tartous şi Hama. SANA precizează că avioanele israeliene s-au apropiat la mică înălţime, de la Vest de Capitala libaneză, Beirut.

Organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat că s-au auzit mai multe explozii în două localităţi din apropierea oraşului Hama şi lîngă Tartous, cel mai mare oraş din provincia cu acelaşi nume, situat pe coasta Mediteranei. Jurnaliştii Reuters din Beirut au auzit zgomotul puternic produs de avioane cu puţin timp înainte de difuzarea ştirilor despre atacurile din Siria. O purtătoare de cuvînt a forţelor armate israeliene a refuzat să comenteze operaţiunile de Marţi, precizează Reuters. Un oficial militar din Israel a confirmat însă pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că în ultimul an şi jumătate ţara sa a efectuat 202 atacuri asupra Siriei şi că majoritatea obiectivelor aparţineau Gardienilor Revoluţiei, unităţi iraniene de elită. Potrivit acestei surse, asupra ţintelor din Siria au fost lansate aproximativ 800 de rachete şi bombe.

Turcia critică Grecia pentru acordarea de azil unui grup de cetăţeni turci, după tentativa eşuată de puci din 2016

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a criticat, Marţi, Grecia pentru acordarea de azil unui grup de cetăţeni turci, care au fugit din Turcia, după tentativa eşuată de puci din Iulie 2016, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres. ”Terorişti, pucişti şi trădători, cu alte cuvinte, trădători care au ales Grecia nu pot să se adăpostească în ţara noastră. Nu vom permite să se întîmple aceasta”, a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă comună cu omologul său grec, Nikos Kotzias, în provincia Izmir, de la Marea Egee, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu.

Întîlnirea dintre cei doi miniştri a avut loc cu ocazia ceremoniei de deschidere a consulatului grec din Izmir, a cărui clădire a fost recent renovată. Numeroşi oficiali turci, membri ai opoziţiei, oameni de afaceri, soldaţi şi funcţionari au ajuns în închisoare după tentativa de puci. Zeci de turci au fugit în Grecia pentru a scăpa de represaliile autorităţilor. Ankara a cerut ca mulţi să fie returnaţi, inclusiv cei cărora Atena le-a acordat azil.

Turcia şi Grecia, ţări membre ale NATO, au transmis recent semnale de apropiere. În August, Turcia a eliberat doi soldaţi greci care erau închişi din Martie sub suspiciunea de spionaj. Cavusoglu a vorbit, de asemenea, Marţi, despre lansarea unui serviciu de feribot între Izmir şi Salonic. El s-a referit şi la planurile privind un proiect de cale ferată între Istanbul şi oraşul-port Salonic.