Realitatea internationala pe scurt (4 Martie 2018)

Angela Merkel își păstrează fotoliul de cancelar

Membrii Partidului Social Democrat din Germania (SPD, centru-stînga) au votat în favoarea coaliţiei cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, a anunţat Duminică dimineaţa postul de televiziune ZDF citat de Reuters. Circa 463.723 de membri înregistraţi ai SPD au fost chemaţi să se pronunţe prin vot cu privire la refacerea „marii coaliţii” între centru-stînga şi centru-dreapta care a guvernat Germania din 2013. Votanţii au avut termen pînă pe 2 Martie la miezul nopţii să remită buletinele de vot cartierului general al SPD din Berlin, votul desfăşurîndu-se prin corespondenţă. Dacă membrii SPD respingeau acordul de coaliţie anunţat la începutul lui Februarie cu CDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată şi formaţiunea-soră din landul Bavaria, Uniunea Creştin Socială), ar fi însemnat o lovitură majoră pentru Merkel, care ar fi fost pusă să aleagă între a forma un Guvern minoritar şi convocarea de noi alegeri. Unele grupuri din SPD, mai ales aripa de tineret, susţineau respingerea acordului.

Alegerile legislative cu scîntei din Italia care țin pe jar Bruxellesul

Italienii îşi aleg Duminică parlamentarii, conform estimărilor, partidele populiste şi de extremă dreapta urmînd să înregistreze o nouă ascensiune, dar existînd totodată riscul unui Parlament fără o majoritate stabilă, scrie AFP. După două săptămîni de campanie dominată de probleme legate de migranţi, insecuritate şi o relansare economică ale cărei efecte întîrzie să se facă simţite în viaţa de zi cu zi, secţiile de votare s-au deschs Duminică, la ora locală 7.00 şi se închid la ora 23.00, peste 40 de milioane de italieni fiind chemaţi să-i aleagă pe cei 630 de membri ai Camerei Deputaţilor şi pe cei 315 ai Senatului, conform news.ro. Se preconizează un nivel record al absenteismului.

În Sud se anunţă votul cel mai incert, iar Silvio Berlusconi – a cărui coaliţie de dreapta/extremă dreapta este creditată pe prima poziţie de ultimele sondaje, însă fără garanţia că va obţine o majoritate – a făcut o mică baie de mulţime la Napoli. Miliardarul în vîrstă de 81 de ani, care a acordat o serie de interviuri Vineri seara, a promis să creeze 500.000 de locuri de muncă în acest Mezzogiorno defavorizat, cu sprijinul lui Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European (PE), pe care l-a ales să conducă Guvernul în cazul unei victorii. Fostului şef de Guvern îi este interzis să deţină vreo funcţie publică, în cadrul unei condamnări cu privire la o fraudă fiscală. Îngrijorată de riscul paraliziei politice a celei de a treia economii din zona euro, Uniunea Europeană mizează pe un acord de mare coaliţie între familiile proeuropene – un „Renzusconi” denunţat în Italia şi pe care cei vizaţi s-au ferit să-l evoce în timpul campaniei.

Rusia: Rachetele Avangard au intrat în producţia de serie 

Rusia a început producţia de serie a rachetelor hipersonice Avangard, cu efect de planor, anunţă Duminică agenţia RIA, preluată de Xinhua. „E timpul ca oponenţii noştri din Occident să accepte noua realitate. Rachetele ruseşti Kinjal sunt în serviciu, iar rachetele Avangard au intrat în producţia de serie”, scrie sursa citată. RIA face apel la Occident să accepte negocieri privind securitatea, în contextul noilor arme anunţate Joi în Parlament de Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Moscova susţine că rachetele Avangard pot zbura cu viteze de 20 de ori mai mari decît a sunetului, pe distanţe intercontinentale, iar rachetele Kinjal pot atinge de 10 ori viteza sunetului. Ambele tipuri de rachete pot fi prevăzute cu încărcături nucleare sau convenţionale şi lansate împotriva unor ţinte la peste 2000 de km. Potrivit lui Putin, rachetele de care dispune în prezent Rusia pot „penetra orice sistem defensiv”, conform agerpres.

Crimă pasională urmată de sinucidere la o Secție de Psihiatrie din România

Un infirmier de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a ucis, în noaptea de Sîmbătă spre Duminică, o asistentă, după care s-a sinucis. Cei doi aveau o relaţie personală şi motivul ar fi de această natură. Surse apropiate anchetei au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că cei doi angajaţi ai spitalului, asistenta în vîrstă de 45 de ani şi infirmierul în vîrstă de 54 de ani, erau împreună de mai multă vreme, cu perioade în care au fost despărţiţi. Sîmbătă noaptea, în jurul orei 12.30, femeia a intrat în sala de tratament cu o cafea, urmată de bărbat. Cei doi ar fi blocat uşa cu un pat, iar mai tîrziu colegii lor au auzit ţipete din camera respectivă. Personalul medical a bătut la uşă, nu li s-a deschis, astfel că au chemat pompierii ca să o deblocheze. Au spart uşa şi au găsit-o pe femeie cu şapte lovituri de cuţit în spate şi trei în gît, iar bărbatul cu venele tăiate, dar şi cu o plagă în zona gîtului. Aceleaşi surse declară că primele indicii duc la concluzia că infirmierul a ucis asistenta, după care s-a sinucis. Femeia lucra din 2002 la Spital Slatina, iar bărbatul său din 1994.

Donald Trump sugerează că oficiali din SUA se vor întîlni cu reprezentanţi ai Coreei de Nord

Preşedintele american Donald Trump a sugerat, în cadrul unui discurs umoristic la un dineu cu jurnaliştii, că oficiali din Statele Unite se vor întîlni cu reprezentanţi ai regimului Nord-coreean, informează agenţia de ştiri Reuters. "Acum vorbim, apropo, au sunat în urmă cu cîteva zile. Au spus: «ne-ar plăcea să vorbim». Şi am spus: «La fel şi noi, dar trebuie să vă denuclearizaţi, trebuie să vă denuclearizaţi»", a declarat Trump la cina anual a Clubului Gridiron. "Ne vom întîlni şi vom vedea dacă se întîmplă ceva pozitiv", a adăugat Preşedintele american. Nu este clar dacă Trump a făcut aceste afirmaţii în glumă ori discuţiile oficiale între SUA şi Coreea de Nord sunt iminente. "Nu voi exclude discuţiile directe cu Kim Jong Un. Pur şi simplu nu", a mai declarat Preşedintele SUA. Trump a glumit pe seama sa, afirmînd: "În ceea ce priveşte riscul de a se confrunta cu un nebun, aceasta este problema lui, nu a mea", făcînd referire la liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, după ce Phenianul l-a numit "ţicnit" pe Trump în trecut.

Davide Astori, căpitanul Fiorentinei, găsit mort în camera sa de hotel

Fundaşul italian Davide Astori, căpitanul echipei Fiorentina, a fost găsit decedat, Duminică, în camera sa de hotel, la vîrsta de 31 de ani, informează Gazzetta dello Sport. Astori ar fi murit în timpul somnului, Duminică dimineaţă, într-un hotel din Udine, unde echipa din Florenţa ar fi urmat să întîlnească formaţia locală, în aceeaşi zi, în etapa a 27-a din campionatul Italiei. Potrivit sursei amintite, Astori ar fi murit din cauza unui stop cardiac. De asemenea, clubul Fiorentina a emis un comunicat oficial prin care a confirmat decesul lui Astori şi a cerut să se respecte intimitatea familiei jucătorului. În consecinţă, meciul dintre Udinese şi Fiorentina, programat Duminică, de la ora 16:00, a fost amînat. Davide Astori evolua la Fiorentina din Vara anului 2016, cînd a fost transferat de la Cagliari. El şi-a început cariera la AC Milan, apoi a mai jucat şi la AS Roma. Fundaşul central avea 14 selecţii şi un gol marcat la echipa naţională a Italiei.

Se împlinesc 41 ani de cel mai mare cutremur din România

Pe 4 Martie 1977, cel mai mare seism din România, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a pus la pămînt sau a avariat circa 35.000 de locuinţe în doar 56 de secunde, iar peste 700 de întreprinderi au fost afectate. Cutremurul s-a soldat cu 1.500 de morţi şi alte 11.000 de persoane rănite. Cutremurul, care a avut loc la ora 21:22, a produs cele mai mari pagube în Capitală, care este aşezată în zona de impact a seismelor vrîncene. În Bucureşti s-au prăbuşit mai bine de 33 de clădiri şi blocuri mari. În Capitală şi-au pierdut viaţa 1.424 de oameni, din totalul de 1.578 de morţi înregistraţi în întreaga ţară, iar alte 7.500 de persoane din Capitală au fost rănite. Pagubele materiale provocate de seismul din 1977 s-au ridicat la peste două miliarde de dolari, dintre care 1,6 miliarde doar în Capitală.

Printre cei decedaţi în seismul din 1977 s-au numărat şi Toma Caragiu (actor), Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E. Baconsky (poet, prozator, traducător), Savin Bratu (critic, istoric şi teoretician literar), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic şi istoric literar), Veronica Porumbacu (poetă şi prozatoare), Alexandru Bocăneţ (reputat regizor TV), Doina Badea (interpretă de muzică uşoară şi romanţe), Eliza Petrăchescu (actriţă de teatru şi film).

Epicentrul a fost localizat în zona Vrancea, la o adîncime de aproximativ 100 de kilometri, iar unda de şoc s-a simţit în aproape toată zona Balcanilor. În oraşul Şviştov, situat pe malul Dunării în Bulgaria, trei blocuri de locuinţe au fost distruse şi peste 100 de oameni au murit. Seismul s-a simţit pînă în Moscova şi Sankt Petersburg.