Realitatea internationala pe scurt (5 Decembrie 2018)

Copil de 6 ani, obligat de mamă să devină fată, lăsat de tată să fie băiat

La doar 6 ani, James Younger se află în centrul unei bătălii pentru custodie pe care mama copilului, Anne Georgulas, o duce împotriva tatălui băiatului, Jeffrey Younger. Pînă aici, nimic neobișnuit. James este însă una dintre victimele așa zisei teorii ale genului, devenind subiect al polemicilor în SUA. Mama sa insistă că James este fetiță, obligîndu-l ca acasă la ea să se poarte ca o fată, în timp ce atunci cînd stă cu tatăl său, James are libertatea de a fi ceea ce este: un băiat. 

Anne Georgulas pretinde că micul James este o fată transgen; cînd micuțul avea trei ani, ea l-a dus la un „terapeut de tranziție de gen", care l-a diagnosticat pe băiat cu „disforia genului”. În anii care au urmat, femeia l-a forțat pe James să se supună terapiei "tranziției sociale", direcționîndu-l spre castrarea chimică și schimbarea de gen. L-a îmbrăcat ca pe o fată și l-a rebotezat "Luna".  Apoi l-a înscris pe James la școală drept fată. Drama băiețelului a continuat la școală, unde, în timp ce profesorii știu că "Luna" este băiat și se poartă cu el ca atare, colegii lui îl tratează ca pe o fetiță.

Diagnosticarea lui James cu disforie de gen - un conflict între sexul biologic al unei persoane și identitatea de gen - i-a a dat mamei muniția necesară pentru a porni lupta pentru custodia permanentă a lui James. Ea își amenință fostul soț, pe care îl acuză de ABUZ, că îl va lăsa fără drepturile părintești. Pentru că Jeffrey Younger are emisă pe numele său o ordonanță prin care i se interzice să afirme că fiul său este băiat sau să-l învețe pe acesta preceptele creștine despre gen și sexualitate. 

Femeia a mers atît de departe încît l-a acuzat pe Jeffrey pentru că l-a tuns pe James. Tot ea i-a interzis să folosească pronumele masculin pentru James și a cerut ca fostul soț să participe la „cursuri de sensibilizare transgender”.

Dacă femeia va cîștiga bătălia juridică, terapeutul lui James îl va asista la „tranziția socială”, dînd cale liberă la terapia cu hormoni, care blochează pubertatea, și la intervențiile chirurgicale de schimbare a sexului. Cu toate acestea, documentele instanței arată că diagnosticul pus de terapeut este nejustificat. Cînd este rugat să spună cum preferă să i se spună, "James" sau "Luna", răspunsul băiatului diferă în funcție de părintele cu care stă în momentul respectiv.

Cînd James stă cu mama sa, adoptă supus apelativul "Luna". Dar cînd ajunge la tatăl său, James respinge identitatea feminină pe care i-o impune mama sa, revenind la sexul în care s-a născut și dorind să trăiască ca un băiat. „James refuză să poarte haine de fată acasă", a declarat tatăl băiatului.

Dorința medicilor și a terapeuților de a supune copii unor astfel de terapii a fost numită de medicul Michelle Cretella, director executiv al Colegiului American de Pediatrie, „abuz instituționalizat asupra copiilor”. „Dacă aveți un copil de trei ani, care este confuz cu privire la sexul lui, iar tratamentul său implică schimbarea numelui și a hainelor..., în cursul acestui proces îl veți îndoctrina pe toți copiii din jurul lui..., pentru că noi nu stopăm doar dezvoltarea corpului, ci le afectăm permanent creierul”, spune dr. Cretella.

Iranul avertizează că va mări raza de acțiune a rachetelor balistice

Iranul dorește extinderea programului său de rachete balistice, a declarat Marți un oficial militar de rang înalt, mișcare ce ar putea irita Statele Unite care consideră programul nuclear al Teheranului o amenințare la adresa securității regionale, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Președintele american Donald Trump a părăsit acordul nuclear internațional în luna Mai și a reintrodus sancțiunile la adresa Republicii Islamice, criticînd acordul de faptul că permite Iranului să-și dezvolte programul de rachete balistice. ”Unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre este creșterea razei de acțiune a rachetelor și a armamentului”, a afirmat șeful Forțelor Aeriene Iraniene, generalul Aziz Nasirzadeh, potrivit agenției de știri Fars. ”Nu vedem nici o limitare pentru noi în acest domeniu”, a adăugat acesta.

Armata iraniană a menționat că raza de acțiune a actualelor rachete este de 2.000 de km, iar bazele americane din Afganistan, Emiratele Arabe Unite și Qatar, precum și avioanele militare din Golf se află în raza sa de acțiune. Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a apărat programul de rachete balistice într-o postare pe Twitter, în care a transmis că rezoluția Consiliului de Securitate ONU care a aprobat acordul nuclear nu interzice Teheranului să dezvolte programul de rachete.

Moscova răspunde acuzaţiilor SUA şi NATO cu privire la încălcarea Tratatului INF: Rusia respectă cu stricteţe prevederile acordului

Rusia respinge acuzaţii prin care Statele Unite şi NATO o acuză de încălcarea Tratatului INF, un document istoric care interzice o întreagă clasă de arme nucleare, relatează The Associated Press, scrie News.ro.

”Rusia respectă cu stricteţe prevederile tratatului, iar partea americană ştie acest lucru”, a declarat Marţi, la Moscova, o purtătoare de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat Marţi, în cadrul unei reuniuni NATO, la Bruxelles, că Washingtonul urmează să-şi suspende îndeplinirea obligaţiilor care-i revin prin acest tratat încheiat cu Uniunea Sovietică în 1987 în 60 de zile, din cauza unei presupuse ”înşelăciuni” a Rusiei.

Miniştrii de Externe din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi-au exprimat Marţi, în cadrul acestei reuniuni, susţinerea faţă de acuzaţiile Washingtonului potrivit căruia un nou sistem de rachete rus încalcă prevederile Tratatului Forţelor nucleare cu rază de acţiune intermediară, semnat de Preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

Rusia a respins în mai multe rînduri acuzaţiile Statelor Unite şi a subliniat că acest sistem de rachetă, de tip SSC8, vizat de acuzaţiile americane, nu are raza de acţiune a armamentului nuclear interzisă prin tratat.

Pompeo a anunţat că Statele Unite îşi vor suspenda obligaţiile care le revin în virtutea tratatului în termen de 60 de zile, din cauza presupusei încălcări de către Rusia a prevederilor documentului. Şeful diplomaţiei americane a anunţat că statele membre NATO susţin acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Moscova a încălcat prevederile Tratatului INF. ”Fie ne ascundem capul în nisip, fie acţionăm împreună cu discernămînt” faţă de încălcarea tratatului de către Rusia, a lansat el. Pompeo a acuzat Moscova de ”înşelăciune cu privire la respectarea obligaţiilor ce-i revin în controlul armamentului” şi a anunţat că un preaviz de şase luni, prevăzut de tratat înaintea unei ieşiri din acesta, urmează să înceapă peste 60 de zile.

Washingtonul ”ar saluta o schimbare de atitudine a Rusiei”, a declarat Pompeo, adăugînd că nu a observat vreun indiciu care să arate că Moscova este susceptibilă să se conformeze prevederilor documentului.

COP24: Statele Unite rămîn mai ”verzi” decît se crede, afirmă Schwarzenegger

Datoria Guvernelor este să protejeze cetăţenii de efecte mortale ale modificărilor climatice, a declarat pentru AFP Arnold Schwarzenegger, dînd asigurări că Statele Unite rămîn mai ”verzi” decît se crede, în pofida faptului că Donald Trump doreşte să iasă din Acordul de la Paris, scrie News.ro. Fostul Mister Univers, celebru prin rolul său în filmul Terminator înainte să intre în politică, a venit în Polonia la a 24-a Conferinţă anuală a ONU pe tema modificărilor climatice. Într-un interviu acordat AFP, el s-a declarat ”în cruciadă pentru mediu” şi a îndemnat lumea întreagă să se alăture acestei lupte.

COP24, reunită la Katowice, urmează să permită unui număr de aproape 200 de ţări să se pună de acord asupra regulilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris care vizează limitarea încălzirii planetei şi efectele dezastruoase ale acesteia.

”Eu cred că responsabilitatea Guvernelor constă în a proteja oamenii. Dacă avem Armate, le avem pentru a respinge atacuri, Ei, bine, acesta este cel mai mare atac”, a insistat fostul guvernator al Californiei. ”Şapte milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării (aerului). 25.000 dintre ele mor în America. Dacă renunţăm să ne batem împotriva acestui lucru, ceva nu e în regulă cu noi”.

În cele două mandate la conducerea celui mai mare şi celui mai bogat stat american, Schwarzenegger a ajutat California să devină o adevărată putere verde. El a promulgat legi care le oferă conducătorilor statului şi administraţiilor locale instrumente în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi limitarea extinderii urbane. El a promovat energii regenerabile şi tehnologii verzi. Iar în pofida voinţei Preşedintelui american de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015, fostul actor se declară optimist în privinţa atitudinii generale a americanilor. ”Faptul că Donald Trump a ieşit din Acordul de la Paris nu înseamnă că America a ieşit” din el, a subliniat Schwarzenegger. ”Toate statele noastre care erau favorabile mediului se vor afla mereu în aceeaşi direcţie. Toate oraşele noastre din America merg în aceeaşi direcţie, ele sunt în continuare în Acordul de la Paris”. ”Oamenii investesc în economia verde. Aceasta este o industrie în expansiune şi oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să acţionăm cu toţii împreună. America o face, iar dacă liderul nostru nebun nu o face, aşa să fie!”. În campania sa electorală, Trump a promis în mai multe rînduri să apere minerii din minele de cărbune şi chiar să redeschidă mine închise.

COP24 are loc la Katowice – capitala cărbunelui polonez -, iar Guvernul de la Varşovia, care îşi apără industria huilei, promovează o ”justă tranziţie” care să reducă treptat utilizarea cărbunelui şi să-i protejeze pe mineri şi locurile lor de muncă.

Însă, în opinia lui Schwarzenegger, argumentul potrivit căruia vrei să protejezi o economie dependentă de combustibili fosili este eronat. ”Tehnologiile verzi creează un mare număr de locuri de muncă, iar adevărul este că nu avem de ales între unele şi celelalte. Putem să protejăm mediul şi să protejăm economia în acelaşi timp”, a subliniat el.

Potrivit Institutului american al tehnologiilor verzi avansate (AEE), peste o jumătate de milion de persoane muncesc în economia verde în California, adică de şase ori numărul minerilor de cărbune de pe întregul teritoriu al Statelor Unite. ”Noi avem prima economie a Statelor Unite şi avem cele mai stricte legi în domeniul mediului, ceea ce arată că una n-o exclude pe cealaltă”, a insistat Schwarzenegger. ”Trebuie să facem astfel încît toată lumea să audă acest mesaj, şi anume că trebuie ca fiecare să participe la asta, indiferent că îşi cumpără o maşină electrică, stinge lumina sau aerul condiţionat cînd pleacă de acasă ori instalează panouri solare acasă… Oricare ar fi acest gest, oamenii trebuie să-l facă, pentru ca să cîştigăm toţi”.

Matteo Salvini, acuzat de compromiterea unei operaţiuni a Poliţiei din cauza unui mesaj pe Twitter

Vicepremierul şi ministrul de Interne italian Matteo Salvini a fost acuzat Marţi de compromiterea unui raid al Poliţiei prin publicarea în avans de informaţii referitoare la această operaţiune pe social media, relatează dpa, potrivit Agerpres. Salvini a postat pe WhatsApp, apoi pe Twitter, informaţii privind arestarea a ’15 mafioţi nigerieni’ în oraşul Torino, Nord-Vestul Italiei. O oră mai tîrziu, procurorul şef din Torino, Armando Spataro, a afirmat că mesajul ‘risca să compromită rezultatul bun al operaţiunii aflate în curs de desfăşurare’. ‘Sperăm că ministrul de Interne va evita mesaje similare în viitor’, a spus Spataro într-un comunicat publicat de agenţia de ştiri ANSA.

Activitatea intensă a lui Matteo Salvini pe social media este văzută ca fiind unul dintre motivele-cheie ale popularităţii sale. Partidul său, Liga, se află în prezent pe primul loc în sondajele de opinie din Italia. Salvini nu a părut însă afectat de criticile lui Spataro. ‘Cineva ar trebui să gîndească înainte de a deschide gura. Dacă procurorul-şef din Torino este obosit, ar trebui să se retragă: Îi doresc lui Spataro un viitor fericit în calitate de pensionar’, a afirmat Salvini. ‘Dacă şeful Poliţiei îmi scrie la ora 07:22 (06:22 GMT) să mă informeze în legătură cu operaţiunile împotriva mafiei şi a crimei organizate, aşa cum face de obicei, mă consider liber şi onorat să mulţumesc şi să felicit forţele de ordine în următorul minut’, a adăugat el.

Violențele extreme continuă în Franța - studenții au intrat în confruntări cu Poliţia şi au incendiat mai multe clădiri

Protestele studenților francezi s-au intensificat Marți în toată țara, avînd loc numeroase incidente în care demonstranții au incendiat mai multe clădiri și au intrat în confruntări violente cu Poliția, relatează Reuters, scrie Mediafax.

De la începutul acestei săptămîni, studenții au început să se implice în protestele așa-numitelor ”veste galbene”, îndreptate împotriva Președintelui Emmanuel Macron. Autoritățile locale au declarat pentru Reuters că un liceu din orașul Blagnac de lîngă Toulouse a fost incendiat în cursul zilei de Marți. Astfel de incidente au avut loc, de asemenea, în mai multe orașe precum Lyon, Marsilia, Bordeaux și Orleans, în timp ce mai multe școli au fost închise în orașele Creteil și Versailles, de lîngă Paris. Premierul francez Édouard Philippe a anunțat Marți suspendarea pentru șase luni a majorării taxei la carburanți, ca urmare a protestelor violente care au avut loc în ultimele zile în Franța.

Circa 150.000 de migranţi au ajuns în 2018 în Yemen 

Circa 150.000 de migranţi au sosit în 2018 în Yemen, cifră în creştere cu 50% faţă de anul trecut, în pofida înrăutăţirii crizei umanitare din cauza conflictului din ţară, a anunţat Marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Yemenul rămîne o etapă importantă pe ruta migranţilor africani ce călătoresc de obicei pe uscat pînă în Djibouti, înainte de a traversa Golful Aden pînă în Yemen, de unde încearcă să ajungă în ţările bogate din Golf. ‘Estimăm că aproximativ 150.000 de migranţi au ajuns anul acesta în Yemen, o ţară aflată în război’, a declarat la Geneva un purtător de cuvînt al OIM, Joel Millman. Circa 20% sunt minori şi ‘mulţi sunt neînsoţiţi’, a spus Millman, care a afirmat că este ‘extraordinar şi îngrijorător’ faptul că atît de mulţi oameni ‘traversează o zonă de război periculoasă’.

Haosul pare să servească drept argument pentru traficanţi, care le promit migranţilor că vor scăpa de controale, a spus el, însă, ‘bineînţeles, odată ajunşi în Yemen, situaţia este foarte diferită. Există cîmpuri minate pe care trebuie să le traverseze, schimburi de focuri’.

Aproximativ 92% dintre migranţii care au intrat în Yemen în acest an sunt etiopieni, restul provin din Somalia, potrivit OIM, care nu dispune de cifre privind numărul de migranţi care au murit în timp ce încercau să traverseze ţara. Millman a precizat că 156 de decese pe mare au fost confirmate în acest an, însă ‘nu există nici o îndoială că numărul acestora este mai mare’. Criza migranţilor din Yemen constituie o ‘urgenţă’ mult mai mare decît majoritatea fluxurilor migratorii la nivel mondial, a adăugat el, menţionînd că ‘cifra de 150.000 depăşeşte considerabil, cu zeci de mii, previziunile privind numărul migranţilor care au încercat să traverseze Marea Mediterană în acest an’.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie va organiza Miercuri o conferinţă în Djibouti ‘pentru a lua în calcul măsuri pentru îmbunătăţirea gestionării fluxurilor de migranţi către Yemen şi ţările din Golf’. La conferinţă vor participa şapte ţări – Djibouti, Egipt, Etiopia, Arabia Saudită, Kuweit, Somalia şi Yemen.

 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
02.04.24 - 12:29
09.04.24 - 12:16