Realitatea internationala pe scurt (5 Octombrie 2018)

Moscova acuză Washingtonul că face experimente cu arme biologice

Rusia a acuzat, Joi, Statele Unite ale Americii că fac în secret experimente cu arme biologice într-un laborator în Georgia, precizînd că în urma experimentelor au murit cel puţin 70 de cetăţeni georgieni, scrie News.ro.

Potrivit ruşilor, experimentele se fac la centrul Richard-Lugar, inaugurat în 2011 în localitatea Alekseevka şi finanţat de Pentagon. Angajaţii americani care lucrează acolo au imunitate diplomatică şi nu pot fi controlaţi de autorităţile georgiene, se arată într-un raport al Armatei ruse, prezentat într-o conferinţă de presă la Moscova. Armata precizează că s-a bazat pe informaţii oferite de Igor Giorgadze, ministru georgian al Securităţii Statului în perioada 1993-1995.

Georgia a reacţionat imediat după apariţia acuzaţiilor, ministrul Sănătăţii calificîndu-le drept absurde. „Activitatea centrului este total dedicată protecţiei sanitare a populaţiei”, a precizat şi Centrul naţional georgian de Control al Bolilor şi pentru Sănătate Publică. La laboratorul Lugar s-ar fi făcut, sub pretextul unor tratamente, experimente asupra unor cetăţeni georgieni, care s-au soldat cu 73 de decese, se arată în raport, în care se menţionează că laboratoare asemănătoare cu acesta există şi în Ucraina, Azerbaidjan şi Uzbekistan. Pentagonul a respins acuzaţiile ruşilor, precizînd că Richard-Lugar este pur şi simplu un „centru medical şi veterinar”.

O piatră folosită timp de 30 de ani ca piedică de ușă costă 100.000 de dolari. Ce este de fapt

O piatră de aproape 10 kilograme ce a fost folosită de un fermier din Michigan, SUA, timp de 30 de ani, ca piedică de ușă s-a dovedit a fi un meteorit care valorează 100.000 de dolari, informează CNN.

Mona Sârbescu, profesoară de geologie la Universitatea Centrală din Michigan, a fost rugată, tot timpul, în cei 18 ani de activitate, de diverși oameni să analizeze roci în speranța că provin din spațiu, iar răspunsul a fost de fiecare dată „nu este”. Însă asta s-a schimbat cînd a venit un bărbat din Michigan, care a spus că are acea „piatră” de 30 de ani. „Mi-am dat seama pe loc că e vorba despre ceva special”, a spus Mona Sârbescu, potrivit sursei citate. După ce a analizat roca de circa 10 kilograme, a descoperit că era formată în proporție de 88,5% din fier și 11,5% din nichel.

Universitatea Centrală din Michigan a estimat că meteoritul are o valoare potențială de 100.000 de dolari, fiind a șaselea cel mai mare meteorit descoperit în acest stat. „Este cel mai valoros specimen pe care l-am ținut în viața mea, din punct de vedere al banilor și științific”, a precizat profesoara Mona Sârbescu.

Meteoritul ar fi ajuns pe Pămînt undeva în anii '30 și a intrat în posesia actualului proprietar în 1988. El a văzut roca folosită ca piedică de ușă și l-a întrebat pe fermierul din Edmore ce este. Un meteorit, a fost răspunsul, iar fermierul i l-a oferit. Și actualul proprietar a folosit meteoritul ca piedică de ușă, iar anul acesta s-a gîndit să-l trimită la analiză. „Mi-am spus: Să văd cît valorează”, a spus proprietarul, care a rămas anonim.

Potrivit CNN, un muzeu dorește să cumpere meteoritul pentru a fi expus publicului. Proprietarul este dispus să ofere 10% din sumă universității care l-a studiat. Mona Sârbescu a absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București în 1989.

A murit părintele „particulei lui Dumnezeu”

Leon Lederman, fizician şi laureat al Premiului Nobel, a murit la vîrsta de 96 de ani. Decesul părintelui „particulei lui Dumnezeu” a fost anunţat de către Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) din SUA în cadrul căruia Leon a deţinut funcţia de director.

Lenderman şi alţi doi specialişti au cîştigat în 1988 Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperirea lor din 1966 privind neutrinii. În cadrul experimentelor lor pentru descoperirea neutrinilor, omul de ştiinţă şi coechipierii săi, Jack Steinberger şi Melvin Schwartz, au utilizat o cantitate uriaşă de metal din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. În 2015, Lederman a pus un anunţ de vînzare a medaliei Nobel, pe care o primise în urmă cu 17 ani, pentru suma de 325.000 de dolari.

Lederman este cel mai cunoscut, însă, după neologismul din cartea sa „Particula lui Dumnezeu: Dacă universul este răspunsul, care este întrebarea?”. În lucrarea sa făcea referire la bosonul Higgs, ultima piesă lipsă a modelului standard al fizicii privind particulele fundamentale, ce a fost descoperită abia în 2012.

Bosonul Higgs, numit aşa după fizicianul britanic Peter Higgs şi supranumit „particula Dumnezeu”, este o particulă elementară din familia bosonilor, care face parte din mecanismul de rupere spontană a simetriei ce conferă masă celorlalte particule elementare. Căutarea unei dovezi a existenţei sale a început în anii 1960.

În 2013, profesorul Peter Higgs, cel ce a descoperit bosonul Higgs, susţinea că nu trebuie utilizată denumirea de „particula lui Dumnezeu” deoarece bosonul ce joacă un rol cheie în existenţa universului nu este rezultatul muncii vreunui creator atotputernic. „În primul rînd, sunt ateu. În al doilea rînd, ştiu că numele era o glumă, dar nu era o glumă prea bună. Nu cred că ar fi trebuit să-i dea numele acesta, pentru că este înşelător”.

Spionul ascuns al Chinei

Guvernul Chinei ar fi reuşit să spioneze aproape 30 de companii americane, printre care giganţii Apple şi Amazon, prin introducerea unui microcip în dispozitivele şi reţelistica acestor firme. O amplă investigaţie publicată de Bloomberg arată că aceste suspiciuni sunt verificate încă din 2015 de autorităţile americane, dar totul e ţinut la secret. Pe lanţul de aprovizionare şi testare a diverselor servere sau dispozitive se regăsesc şi firme care colaborează cu divizia de drone a CIA sau cu Marina americană. E posibil, aşadar, ca duşmanul să fie deja în pat. Pentru moment, atît Apple şi Amazon au negat raportul prezentat de Bloomberg şi au acuzat că sursele nu sunt de încredere. Dar dacă informaţiile se vor confirma totuşi, s-ar putea dovedi cea mai mare tentativă de spionaj din domeniul tehnologiei.

Procesul prin care microcipurile ar fi ajuns în echipamentele folosite de companiile americane, bănuite a fi ţinta spionajului chinezesc, este unul de durată. Dar totul ar fi pornit de la o firmă cu sediul în California, denumită SuperMicro. Această companie asamblează diverse sisteme şi plăci de bază pe care le foloseşte în propriile centre, dar în procesul de producţie sunt implicate, în mare parte, firme subcontractoare care au fabrici în China. Printre clienţii SuperMicro se numără mari companii americane - precum Amazon şi Apple.

În cazul companiei lui Jeff Bezos, microcipul considerat portiţa chinezească ar fi fost strecurat în sistemele în baza cărora funcţionează serviciul de streaming video - Amazon Web Services sau AWS. Este chiar tehnologia prin care Amazon a reuşit să transmită online evenimente majore precum Jocurile Olimpice, dar şi cea cu ajutorul căreia ţine legătura cu Staţia Spaţială Internaţională. Pentru a-şi pune pe picioare serviciul de streaming video, Jeff Bezos a cumpărat compania Elemental, dar înainte a încheia tranzacţia a verificat serverele acesteia. Servere care, potrivit surselor Bloomberg, au fost asamblate chiar de SuperMicro.

În cadrul verificărilor, a fost descoperit un cip suspect, care nu ar fi trebuit să facă parte din plăcile de bază, iar informaţia a fost livrată autorităţilor americane. Ancheta începută a fost ţinută la secret şi a continuat în ultimii 3 ani. Raportul Bloomberg arată că unul dintre oficialii americani a declarat, sub protecţia anonimatului, că cipul respectiv a fost plantat pe teritoriul Chinei. Nici cei de la Apple nu vor să recunoască incidentul. Oficial, compania susţine că nu a descoperit niciodată cipuri suspecte în dispozitivele sau în serverele sale şi că e posibil ca raportul Bloomberg să conţină foarte multe informaţii false sau să facă referire la incidente din trecut, gestionate eficient la vremea respectivă. Dar neoficial, surse din interiorul companiei afirmă că astfel de dispozitive minuscule de spionaj au fost găsite, tot în 2015, în plăcile de bază furnizate de SuperMicro. Aceleași surse anunţă că incidentul a fost unul accidental şi că, în nici un caz, Apple nu a căzut victimă unei tentative de spionaj sau atac cibernetic.

5 din 6 oficiali chestionaţi au declarat contrariul. Scopul chinezilor nu ar fi fost furtul de date personale, ci accesul la secrete sensibile din reţelele folosite de Guvernul american. SuperMicro, compania în cadrul căreia s-ar fi reuşit plantarea microcipului, este lider într-o piaţă estimată la 1 miliard de dolari anual. Specialiştii susţit că un atac cibernetic de succes la SuperMicro echivalează cu spargerea serverelor Windows, sistem de operare folosit în întreaga lume.

Adolescent obligat să se căsătorească cu o cămilă, după ce a abuzat-o sexual în repetate rînduri

Un consiliu al bătrînilor dintr-un sat din Yemen a dispus ca un adolescent de 15 ani prins în timp ce întreținea raporturi sexuale cu o cămilă să se căsătorească cu animalul. Băiatul a recunoscut că a întreținut raporturi sexuale cu animalul în repetate rînduri în decursul ultimului an, cînd a dezvoltat o ”dorință incontrolabilă” de a face acest lucru și s-a simțit obligat să iasă în public și să-și recunoască fapta.

Decizia a venit după ce cămila a adus pe lume un pui, iar adolescentul crede că el este tatăl. ”Deși nu credem că este tatăl puiului, ca să-l pedepsim pentru apucăturile rele și să-l curățăm de demoni, noi, consiliul bătrînilor, cerem băiatului să se căsătorească cu cămila”, a transmis purtătorul de cuvînt al satului, după cum au povestit martorii, scrie worldnewsdailyreport.com.

Cel mai bătrîn mafiot din lume tocmai ce a ieşit din închisoare la 101 ani

Sonny Franseze este cel mai bătrîn mafiot din lume.La 101 ani, americano-italianul este cel mai bătrîn mafiot din lume. Sonny Franseze a făcut parte din adevărata lume a mafiei, începînd cu anii 40. Acesta a ajuns să fie al doilea şef al familiei Colombo, participînd la numeroase crime şi infracţiuni de-a lungul timpului. Din cauza vieţii sale criminale, Sonny a stat 40 din ultimii 50 de ani la închisoare, fiind eliberat de curînd, chiar înainte să împlinească 101 ani. Acesta stă în New York şi nu are voie să părăsească oraşul din cauza cazierului său. Bătrînul mafiot dorea să meargă la filmul lansat de fiul său, şi el fost mafiot, însă nu a putut deoarece piesa avea loc la Las Vegas, iar el nu poate să părăsească statul New York.

Sonny a avut la viaţa sa mai multe condamnări, cele mai importante fiind pentru jaful armat al unei bănci, şantaj, cămătărie şi alte infracţiuni. Acesta a ajuns să trăiască peste 100 de ani, un lucru extrem de rar întîlnit, poate unic în lumea Mafiei, avînd în vedere că mulţi sunt ucişi de către alţi mafioţi în timpul vieţii, iar majoritatea mor din cauze naturale sau de boală în jurul vîrstei de 70 de ani, din cauza stilului de viaţă.

Revista Time: Donald Trump și Kim Jong-un, printre favoriții la cîștigarea premiului Nobel pentru Pace

Revista americană Time i-a inclus pe Președinții american Donald Trump și Nord-coreean Kim Jong-un, pe Carles Puigdemont, fost lider al comunității autonome spaniole Catalonia, și pe Papa Francisc pe lista favoriților la cîștigarea premiului Nobel pentru Pace pe anul 2018, care va fi anunțat Vineri, la Oslo, de Comitetul Nobel.

Distincția este acordată în fiecare an unei persoane sau unui grup de persoane care a depus eforturi pentru promovarea păcii în lume. În 2017, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), care a devenit astfel a 23-a organizație care cîștigă acest premiu de la crearea lui, în 1901.

Potrivit Comitetului Nobel, în acest an există 331 de nominalizări pentru acest premiu, dintre care 216 persoane și 115 grupuri. Acesta este al doilea cel mai mare număr de nominalizări, după recordul din 2016. Procesul de selecție este bine păzit înainte de anunțarea premiului, iar nominalizările nu sunt făcute publice, dar acest lucru nu i-a oprit pe oameni să facă speculații cu privire la favoriți, notează Time în cea mai recentă ediție a sa.

La o săptămînă după dezastru, Indonezia îşi numără morţii

După o săptămînă de la producerea unui cutremur puternic şi unui tsunami care au făcut ravagii în insula indoneziană Sulawesi, Hasnah îşi aminteşte cu greu numele tuturor rudelor pe care încearcă să le găsească printre mormanele de noroi şi resturi care au fost, pînă recent, cartierul ei, relatează Vineri Reuters, potrivit agerpres.

În vîrstă de 44 de ani, Hasnah este din Petobo, un sat situat la Sud de oraşul Palu, unde seismul cu magnitudinea 7,5 produs săptămîna trecută a declanşat un fenomen numit lichefiere, care a transformat pămîntul într-o mare de noroi. ”Peste jumătate din familia mea a dispărut”, a spus Hasnah pentru Reuters. ”Nici măcar nu pot enumera cîţi. Doi dintre copiii mei s-au dus, verii mei, sora, cumnatul şi copiii lor, totul a dispărut”, a spus ea printre suspine.

Bilanţul oficial al cutremurului şi tsunamiului pe care l-a declanşat este de 1.558 de morţi, însă cifra ar putea creşte pe măsură ce alte trupuri neînsufleţite sunt recuperate din Palu, unde au fost înregistrate cele mai multe victime. Numărul victimelor din zonele îndepărtate, unele dintre acestea izolate după alunecările de teren şi distrugerea căilor rutiere, abia pot fi cunoscute. Printre aceste regiuni se numără şi Petobo, unde nimeni nu ştie cîţi oameni şi-au pierdut viaţa în urma lichefierii pămîntului. Conform Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, 1.700 de locuinţe dintr-un singur cartier ar fi fost înghiţite, iar sute de persoane au decedat.

”Am văzut casa noastră aspirată în pămînt. Era ca un mixer care amesteca totul în calea sa”, a povestit Hasnah care, la fel ca mulţi indonezieni, are un singur nume. ”Am noroc pentru că sunt în viaţă, însă mă simt ca şi cum n-aş vrea să fiu”, a mărturisit ea. Hasnah a adăugat că în prezent are suficientă mîncare şi apă, însă s-a arătat nemulţumită că operaţiunile de căutare şi salvare din zona sa care au început abia Joi. ”Sunt atît de dezamăgită. Ei au spus că vor veni cu utilaje grele, însă n-au făcut-o. Au minţit”, a declarat femeia din Petobo.

Sătui să aştepte ajutor, sătenii au început chiar ei operaţiunile de căutare a victimelor. ”Am semnalat posibilele victime cu ajutorul beţelor. Se vedea cîte un picior ieşind (dintre dărămături), însă nu era nimeni aici să le scoată”, a relatat Hasnah. Primele semne de revenire după fenomenele naturale dezastruoase încep să se întrevadă în Palu. Furnizarea energiei electrice a fost restabilită, unele magazine s-au redeschis, iar ajutoarele şi combustibilul sunt pe drum. Medici din mai multe zone ale Indoneziei au venit în această parte a ţării pentru a-şi oferi ajutorul. Spitalul Budi Agung are o capacitate de 134 de paturi, iar în exterior a fost amenajat cu un cort cu alte circa 20 de paturi. Toate sunt pline. Potrivit personalului medical, mulţi pacienţi prezintă un risc ridicat de infecţie deoarece au fost îngropaţi în noroi.

”La acest moment, cazurile urgente au fost gestionate. Majoritatea intervenţiilor chirurgicale au vizat fracturi. Însă numărul şi natura leziunilor au fost mult agravate de lichefiere şi noroi”, a declarat unul dintre medici, Muhammad Riendra. ”Toate rănile erau murdare”, a explicat el.

Salvatorii pătrund în districtele în care locuitorii care au supravieţuit au fost nevoiţi să caute nuci de cocos, banane şi manioc pentru a se hrăni. Un elicopter al Crucii Roşii încărcat cu pături şi corturi, care a aterizat Vineri pe un cîmp din cartierul Sigi, situat în Palu, a fost luat cu asalt de locuitori. Aceştia s-au îmbulzit să ajungă la provizii chiar înainte ca elicele aeronavei să se oprească, potrivit martorilor.

Sulawesi este una dintre cele cinci insule principale ale arhipelagului şi, ca şi celelalte, prezintă un ridicat risc seismic şi de tsunami.