Realitatea internationala pe scurt (5 Mai 2018)

Putin va asista la meciul de deschidere de la Cupa Mondială de fotbal Rusia – Arabia Saudită

Preşedintele rus Vladimir Putin va asista, la 14 Iunie, pe stadionul Lujniki din Moscova, la meciul de deschidere de la Cupa Mondială de fotbal, dintre gazda Rusia şi reprezentativa Arabiei Saudite, joc care contează pentru grupa A a competiţiei, a anunţat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit tass.com, potrivit news.ro. “În acest moment pot să spun cu siguranţă că Preşedintele va fi prezent la meciul de deschidere, dintre Rusia şi Arabia Saudită”, a spus Peskov. Întrebat dacă Putin va asista şi la alte partide de la CM, Peskov a spus că totul depinde de “felul în care se vor desfăşura lucrurile”.

Cupa Mondială de fotbal va avea loc în perioada 14 Iunie – 15 Iulie, meciurile urmînd să se dispute în 11 oraşe din Rusia: Moscova, Sankt Petersburg, Kazan, Nijni Novgorod, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Ekaterinburg, Samara, Soci şi Rostov. Din grupa Rusiei fac parte, în afară de Arabia Saudită, şi Egipt şi Uruguay.

Donald Trump afirmă că au fost stabilite data şi locul unde se va întîlni cu Kim Jong Un

Preşedintele american Donald Trump a declarat Vineri presei că au fost stabilite data şi locul unde se va întîlni cu liderul Nord-coreean Kim Jong Un şi că detaliile urmează să fie anunţate în curînd, relatează Reuters şi AFP. Casa Albă a transmis că summitul istoric dintre Preşedintele SUA şi liderul de la Phenian ar putea avea loc luna aceasta, în situaţia în care Coreea de Nord face anumite concesii, aminteşte Reuters. În acest sens, Trump a menţionat Vineri – la întrebările presei, înainte de a se îmbarca în elicopterul prezidenţial cu destinaţia Texas – că „s-au întîmplat multe lucruri” în privinţa americanilor reţinuţi în Coreea de Nord. SUA cer de mai multă vreme eliberarea a trei cetăţeni americani, iar mass-media au relatat că Washingtonul şi Phenianul ar fi aproape de un acord în această problemă.

Rusia: FSB a reținut cinci presupuşi membri SI care pregăteau atentate

Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, a anunţat Vineri reţinerea a cinci presupuşi membri ai grupării radicale Statul Islamic care pregăteau atentate în diferite oraşe din ţară, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres. Cei cinci au fost reţinuţi Joi şi Vineri la Iaroslavl, la Nord-Est de Moscova, iar în cursul percheziţiilor autorităţile au descoperit „un arsenal format din bombe artizanale, dispozitive explozive, arme de foc şi muniţie”, menţionează FSB într-un comunicat. Presupuşii membri ai celulei foloseau aplicaţia de mesagerie Telegram pentru a coordona pregătirea actelor teroriste, a mai indicat FSB.

Rusia, care participă militar din Septembrie 2015 la conflictul din Siria alături de forţele aliatului său Bashar Al-Assad, a fost ţinta mai multor atentate pe parcursul anului trecut, între care cel din Aprilie de la metroul din Sankt Petersburg, soldat cu 14 morţi.

Rusia aşteaptă discuţii cu SUA pentru a stabili un summit Putin-Trump

Kremlinul a comunicat Vineri că încă aşteaptă discuţii noi cu SUA pentru a stabili un summit între Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, scrie Reuters, potrivit news.ro. Dmitry Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, a declarat într-o teleconferinţă că nu există nimic stabilit clar în ceea ce priveşte o posibilă întîlnire între cei doi lideri şi că Washingtonul nu a făcut noi paşi în această direcţie. „Încă aşteptăm”, a declarat Peskov.

Trump a afirmat, în Martie, că se va întîlni cu Putin în curînd, însă de atunci relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat semnificativ în urma conflictului din Siria şi a otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

Suedia: Partidul Social Democrat va promova măsuri mai stricte în materie de migraţie înaintea alegerilor legislative din Septembrie

Partidul Social Democrat suedez (principala formaţiune din coaliţia de guvernare) s-a angajat să promoveze măsuri mai stricte în materie de migraţie în ţara sa pînă cînd Uniunea Europeană va introduce o politică de azil comună, potrivit agerpres. Prezentînd, Vineri, platforma partidului în ce priveşte politica de imigraţie înaintea alegerilor legislative din Septembrie, premierul Stefan Lofven a afirmat că Suedia trebuie să preia un număr de migranţi proporţional cu mărimea populaţiei. ‘A devenit foarte clar că în Toamna lui 2015 politica suedeză în materie de migraţie nu era sustenabilă’, a declarat Lofven, citat de Xinhua.

‘Faptul că doar cîteva state din UE şi-au asumat partea de responsabilitate în timpul crizei refugiaţilor a fost o problemă majoră şi a arătat, în mod clar, importanţa de a avea un sistem comun cu reguli care să funcţioneze’, a spus el, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de resort, Helene Fritzon. Cei doi responsabili au afirmat că intenţionează să menţină politica mai aspră în materie de azil deja în vigoare în Suedia şi care prevede reguli mai stricte pentru obţinerea reşedinţei permanente în această ţară. În plus, conform noilor propuneri, copiii migranţi fără acte nu vor mai avea dreptul de a urma o şcoală, iar solicitanţii cărora li se va respinge cererea de azil îşi vor pierde dreptul la alocaţii de stat. ‘Cei care vin aici şi primesc un răspuns pozitiv trebuie să se integreze rapid în societate, iar cei care sunt respinşi trebuie să plece din ţară’, a spus premierul. Începînd din Toamna lui 2015, Guvernul de coaliţie format din Partidul Social Democrat şi Verzi a introdus o serie de reforme în politica de imigraţie.

Albinele ucigașe din România: Doi morţi și o persoană în şoc anafilactic din cauza unui atac al acestor insecte

Două persoane au murit şi alta este în şoc anafilactic, după ce au fost atacate de un roi de albine care au devenit agresive după ce stupii în care erau transportate s-au răsturnat la intrarea in localitatea Aldeni, din judeţul Buzău, România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Jandarmeriei Buzău, echipajele au fost solicitate să intervină, prin 112, după ce albinele unei stupine au devenit foarte agresive, la intrarea în localitatea Aldeni din judeţul Buzău şi au atacat trei persoane, dintre care două au murit. “Au înţepat trei persoane, dintre care două au decedat şi una e în şoc anafilactic. La faţa locului sunt autorităţile locale, SAJ Buzău, apicultori, IPJ, jandarmi pentru a izola zonă şi pentru a proteja populaţia”, arată Jandarmeria Buzău. La rîndul său, prefectul judeţului Buzău, Carmen Echim, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că albinele au devenit agresive după ce stupii în care erau transportate s-au răsturnat pe drum.

“Au vrut să le mute din cîte am înţeles. La un moment dat, probabil nu au fost asigurate bine, stupinele s-au răsturnat pe drum. Au vrut să le ridice în maşină şi atunci albinele au atacat”, a declarat Ichim. Prefectul a mai precizat că deocamdată nu se ştie cine este proprietarul albinelor.

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40