Realitatea internationala pe scurt (4 Februarie 2020)

Politician italian de extrema-dreaptă: Salutul fascist, cea mai bună metodă pentru a evita coronavirusul

Folosirea salutului fascist în locul tradiţionalelor strîngeri de mînă reprezintă cea mai bună metodă de prevenire a infecţiilor cu noul tip de coronavirus, a declarat Luni un politician italian de extrema dreaptă, citat de DPA, potrivit agerpres.

Sugestia făcută de Ignazio La Russa, fost ministru al Apărării şi în prezent vicepreşedinte al Senatului italian, s-a dorit a fi o glumă. „Să nu daţi mîna cu nimeni, contagierea e letală. Folosiţi salutul roman, este antiviral şi antimicrobian”, a scris Ignazio La Russa într-un mesaj pe Twitter, la finalul căruia a adăugat trei emoji purtînd măşti sanitare.

Deşi mesajul său a fost foarte repede şters de pe Twitter, el a fost remarcat de mulţi utilizatori.

„Managerul meu pentru social media, Alfonso, a scris un mesaj sarcastic pe contul meu, dar este posibil ca sarcasmul despre noul virus să poată să pară deplasat, aşadar i-am cerut să îl şteargă”, a explicat La Russa.

Mişcarea anti-sistem Cinci Stele a publicat pe reţelele de socializare o captură de ecran cu mesajul şters al lui La Russa, însoţită de textul următor: „Un singur cuvînt: Ruşine!”.

Ignazio La Russa, în vîrstă de 72 de ani, este membru al partidului Fraţii Italiei, care îşi are originea într-o organizaţie neofascistă – Mişcarea Socială Italiană. A fost ministru al Apărării în perioada 2008 – 2011 în unul dintre Guvernele conduse de Silvio Berlusconi.

Un jandarm francez a neutralizat un bărbat care l-a atacat în cazarmă cu un cuţit

Un jandarm francez a neutralizat Luni cu mai multe focuri de armă un bărbat care l-a atacat şi l-a rănit la mînă cu un cuţit în cazarma sa din Dieuze, în Nord-Estul Franţei, informează EFE şi Reuters, scrie agerpres.

Intrusul a fost rănit, a explicat procurorul din Metz, Christian Mercuri, pentru ziarul Le Républicain Lorrain. Agresorul, împuşcat în abdomen, a fost transportat la spitalul din Metz, situat la circa 50 de kilometri de Dieuze. Parchetul anchetează motivele agresorului şi, mai ales, dacă ar putea fi vorba despre un act terorist. Cazarma din Dieuze, localitate cu circa 3.000 de locuitori, a fost înconjurată de circa 15 vehicule ale Jandarmeriei şi de pompieri, care s-au deplasat la locul incidentului.

Trei iranieni, arestaţi şi inculpaţi în Danemarca de spionaj în contul Arabiei Saudite

Trei membri ai unei grupări separatiste iraniene arabe au fost arestaţi şi inculpaţi luni ca suspecţi de spionaj, în contul Arabiei Saudite, au anunţat luni serviciile daneze de informaţii (PET), relatează AFP, potrivit news.ro.

”Trei membri din conducerea ASLMA (Mişcarea arabă de luptă pentru eliberarea Ahvazului) au fost arestaţi şi inculpaţi de spionaj”, a anunţat într-o conferinţă de presă directorul serviciilor daneze de informaţii Finn Borch Andersen. ”Potrivit PET, aceste trei persoane au intrat din 2012 în 2018 (în Danemarca) şi au spionat în contul serviciului saudit de informaţii”, a precizat el.

Polonia, prima ţară emergentă care se împrumută la dobînzi negative

Polonia a devenit Luni prima ţară din categoria economiilor emergente care vinde obligaţiuni guvernamentale la un randament negativ, ceea ce constituie un nou punct de referinţă în tendinţa de scădere a costurilor globale cu împrumuturile, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Cea mai mare economie din Europa de Est a strîns 1,5 miliarde de euro din vînzarea de obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani la un randament de minus 0,102%. Un randament negativ înseamnă practic că acela care cumpără obligaţiunile plăteşte pentru privilegiul de a deţine titluri emise de un stat considerat cu un risc redus.

"Este un punct de cotitură pe care îl aşteptam de mult. Pieţele emergente se alătură clubului cu randamente negative", a declarat Guido Chamorro, analist la Pictet Asset Management.

Multe din obligaţiunile guvernamentale poloneze se tranzacţionează cu randamente negative pe piaţa secundară, însă pînă acum nici un Guvern al unui stat emergent nu a vîndut obligaţiuni la un randament negativ. Emisiunea de obligaţiuni guvernamentale poloneze vine pe fondul unei fugi a investitorilor spre activele sigure, fugă provocată de îngrijorările în legătură cu epidemia de coronavirus care a dus volumul global de obligaţiuni cu randamente negative la aproape 14.000 de miliarde de dolari.

Un apropiat al Angelei Merkel pledează pentru instituirea unei forţe de descurajare nucleară a UE

Un responsabil al conservatorilor germani ai cancelarului Angela Merkel a pledat pentru ca Uniunea Europeană să dispună în viitor de propria sa forţă de descurajare nucleară, sugerînd o punere în comun a arsenalului atomic francez, într-un interviu apărut Luni, potrivit AFP, scrie agerpres.

Germania, a cărei opinie este profund antinucleară şi unde acest subiect rămîne tabu, trebuie „să aibă în vedere o cooperare cu Franţa în ceea ce priveşte armele nucleare”, a declarat vicepreşedintele grupului parlamentar al Uniunii Democrat-Creştine (CDU), Johann Wadephul, în acest interviu acordat cotidianului berlinez Tagesspiegel luni.

Ţara noastră „ar trebui să fie pregătită să participe la forţa de descurajare nucleară cu propriile sale capacităţi şi mijloace”, continuă acest ales al mişcării cancelarului Angela Merkel. În contrapartidă, „Franţa ar trebui să fie pregătită să o plaseze sub un comandament comun al Uniunii Europene sau al NATO”, a apreciat el. „Preşedintele Emmanuel Macron ne-a invitat nu o dată să îndrăznim mai mult pentru Europa. El ar putea acum să arate că este la fel de pregătit pentru aceasta. Va lua timp, dar dezbaterea trebuie să înceapă acum”, a spus Johann Wadephul. Reacţiile naţionaliştilor în lume nu fac Europa „mai sigură”, a argumentat el.

Germania cooperează deja cu SUA în domeniu. Avioane germane au capacitatea de a transporta bombe nucleare americane, depozitate pe teritoriul german, conform AFP. „Realitatea este că noi avem nevoie de o descurajare nucleară. Este în interesul german să avem o influenţă asupra strategiei care ne protejează”, a mai apreciat oficialul citat.

Şeful statului francez pledase anul trecut pentru o mai mare autonomie a europenilor în materie de apărare. Regatul Unit, care tocmai a părăsit UE, dispune de asemenea de un arsenal atomic. Organizaţia neguvernamentală Greenpeace a reacţionat cu vehemenţă la sugestiile deputatului. „Apelul lui Wadephul pentru o descurajare nucleară germană vrea să spună: faceţi din nou posibil şi probabil un masacru (comis) de Germania”, a denunţat un purtător de cuvînt Christoph von Lieven. După Holocaustul regimului nazist, „responsabilitatea istorică a Germaniei constă în a menţine pacea”, a adăugat el.

Germania şi Austria au opinii divergente cu privire la o taxă europeană pe tranzacţiile financiare

Germania şi Austria au opinii divergente cu privire la planurile privind introducerea unei taxe europene pe tranzacţiile financiare, ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare cu privire la concretizarea acestei taxe după mai mulţi ani de discuţii, transmite AP, potrivit agerpres.

Ideea de a taxa tranzacţiile financiare datează din anii 1970 şi a cunoscut un nou elan în 2011, cînd criza financiară „făcea ravagii” în Uniunea Europeană. Franţa, Italia şi Marea Britanie taxează deja anumite operaţiuni financiare. În luna Decembrie 2019, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a trimis mai multor Capitale europene (printre care s-a numărat şi Viena) o „propunere finală” privind taxarea cu 0,2% a achiziţiilor de acţiuni ale companiilor a căror capitalizare bursieră depăşeşte un miliard de euro.

Cu toate acestea, Luni, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz,a spus că Austria nu se opune planurilor privind o taxă europeană pe tranzacţiile financiare dar nu este de acord cu propunerea înaintată de ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz. „Suntem în favoarea unei taxe pe tranzacţiile financiare ca un instrument de presiune asupra speculanţilor, aşa cum se preconiza iniţial. Însă respingem actuala propunere formulată de ministrul de Finanţe, Scholz”, a spus cancelarul Austriei la finalul unei reuniuni cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

În replică, Merkel a spus că regretă punctul de vedere al Austriei, subliniind că multe state membre sunt în favoarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, adăugînd că detaliile s-au dovedit greu de stabilit. Taxa propusă de Berlin nu priveşte obligaţiunile şi produsele financiare derivate. În plus, mai multe operaţiuni ar putea fi scutite de viitoarea taxă, în special listările publice iniţiale sau fondurile de pensii.

Elon Musk: Dacă nu greșești, nu inovezi suficient

Miliardarul Elon Musk, fondatorul companiilor Tesla și SpaceX, spune că cele mai îndrăznețe proiecte ale sale au început printr-un eșec și acceptarea greșelilor este o parte importantă în asumarea unor riscuri, potrivit cleantechnica.com, scrie mediafax.

Într-un interviu acordat în Norvegia, Musk a declarat: „Trebuie să iei în calcul abordarea că greșești. Scopul tău este să greșești mai puțin”.

„Atunci cînd înființezi o companie, ești foarte optimist și lucrurile sunt grozave. La început, fericirea este mare. Apoi, te confrunți cu tot felul de probleme, iar sentimentul de fericire începe să scadă în intensitate și te vei simți foarte rănit. Dar, dacă îți iei medicamentul și înveți din greșeli, este un progres. În cele din urmă, dacă vei reuși, vei fi din nou fericit”, a mai spus Musk.

Prin acceptarea posibilității producerii unui eșec, vei reduce durerile și suferința, potrivit lui Musk. Antreprenorul are un truc pentru a se proteja de eventuale eșecuri, respectiv primește mereu criticile constructive ale prietenilor și consilierilor.

„O critică bine gîndită a lucrului pe care îl faci este la fel de valoroasă ca aurul”, a mai spus Musk, subliniind că de obicei prietenii apropiați nu spun dacă ceva este greșit pentru că nu vor să rănească. Chiar dacă nu ești de acord cu opiniile acestora, trebuie să asculți cu atenție ceea ce spun, a adăugat Musk.

Pe scurt, omul de afaceri crede că eșecul este necesar în drumul spre succes: „Eșecul este o opțiune aici. Dacă nu greșești, nu inovezi suficient”.

Atac armat la o universitate din Texas. Două persoane au murit

Un atac armat a avut loc, Luni, în la o universitate din Texas. Din primele informații, două persoane au fost ucise și o alta rănită. S-a întîmplat în campusul Facultăţii de Comerţ a Universităţii A&M din Texas, la circa 110 kilometri Nord-Est de oraşul Dallas. Incidentul a avut loc în căminul universității, acolo unde studenții își au dormitoarele. „Putem confirma moartea a două persoane. O a treia victimă a fost transportată la spital”, a anunțat Universitatea A&M.

Un bărbat care a suferit de dureri de cap puternice ani de zile a descoperit că avea viermi la creier

După ani de zile de dureri chinuitoare de cap, un bărbat din SUA a primit un diagnostic demn de filme horror. Medicii au descoperit că acesta avea larve de tenii la creier, potrivit CNN. Chistul de larve de tenii ar fi putut să-i fie fatal bărbatului dacă mergea mai tîrziu la medic, a declarat neurochirurgul Jordan Amadio, de la Centrul medial Ascension Seton din Austin.

Moctezuma, în vîrstă de 40 de ani, suferea de dureri puternice de cap, amețeli aproape de leșin, de ani de zile. „Era foarte intens, foarte puternic, pentru că mă făcea să transpir din cauza durerii, deseori să vomit”, a declarat pacientul pentru sursa citată. În urma testului RMN, medicii au descoperit larve ce se adăposteau în al patrulea ventricul al creierului, umplut cu lichid cefalorahidian.

Boala, numită neurocisticercoză, este destul de rară în SUA. Centrul de Prevenire și Control al Bolilor anunță că apar în jur de 1.000 de cazuri pe an. Medicii cred că parazitul a ajuns în corpul pacientului atunci cînd acesta locuia în Mexic, înainte să se mute în SUA, ceea ce înseamnă că Moctezuma ar fi trăit cel puțin 14 ani cu larvele de tenii în creier, înainte să primească diagnosticul.

Tenia este un parazit ce se adăpostește de obicei în intestinul uman. Uneori afecțiunea poate trece de la sine, fără să necesite vreun tratament, iar alteori este nevoie medicamente pentru vindecare. Parazitul se transmite la om prin alimente sau apă contaminate. Cel mai mare pericol îl reprezintă carnea de porc care nu este gătită suficient. Cea mai bună măsură de precauție, potrivit medicului, este spălarea corectă pe mîini cu săpun înaintea mesei și consumul de alimente care au fost gătite în condiții sanitare. Pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale pe creier pentru a i se scoate chistul cu larve de tenii și și-a revenit complet.

Organizația Cooperării Islamice respinge planul lui Trump pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), care grupează peste 50 de state musulmane, a anunţat că respinge planul PPreşedintelui american Donald Trump pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, în finalul unei reuniuni extraordinare în Arabia Saudită. Organismul panislamic, care reprezintă peste 1,5 miliarde de musulmani în lume, şi-a invitat membrii "să nu coopereze în vreun mod sau altul cu eforturile administraţiei americane pentru a face să se aplice" planul.

Acest proiect, la care palestinienii nu au fost asociaţi, prevede anexarea de către Israel a peste 130 de colonii şi a Văii Iordanului, în Cisiordania ocupată, scrie Agerpres. Washingtonul estimează între altele că Ierusalimul este Capitala "indivizibilă" a Israelului, în timp ce palestinienii vor să facă din partea de Est a oraşului Capitala statului la care aspiră. "Acest plan americano-israelian nu răspunde aspiraţiilor minimale şi drepturilor legitime ale poporului palestinian", au ripostat într-un comunicat miniştrii Afacerilor Externe din ţările membre ale OCI, prezenţi la Jeddah, în Vestul Arabiei Saudite. Ei au insistat asupra "dreptului la statul Palestina cu suveranitatea asupra tuturor teritoriilor palestiniene ocupate în 1967, inclusiv Ierusalimul de Est" şi asupra "fermului lor angajament în favoarea soluţiei celor două state".

Printre membrii OCI, figurează importanţi aliaţi ai SUA, în special ţările Golfului, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul, care nu au atacat direct planul american, contrar Iranului şi Turciei, care l-au criticat.

Iranul, care nu întreţine relaţii diplomatice cu Arabia Saudită, nu a asistat la reuniune. Autorităţile iraniene au acuzat Arabia Saudită că ar fi acordat tardiv o viză reprezentantului său, care nu a putut face deplasarea la Jeddah. La reuniunea OCI, ministrul palestinian Riyad al-Maliki a afirmat că proiectul american "nu poate fi calificat drept plan de pace pentru că palestinienii nu fac parte din el şi pentru că el elimină orice şansă de pace". "Planul poartă germenii dispariţiei sale", a apreciat Nevine Mossaad, care predă ştiinţe politice la Universitatea din Cairo. "Odată cu respingerea sa de către palestinieni, arabi şi musulmani, fiţi siguri de moartea sa!", a concluzionat el.

România, Letonia şi Bulgaria ultimele în UE după salariul minim pe economie

Peste două treimi din statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de state membre) aveau la 1 Ianuarie 2020 un salariu minim pe economie, care în general avea o valoare mai mică de 600 de euro pe lună în Est şi de peste 1.500 de euro pe lună în Nord-Vestul UE, arată datele publicate Luni de Eurostat, potrivit agerpres. Singurele state membre care nu au încă un salariu minim pe economie sunt: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

La începutul acestui an, Bulgaria avea cel mai scăzut salariu minim brut pe economie din UE (312 euro), urmată de alte nouă state membre din Est cu salarii minime cuprinse între 400 şi 600 de euro pe lună: Letonia (430 euro), România (466 euro), Ungaria (487 euro), Croaţia (546 euro), Cehia (575 euro), Slovacia (580 euro), Estonia (584 euro), Lituania (607 euro) şi Polonia (611 euro).

Ţările membre cu cea mai ridicată valoare a salariului minim pe economie sunt: Olanda (1.636 euro), Irlanda (1.656 euro) şi Luxemburg (2.142 euro). Cel mai mare salariu minim pe economie din UE este de aproape şapte ori mai mare decît cel mai scăzut. Comparativ, salariu minim federal în SUA era de 1.119 euro pe lună în luna Ianuarie 2020.

După eliminarea efectului diferenţelor de preţuri, salariul minim în Uniunea Europeană variază între 579 PPS (paritatea standard la puterea de cumpărare, n.r.) pe lună în Letonia şi 618 PPS în Bulgaria pînă a 1.705 PPS în Luxemburg, ceea ce înseamnă ca salariul minim cel mai mare din UE este de peste trei ori mai mare decît cel mai mic.

În România, salariul minim exprimat în paritatea standard a puterii de cumpărare este mai mic de 1.000 PPS dar cu toate acestea este mai mare decît cel din Cehia, Ungaria, Portugalia şi Grecia. Comparativ cu luna Ianuarie 2010, salariul minim (în euro) era mai mare în luna Ianuarie 2020 în toate statele membre care au un salariu minim pe economie, exceptînd Grecia, unde este cu 12% mai mic. Datele Eurostat mai arată că România a avut în ultimul deceniu cea mai mare rată medie anuală de creştere a salariului minim (12,5%), fiind urmată de Lituania cu o creştere de 10,1%.