Realitatea internationala pe scurt (4 Octombrie 2018)

Lituanienii vor fi amendați pentru vorbitul la telefon în timpul traversării străzii

Pietonii lituanieni vor trebui să plătească o amendă consistentă dacă vor fi prinşi că utilizează telefonul mobil atunci cînd traversează strada, informează AFP. Un nou act legislativ a fost adoptat în acest sens pentru a reduce numărul victimelor accidentelor de circulaţie. “Pietonii nu vor mai putea utiliza telefonul mobil în momentul în care se vor angaja în traversarea străzii”, a declarat ministrul lituanian al Transporturilor, Rokas Masiulis, cu ocazia unui reuniuni a Cabinetului transmisă în direct la postul de televiziune.

Începînd de luna viitoare, cei care traversează strada în timp ce vorbesc sau îşi verifică mesajele pe telefonul mobil riscă o amendă care poate ajunge pînă la 40 de euro. Oraşul american Honolulu a introdus o legislaţie similară anul trecut, însă aceasta prevede că pietonii pot vorbi la telefonul mobil dar nu pot scrie mesaje text în timp ce traversează străzile din Capitala statului Hawai.

În 2017, un număr de 68 de pietoni au decedat după ce au intrat în coliziune cu automobilele sau motocicletele din Lituania, o ţară membră a Uniunii Europene cu o populaţie de 2,8 milioane locuitori. Potrivit celor mai recente statistici europene, Lituania se plasează pe locul al treilea în UE după mortalitatea rutieră, după România şi Letonia.

Ambasadorul SUA la NATO: “Nu vorbeam de un atac preemptiv împotriva Rusiei”

Ambasadorul SUA la NATO a venit cu o precizare la declarațiile de Marţi, în care  dăduse de înțeles că ar putea fi efectuate operațiuni militare pentru eliminarea unor rachetelor ruseşti care ar încălca prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediar

“Nu vorbeam de un atac preemptiv împotriva Rusiei. Ce voiam să spun este că Rusia trebuie să se întoarcă la respectarea tratatului INF sau vom fi nevoiţi să îi egalăm capabilităţile pentru a proteja interesele SUA şi NATO. Situaţia actuală, cu Rusia în violarea evidentă a prevederilor, este nesustenabilă”, a precizat Kay Bailey Hutchison într-un mesaj postat pe Twitter.

Mesajul ambasadorului a fost postat după ce, în prealabil precizase că: “Vom lua în calcul capabilitatea de eliminare a rachetei care ar putea lovi oricare dintre ţările noastre”. Atunci, Kay Bailey Hutchison făcuse referire în mod special la dezvoltarea rachetei cunoscute în Rusia sub denumirea de Novator 9M729 (NATO a desemnat-o ca “SSC-8”). Conform estimărilor Statelor Unite, Novator 9M729 are avea o rază de acţiune de pînă la 5.500 de kilometri, încălcînd astfel prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) interzice toate rachetele nucleare sau convenţionale de rază medie care pot parcurge distanţe între 1.000 şi 5.000 de kilometri. Tratatul mai interzice şi rachetele de rază scurtă care pot parcurge distanţe între 500-1.000 de kilometri. Tratatul nu se aplică, însă, şi rachetelor lansate din sau de pe apă.

Declaraţiile ambasadorului american la NATO veniseră și cu puţin timp înainte de sumitul NATO-Rusia. Precum şi în contextul în care Rusia a avertizat de mai multe ori cu retragerea din tratatele de limitare al armamentului nuclear - Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare. Oricum, nu este prima oară cînd Statele Unite le atrage atenția oficialilor ruşi de faptul că racheta Novator 9M729 încalcă prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Încă din Decembrie 2017, mai mulţi experţi şi oficiali americani au ieşit public cu un raport produs în 2016 în care se arată că Novator 9M729 încalcă prevederile IFN. (Sursa: Twitter)

Nunta unei prințese saudite la Paris s-a transformat într-un dezastru

Nunta unei prințese saudite, care a avut loc în Paris și la care au participat vedete precum Oprah Winfrey, s-a transformat într-un dezastru, după ce mireasa a fost jefuită de bijuterii în valoare de 1 milion de dolari, scrie New York Post.

Prințesa Ameera Al-Taweel, în vîrstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu un miliardar saudit, Khalifa bin Butti al-Muhairi, în cadrul unei ceremonii discrete, dar opulente, care a avut loc în Capitala Franței. Printre invitați s-au numărat Oprah Winfrey, Gayle King, precum și angajați ONU care au ajutat-o pe prințesă în activitățile sale filantropice, dar și elite ale Arabiei Saudite. Invitații au fost obligați să semneze contracte de confidențialitate și nu au avut voie să facă fotografii sau să înregistreze clipuri video.

Nunta a fost umbrită însă de o situație neplăcută. O prințesă saudită, cel mai probabil mireasa însăși, a fost jefuită de bijuterii în valoare de 1 milion de euro, în timp ce era cazată la hotelul Ritz din Paris. Poliția franceză a demarat o investigație și a declarat că bijuteriile nu se aflau închise în seif și că nu există semne că ușa camerei de hotel ar fi fost forțată.

Vladimir Putin vrea retragerea tuturor forţelor străine din Siria, inclusiv a trupelor ruse

Moscova doreşte ca toate forţele străine prezente la ora actuală în Siria, inclusiv forţele ruse, să plece în cele din urmă din această ţară, spune Preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agențiile internaționale de presă preluate de Agerpres. În acelaşi timp, Preşedintele rus a apreciat că prezenţa forţelor militare americane în Siria este contrară Cartei ONU.

Intervenţia Armatei ruse, începută în Septembrie 2015, a permis forţelor siriene să preia majoritatea poziţiilor rebelilor pe care aceştia le-au ocupat încă din 2011. Rusia are două baze militare în Siria, una la Tartus, alta la Hmeimim şi şi-a consolidat prezenţa navală în ultimul timp în Marea Mediterană.

Americanii vor rămîne în Siria pînă cînd toate forţele iraniene vor pleca din această ţară, dar aceasta nu înseamnă neapărat o prezenţa militară pe teritoriul sirian, a declarat recent reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, citat de AFP. De asemenea, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a reafirmat zilele trecute obiectivul politicii americane: „Suntem în Siria pentru a învinge Statul Islamic”, iar trupele americane vor rămîne acolo pînă cînd gruparea jihadistă va fi înfrîntă definitiv.

Australia va fi prima țară din lume care va elimina cancerul de col uterin

Peste 20 de ani, Australia va deveni prima ţară din lume care va reuşi să eradicheze cancerul de col uterin. Este anunţul făcut de oamenii de ştiinţă de la Antipozi, care spun că performanţa va fi realizată dacă se menţine stadiul actual al programului de vaccinare şi screening. Ei sunt convinşi că peste patru ani, această boală va fi clasificată ca o formă rară de cancer - adică vor exista doar şase îmbolnăviri la o sută de mii de cazuri. În 2007, Australia a fost printre primele ţări care au introdus un program de vaccinare împotriva HPV, virusul responsabil de cazurile de cancer de col uterin. Vorbim de o boală care se situează în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pentru femei.

848.750 de lire sterline, prețul unei… sticle de whisky, la o licitație

Cu această sumă incredibilă a fost adjudecată, Miercuri, la o licitație, o sticlă de whisky produs de distileriile Macallan din Scoția în 1926, cu o etichetă creată de artistul italian Valerio Adami. 848.750 de lire sterline echivalează cu 1,1 milioane de dolari. Cumpărătorul este un colecţionar privat din Asia şi a licitat telefonic, a precizat casa de licitaţii Bonhams, care a vîndut o sticlă similară, dintre cele 12 existente cu eticheta creată de Adami, în luna Mai a acestui an, pentru 814.091 lire sterline.
Astfel de sticle de whisky sunt foarte rare, devin obiecte de colecţie şi ca atare, cel mai probabil, nu vor fi băute, a precizat specialistul în whisky Martin Green.
"Este Rolls Royce-ul whisky-urilor", a mai spus acesta. "Bineînţeles că nu vom şti ce s-a întîmplat cu el, dar cine îşi permite să cheltuiască circa un milion de lire sterline pe o sticlă de whisky îşi poate permite să-l bea. Este însă un obiect de o mare frumuseţe, aproape o piesă de muzeu", a mai precizat specialistul.

Un număr de doar 24 de astfel de sticle de whisky, distilat în 1926 şi îmbuteliat în 1986, au fost produse de Macallan, una dintre cele mai cunoscute distilerii din regiunea Speyside din Scoţia. Compania i-a angajat pe Adami şi pe Peter Blake, cunoscuţi pentru designul coperţii albumului legendarei trupe Beatles, ''Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'', să creeze etichetele pentru 12 sticle fiecare. Nu se cunoaşte cu precizie numărul sticlelor desenate de Adami care mai există încă. Una se pare că a fost distrusă într-un cutremur care a avut loc în Japonia în 2011, iar cel puţin una dintre acestea se crede că a fost deschisă şi băută.

Robi în Germania. Un muncitor român, care a cerut contractul de muncă angajatorului, a ajuns să doarmă trei săptămîni pe o bancă, în pădure

Caz revoltător în Germania, unde un muncitor român a dormit trei săptămîni pe o bancă, în pădure! Bărbatul ar fi dormit în pădurea de lîngă Offenbach la temperaturi ce se apropiau de valorile negative, asta după ce angajatorul şi un alt român, care i-a facilitat angajarea în Germania, l-au dat afară fără motiv. Potrivit ştiridiaspora.ro, românului i s-a promis un salariu de 9 euro pe oră şi cazarea, însă cînd a ajuns în Germania a descoperit că trebuie să-i achite conaţionalului care l-a ajutat să se angajeze un comision de 250 de euro pe fiecare lună, plus chiria pentru patul de dormit, în valoare de 250 de euro pe lună. După trei săptămîni de muncă, românul i-a cerut angajatorului contractul, pentru a vedea dacă forma de angajare este legală, moment în care angajatorul de origine turcă şi conaţionalul care i-a facilitat angajarea l-au dat afară din casă, fără a avea posibilitatea de a-şi lua şi restul lucrurilor. 

Cazul său a ajuns în atenţia lui Erich Mocanu, de la asociaţia AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania şi din Austria. „Am sunat la Poliţie, le-am explicat care este problema, dar ei nu au fost dornici să ajute şi m-au pus să îl duc la gară să îl pun în tren spre casă. Am înştiințat Poliţia că în acest caz nu este vorba doar despre o persoană care stă pe stradă şi nu doar de încălcarea dreptului muncii, ci chiar mai mult, este vorba de încălcările Legii Penale Germane şi ale Drepturilor Omului”, a declarat Erich Mocanu de la Asociaţia AEBS, potrivit ştiridiaspora.ro. Acesta susţine că deşi a cerut sprijinul Poliţiei Germane nu a beneficiat de ajutor şi a fost nevoit să apeleze la ajutorul unor firme de transport, care au fost de acord să-l aducă pe român acasă. În total, aproape, peste 100 de români lucrează pentru firma deţinută de cetăţeanul turc. Dorm cîte 4 oameni într-o cameră şi plătesc 250 de euro pentru un pat. Chiar şi aşa, mulţi refuză să plece, pentru că speră că îşi vor primi cîndva salariul.
Danemarca vrea să interzică vînzările de maşini diesel şi pe benzină

Danemarca se alătură ţărilor care vor să interzică vînzările de maşini diesel şi pe benzină. Acestea nu se vor mai vinde din 2030, ca parte a planurilor de a promova maşinile electrice. Premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a anunţat iniţierea unui proiect de lege în acest sens. "Este o mare ambiţie care va fi dificil de îndeplinit. Dar exact acesta este motivul pentru care încercăm să facem asta", a declarat Lars Lokke Rasmussen, citat de agenţia de presă Reuters. Cu numai doi ani în urmă, Danemarca a mărit taxele pentru maşinile electrice, ceea ce a condus la prăbuşirea vînzărilor. Dacă pînă atunci cota de piaţă a acestora era de circa 3%, după introducerea taxelor vînzările au devenit nesemnificative, potrivit Automarket.ro.   Pînă în prezent, Marea Britanie şi Franţa au anunţat că intenţionează să interzică vînzările de maşini diesel şi pe benzină începînd din 2040. În plus, oraşe precum Paris, Madrid, Mexico City şi Atena au anunţat că vor să introducă măsuri similare pentru zonele centrale începînd din 2025.

Matteo Salvini, atac dur la adresa lui Juncker: Noi discutăm doar cu persoane treze. Acest domn este șeful Guvernului celor 500 de milioane de europeni, un domn care vine dintr-un paradis fiscal precum Luxemburg!

Vicepremierul italian, Matteo Salvini, a răspuns printr-un atac dur la criticile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind deficitul bugetar. Salvini a declarat că discută doar cu persoane „treze” , a subliniat că Italia este stat „suveran" și nu acceptă „amenințările" Europei. Reacția lui Salvini vine după ce Comisia Europeană a criticat dur planurile financiare ale Guvernului Italiei, care ar putea conduce la creșterea deficitului bugetar peste limitele admise în zona euro.

„Destul cu amenințările și insultele Europei. Italia este un stat suveran. În Italia, nu înghite nimeni amenințările lui Juncker, care acum asociază țara noastră cu Grecia. (...) Nu ne vom opri", a declarat Matteo Salvini, potrivit ziarului Il Giornale. Ministrul italian de Interne a continuat: „Acest domn este șeful Guvernului celor 500 de milioane de europeni, un domn care vine dintr-un paradis fiscal precum Luxemburg", a declarat Salvini pentru Mediaset. „Dacă veți căuta „ Juncker treaz "sau „care nu se ține pe picioare” pe Google, veți vedea imagini care, uneori, sunt izbitoare”, conform ANSA. 

„Eu vorbesc cu persoane treze, care nu fac comparații care nu există. Într-o mare familie, nu există fii de categoria A și de categoria B", a adăugat Matteo Salvini. „Comparînd Italia cu Grecia, președintele Comisiei Europene generează nebunie pe piețele financiare. Ar putea să ne lase în pace. Înainte de a deschide gura, ar trebui să bea două pahare cu apă și să înceteze lansarea de amenințări inexistente", a insistat Salvini.

Frans Timmermans amenință: Comisia Europeană va fi brutală în evaluarea României dacă va fi necesar

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a dat asigurări, Miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că Executivul comunitar va fi brutal în evaluarea pe care o va face României dacă va fi necesar, menționînd însă că aceasta nu reprezintă o „amenințare”, ci doar o menționare a rolului CE în calitate de gardian al tratatelor.

„Dacă ții cont cum erau lucrurile în urmă cu 30 de ani și te uiți unde este România astăzi, s-a făcut un progres uriaș. (...) Dar de ce sunt atît de îngrijorat astăzi? Pentru că pe ultima sută de metri a acestui lung maraton dureros riscăm acum să nu ajungem la linia de finiș - pentru ca lupta împotriva corupției să nu poată fi dată înapoi, pentru ca statul de drept să fie ireversibil -, ci să o luăm în cealaltă direcție, ceea ce ar anula unele dintre cele mai importante realizări" care i-ar permite poporului român "să scape de acest trecut oribil", a spus Timmermans.

"Cineva care provine dintr-o țară ca a mea nici măcar nu-și poate imagina cît de dificil a fost asta pentru poporul român. Deci dacă acum vorbim despre asta, o facem pentru poporul român, care vrea să-și împlinească destinul european, asigurîndu-ne că sistemul și țara în care trăiesc este o democrație bazată pe statul de drept, în care corupția este combătută eficient și dezrădăcinată din societate", a dat asigurări înaltul oficial european.

El le-a reamintit eurodeputaților reuniți la Strasbourg că, deși recomandările Comisiei de la Veneția sunt importante și vor fi analizate, la fel de importante sunt și recomandările din raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) de anul trecut sau care urmează a fi făcute luna viitoare. "Cred că ele reprezintă un bun plan de acțiune pentru a ne asigura că reformele sunt ireversibile", a mai spus prim-vicepreședintele CE.

Ungaria a înăsprit legea privind adunările publice

Parlamentul Ungariei a adoptat o nouă lege referitoare la adunările publice. Noul act normativ definește noțiunea de adunare publică drept orice miting la care participă cel puțin două persoane, cu scopul exprimării unei opinii în legătură cu o chestiune publică, transmite Rador.

Adunările publice trebuie să fie anunțate cu cel puțin 48 de ore înainte ca acestea să aibă loc. Participanții la miting nu au dreptul să-și acopere fețele sau să aibă asupra lor obiecte care pot provoca moartea or rănirea altor persoane sau obiecte care simbolizează violență. Poliția poate să refuze autorizarea adunărilor publice, printre altele, dacă „există informații că adunarea periclitează într-un mod nejustificat și într-o măsură disproporționată ordinea publică, sau afectează într-o măsură nejustificată drepturile și libertățile altora, iar protecția ordinii publice, a drepturilor altor persoane nu se pot asigura altfel”. 

În cazul în care o adunare publică nu a fost autorizată sau organizatorii ori participanții nu au respectat legea, Poliția este autorizată să disperseze adunarea publică. Nerespectarea legii de regulă constituie contravenție și se sancționează cu amenda, dar sunt cazuri în care nerespectările sunt considerate infracțiuni și pot fi sancționate cu închisoare.

Parlamentul European a aprobat luna trecută o rezoluție prin care se demarează împotriva Ungariei procedura pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei. Este așa-numita "opțiune nucleară", iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămîne fără drept de vot. Ungaria este a doua țară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept.

Ministra israeliană a Culturii o sfătuieşte pe Angela Merkel „să se ocupe problemele ei”

Ministra israeliană a Culturii a sfătuit-o pe cancelarul german, Angela Merkel, „să se ocupe de probleme ţării sale” şi să nu se amestece în proiectul demolării unui sat de beduini din Cisiordania, relatează AFP, potrivit Agerpres. Miri Regev, membră a Likud, partid la putere în Israel, s-a exprimat în cursul unui interviu acordat site-ului de informaţii Arutz 7 (dreapta), cu cîteva ore înainte de sosirea cancelarului german în Israel.

„O sfătuiesc să se ocupe de problemele interne ale ţării sale”, a declarat Miri Regev, cunoscută pentru stilul său direct, cu prilejul unei vizite într-o colonie din Cisiordania.

„O respectăm pe Angela Merkel şi o felicităm pentru cooperarea dintre cele două ţări, dar, cu tot respectul pe care i-l datorez, în ce priveşte problemele noastre interne, mă aştept ca liderii străini care vin aici să nu se mai amestece”, a adăugat ministra.

Miercuri, locuitorii din Khan al-Ahmar, un sat de beduini care urmează să fie distrus de autorităţile israeliene, au manifestat în faţa reprezentanţei Germaniei în Cisiordania, pentru a cere cancelarului federal să intervină în favoarea lor.

Mai multe ţări, printre care Germania, au lansat apeluri pentru salvarea acestei localităţi, devenită un simbol al opoziţiei comunităţilor confruntate cu ocupaţia şi colonizarea israeliană în Cisiordania.

Mike Pompeo: Decizia Rusiei de a oferi Siriei sisteme de rachete S-300 constituie o „escaladare foarte gravă” a crizei

Decizia Rusiei de a oferi Siriei sisteme antiaeriene S-300 constituie o „escaladare foarte gravă” a crizei, afirmă secretarul de Stat american, Mike Pompeo, potrivit Mediafax. „Considerăm că este vorba de o escaladare foarte gravă” a crizei, a declarat Mike Pompeo, potrivit cotidianului The Jerusalem Post.

Administraţia Donald Trump avertiza în Septembrie că ar putea „trage la răspundere” Rusia dacă va livra sisteme antiaeriene S-300 Siriei. „Credem că oferirea sistemelor S-300 Guvernului sirian ar fi o escaladare semnificativă din partea Rusiei şi o decizie despre care sperăm, dacă relatările de presă sunt corecte, că ar trebui să fie reanalizată”, afirma recent John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională.

Administraţia Vladimir Putin a decis să ofere Armatei siriene sisteme antiaeriene S-300, pentru suplimentarea capacităţilor militare după doborîrea accidentală a avionului rus Iliuşin Il-20, un incident pentru care Rusia a atribuit vina Israelului. „Un sistem antiaerian modern S-300 va fi oferit Armatei siriene. Este capabil să intercepteze armament aerian de la distanţa de peste 250 de kilometri şi poate lovi simultan mai multe ţinte”, a declarat recent ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a subliniat că sistemele de rachete S-300 vor consolida puternic capabilităţile armatei siriene. „Subliniez că, la cererea părţii israeliene, noi am suspendat în 2013 livrarea de sisteme S-300 pe care eram pregătiţi să le livrăm după ce Armata siriană efectuase instruirea. Acum, situaţia s-a schimbat, iar vina nu este a noastră”, a spus Şoigu. Rusia a acuzat Israelul de „acţiuni iresponsabile şi neprietenoase” care au condus la doborîrea de către artileria siriană a avionului militar rus, incident soldat cu 15 morţi.

Incident armat la locuinţa clericului Fethullah Gulen din SUA

Un agent de securitate a tras un foc de avertisment spre un intrus în curtea casei din Statele Unite a clericului musulman turc Fethullah Gulen, a cărui extrădare este cerută de Administraţia Recep Tayyip Erdogan sub acuzaţia de implicare în complotul militar din 2016, potrivit Agerpres.

Un individ îmbrăcat în negru a intrat în curtea vilei lui Fethullah Gulen din Saylorsburg (statul Pennsylvania), anunţă Poliţia regională, citată de NBC News. Există suspiciuni că individul era înarmat, a declarat pentru agenţia Reuters un purtător de cuvînt al disidentului turc refugiat în Statele Unite. „A fost tras un singur foc de armă. Persoana a dispărut. Din punctul nostru de vedere, incidentul s-a încheiat”, a declarat Alp Aslandogan, purtătorul de cuvînt al lui Fehtullah Gulen. Disidentul turc se afla în locuinţă în momentul producerii incidentului.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Fethullah Gulen de organizarea tentativei de lovitură de stat militară produsă în Turcia în Iulie 2016. Clericul musulman Fethullah Gülen, un fost aliat al Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, este liderul Mişcării Gülen (Hizmet). Gulen s-a stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţia Ankarei. Fehtullah Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Administraţia Erdogan suspectează că rivalul său politic a organizat tentativa de lovitură de stat şi că s-ar bucura de susţinerea Washingtonului. Recep Tayyip Erdogan a cerut în mai multe rînduri Statelor Unite extrădarea disidentului. Fehtullah Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat, acuzîndu-l pe Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest complot ca pretext pentru consolidarea puterii.

Guvernul Republicii Irlanda anunţă o consultare populară cu privire la schimbarea orei oficiale

Guvernul Republicii Irlanda a anunţat o consultare populară cu privire la proiectul Comisiei Europene de a se renunţa la schimbarea orei oficiale şi care, dacă va fi adoptat, va introduce o diferenţă de o oră faţă de provincia britanică Irlanda de Nord, transmite AFP, scrie Agerpres. Ora oficială a Republicii Irlanda este reglată în prezent după ora Marii Britanii, care corespunde orei GMT pe timpul Iernii şi orei GMT+1 pe timpul Verii. Însă, dacă se va pune capăt schimbării de oră şi, deci, ceasurile nu vor mai fi date înainte cu o oră în Martie şi înapoi în Octombrie, va exista un decalaj de o oră cu Marea Britanie, prin urmare şi cu Irlanda de Nord, timp de jumătate de an.

Comisia Europeană intenţionează să pună capăt încă din 2019 acestor schimbări, motivate iniţial de considerente de economie de energie, dar devenite tot mai impopulare în unele ţări. Fiecare stat membru al UE va trebui să ia o decizie pînă la sfîrşitul lui Aprilie, dar Bruxellesul le-a recomandat să facă acest lucru ‘cu inteligenţă’ pentru a se evita un mozaic orar.

Un purtător de cuvînt al Guvernului de la Dublin a declarat, pentru AFP, că Ministerul Justiţiei îi va consulta pe cetăţenii ţării cu privire la schimbarea orei oficiale şi consecinţele sale pentru economie, sănătate şi securitatea rutieră. Regatul Unit, care va ieşi oficial din UE la 29 Martie 2019, rămîne însă un adept convins al schimbării de oră. ‘Guvernul britanic nu are nici o intenţie de a reveni asupra schimbării orare’, a indicat un purtător de cuvînt după ce Bruxellesul a anunţat proiectul, la sfîrşitul lui August. Frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord este complet deschisă după Acordul din Vinerea Mare din 1998, iar o diferenţă de o oră între cele două părţi ale sale ar constitui un obstacol important pentru cei care trec graniţa de mai multe ori pe zi.

Liderii statelor UE se întîlnesc pe 17 Octombrie, sperînd că vor schiţa un acord privind Brexitul convenabil şi pentru Marea Britanie

Liderii statelor UE vor avea în seara de 17 Octombrie o cină de lucru la Bruxelles, la care vor discuta despre un posibil acord cu Marea Britanie privind Brexitul, transmite agenţia Reuters, potrivit Agerpres. Reuniunea a fost convocată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi ea va precede summitul ordinar programat pentru a doua zi, la acesta din urmă participînd şi premierul britanic Theresa May.

Conform unor oficiali din cadrul instituţiilor europene, liderii europeni speră ca la această reuniune să convină un acord final privind Brexitul care, în principiu, să fie acceptabil şi pentru Guvernul de la Londra, astfel încît pe 17-18 Noiembrie să se poată desfăşura un summit special la care ar urma să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

După ce la summitul desfăşurat în Septembrie liderii europeni au respins propunerile premierului britanic Theresa May cuprinse în ‘Planul de la Chequers’, şefa Guvernului de la Londra a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la aceste propuneri, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile. Ea a promis că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei Nord-irlandeze, avertizînd de asemenea că Guvernul de la Londra va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără nici un acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit. Theresa May a menţionat totuşi ulterior că va înainta noi propuneri privind situaţia frontierei Nord-irlandeze.

‘Planul de la Chequers’ are în vedere ca Marea Britanie să menţină la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strînse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene.