Realitatea internationala pe scurt (5 Decembrie 2017)

Erdogan: Turcia ar putea rupe legăturile cu Israelul dacă SUA îşi mută ambasada la Ierusalim

Preşedintele turc Recep Erdogan a avertizat Marţi că Ankara ar putea întrerupe relaţiile diplomatice cu Israelul în cazul în care SUA îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, fapt ce ar reprezenta o recunoaştere a oraşului disputat drept capitala Israelului, relatează agenţia Reuters. "Sunt întristat de informaţiile că SUA se pregătesc să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului", a declarat Erdogan. Erdogan a avertizat că "acest lucru poate merge pînă la întreruperea legăturilor Turciei cu Israelul. Avertizez Statele Unite să nu întreprindă o astfel de acţiune care va adînci problemele din regiune". Jared Kushner, ginerele lui Trump şi emisarul american pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a declarat Duminică că preşedintele SUA este aproape de a lua o decizie în privinţa mutării ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv şi implicit recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

Germania: Gabriel vrea o politică mai îndrăzneață a Germaniei și UE, apreciind că „relațiile cu SUA nu vor mai fi aceleași”

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, s-a pronunțat Marți pentru o politică mai curajoasă și mai puțin dependentă a țării sale de Statele Unite, atrăgînd atenția că relațiile cu SUA „nu vor mai fi niciodată același după Trump”, dar și asupra riscului ca UE și ONU să-și piardă din relevanță, informează AFP, Reuters și Deutsche Welle. Într-un discurs de o jumătate de oră rostit la Berlin, la Forumul de politică externă organizat de Fundația Koerber, Sigmar Gabriel a îndemnat UE ca, pentru a-și apăra mai bine interesele, să tragă învățămintele din retragerea SUA de pe scena internațională, sub impulsul președintelui actual Donald Trump. „SUA nu mai văd lumea ca o comunitate globală, ci ca o arenă de luptă în care fiecare trebuie să-și caute propriul avantaj”, a declarat vicecancelarul, subliniind că politica externă a Germaniei ar trebui să fie mai îndrăzneață și să nu urmeze pur și simplu linia Washingtonului.

Austria. Căsătoria între persoane de acelaşi sex

Curtea Constituţională austriacă, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, a dispus Marţi autorizarea căsătoriei cuplurilor de acelaşi sex cel mai tîrziu în 2019, în numele interdicţiei discriminărilor în funcţie de orientarea sexuală, relatează AFP.

Curtea Supremă a SUA aprobă interdicţiile lui Trump pentru cetăţenii din 6 ţări musulmane

Curtea Supremă a SUA a decis ca interdicţia de a călători în SUA impusă de preşedintele Donald Trump asupra cetăţenilor a şase ţări musulmane poate intra în vigoare, dacă nu va fi contestată, conform BBC. Decizia vine ca un sprijin  important pentru politica preşedintelui Trump de a interzice accesul pe teritoriul ţării pentru cetăţenii din Ciad, Iran, Libia, Somalia, Siria şi Yemen. Este vorba despre a treia versiune a acestei directive.

Sondaj: Germanii văd relaţia cu Trump ca fiind o problemă mai mare decît cea reprezentată de Coreea de Nord sau Rusia

Germanii îl consideră pe preşedintele SUA Donald Trump ca fiind o provocare mai mare pentru politica externă a Germaniei decît liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia sau Turcia, conform unui sondaj realizat de Fundaţia Koerber, informează Reuters.Pe primul loc în topul îngrijorărilor cetăţenilor germani în ceea ce priveşte politica externă au fost refugiaţii, 26% dintre respondenţi fiind preocupaţi de abilitatea Germaniei de a face faţă fluxului de refugiaţi. Pe locul doi se află relaţia cu Statele Unite ale Americii şi cu Donald Trump, 19% dintre cei care au răspuns la sondaj fiind de părere că sunt puşi în faţa unei provocări majore, urmată de Turcia cu 17%, Coreea de Nord cu 10% şi Rusia cu 8%.