REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (5 Aprilie 2021)

Copiii şi adolescenţii din Germania riscă să ajungă să trăiască pe străzi din cauza crizei sanitare

Copiii şi adolescenţii din Germania se confruntă cu un risc crescut de a ajunge să trăiască pe străzi din cauza pandemiei cu noul coronavirus, avertizează Fundaţia Off Road Kids, dedicată ajutorării şi integrării tinerilor fără adăpost, transmite DPA, potrivit agerpres. „Oriunde sunt probleme în familii, un lockdown poate conduce la ruperi totale. Acestea au de multe ori ca rezultat alungarea lor din locuinţe”, a declarat Markus Seidel, purtător de cuvînt al Fundaţiei. În cursul anului 2020, un număr record de copii şi adolescenţi germani au solicitat ajutor de la această Fundaţie, conform lui Seidel. „Am primit 2.474 de apeluri de ajutor de la copii disperaţi şi de la tineri ameninţaţi să rămînă fără adăpost în Germania. De două ori mai multe astfel de apeluri decît în anul anterior”, a declarat Seidel pentru DPA.

Faptul că doar un număr mic de lucrători din serviciile de asistenţă socială mai sunt activi pe străzile oraşelor germane face ca situaţia să fie şi mai dificilă. Fundaţia Off Road Kids încearcă să găsească adăposturi pentru copiii şi tinerii din Germania care trăiesc în stradă prin platforma online sofahopper.de., mai informează DPA.

Ministrul german al Sănătăţii se pronunţă pentru libertăţi mai mari pentru cei vaccinaţi

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, s-a pronunţat pentru acordarea unor mai mari libertăţi persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19, după trecerea celui de-al treilea val ale epidemiei, transmite agenţia dpa, potrivit agerpres. Aceste persoane ar putea beneficia progresiv de libertăţi mai mari, inclusiv acelea de a merge în magazine sau frizerii, a spus Spahn pentru cotidianul Bild. Jens Spahn a subliniat că acest lucru ar fi important pentru retaileri şi pentru o redeschidere graduală, pe bază de teste. Ministrul a arătat, totuşi, că prioritară este gestionarea actualului val trei de infectări. Spahn a mai spus că persoanele vaccinate cu două doze ar putea fi tratate ca şi cele care au test negativ la coronavirus, ceea ce ar uşura viaţa de zi cu zi în pandemie.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), persoanele care au primit ambele doze nu ar mai trebui să intre în carantină. Riscul de transmitere a virusului de către acestea pare scăzut, conform unei evaluări a RKI, şi ar putea fi redus şi mai mult prin recomandări suplimentare, precum autoizolarea în caz de apariţie de simptome, şi continuarea distanţării sociale şi purtarea de măşti de protecţie, a arătat şeful RKI, Lothar Wieler. În timp ce Guvernul încearcă să limiteze al treilea val al epidemiei, ministrul de Interne, Horst Seehofer, s-a pronunţat pentru aplicarea unor măsuri uniforme la nivel naţional. Într-o declaraţie pentru publicaţia Welt am Sonntag, el a afirmat că opinia publică doreşte acest lucru, iar regulile ar trebui înscrise în lege. Apelul său a fost reluat de premierul bavarez Markus Soeder. ”Sunt necesare reguli uniforme, mai degrabă decît un mozaic de reguli imposibile în landuri diferite”, a spus Soeder pentru Bild am Sonntag.

Datele personale ale 533 de milioane de utilizatori Facebook au fost sustrase şi publicate online pe un forum

Numerele de telefon şi alte date personale ale unui număr de 533 de milioane de utilizatori Facebook au fost sustrase şi publicate online pe un forum, conform unui raport dat publicităţii de Business Insider. Numele, locaţia, adresa de e-mail, numărul de telefon şi informaţiile biografice aparţinînd unui număr de 533 de milioane de utilizatori Facebook din 106 ţări au fost postate online pe un forum discret, folosit de hackeri, conform Business Insider. Dintre aceştia, peste 32 de milioane de utilizatori sunt din SUA, 11 milioane din Marea Britanie şi 6 milioane din India. Deşi aceste date personale sunt vechi de doi ani, ele pot fi folosite de hackeri pentru a fura identitatea unor persoane şi a comite fraude, conform unor experţi în securitate cibernetică citaţi de Business Insider.

„Aceste date sunt vechi şi această situaţie a fost raportată în 2019. Am identificat şi am rezolvat această problemă în August 2019”, a susţinut într-un mesaj pe Twitter Lily Shepherd, reprezentantă a Facebook. Atunci cînd informaţii precum numerele de telefon sau adresele de email ajung pe mîinile infractorilor cibernetici, creşte şansa de reuşită pentru escrocherii precum cele de tip „pishing”, mai avertizează experţii. Facebook susţine că dispune în prezent de 2,8 miliarde de utilizatori care sunt activi cel puţin o dată pe lună.

Livrările de automobile electrice Tesla au depăşit estimările analiştilor în primul trimestru din 2021

Livrările producătorului american de automobile electrice Tesla au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street în primul trimestru din 2021, cererea solidă compensînd impactul deficitului global de cipuri, transmit Bloomberg şi Reuters. În primele trei luni, Tesla a livrat 184.800 vehicule pe plan global, în timp ce analiştii se aşteptau la 177.822 de unităţi. În trimestrul patru din 2020, compania americană a livrat 180.570 vehicule. „Suntem încurajaţi de primirea făcută Model Y în China şi facem rapid progrese pentru a produce la întreaga capacitate. De asemenea, Model S şi Model X au fost „excepţional de bine primite”, se arată în comunicatul Tesla.

În prezent, Tesla produce Model S şi Model X doar la fabrica sa din Fremont, California, iar Model 3 şi Model Y sunt produse în California şi la uzina din Shanghai. Statele Unite şi China sunt cele mai mari pieţe pentru Model 3 şi Model Y. De asemenea, compania americană a produs în primul trimestru din acest an 180.000 vehicule.

Jumătate din populația Israelului a fost imunizată cu ambele doze de vaccin

Campania de vaccinare a fost un succes în Israel, unde jumătate din populație a fost imunizată cu ambele doze de vaccin, iar acum ţara se îndreaptă spre finalul pandemiei şi se deschide aproape în totalitate, informează mediafax. În Israel s-a derulat cea mai rapidă campanie de vaccinare anti-Covid. Este prima ţară care se apropie de finalul luptei cu pandemia, în timp ce alte state doar speră la acest lucru. Israelul are o polulaţie de 9 milioane de oameni, din care jumătate s-au vaccinat cu ambele doze. Drept rezultat, rata de infectare a scăzut substanţial. În acest context, s-au deschis sălile de fitness, hotelurile, teatrele, dar la acestea au acces doar persoanele vaccinate sau cele care au imunitate în urma infectării.

În Tel Aviv, plajele sunt pline, iar cînd apune Soarele mii de oameni se îndreaptă spre baruri şi restaurante. Guvernul israelian ia în calcul să renunţe la purtarea măştilor de protecţie în exterior.

Ce se întîmplă în cuplurile în care femeile cîştigă mai mult decît bărbaţii

Atunci cînd într-un cuplu femeia cîștigă mai mult decît partenerul ei de sex masculin - soț sau iubit - crește riscul de violență domestică cu 35%, potrivit unui studiu, sugerînd că bărbații nu sunt împăcați cu locul 2 și luptă să conducă într-un fel sau altul. Pe baza sondajelor efectuate de Biroul australian de statistică în mai mult de un deceniu, s-a stabilit că odată ce femeile ajung în poziția să cîștige mai mult decît partenerul de cuplu, se confruntă cu mai multe riscuri de a suferi abuzuri fizice și emoționale, potrivit The Sydney Morning Herald.

Studiul australian, datorită numărului imens de date adunate în peste 10 ani, a reușit să analizeze situații înregistrate în anumite perioade de timp, în aceleași familii, fiind considerat mult mai relevant decît studiile similare făcute în alte țări. Cercetătorii Robert Breunig, directorul Institutului de politici fiscale de la Universitatea Națională Australiană și colegul său, Yinjunjie Zhang, au stabilit că în funcție de vîrstă, venit sau țară de origine, ori de cîte ori femeile începeau să cîștige mai mult decît partenerii lor de sex masculin, exista o creștere substanțială a violenței domestice.

În Australia, femeile ajung în multe cazuri la venituri mai mari decît partenerii lor și, care urmare, autoritățile încep să se confrunte cu situații noi și caută soluții. Recent, premierul Scott Morrison a anunțat schimbări majore în conducerea federală, creînd noi funcții, inclusiv cea de ministru pentru siguranța femeilor și un ministru pentru securitatea economică a femeilor.

Atac cu rachete asupra unei baze militare din Irak în care sunt trupe americane

Un atac cu rachete a vizat, Duminică, o bază aeriană din Irak în care sunt staţionaţi militari americani, dar incidentul nu s-a soldat cu victime, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate irakiene citate de agenţia Reuters, citată de Mediafax. Două rachete au căzut în apropierea Bazei aeriene Balad, situată la periferia nordică a oraşului Bagdad. Una dintre rachete a căzut în localitatea Al-Bu Asi, situată în apropierea bazei militare. Nu s-au înregistrat victime şi nici daune materiale semnificative, au comunicat autorităţile militare irakiene. Atacul cu rachete nu a fost revendicat, dar Statele Unite atribuie aceste incidente grupurilor islamiste proiraniene.

Grecia extinde restricţiile asupra curselor aeriene internaţionale pînă la 19 Aprilie

Grecia a anunţat Duminică prelungirea restricţiilor asupra curselor aeriene interne pînă la 12 Aprilie şi a celor internaţionale pînă la 19 Aprilie, în contextul creşterii în continuare a numărului de infectări cu coronavirus, transmite Reuters. Conform acestor restricţii, pasagerii pentru Grecia trebuie să deţină un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore şi să se supună unor teste aleatorii pentru COVID-19. Toţi călătorii străini intră în carantină timp de şapte zile.

Călătorii israelieni care au fost vaccinaţi cu ambele doze cu cel puţin două săptămîni înainte de sosire nu mai sunt obligaţi la carantină, potrivit unui acord în domeniul turismului încheiat între cele două state. Majoritatea zborurilor spre ţări din afara UE sunt interzise, cu excepţia celor spre zece state, printre care Marea Britanie. În transporturile interne sunt autorizate doar călătoriile esenţiale. Şcolile, magazinele cu produse neesenţiale şi restaurantele sunt închise, dar autorităţile plănuiesc să permită redeschiderea magazinelor mici începînd de Luni, cu restricţii, iar liceele ar urma să reia cursurile fizice în cursul acestei luni.

Slovacia a depăşit 10.000 de decese asociate crizei sanitare

Slovacia a anunţat că a înregistrat peste 10.000 de decese din cauza noului coronavirus de la începutul pandemiei, transmite Reuters Duminică. Această ţară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori a fost lovită grav de ultimul val pandemic, deşi rata de infectare şi numărul spitalizărilor a scăzut în ultimele săptămîni, susţine Reuters. Duminică, autorităţile de la Bratislava au raportat 77 de noi decese şi un bilanţ total de 10.025 de vieţi omeneşti pierdute de la debutul pandemiei, în urmă cu mai bine de un an. La fel ca şi alte ţări din Europa Centrală, Slovacia a trecut peste primul val al pandemiei cu relativă uşurinţă, înregistrînd puţine cazuri şi decese. Însă noul val din acest an a dus la o creştere a numărului de cazuri şi a pus sub presiune spitalele, determinînd autorităţile să aplice restricţii mai dure asupra populaţiei, conform Reuters.

În ultimele 7 zile Slovacia s-a plasat pe locul 7 în clasamentul ratei mortalităţii Covid raportate la numărul de locuitori, conform publicaţiei online Our World in Data, citată de Reuters. Pe primul loc se află Ungaria vecină, în timp ce Republica Cehă şi Polonia s-au plasat, de asemenea, în primele zece locuri. În total, în cursul anului trecut, rata de mortalitate declarată de Slovacia de 1.822 decese la 1 milion de oameni o plasează pe locul 12 în clasamentul mondial al mortalităţii, conform Our World in Data, mai precizează Reuters.

8.817 noi testări pozitive şi 357 de decese în Rusia

Rusia a raportat, Duminică, 8.817 noi testări pozitive cu Covid-19, dintre care 1.901 la Moscova, transmite Reuters care menţionează că numărul total al cazurilor înregistrate de Rusia de la începutul pandemiei a ajuns la 4.580.894. Conform datelor oficiale, decesul a 357 de persoane din ultimele 24 de ore a fost pus pe seama noului coronavirus. Numărul total al deceselor puse pe seama pandemiei în Rusia a ajuns la 100.374. Serviciul rus de statistică Rosstat, care ţine un bilanţ separat, a raportat un bilanţ mult mai mare, notează Reuters. Conform datelor publicate Vineri de Rosstat, numărul deceselor înregistrate de la începutul pandemiei ar fi ajuns la 225.000.