Realitatea internationala pe scurt (4 Februarie 2019)

Nu toată lumea tremură la gîndul unui Brexit fără acord. ”Scăpăm de autoritatea UE”

În Marea Britanie, nu toată lumea tremură la gîndul unui Brexit fără acord pe 29 Martie. Există economiști care încearcă să argumenteze că un asemenea scenariu ar fi un pas înainte pentru Regat. Brexit cu sau fără acord? Este întrebarea care îi frămîntă pe mulţi. În cazul unei ieşiri dezordonate din Uniunea Europeană, predicţiile oficiale sunt sumbre. Urmările sunt multe - de la penurie de alimente şi medicamente, din cauza blocării în vămi a mărfurilor, pînă la o scădere cu 9% a PIB-ului, o ieftinire cu 30% a preţului caselor şi creşteri semnificative ale dobînzilor.

Cu alte cuvinte, dezastru, rezumă Gina Miller, care a făcut campanie pentru ca Parlamentul să aibă ultimul cuvînt şi să blocheze un Brexit fără acord. Gina Miller: “Brexit fără acord ar fi o catastrofă absolută. Înseamnă ieșire fără perioadă de tranziție. Adică în dimineața de 30 Martie totul ar trebui să fie pregătit. Trebuie s-o luăm de la zero cu toate.”

Însă, invocînd cea mai mică rată a şomajului din ultimii 43 de ani şi exporturile în continuă creştere, partizanii Brexitului susţin că ţara este pregătită.

Edgar Miller, economist: “Cel mai mare beneficiu este că putem face comerț liber cu toate țările de pe glob și preconizăm o creștere a PIB-ului de 4%. În al doilea rînd, avem norme și reguli pe care le decidem noi, aici, în UK. Scăpăm de autoritatea UE. Și din asta calculăm o creștere de încă 2%.”

Nina dos Santos, corespondent CNN: “Că Brexitul fără acord este o binecuvîntare, ori un blestem depinde în mare măsură de posibilitatea Marii Britanii de a face comerț în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, după ce părăsește Uniunea Europeană. În afară de faptul că asta ar supune o gamă largă de bunuri - inclusiv hainele vîndute pe o arteră comercială a Londrei - unor taxe semnificative, reglementările OMC ar avea nevoie să fie aduse la zi cu anumite aspecte moderne ale economiei britanice de azi.”

Gina Miller: “Să ieșim fără acord înseamnă că părăsim absolut toate instituțiile europene, iar pe 30 Martie trebuie să avem versiuni britanice ale tuturor acestor instituții, deci ne trebuie o agenție pentru medicamente, alta pentru produse chimice și așa mai departe. În acest moment, nu avem nici una funcțională.”

Ca în multe alte privinţe legate de Brexit, teoria este una, practică e cu totul altceva. Iar pînă pe 29 Martie nimeni nu ştie cu adevărat ce va fi.

„Capitala mondială a gemenilor”, locul în care frații identici sunt fie venerați drept ființe supranaturale, fie uciși barbar la naștere

Orașul Igbo-Ora din Nigeria numără aproximativ 92.000 de locuitori, majoritatea făcînd parte din tribul Yoruba, care reprezintă aproximativ 21% din populația Nigeriei. Antropologii au descoperit că incidența numărului de gemeni în acest trib este neobișnuit de mare. Anul trecut, cînd Guvernul a sponsorizat un festival pentru a celebra existența acestora, peste 2.000 de gemeni au participat la ceremonie. De altfel, orașul a fost supranumit „capitala mondială a gemenilor”, scrie CNN.

Numărul neobișnuit de mare de gemeni în această comunitate a alimentat, de-a lungul timpului, și mai multe superstiții despre aceștia. Ei sunt văzuți în cultura tribului Yoruba drept daruri de la Dumnezeu, entități duale protejate de spirite și care au puteri magice. Alte triburi văd însă frații gemeni drept „o abominație”. Iar superstițiile tribului Yoruba durează cît timp gemenii sunt în viață amîndoi. Un fotograf nigerian, care a început un proiect prin care fotografiază mai multe cupluri de frați gemeni, explică cum este posibil ca superstițiile să îi pună în pericol.

Credința tradițională spune că gemenii au puteri supranaturale, care le protejează familiile și chiar și tribul din care fac parte. Însă dacă unul dintre gemeni moare, protecția dispare. Părinții unui geamăn decedat cer de multe ori preotului tribului să sculpteze în lemn o figurină care să reprezinte copilul mort, apoi au grijă de figurină ca și cînd ar fi un om.

Alte triburi nu împărtășesc însă aceste credințe. „Alte culturi precoloniale din Nigeria văd nașterea gemenilor drept un fenomen biologic de rău augur și ghinion”, spune fotograful Stephen Tayo. În unele dintre aceste triburi, bebelușii gemeni sunt uciși după naștere cu plante otrăvitoare sau abandonați într-o încăpere și lăsați să moară de foame. Cînd mama copiilor gemeni moare la naștere, bebelușii sunt legați de trupul ei și îngropați alături de ea.

Fotograful Stephen Tayo explică și că a început acest proiect pentru că este fascinat de cum două persoane care arată identic pot fi, totuși, foarte diferite la nivel de personalitate și comportament, dar și pentru a atrage atenția asupra unor culturi și credințe mai puțin cunoscute lumii largi.

50 de mumii, descoperite într-un mormînt faraonic din Egipt

Cincizeci de mumii datînd din perioada ptolemaică (305-30 î.Hr.) au fost descoperite de arheologii egipteni într-un mormînt faraonic din provincia Minya, informează agențiile BBC şi DPA, preluate de Agerpres. Mumiile, dintre care 12 erau ale unor copii, au fost descoperite în patru camere funerare, aflate la 9 metri adîncime, în situl de la Tuna El-Gebel, aflat la Sud de Cairo.

Unele mumii erau învelite în pînză, în timp ce altele fuseseră aşezate în sarcofage din lemn sau de piatră. Identităţile mumiilor nu se cunosc momentan, însă, din primele indicii, ele par să fie ale unor persoane care au deţinut funcţii importante în perioada respectivă. „Toate mumiile se află în stare bună de conservare, unele sunt învelite în pînză sau decorate cu scrierea demotică”, a anunțat Ministerul pentru Antichităţi de la Cairo.

Proteste masive în Venezuela. Locuitorii cred că schimbarea e aproape

Sute de mii de oameni au ieşit Sîmbătă pe străzile din Caracas ca să-şi arate susţinerea pentru autoproclamatul preşedinte interimar al Venezuelei. În faţa mulţimii, Juan Guaido a făcut un nou apel la oamenii regimului, mai ales la militari, să-l abandoneze pe Nicolas Maduro. În paralel cu demonstraţia anti-regim, într-o altă parte a oraşului, Nicolas Maduro şi-a scos mii de susţinători în stradă. Preşedintele contestat al Venezuelei a propus organizarea de alegeri anticipate nu pentru Preşedinţie, aşa cum îi cere Occidentul, ci pentru Parlament, singura instituţie controlată de opoziţie.

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela: Mîna noastră rămîne întinsă către toţi angajaţii guvernamentali. Nu ne aşteptăm ca forţele armate să dea doar declaraţii. Nu ne aşteptăm doar la asta. Ne aşteptăm să se ridice în forţă şi în masă.

Nicolas Maduro, Preşedintele Venezuelei: Sunt de acord că ar trebui să legitimăm din nou puterea legislativă a ţării şi să organizăm noi alegeri libere care să garanteze că poporul decide asupra unei noi Adunări Naţionale.

Studiu cu rezultat rușinos. E adevărat: aproape toate femeile fac asta

Un studio cu rezultat neașteptat a dezvăluit un obicei al femeilor din Marea Britanie. Majoritatea dintre ele renunță să facă baie sau duș în fiecare zi deoarece se declară prea obosite, arată un studiu dat  publicității mai de mult, potrivit Independent.co.uk. Concret, doar o cincime dintre femei fac duș zilnic. Una din trei femei sar peste duș chiar și trei zile, arată studiul. 57% dintre femei sunt de acord că igiena este importantă, dar multe au spus în același timp că sunt prea obosite să mai facă duș înainte de culcare și că preferă să folosească rapid șervețele umede. Studiul arată că nu mai puțin de 90% dintre femei spun că nu reușesc să își îmbunătățească igiena din cauza faptului că sunt mult prea obosite dimineața sau seara.

Cîte seisme au loc anual şi cît de periculoase sunt

În fiecare an, cîteva mii de oameni îşi pierd viaţa în cutremurele care au loc în întreaga lume. Deşi mulţi oameni asociază cutremurele cu catastrofele şi cred că un seism produce automat şi victime, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Specialiştii estimează că anual au loc circa 1,3 milioane de cutremure, iar peste 7.000 de oameni îşi pierd viaţa în acestea. De altfel, numai în California au loc anual peste 10.000 de cutremure. Asta înseamnă că, de fapt, cutremurele produc victime mult mai rar decît se crede în general.  

Deşi este greu de estimat corect, se pare că cel mai letal cutremur ar fi avut loc în China, în secolul XVI. Se pare că în cutremurul violent care a avut loc pe 23 Ianuarie 1556, ar fi pierit aproape un milion de oameni, mai exact 830.000. Însă cel mai violent cutremur a avut loc mai aproape de zilele noastre şi a fost pe un alt continent. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 9,5, a fost înregistrat în America de Sud, mai exact în Chile, pe 22 Mai 1960. Termenul „magnitudine” este utilizat pentru a exprima gradul de intensitate al unui cutremur. În România, cel mai puternic cutremur a avut loc acum două secole, pe 1802, în zona Vrancea. Se estimează că acesta ar fi avut între 7.9 şi 8.2 grade pe scara Richter.  

Unele cutremure pot avea efecte nebănuite. Aşa s-a întîmplat în 2004, cînd, spun anumiţi specialişti, un cutremur care a lovit Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde. Tot în 2004, seismul care a generat un tsunami cumplit a slăbit o porţiune din falia San Andreas din California. Asta înseamnă că, uneori, cutremurele care se produc într-o parte a Terrei pot afecta puncte aflate în cealaltă parte a planetei. Însă cutremurele pot avea şi alte efecte. În 2002, un cutremur ar fi trezit vulcanul Etna, care a erupt la scurt timp după seism.

Trump susține că trimiterea de forțe militare în Venezuela este „o opțiune”

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că trimiterea de forțe militare în Venezuela este „o opțiune” care este luată în calcul, și a anunțat că a respins propunerea la o întrevedere bilaterală formulată de omologul său venezuelan, Nicolas Maduro, informează postul CNBC, potrivit mediafax.

„Desigur, este ceva care este – este o opțiune”, a declarat Trump, într-un interviu pentru postul CBS. Trump a mai spus că, în urmă cu cîteva luni, Maduro a propus o întrevedere, însă a refuzat. „Am respins-o pentru că suntem foarte departe în acest proces”, a afirmat liderul de la Casa Albă, adăugînd: „Deci, cred că procesul se desfășoară – proteste foarte, foarte mari”.

Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestîndu-l oficial pe Preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de Preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţînd fraude electorale.

Prima reuniune a grupului de contact internaţional al UE privind Venezuela va avea loc la 7 Februarie la Montevideo

Prima reuniune a grupului de contact internaţional constituit de Uniunea Europeană pentru a ajuta la organizarea de noi alegeri prezidenţiale în Venezuela va avea loc la 7 Februarie la Montevideo, au anunţat Duminică şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi Preşedintele Uruguayului, Tabare Vazquez, transmite AFP, potrivit agerpres. „Uruguayul şi UE vor găzdui în comun, Joi, 7 Februarie”, această reuniune care „va avea loc la Montevideo la nivel ministerial”, au precizat cei doi într-un comunicat comun.

Federica Mogherini a anunţat Joi, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor Afacerilor Externe din Uniunea Europeană desfăşurată la Bucureşti, că UE va forma un grup de contact internaţional pentru a ajuta la organizarea de alegeri prezidenţiale în Venezuela, cu un termen de „90 de zile pentru a ajunge la un rezultat pozitiv”. Din grup fac parte UE şi opt state membre – Germania, Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Olanda, Marea Britanie şi Suedia -, plus Bolivia, Costa Rica, Ecuador şi Uruguay. Acest grup „vizează să contribuie la crearea condiţiilor necesare apariţiei unui proces politic şi paşnic care să le permită venezuelenilor să-şi decidă propriul viitor, prin organizarea de alegeri libere, transparente şi credibile”, se precizează în comunicatul de Duminică.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro s-a declarat Sîmbătă favorabil convocării alegerilor legislative anticipate în cursul acestui an, alegeri care dacă s-ar desfăşura la termen ar avea loc anul viitor.

Putin a cerut oficialilor militari ruși să întocmească planuri pentru contracararea armelor spațiale

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut oficialilor militari de la Moscova să întocmească planuri pentru contracararea amenințării reprezentate de armele amplasate în spațiul cosmic, informează agenția de știri Tass, potrivit mediafax. „Suntem conștienți de planurile anumitor țări de a trimite arme în spațiul cosmic. Vreau să ascult modul în care această potențială amenințare va fi neutralizată”, a declarat Putin, în cadrul unei întrevederi cu miniștrii de Externe și Apărare de la Moscova.

Pe data de 17 Ianuarie, Președintele american Donald Trump a dezvăluit noua strategie de dezvoltare a scutului antirachetă al SUA, document în care se afirmă că acest sistem trebuie să fie capabil să intercepteze orice rachetă lansată împotriva Statelor Unite, inclusiv rachete hipersonice. În aceste condiţii, SUA intenţionează să amplaseze în spaţiu o reţea de senzori care să detecteze mai rapid lansările de rachete. De asemenea, Administraţia de la Washington plănuieşte să studieze posibilitatea de a amplasa interceptori în spaţiu, astfel încît SUA să poată distruge rachetele inamice încă din primele minute după lansare.

În Martie, Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia dezvoltă o serie de noi arme strategice inovatoare ce pot fi echipate cu focoase nucleare, inclusiv rachetele balistice Sarmat, vehiculul hipersonic de reintrare Avangard, o dronă subacvatică nucleară ce poate distruge porturile inamice sau o rachetă intercontinentală cu propulsie atomică.

Statele Unite consideră drept „îngrijorătoare” eforturile Rusiei de dezvolta arme spaţiale, inclusiv sisteme laser mobile pentru distrugerea sateliţilor în spaţiu, a declarat anul trecut Yleem D.S. Poblete, asistent al secretarului de Stat pentru Controlul Armelor.

Israel: Partidul lui Natanyhu se foloseşte de imaginea lui Trump în campania electorală

Un panou publicitar uriaş cu Donald Trump zîmbitor, dînd mîna cu premierul israelian Benjamin Natanyhu, a fost montat Duminică la intrarea principală în Tel Aviv, în cadrul campaniei electorale a liderului israelian pentru un nou mandat, informează agenţia de presă Reuters, scrie agerpres.

Trump se bucură de popularitate în Israel pentru poziţia lui fermă faţă de palestinieni şi Iran, precum şi pentru transferarea, în mai anul trecut, a Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, oraş pe care l-a recunoscut drept Capitală a statului israelian, schimbare majoră în linia politică americană.

„Netanyahu. În altă ligă”, se poate citi în ebraică pe panoul electoral, într-o aluzie la valoarea premierului veteran comparativ cu oponenţii săi din alegerile naţionale de pe 9 Aprilie. Un purtător de cuvînt al partidului de dreapta al lui Netanyahu, Likud, a cărui siglă este afişată deasupra autostrăzii intens circulate Ayalon, nu a confirmat pentru Reuters dacă Preşedinţia americană şi-a dat acordul pentru utilizarea acestei fotografii. Benjamin Netanyahu este considerat favorit la alegerile din Aprilie, însă, potrivit sondajelor, unul dintre cei mai de temut contracandidaţi ai săi, fostul general Benny Gantz, cîştigă teren. Pe numele premierului israelian au fost deschise trei dosare penale. Netanyahu respinge acuzaţiile şi a calificat investigaţiile drept o „vînătoare de vrăjitoare”. Vineri, procurorul General al Israelului a declarat că nu sunt motive legale care să-l împiedice să anunţe, înainte de alegeri, orice intenţie de a-l acuza pe Benjamin Netanyahu de corupţie, în cazul în care ar exista motive întemeiate pentru asemenea acuzaţii.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii ar putea fi evacuată din Londra în caz de revolte în legătură cu Brexit 

Oficialii britanici au reactivat un plan de urgență din timpul Războiului Rece ce prevede ca familia regală, inclusiv regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, să fie evacuată din Londra în cazul izbucnirii unor revolte dacă Regatul Unit părăsește UE într-un mod dezordonat, relatează presa locală, scrie mediafax.

„Aceste planuri de evacuare de urgență au existat încă din timpul Războiului Rece, dar acum au fost reactivate în cazul unor tulburări civile în urma unui Brexit fără un acord”, a relatat publicația Sunday Times, citînd o sursă anonimă din cadrul Guvernului de la Londra. Totodată, publicația Mail on Sunady a relatat, de asemenea, că planurile de urgență prevăd mutarea familiei regale, inclusiv a reginei Elizabeth a II-a a, în locații sigure, departe de Londra.

Reprezentanți ai mediului de afaceri din Marea Britanie au avertizat că rețeaua de aprovizionare ar putea fi perturbată de noile proceduri vamale, existînd inclusiv riscul unei penurii de alimente și medicamente.

Pe de altă parte, parlamentarul conservator Jacob Rees-Mogg, un susținător marcant al Brexit, a declarat pentru Mail on Sunday că aceste planuri indică o panică nefondată a oficialilor în legătură cu un Brexit fără acord, menționînd că membri familiei regale au rămas la Londra chiar și în timpul bombardamentelor germane din cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Statele Unite semnalează că sunt dispuse să reevalueze retragerea din Tratatul INF

Statele Unite au informat Rusia despre condițiile în care Administrația de la Washington ar fi dispusă să reia discuțiile cu Moscova pe tema Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), SUA rezervîndu-și dreptul să revoce decizia de retragere din acest acord, au comunicat autoritățile americane, potrivit mediafax.

„Statele Unite își rezervă dreptul de a revoca notificarea de retragere din Tratat înainte de sfîrșitul acestei perioade de șase luni, și am fi dispuși să luăm în considerare acest lucru în cazul în care Rusia va reveni la respectarea completă și verificabilă” a prevederilor acordului, a declarat un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA, citat de agenția de știri Tass. „Dar, în absența unei astfel de schimbări în comportamentul Rusiei, decizia noastră de a ne retrage din Tratat va rămîne în vigoare, și Tratatul se va încheia”, a adăugat oficialul.

Rugat de un reporter să comenteze declarațiile Președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Moscova ar fi dispusă să discute despre Tratatul INF în cazul în care Statele Unite vor deveni „destul de mature”, un oficial de la Casa Albă a afirmat că Washingtonul „a oferit Rusiei, în scris, pașii specifici pe care ar putea să-i ia pentru a reveni la respectarea acordului și pentru a salva Tratatul INF”.  „Numai distrugerea completă și verificabilă a rachetelor rusești 9M729, a lansatoarelor și a echipamentelor asociate va rezolva încălcarea de către Rusia” a acordului, a adăugat oficialul.

Rusia a anunţat Sîmbătă suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ca reacţie la decizia similară a Administraţiei Donald Trump. Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).