Realitatea internationala pe scurt (4 Iunie 2018)

Ultimele două mari tabere ilegale de migranţi din Paris vor fi evacuate

Ultimele două mari tabere ilegale de migranţi situate în Paris erau în curs de evacuare Luni dimineaţă, la cinci zile după ce o operaţiune similară a vizat circa o mie de persoane, transmite AFP. Operaţiunea a început în calm către ora locală 06:30 (04:30 GMT) în tabăra din zona canalului Saint-Martin, în Nordul Parisului, unde în cursul săptămînii trecute au fost recenzate 550 de persoane, a constatat un jurnalist al AFP. Majoritatea migranţilor provin din Afganistan şi locuiau în corturi de mai multe luni. O altă operaţiune de evacuare s-a desfăşurat Luni în apropiere de Porte de la Chapelle, tot în Nordul Capitalei, unde erau instalate în jur de 450 de persoane, au indicat autorităţile locale.

Prefectura Parisului a dat asigurări, într-un comunicat, că situaţia administrativă a persoanelor evacuate va fi supusă unei verificări ‘complete şi aprofundate’ de către serviciile de stat. Operaţiunea de Luni, a 36-a organizată în Capitala Franţei în ultimele trei luni, are loc la mai puţin de o săptămînă după evacuarea celei mai mari tabere ilegale din Paris, cunoscută ca Millénaire, în apropiere de Porte de la Villette. Circa o mie de migranţi au fost transportaţi în structuri de primire, în principal săli de sport. Condiţiile insalubre şi tensiunile din aceste tabere suscită de mai multe săptămîni îngrijorări tot mai mari. În luna Mai, un migrant a murit înecat în canalul Saint-Martin şi o persoană a fost grav rănită în urma unei altercaţii violente în tabăra Millénaire.

Pentru a încerca să schimbe percepţia faţă de Iran, Bibi Netanyahu face un turneu în UE

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a început de Luni o vizită de trei zile în ţări din Uniunea Europeană, în cursul căreia speră să-i convingă pe europeni – decişi pînă acum să salveze acordul nuclear cu Iranul – să-şi schimbe poziţia în această privinţă, informează AFP. Trebuie să împiedicăm cu orice preţ Iranul ‘să-şi dezvolte orice fel de capacităţi nucleare’, a apreciat ambasadorul israelian în Germania, Jeremy Issacharoff, într-un interviu pentru France Presse, înaintea vizitei de Luni a premierului Netanyahu în Germania, prima destinaţie din cadrul acestui mini-turneu european. ‘Putem să avem puncte de vedere diferite cu privire la modul de a controla Iranul în domeniul nuclear, dar urmărim un obiectiv comun’, a adăugat el.

Netanyahu este aşteptat Marţi la Paris, unde are programată o întrevedere cu Preşedintele francez, Emmanuel Macron, iar Miercuri – la Londra, unde se va întîlni cu şefa Executivului britanic Theresa May. Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt trei dintre ţările semnatare ale acordului nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran pentru a ţine la distanţă Republica Islamică de arma nucleară. Liderii acestor state sprijină cu fermitate acordul, în pofida retragerii americane la 8 Mai, şi cooperează strîns pe această temă cu Rusia şi China, alte două ţări semnatare ale documentului. Chiar dacă apreciază că acordul existent rămîne cel mai bun mijloc pentru a limita ambiţiile nucleare iraniene, europenii sunt de asemenea conştienţi de limitele acestui compromis, descris recent de Angela Merkel ca ‘imperfect’.

Israelul se teme că Iranul vrea să se doteze cu bomba atomică doar pentru că îl vede ca ţintă directă, mai ales dacă Republica Islamică îşi continuă activităţile balistice. Între timp, europenii sunt ei înşişi direct sub presiunea Statelor Unite în acest dosar. Washingtonul a dat un ultimatum întreprinderilor străine pentru ca acestea să înceteze să mai facă afaceri cu Iranul, o măsură ce vizează în principal societăţile europene, în special companiile franceze şi germane.

PKK a ucis trei soldaţi turci

Trei soldaţi turci au fost ucişi Duminică în cursul unui atac comis de membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în provincia Hakkari (Sud-Est), lîngă graniţa cu Irakul, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, relatează AFP, potrivit agerpres. Soldaţii asigurau protecţia unei echipe de muncitori care construiau un drum în districtul Daglica, a adăugat agenţia. Un soldat a fost de asemenea rănit în acest atac comis cu o rachetă controlată la distanţă. PKK a fost implicat în atacuri sîngeroase pe teritoriul turc din 1984 şi este clasificat drept „terorist” de către Ankara, dar şi de Washington şi Uniunea Europeană. În Sud-Estul Turciei se înregistrează frecvent confruntări între forţele de securitate turce şi rebeli kurzi, de la ruperea în Vara anului 2015 a unui armistiţiu între PKK şi Ankara care a pus capăt unui conflict soldat cu aproape 40.000 de morţi din 1984.

Guvernul britanic îşi modifică strategia în combaterea terorismului

Guvernul britanic a prezentat Luni noua sa strategie de combatere a terorismului, stabilită după atacurile din 2017, şi care include un schimb mult mai rapid de informaţii între MI5, Serviciul britanic de contrainformaţii şi securitate internă, Poliţie, autorităţile locale, dar şi sectorul privat, relatează AFP. „Strategia noastră revizuită privind combaterea terorismului, numită Contest, include lecţiile învăţate din atacurile din 2017 şi reacţiile noastre la acestea”, a declarat ministrul de Interne britanic Sajid Javid.  Acest plan vizează un schimb mai bun de informaţii între MI5 şi Poliţia sau autorităţile locale.

„Una dintre lecţiile atacurilor este că datele de care dispun serviciile de informaţii trebuie să fie împărtăşite mult mai devreme”, a declarat Said Javid la BBC. „Atunci cînd o organizaţie le primeşte, aceasta poate acţiona mai înainte, într-o etapă incipientă”, a menţionat el. Cealaltă reformă prioritară constă în îmbunătăţirea, în cadrul Poliţiei şi al serviciilor de informaţii, ”a utilizării datelor pentru detectarea activităţilor ameninţătoare”. Aceasta include „alerte mai rapide în cazul unor achiziţii suspecte”, a exemplificat Said Javid, care doreşte să faciliteze feedback-ul de la companii şi să dezvolte cooperarea dintre serviciile de securitate şi sectorul privat.

240 de migranţi salvaţi în weekend de salvamari în Spania       

Salvamari spanioli au anunţat că au salvat aproximativ 240 de persoane şi că una s-a înecat încercînd să traverseze Marea Mediterană înot din Nordul Africii, relatează The Associated Press, potrivit news.ro. Salvamari au observat un corp plutind în apă, după ce au salvat 41 de migranţi de pe o ambarcaţiune – aparţinînd unor traficanţi – pe cale să se scufunde, a anunţat Duminică serviciul. Ei au salvat în total 240 de persoane de la bordurile a 11 ambarcaţiuni de mici dimensiuni ce au încercat Sîmbătă şi Duminică să traverseze Marea Mediterană către Spania, precizează serviciul. Cel puţin 660 de migranţi au murit încercînd să traverse Marea Mediterană anul acesta, potrivit ONU. În primele patru luni ale lui 2018, 22.439 de migranţi au ajuns la ţărm în Europa, dintre care 4.409 în Spania, potrivit aceleiaşi surse.

Mii de belgieni au defilat în oraşul Liege în memoria victimelor atacului de Marțea trecută

Aproape 3.000 de persoane, majoritatea îmbrăcare în alb, au defilat Duminică în oraşul belgian Liege (Est) în memoria celor trei victime ale atacului, dintre care două poliţiste, ce a avut loc Marţea trecută şi care a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), relatează AFP. Participanţii, rude sau colegi ale victimelor şi locuitori ai oraşului, au mers pe străzile din centrul oraşului. Ei au depus trandafiri albi la locul atentatului. În timpul marşului au fost înălţate spre cer sute de baloane albe. Marţi dimineaţa, în centrul oraşului Liege, Benjamin Herman, un delincvent belgian de 31 de ani, convertit la islam şi radicalizat, a ucis două poliţiste şi un student, strigînd de mai multe ori ”Allah Akbar”. Atacul a fost revendicat a doua zi de gruparea Stat Islamic. Marşul a fost organizat la început la iniţiativa clubului de pentaque din care făcea parte Cyril Vangriecken, tînărul student ucis de Herman. Funeraliile oficiale ale celor două poliţiste – Lucile Garcia (54 de ani) şi Soraya Belkacemi (44 de ani) – vor avea loc Marţi, 5 Iunie, la Liege, în prezenţa unui reprezentant al regelui Philippe, a unor membri ai Guvernului, a autorităţilor locale şi a poliţiştilor. La rîndul său, Cyril Vangriecken (22 de ani) a fost înmormîntat Luni, la miezul zilei.

Poliţia germană nu are elemente referitoare la motivaţii teroriste ale incidentului din Catedrala din Berlin

Poliţia germană a comunicat că nu are elemente referitoare la motivaţii teroriste ale incidentului care a avut loc Duminică în Catedrala din Berlin, în cursul căruia un bărbat înarmat cu un cuţit a fost rănit cu focuri de armă, relatează AFP. ”Nu există elemente care să arate că în spatele acestui incident se află motivaţii teroriste”, a declarat o purtătoare de cuvînt a Poliţiei pentru AFP. Bărbatul care a provocat tulburări în edificiul religios, înainte de a fi rănit cu gloanţe de către Poliţie, era înarmat cu un cuţit. El este în vîrstă de 53 de ani şi are cetăţenie austriacă, potrivit sursei. Agenţia DPA relatează la rîndul său că un poliţist a fost grav rănit după ce a fost împuşcat de un coleg de-al său care îl urmărea pe bărbatul care a năvălit în catedrală înarmat cu un cuţit. Poliţistul rănit a fost dus la spital. Austriacul a fost împuşcat în picior, a declarat un purtător de cuvînt al Poliţiei pentru DPA. Aproximativ 100 de persoane se aflau în catedrală în timpul incidentului, a precizat Poliţia germană pe Twitter.

La un festival de muzică în oraşul german Darmstadt, au fost răniţi cincisprezece poliţişti

Cincisprezece poliţişti au fost răniţi Duminică la Darmstadt, în Sud-Vestul Germaniei, de un grup de persoane, între care unele purtau măşti, iar multe se aflau în stare de ebrietate, care au aruncat cu sticle în forţele de ordine, relatează DPA. Peste 80 de persoane au fost reţinute, a anunţat un purtător de cuvînt al Poliţiei, care a precizat că motivul acestor violenţe era neclar. ”Asemenea izbucniri de violenţă nu pot fi justificate”, a declarat comandantul Poliţiei din Darmstadt, Bernhard Lammel. Incidentul a avut loc după un festival de muzică în aer liber. Acest festival este considerat cel mai important eveniment muzical din landul Hesse, la care au luat parte peste 100 de trupe şi aproximativ 400.000 de spectatori. Ministrul de Interne al landului a cerut ca cei găsiţi vinovaţi să fie pedepsiţi aspru. ”Aceste fapte constituie nu doar un atac monstruos asupra ofiţerilor, ci şi un atac împotriva landului şi societăţii noastre”, a declarat Peter Beuth. ”Cei care-i atacă pe cei care ne protejează pe toţi este necesar să resimtă primatul dreptului şi condamnarea socială”, a adăugat el. ”Atacuri vizînd serviciile de urgenţă trebuie să fie pedepsite printr-o sentinţă de minimum şase luni”, s-a pronunţat Beuth.

Brexit ar putea înregistra efecte dezastruoase în Marea Britanie dacă nu se încheie un acord comercial

Penurii de hrană, combustibil şi medicamente vor avea loc la cîteva săptămîni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), dacă nu se încheie un acord comercial, avertizează funcţionari britanici, scrie un ziar în ediţia de Duminică, relatează The Associated Press, potrivit news.ro. The Sunday Times prezintă trei scenarii posibile – imaginate de oficiali guvernamentali – în eventualitatea unui Brexit fără acord (”no deal”) – blînd, grav şi un adevărat ”Armageddon”. Potrivit scenariului ”grav”, portul Dover de la Canalul Mînecii ”va intra în colaps în prima zi”, iar supermarketurile şi spitalele vor rămîne în scurt timp fără livrări. Marea Britanie vrea să încheie un acord cu privire la viitoarea sa relaţie comercială cu UE înainte să iasă din Uniune, pe 29 Martie 2019, însă Londra elaborează totodată planuri cu privire la încheierea negocierilor fără un acord.

Ministerul britanic al Brexitului a respins scenariile pesimiste şi a subliniat că întocmeşte planuri în vederea încheierii negocierilor fără un acord, dar că este încrezător că ”nu se va întîmpla nimic din toate acestea”. Regatul şi Uniunea vor să încheie un acord global cu privire la Brexit pînă în Octombrie, astfel încît celelalte state membre UE să aibă timp să ratifice documentul înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul. Însă Guvernul conservator al premierului britanic Theresa May este împărţit între miniştri ce susţin un ”Brexit dur”, care să permită regatului să încheie acorduri comerciale în toată lumea, şi cei care vor ca ţara să rămînă foarte aproape de Uniune, cel mai mare partener comercial al său.

Lideri UE sunt nemulţumiţi din cauza a ceea ce consideră drept o lipsă a unor propuneri ferme din partea regatului cu privire la soluţionarea unor probleme majore privind aranjamente vamale şi statutul frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda. Aceasta va fi singura frontieră terestră între regat şi Uniune după Brexit. Vicepremierul irlandez Simon Coveney a îndemnat Sîmbătă Londra să prezinte ”propuneri scrise” cu privire la soluţionarea problema frontierei în două săptămîni, pînă la summitul UE prevăzut pe 28-29 Iunie. Guvernul britanic va prezenta ”o serie bună de propuneri” la această reuniunea din Iunie, i-a răspuns Duminică ministrul britanic de Interne Sajid Javid.

Preşedintele german le-a cerut scuze persoanelor de orientare homosexuală pentru decenii de suferinţe şi nedreptăţi

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier le-a cerut scuze persoanelor de orientare homosexuală, Duminică, pentru suferinţele şi nedreptăţile pe care li le-au provocat legi represive în Germania nazistă şi în perioada de după Al Doilea Război Mondial, relatează The Associated Press, potrivit news.ro. Şeful statului german a cerut scuze într-un discurs pe care l-a susţinut în cadrul unor ceremonii ce marchează persecutarea persoanelor de orientare homosexuală de către regimul lui Adolf Hitler. Acest tratament dur a continuat în perioada postbelică, în ambele părţi ale Germaniei împărţite la acea vreme, în care homosexualitatea a rămas mult timp o infracţiune penală, a declarat Steinmeier, citat de DPA. ”De aceea cer iertare astăzi (Duminică), pentru toate suferinţele, nedreptatea şi tăcerea care a urmat”, a declarat Preşedintele german. Steinmeier a declarat că vrea să-i asigure pe ”toţi gay-i, lesbienele şi bisexualii, toate persoanele «queer», trans- şi intersexuale” că sunt protejaţi în prezent în Germania.

Netanyahu: Israelul va lansa mai multe atacuri pentru a preveni stabilirea unei prezenţe iraniene în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că le va spune liderilor europeni că Israelul va lansa mai multe atacuri pentru a preveni stabilirea unei prezenţe iraniene în Siria, a relatat Duminică agenţia Xinhua. ”Cel de-al doilea subiect este blocarea planurilor Iranului de expansiune şi agresiune în Orientul Mijlociu, în special în Siria”, a declarat Duminică Netanyahu. ”Voi insista de asemenea asupra unui principiu de bază: Israelul îşi menţine şi va continua să-şi menţină libertatea de acţiune împotriva stabilirii vreunei prezenţe militare iraniene în Siria”, a adăugat el. Netanyahu a discutat recent aceste chestiuni cu Preşedintele rus Vladimir Putin şi cu secretarul de stat american Mike Pompeo. ”Aceste discuţii sunt foarte importante pentru securitatea Israelului”, a precizat Netanyahu. Israelul a precizat în trecut că a întreprins o serie de atacuri aeriene sîngeroase în Siria, vizînd în principal poziţiile Iranului şi ale Hezbollahului, mişcarea şiită libaneză care luptă alături de forţele Preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Angela Merkel este acuzată într-un mare scandal cu privire la migranţii sosiţi în Germania începînd din 2015

Cancelarul german Angela Merkel şi Guvernul său au fost puşi în cauză Duminică într-un vast scandal care zguduie de săptămîni de zile biroul care se ocupă de gestionarea problemei miilor de migranţi sosiţi în Germania începînd din 2015, relatează AFP, scrie agerpres. ”Eşecul constă în lipsa de acţiune din partea Guvernului din momentul în care erau clare provocările cu care Germania urma să se confrunte o dată cu sosirea refugiaţilor”, a declarat fostul preşedinte al Biroului naţional pentru migranţi şi refugiaţi (Bamf), Frank-Jurgen Weise, în revista Der Spiegel. ”Criza ar fi putut fi evitată”, a adăugat el, precizînd că a informat-o personal pe Angela Merkel de două ori referitor la probleme în 2017, fără să fie luate măsuri. Informaţii despre un raport confidenţial întocmit prin grija sa, în care critică dur Guvernul, au apărut de asemenea în presă.

De mai multe săptămîni, Guvernul Merkel este sub presiune ca urmare a descoperirii unei presupuse afaceri de corupţie la una dintre filialele din Brema a Bamf, un organism aflat în subordinea Ministerului de Interne. Responsabilul filialei, avocaţi şi interpreţi au fost puşi sub acuzare îndeosebi pentru corupţie. Filiala este acuzată că a validat cel puţin 1.200 de cereri de azil ale migranţilor, în schimbul unor diverse avantaje. De atunci, Guvernul verifică mai multe mii de alte dosare, pentru a vedea dacă scandalul nu este cumva mai extins. Partenerul social-democrat al coaliţiei guvernamentale a Angelei Merkel cere acum explicaţii din partea cancelarului. ”Este pur şi simplu un eşec al cancelarului”, a denunţat Duminică unul dintre liderii social-democraţi, Ralf Stegner, în cotidianul Tagesspiegel.

Socialistul Pedro Sanchez, primul premier din istoria democrației spaniole care a depus jurămîntul fără Biblie și fără Crucifix

Pentru prima dată în istoria democrației spaniole, liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, care de Vinerea trecută este noul premier al Spaniei, nu a depus jurămîntul pe Biblie și pe Crucifix, scrie The Local.es. Socialistul Pedro Sanchez este noul premier al Spaniei după ce Vineri a fost votat printr-o moțiune de cenzură depusă împotriva fostului premier, Mariano Rajoy, iar Sîmbătă a depus jurămîntul în fața regelui Felipe al VI-lea. Este al șaptelea premier spaniol ales în ultimii 40 de ani, dar primul care ajunge la putere în urma unei moțiuni de cenzură. De asemenea, este primul sef al Executivului care depune jurămîntul în fața monarhului spaniol fără Biblie și Crucifix.  „Promit să îndeplinesc cu credință îndeplinirea atribuțiilor postului de prim-ministru, cu conștiință și onoare, cu loialitate față de rege și să apăr Constituția ca pe legea fundamentală  a statului”, a spus Sanchez, primul prim-ministru din istoria țării care nu face acest jurămînt în fața unor simboluri creștine. Potrivit observatorilor regali, regele Felipe a relaxat protocolul privind astfel de ceremonii pentru funcționari, de la preluarea tronului în 2014, astfel încît simbolurile creștine au devenit un element opțional.

În programul său politic, Sánchez a promis să renunțe la tratatele semnate de Vatican și Spania în 1979, prin care Bisericii Catolice i se garanta, printre alte privilegii,  finanțarea din banii contribuabililor, scutirea de la plata anumitor taxe și finanțarea de către stat pentru instruirea religioasă în școlile de stat, notează ziarul The Telegraph.