Realitatea internationala pe scurt (5 Decembrie 2019)

Putin ameninţă SUA cu măsuri simetrice din cauza planurilor privind operaţiuni în spaţiu

Rusia va adopta măsuri militare pentru a contracara planurile Statelor Unite de transformare a spaţiului cosmic în zonă de confruntare, a avertizat Miercuri seară Preşedintele Vladimir Putin, potrivit mediafax.

„Conducerea militară şi politică a SUA consideră în mod deschis spaţiul cosmic teatru militar şi intenţionează să efectueze operaţiuni acolo”, a declarat Vladimir Putin, conform agenţiei de presă Bloomberg. „Situaţia necesită ca noi să fim mai atenţi şi să consolidăm grupul militar orbital, precum şi industria rachetelor şi cea spaţială în general”, a adăugat Preşedintele Rusiei în cursul unei reuniuni cu oficiali militari desfăşurată în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat Pentagonului să creeze o forţă militară spaţială, în scopul dobîndirii „dominaţiei americane în spaţiu”. Alianţa Nord-Atlantică a recunoscut recent spaţiul cosmic drept domeniu strategic de apărare, dar a dat asigurări că nu va plasa arme în spaţiu.

Patriarhul Kirill condamnă un proiect de lege ”periculos” ce propune înăsprirea pedepselor pentru violenţă domestică în Rusia

Patriarhul rus Kirill a avertizat Miercuri împotriva unui proiect de lege „periculos” care propune înăsprirea pedepselor pentru violenţă domestică, într-un context în care aceasta reprezintă un adevărat flagel în Rusia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Proiectul făcut public săptămîna trecută, care prevede introducerea de pedepse mai dure pentru responsabilii de violenţe domestice şi de măsuri pentru apărarea mai eficace a victimelor, a fost deja intens criticat de mediile conservatoare din ţară – mai ales credincioşi ortodocşi şi clerici –, iar adoptarea sa rămîne sub semnul întrebării, într-o ţară în care astfel de fapte au fost în cea mai mare parte dezincriminate printr-o lege adoptată în 2017, cu excepţia situaţiilor de recidivă şi a producerii de răni grave.

„Bineînţeles că nu putem permite nici o violenţă în sînul unei familii. Dar există ceva periculos în tendinţele care se formează astăzi, inclusiv în domeniul legislativ, cînd se încearcă legalizarea intruziunii în viaţa familială sub pretextul luptei împotriva unor probleme de familie”, a afirmat Miercuri patriarhul în vîrstă de 73 de ani, citat de agenţia rusă Interfax. El a îndemnat la „tratarea cu multă prudenţă a unei astfel de intruziuni a altor oameni în viaţa unei familii”, care constituie un „spaţiu sacru”.

Parchetul general rus s-a pronunţat în schimb Miercuri în apărarea proiectului de lege, subliniind că „acte legislative similare există practic în toate ţările străine”. Marţi, proiectul a fost criticat şi de comisia Patriarhiei moscovite însărcinate cu problemele legate de familie şi protejarea mamelor şi copiilor, care a apreciat într-un comunicat că are prevederi „incompatibile cu valorile tradiţionale spirituale şi morale ruse”.

Împotriva proiectului de lege au luat poziţie şi mai mulţi demnitari ai bisericii ortodoxe, iar 200 de organizaţii în principal religioase i-au adresat Preşedintelui Vladimir Putin o petiţie în care îi solicită să blocheze adoptarea unor astfel de măsuri care, în opinia lor, sunt contrare tradiţiilor ruse. Critici ai proiectului au acuzat chiar că în spatele acestuia s-ar afla un pretins lobby LGBT.

Recompensa primită de tînăra care l-a turnat la Poliție pe românul care a ucis o pictoriță în Anglia

20.000 de lire sterline va primi fosta soție a lui Cristian Sabou, tînărul de 27 de ani din Dej, care a ucis o pictoriță în Anglia, în toiul unui jaf. Este recompensa oferită de Poliția britanică, pentru că l-a denunțat pe suspect și a reușit astfel rezolvarea cazului. Pe baza probelor, bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață. Vinovatul a fost prins după șase ani de la comiterea crimei și asta pentru că fosta lui soție a contactat pe Facebook rudele femeii decedate.

Femeia le-a povestit cu lux de amănunte cum a fost ucisă pictorița Valery Graves în Decembrie 2013. Imediat, polițiștii britanici au intrat pe fir și l-au prins pe suspect în această Vară, acasă în Dej. Ca să dea de criminal, Poliția din Sussex a anchetat de-a lungul timpului peste 10.000 de persoane și de la 3.000 au fost recoltate probe ADN. În plus, anchetatorii au oferit o recompensă în valoare de 20.000 de lire pentru cel care oferă informații esențiale în anchetă. În zilele care urmează, acești bani vor ajunge la fosta soție a condamnatului. Pentru că și-a recunoscut vina, Cristian Sabou poate să ceară, după 24 de ani de închisoare, eliberarea condiționată.

Rusia ameninţă cu măsuri de retorsiune faţă de hotărîrea Germaniei de expulzarea unor diplomaţi

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, Miercuri, că va lua măsuri de retorsiune faţă de hotărîrea Germaniei de expulzare a doi diplomaţi ruşi, potrivit mediafax.

„Rusia este nevoită să adopte măsuri de retorsiune”, a transmis Ministerul rus de Externe, conform agenţiei de presă Tass. La rîndul său, Preşedinţia Rusiei a catalogat drept „nefondate” acuzaţiile Germaniei privind implicarea serviciilor secrete ruse în asasinarea unui lider militar cecen-georgian în Berlin. „Sunt ipoteze lipsite de fundament, speculaţii”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului.

NATO a aprobat planul de apărare pentru statele baltice și Polonia în cazul unui atac al Rusiei

Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summitul NATO din Londra, conform Agerpres. „Am convenit asupra unui plan defensiv actualizat pentru statele baltice şi Polonia”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă, confirmînd că Turcia nu va mai bloca acest plan.

Şi şeful statului lituanian a salutat aprobarea acestui plan. „Este un mare succes nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru întreaga regiune, pentru că el asigură securitatea cetăţenilor noştri”, a spus Preşedintele Gitanas Nauseda.

Planul defensiv elaborat de NATO are în vedere prevenirea unui atac al Rusiei asupra Poloniei şi celor trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia).

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Londra, au adoptat Miercuri, la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizaţiei, o declaraţie comună în care exprimă „solidaritatea, unitatea şi coeziunea” ţărilor lor şi recunosc, pentru prima dată, creşterea puterii Chinei drept o „provocare”.

Textul declaraţiei arată că „acţiunile agresive” ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică şi dă noi asigurări că NATO este o alianţă exclusiv defensivă, care „nu reprezintă o ameninţare pentru nici o ţară”.

Liderii ţărilor aliate reafirmă „consolidarea punţii transatlantice” între Europa şi America de Nord şi clauza apărării colective din Tratatul Nord-Atlantic potrivit căreia un atac împotriva unui stat membru al NATO este considerat drept un atac împotriva tuturor ţărilor membre ale Alianţei. De asemenea, declaraţia cuprinde invitaţia adresată secretarului general al NATO de a începe un proces de reflecţie cu privire la viitorul Alianţei Nord-Atlantice.

Erdogan a fost învins la summit-ul NATO. Turcia a renunțat să blocheze planul de apărare pentru Polonia și statele baltice

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să susţină planul de apărare al NATO pentru Polonia şi statele baltice, pe care anterior ameninţase că-l va bloca în urma dezacordurilor privind Siria, au anunţat Miercuri la Londra, la summitul Alianţei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Turcia ameninţase anterior că va respinge planul de apărare al NATO pentru Polonia şi ţările baltice în urma refuzului Alianţei de a recunoaşte miliţiile kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) ca fiind o grupare teroristă din cauza legăturilor acestora cu gherila kurdă activă în Turcia, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). În declaraţia dată presei, Stoltenberg a menţionat că la acest summit nu s-a discutat despre cum ar trebui să califice NATO miliţiile kurde. 

Şase bărbați din Malaezia au fost condamnaţi la închisoare pentru că au lipsit de la rugăciune

Şase musulmani din Malaezia au fost condamnaţi la o lună de închisoare pentru că au lipsit de la rugăciunea de Vinerea trecută, notează AFP. Acest lucru a declanșat proteste Miercuri din partea din partea unor ONG-uri îngrijorate de ascensiunea islamului conservator în această ţară multietnică. Bărbaţii, cu vîrste cuprinse între 17 şi 35 de ani, au fost surprinşi la un picnic în apropierea unei cascade, la ora rugăciunii tradiţionale de Vineri, cea mai importantă pentru musulmani, a informat publicaţia locală Harian Metro.

Participarea la rugăciunea de Vineri este obligatorie pentru bărbaţii musulmani din Malaezia, însă condamnările pentru neîndeplinirea acestei obligaţii sunt rare. De asemenea, acuzaţii au primit amenzi care au variat de la 2.400 la 2.500 de ringgiti (575 - 600 dolari) fiecare după ce au pledat vinovaţi Duminică în faţa unui Tribunal islamic din statul Terengganu, din Nord-Estul ţării. Cei şase bărbaţi - care riscau pînă la doi ani de închisoare în conformitate cu legea islamică - rămîn în libertate în aşteptarea apelului. Malaezia are un sistem judiciar dual, cu Tribunale islamice abilitate să se ocupe de problemele religioase, de familie, dar şi de moralitate, ale populaţiei musulmane, informează Agerpres.

“Lipsa de la rugăciunea de Vineri este o problemă personală”, a declarat Zaid Malek, din cadrul ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului din Malaezia Avocaţi pentru Libertate. Pentru activiştii pentru drepturile omului, acest caz demonstrează că practicarea tradiţională a unui Islam tolerant în Malaezia este ameninţată. În plus, condamnarea acestora vine la doar cîteva săptămîni după loviturile cu bastonul primite de patru bărbaţi malaezieni condamnaţi de un Tribunal islamic pentru relaţii homosexuale. În timp ce 60% din populaţia de 32 de milioane a Malaeziei este musulmană, ţara găzduieşte şi importante minorităţi hinduse şi creştine.

Acuzații grave lansate de Macron la adresa Turciei. ”Lucrează cu intermediari ai ISIS”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat Marţi că Turcia lucrează uneori cu intermediari ai grupării Statul Islamic, reproşîndu-i că luptă în prezent împotriva kurzilor aliaţi ai coaliţiei internaţionale din Siria împotriva jihadiştilor.

„Duşmanul comun sunt astăzi grupurile teroriste. Îmi pare rău să spun, dar nu avem aceeaşi definiţie privind terorismul în jurul mesei”, a spus Preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă alături de Donald Trump. „Cînd mă uit la Turcia, văd că luptă în prezent împotriva celor care au luptat alături de noi. Şi uneori lucrează cu intermediari ai SI”, a declarat Macron presei cu puţin timp înainte de începerea summitului NATO de la Londra, precedat de schimburi dure de replici între liderul francez şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan. Macron a respins cu acest prilej un apel al lui Donald Trump către Franţa şi celelalte state europene privind repatrierea combatanţilor străini, afirmînd că nu reprezintă o prioritate. El a subliniat că aliaţii trebuie să fie concentraţi asupra combaterii SI, care nu a fost încă învinsă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat virulent Vinerea trecută pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru remarca acestuia că NATO ar fi ”în moarte cerebrală”. Erdogan a afirmat că această apreciere reflectă o înţelegere ”bolnavă și și superficială”, recomandîndu-i să verifice dacă nu cumva el însușii este ”în moarte cerebrală”. Într-un discurs susţinut la Istanbul, Erdogan a declarat: „Mă adresez din Turcia Preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi o voi repeta la NATO. Examinează-ţi mai întîi propria moarte cerebrală!”.

Se întîmplă și în SUA! O femeie a fost arestată după ce a încercat să își vîndă copilul

O tînără mamă din statul american Kentucky a fost arestată după ce a fost prinsă de polițiști în timp ce încerca să își vîndă copilul.

Polițiștii au fost alertați de oficialii unei școli că Maria Domingo-Perez, 31 de ani, încearcă să vîndă un copil. Autoritățile americane nu au oferit informații despre vîrsta și sexul copilului, potrivit CNN. La început, femeia le-a dat ofițerilor declarații contradictorii, însă în cele din urmă și-a recunoscut fapta. Bebelușul urma să ajungă la Catarina Jose Felipe, 37 de ani, și Jose Manuel Pascual, 45 de ani, care urmau să îi plătească femeii suma de 2.000 de dolari. Atît mama copilului, cît și cei doi părinți adoptivi au fost arestați și acuzați de trafic de minori. Maria Domingo-Perez mai are și alți patru copii, iar toți au fost luați în plasament de autoritățile pentru protecția copilului.

Ungaria va bloca integrarea Ucrainei în NATO. Motivul invocat de ministrul ungar de Externe

Ungaria va continua să blocheze lansarea procesului de integrare a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică pînă cînd vor fi restabilite drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari din Transcarpatia, a afirmat Miercuri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit Mediafax.

Ungaria este interesată ca Ucraina să fie o naţiune stabilă, democratică şi sigură. Cu cît este mai puternică şi mai stabilă Ucraina, cu atît va fi mai bună situaţia etnicilor maghiari din Transcarpatia, a declarat Peter Szijjarto, citat de agenţia de presă MTI. Drepturile etnicilor maghiari din Ucraina au fost „încălcate grav” în mandatul fostului Preşedinte, iar presiunile au continuat recent „în mod ascuns, cu asistenţa poliţiei secrete ucrainene”, a subliniat Szijjarto.

Ungaria a transmis clar că va renunţa la blocarea admiterii Ucrainei în NATO doar dacă sunt restabilite drepturile etnicilor ungari din Transcarpatia la nivelul care era înaintea introducerii legii lingvistice ucrainene. „Nu cerem nimic suplimentar, nu cerem mai multe drepturi pentru etnicii maghiari, doar cele pe care le aveau”, a insistat Szijjarto.

Donald Trump a reacționat dur, după clipul în care Justin Trudeau glumește pe seama sa alături de alți lideri mondiali

Președintele american Donald Trump a avut prima sa reacție, după ce clipul video în care mai mulți lideri mondiali par să glumească pe seama sa a fost publicat și s-a viralizat. Trump nu a fost foarte blînd în exprimare în privința clipului, cînd un reporter l-a întrebat ce părere are despre imaginile surprinse la summitul NATO din Londra, în care Justin Trudeau glumește pe seama sa alături de premierul Marii Britanii și Președintele Franței, informează CNN.

"Are două fețe", a spus Donald Trump în timpul unei conferințe de presă. Imediat după ce s-a trecut la altă întrebare, Trump a revenit și a spus că "sincer, Trudeau e un tip drăguț". "Adevărul este că i-am atras atenția că nu plătește 2% (din PIB pentru apărare) și nu este prea mulțumit în această privință", a mai spus Președintele SUA, adăugînd că "ar trebui să plătească 2%" și "Canada are bani".

Summitul aniversar al NATO de la Londra a fost umbrit de certuri, dar și o înregistrare video în care premierul canadian Justin Trudeau glumește alături de premierul britanic Boris Johnson și Președintele Franței, Emmanuel Macron", în privința lui Trump, deși nu i se pomenește numele.

Supervirusul mortal adus din Africa de un pacient din Anglia

Un supervirus care provine din Africa a fost depistat la un pacient din Anglia. Medicii au confirmat că persoana a fost diagnosticată cu „monkeypox” - o formă de variolă a animalelor, dar întîlnită și la om - o infecție virală rară, care poate fi mortală. Se crede că pacientul a contractat infecția în timpul unei vizite pe care a făcut-o în Nigeria, potrivit Institutului de Sănătate Publică din Anglia, citat de BBC NEWS.

Potrivit OMS, boala este similară cu variola umană, este mai ușoară, dar poate fi mortală. Pacientul a fost transferat la un centru de boli infecțioase din Londra. Oficiali din Sănătate spun că au implementat „proceduri rapide de control a infecției” și, în acest sens, au fost deja contactați toți pasagerii care au călătorit în proximitatea pacientului. Specialiștii spun că, de obicei, persoanele diagnosticate cu această boală sunt vindecate după cîteva săptămîni de tratament, însă sunt și forme mai grave, care pot duce la deces. Infecția nu se răspîndește ușor între oameni și, în acest moment, nu există nici un risc pentru populația din Anglia. Nu este pentru prima dată cînd supervirusul a ajuns în Marea Britanie. Anul trecut a mai fost stabilit acest diagnostic la o persoană, însă sursa citată nu a obținut informații cu privire la evoluția pacientului respectiv.

Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorînd și desfigurînd un număr imens de oameni de-a lungul secolelor. În secolul al XX-lea, au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an, Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1977, variola a fost total eradicată și de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.