Realitatea internationala pe scurt (31 Iulie 2018)

Phenianul a minţit SUA în privința rachetelor intercontinentale. Ce au surprins agențiile americane de spionaj

Coreea de Nord pare că asamblează una sau două rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil lichid la o fabrică unde a produs primele sale rachete capabile să atingă Statele Unite, scrie The Washington Post, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres

Ziarul, citînd oficiali neidentificaţi familiarizaţi cu informaţiile serviciilor, arată că agenţiile de spionaj americane au surprins semne ale construcţiei de rachete la o mare unitate de cercetare din Sanumdong, la marginea Phenianului. Constatările sunt cele mai recente care sugerează o activitate în curs de desfăşurare la unităţi de rachete şi nucleare Nord-coreene în ciuda discuţiilor cu Statele Unite asupra armamentului şi a summitului între liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, şi Preşedintele american, Donald Trump.

Conform oficialului american care a vorbit cu Reuters, o fotografie arată o camionetă şi o remorcă acoperită similare cu cele folosite de Nord pentru a transporta rachetele balistice în trecut. Cum remorca era acoperită, nu se poate şti ce transporta, notează News.ro. Casa Albă nu a oferit comentarii. Mintaro Oba, un fost diplomat american care a lucrat la politica privind Coreea de Nord, a declarat: „Acest lucru reflectă un lucru important: în ciuda a ce au spus oficialii americani, Coreea de Nord nu s-a angajat la mare lucru privind dezarmarea nucleară. Nu este surprinzător că Nordul ar dori să continue programul nuclear pînă cînd se ajunge la un acord. Nu se vor opri doar pentru că am avut un summit”.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a spus săptămîna trecută în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului american că Phenianul a continuat să producă combustibil pentru bombele nucleare în ciuda promisiunii sale de denuclearizare, dar a insistat că Administraţia Trump încă înregistrează progrese în discuţiile cu Coreea de Nord.

Parlamentul francez interzice telefoanele mobile în şcoli şi colegii

Parlamentul francez a adoptat definitiv Luni, printr-un ultim vot în Adunarea Naţională, interzicerea telefoanelor mobile în şcoli şi colegii, eventual în anumite licee, în baza unui proiect de lege al LREM, care traduce o promisiune de campanie a lui Emmanuel Macron, relatează AFP.

Susţinut de grupurile LREM, MoDem şi UDI-Agir-Indépendants, textul privind ”încadrarea utilizării telefonului mobil în instituţiile de învăţămînt şcolar”, asupra căruia deputaţii şi senatorii au ajuns la un compromis, a fost adoptat cu 62 de voturi ”pentru” şi unul ”împotrivă”. LR, socialiştii, LFI şi comuniştii s-au abţinut, criticînd ”o operaţiune de comunicare”, de ”afişaj politic”, ”o lege de circumstanţă” care ”nu va schimba nimic”. Proiectul de lege interzice folosirea oricărui obiect conectat - mobil, tabletă, ceas - în şcoli şi colegii. Vor exista excepţii ”în vederea unui uz pedagogic”, lăsat la aprecierea fiecărei instituţii prin regulamentul său interior sau în cazul copiilor cu deficienţe. Activităţile legate de învăţămînt dar în exteriorul şcolii, precum sportul, sunt de asemenea vizate.

Liceele vor avea posibilitatea, dar nu obligaţia, să introducă interdicţia totală sau parţială a mobilului şi altor obiecte conectate în regulamentul interior. Codul Educaţiei interzice, printr-o lege din 12 Iulie 2010, telefoanele mobile ”în timpul oricărei activităţi de învăţămînt şi în locuri prevăzute în regumanetul intern”. Proiectul de lege vizează astfel să consolideze educaţia elevilor în vederea unei folosiri responsabile şi ”luminate” a instrumentelor şi resurselor digitale. (Sursa: news.ro)

Principatul Monaco se extinde în mare. Proiectul va costa 2 miliarde de dolari

Conştient că îi trebuie mai mult spaţiu ca să poată rămîne un magnet pentru miliardarii planetei, Monaco se extinde în mare. Principatul, puţin mai mare decît parcul Herăstrău din Bucureşti îşi va spori suprafaţa cu trei la sută, la capătul unui proiect în valoare de două miliarde de dolari. Pe noul teren vor fi ridicate clădiri rezidenţiale de lux, vor fi amenajate parcuri şi o promenadă. Un nou cartier este construit între portul Hercule şi complexul expoziţional Grimaldi Forum. Potrivit dorinţelor prinţului Albert de Monaco, ecologist convins, construcţia a început în 2014, după ce biologii au dat undă verde. Într-o primă fază, toată vietăţile marine şi toate plantele care trăiau pe fîşia unde se construieşte au fost mutate cîţiva km în larg. Biologii le monitorizează evoluţia non-stop.

Cea mai mare provocare a fost construirea şi transportul unor uriaşe blocuri din beton armat, care vor forma un soi de zid de protecţie, în larg. Structurile de 26 de metri înălţime şi cîntărind zece mii de tone fiecare au fost produse la Marseille şi transportate pe mare pînă la Monaco. Suprafaţa dintre piloni şi vechiul ţărm va fi umplută cu rocă şi sute de mii de tone de nisip aduse din Sicilia.

Nu e prima dată cînd principatul, al doilea cel mai mic stat din lume după Vatican, cu o populaţie de 38 de mii de locuitori, se extinde în mare. În anii 70, Monaco şi-a sporit suprafaţa cu 30 la sută. Noul proiect, îi va aduce în plus o bucată de ţărm de 15 acri, adică trei la sută din teritoriul actual. Prima fază a proiectului va fi încheiată în 2020. Pe noua suprafaţă de teren vor fi construite apartamente de lux, un muzeu, mai multe parcuri şi clădiri administrative. Cele din urmă, în valoare de 750 de mii de dolari, vor fi oferite principatului. Proiectul în valoare de aproape două miliarde de dolari e finanţat de companii private. (Sursa: Pro TV.ro)

Un american creează arme cu ajutorul unei imprimante 3D. Avertismentul experților în securitate

Cine are o imprimantă 3D şi se pricepe la tehnologie îşi poate crea o armă. Justiţia americană i-a permis unui inginer din Texas să posteze pe internet detaliile tehnice şi planurile necesare pentru crearea unui pistol. Armele sunt din plastic şi nu pot fi detectate sau identificate prin serie. De aici şi temerea că ar putea ajunge pe mîna unor terorişti sau a unor oameni cu probleme psihice. Dezbaterea privind armele de foc făcute cu ajutorul imprimantei 3D a apărut în 2013, cînd Cody Wilson, un tînăr inginer american a prezentat “Eliberatorul”: un pistol creat din îmbinarea unor părţi din plastic “printat”.

Cody Wilson, fondatorul Defense Distributed 2013:“Pe viitor, oamenii vor putea să-şi facă singuri armele.”În acelaşi an, Wilson a publicat pe internet planurile tehnice ale pistolului, pentru ca şi alţii să şi-l poată face acasă.Departamentul de Stat american a cerut însă închiderea site-ului, pe motiv că încalcă legea privind exportul de arme şi tehnologie militară.Inginerul a dat statul în judecată, pretinzînd că acţiunea îi lezează dreptul la liberă exprimare, şi a cîştigat. Aşa că, de Miercuri, va putea vinde legal pe internet planurile pentru crearea “Eliberatorului” şi a altor modele de pistol.Experţii în securitate sunt îngrijoraţi de urmările acestei decizii.

Aleşii democraţi au anunţat că vor face apel la măsuri legislative extraordinare, ca să blocheze site-urile care vor publica planurile armelor din plastic, ce nu sunt “văzute” de detectoarele de metale. (Sursa: Pro TV.ro)

Scene violente dezlănţuite de ţiganii români în Germania

Răfuială dintre zeci de interlopi români, într-un oraş din Nord-Vestul Germaniei. Aproximativ 50 de persoane de etnie romă s-au luat la bătaie, înspăimîntîndu-i pe localnici. Mai mulți martori au sunat la Poliție, după ce membrii a două clanuri rivale au început să arunce unii în alții cu sticle, scaune și bîte, fără să mai țină cont de trecători. Oamenii legii au apărut în cîteva minute, moment în care scandalagii, speriați de numărul mare de forțe de ordine, au fugit. Cinci persoane au fost duse la spital, iar trei dintre agresori au fost arestați. Scandalul ar fi izbucnit în urma unor neînțelegeri mai vechi ale celor două clanuri rivale. 

Trump ar putea fi audiat. Ce riscă Preşedintele Statelor Unite

Donald Trump ar putea fi audiat în investigaţia privind contactele echipei de campanie electorală cu Rusia, afirmă avocatul acestuia, Rudolph Giuliani, sugerînd însă că eventualele contacte cu Moscova nici măcar nu sunt o infracţiune. Rudy Giuliani a denunţat ancheta coordonată de procurorul special Robert Mueller. "Au format o echipă total tendenţioasă", a acuzat avocatul lui Donald Trump, citat de postul CNN şi de cotidianul The Washington Times. Fostul primar al oraşului New York a subliniat că nu îi recomandă lui Donald Trump să discute cu echipa lui Robert Mueller, explicînd însă că este posibil ca liderul de la Casa Albă să vrea audierea pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

"Ceea ce cred şi ceea ce ştiu pot fi două lucruri diferite. Eu cred că Preşedintele nu ar trebui să discute cu Mueller. Dar ştiu cît de convins este el că nu a făcut nimic rău şi că vrea să explice acest lucru", a spus Giuliani. Întrebat dacă Donald Trump riscă să fie inculpat pentru contactele cu Rusia, avocatul a afirmat că s-ar putea să nu fie vorba despre o infracţiune. "Nici măcar nu ştiu dacă este o infracţiune, mă refer la contactele cu Rusia. Dacă analizezi infracţiunea, atacurile cibernetice sunt. Preşedintele nu a comis atacuri cibernetice. Nu i-a plătit el să comită atacuri cibernetice", a spus Giuliani. Donald Trump a afirmat în mai multe rînduri că echipa sa de campanie electorală nu a avut contacte cu Rusia.

Marea Britanie îi discriminează pe refugiaţii creştini în favoarea musulmanilor

Niciun creștin printre cei 1.122 de refugiați sirieni reinstalați în Marea Britanie. Ministerul de Interne de la Londra respinge creștinii, dar primește musulmani. Guvernul britanic a recunoscut că printre refugiații sirieni care au ajuns recent în Marea Britanie nu se află creștini, ministerul britanic de Interne respingînd cei cîțiva nemusulmani selectați pentru reinstalare de către Națiunile Unite, scrie breitbart.com. În ciuda persecuției creștinilor de către extremiștii islamici din Siria, acte care au fost declarate genocid de către SUA, Uniunea Europeană (UE) și chiar de înșiși deputații britanici, printr-un vot parlamentar din 2016, cei 1182 sirieni pe care Marea Britanie i-a primit în primele trei luni ale lui 2018 au figurat doar musulmani.

Fondul Barnabas, o agenție de ajutorare care susține creștinii persecutați, a obținut cifrele prin intermediul cererilor privind libertatea de informare. Potrivit datelor, 1.226 (90%) dintre cele 1.358 de persoane recomandate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) pentru reinstalare în Regatul Unit în primele trei luni ale acestui an au fost musulmani sunniți, care reprezintă aproximativ 65% dintre sirieni. Conform acelorași date, creștinii, care reprezintă doar 10% din populația țării, nu au fost bineveniți în Regatul Unit. Doar patru creștini se numără printre refugiații recomandați de ONU, alături de un ateu și 127 (9,5% ) musulmanii șiiți. Fondul Barnabas, care anul trecut a acuzat UNHCR că a acordat prioritate musulmanilor sunniți în fața minorităților persecutate atunci cînd a recomandat refugiați pentru reinstalare în Occident, spune că nu cere un tratament special pentru creștini, ci ca refugiații să fie selectați „pe baza vulnerabilității”.

Autorităţile italiene vor ca simbolul creștinătății, crucifixul, să devină obligatoriu în școli, birouri publice și în porturi

Într-un moment în care simbolurile creștinismului sunt din ce în ce mai mult atacate sau pur și simplu anulate, în Italia încep dezbaterile privind prezența unui astfel de simbol în locurile publice. Formațiunea politică a Ministrului italian de Interne, Liga, intenționează să facă obligatorie expunerea crucifixului în școli, birouri publice, universități, penitenciare, consulate și chiar în porturi, deschise sau închise migranților. După cum scrie ziarul italian Espresso,  proiectul de lege care prevede această obligativitate a fost deja depusă în Parlament, fiind semnată inclusiv de unii reprezentanți ai opoziției. 

Actul normativ prevede o amendă între 500 și  1.000 de euro pentru cei care nu respectă prevederile legii, refuzînd sau uitînd să afișeze crucifixul într-un loc public. Propunerea legislativă, care urmează să fie dezbătută în Cameră și în Senat, este  intitulată „Dispoziții referitoare la afișarea crucifixului în școli și birouri ale administrației publice”. În Raportul care însoțește prezentarea legii, pregătit de deputatul italian Saltamartini, se menționează: „Controversele repetate privind prezența crucifixului în sălile de clasă, apărute în presă și mass-media națională, au dăunat profund nu doar semnificației religioase a crucifixului, ci și acestui simbol al civilizației și culturii creștine, în rădăcina sa istorică, ca valoare universală, indiferent de credință”. 

În continuare se spune: „A anula simbolurile identității noastre, liantul indiscutabil al unei comunități, înseamnă a goli principiile pe care se bazează societatea noastră. Respectarea minorităților nu înseamnă renunțarea, de-legitimizarea sau schimbarea simbolurilor și valorilor care fac parte integrantă din istoria, cultura și tradițiile țării noastre”, se mai spune în raportul care însoțește acest proiect de lege.

Expert Barnervernet, arestat și condamnat pentru pornografie infantilă

Un expert în psihiatrie pediatrică al Barnevernet, infama Autoritate Norvegiană pentru protecția copilului, a fost condamnat la închisoare pentru posesia a peste 200.000 de imagini pornografice cu copii, informează LifesiteNews. Jo Erik Broyn a practicat psihiatria de peste 20 de ani, fiind unul dintre experții de top ai Barnevernet. Pentru cîțiva ani a fost membru în Comisia Experților de Copii ai Norvegiei, fiind numit chiar de Ministrul pentru Egalitate și Copii din această țară. Culmea, unul dintre rolurile acestei comisii era să verifice soluțiile oferite de psihologii Barnevernet în diferitele spețe de copii abuzați.

„Barnevernet este tulburatul serviciu de protecție a copiilor din Norvegia, avînd în spate o lungă istorie de depășire a atribuțiilor sale, dar prezența unui homosexual pedofil în Comisia de Experți a agenției naște întrebări serioase privind posibilitatea unui altfel de malpraxis din partea instituției”, afirmă pentru Barevnernet Christian Coalition.

Una din scuzele folosite de acesta în instanţă a fost că ‘predispoziţia lui sexuală l-a împins în această situaţie’. În apărarea lui, a explicat că interesul lui erotic pentru copiii băieţi este asociat cu orientarea lui sexuală. Se pune întrebarea: cîţi copii au fost smulşi din familii ‘prea’ conservatoare şi au avut de suferit traume în urma expertizei acestui psihiatru pervers? Barnevernet, această instituție a Terorii, nu și-a cerut încă scuze victimelor sale: mii de copii abuzați, mii de suflete aduse în pragul colapsului, mii de copii îmbolnăviți psihic pe bandă rulantă, zeci, sute de cercetători, experți, oameni care au avut bunului-simț să nu fie de acord cu Crimele lor, și care au fost linșați mai apoi de organele de represiune ale statului norvegian!

Oamenii se tem mai rău ca niciodată de Barnevernet și nici nu mai îndrăznesc să iasă în public acum…

Aproape 37.000 de chinezi au fost pedepsiţi pentru ‘huzurul’ afişat în perioada actuală de austeritate

Un număr de 36.618 oficiali au fost pedepsiţi în prima jumătate a anului 2018 pentru încălcarea regulilor dure de austeritate ale Partidului Comunist, inclusiv o persoană la nivel ministerial, informează agenţia Xinhua, preluată de Reuters, informează şi agerpres. Oficialii au fost implicaţi în 25,677 de cazuri, a anunţat Comisia centrală chineză pentru inspecţia disciplinară (CCDI), printre cele mai întîlnite abateri fiind acordarea de bonusuri neautorizate, oferirea sau primirea de cadouri şi folosirea abuzivă a vehiculelor publice. China a introdus opt reguli în 2012 pentru a îmbunătăţi comportamentul oficialilor, care include interzicerea cheltuielilor excedentare. Preşedintele Xi Jinping supraveghează de peste şase ani o campanie de eradicare a corupţiei, în cadrul căreia zeci de înalţi funcţionari au fost trimişi la închisoare.

Trump menţine neschimbate sancţiunile americane impuse Rusiei

Sancţiunile SUA împotriva Rusiei ‘vor fi menţinute în starea lor actuală’, a subliniat Preşedintele american Donald Trump, în contextul în care şeful Guvernului italian Giuseppe Conte a îndemnat Statele Unite la un dialog cu Rusia, informează Marţi AFP, potrivit agerpres. În conferinţa de presă comună de Luni cu Donald Trump la Casa Albă, premierul italian s-a declarat deschis faţă de discuţii cu Moscova: ‘Italia este favorabilă unui dialog cu Rusia, dar Italia consideră de asemenea că dialogul între SUA şi Rusia este de o importanţă fundamentală’. ‘Sancţiunile împotriva Rusiei vor fi menţinute în starea lor actuală’, a reacţionat prompt Donald Trump.

După întîlnirea din Finlanda, Washingtonul se străduieşte să manifeste fermitate faţă de Moscova. În cadrul audierilor din Congres săptămîna trecută, secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat că ‘SUA resping tentativa de anexare a Crimeii de către Rusia şi se angajează să continue această politică atît timp cît integritatea teritorială a Ucrainei nu este restabilită’. El a promis de asemenea să colaboreze cu Congresul la noile sancţiuni împotriva Rusiei, avertizînd-o cu ‘consecinţe grave pentru ingerinţa în procesele noastre democratice’.

Niqabul şi burka, complet interzise, de la 1 August, în grădiniţele din Norvegia

Angajatele grădiniţelor din Norvegia nu vor mai avea voie, de la 1 August, să poarte accesorii care acoperă faţa, cum sunt niqab sau burka, a relatat Luni Xinhua, care preia agenţia norvegiană de presă NTB. Regula nu se va aplica doar în grădiniţe, ci în întregul sistem de educaţie al ţării nordice, de la şcolile primare pînă la universităţi şi se referă nu doar la angajate, ci şi la eleve şi studente din instituţii, fie ele private sau de stat. În schimb, dacă în şcoli şi universităţi vălul care acoperă faţa va mai putea fi purtat în pauze şi la şedinţele de personal, în grădiniţe interdicţia priveşte întregul program de lucru.

Principalul sindicat al personalului didactic din Norvegia consideră însă că această măsură nu este necesară în grădiniţe. „Nu s-a întîmplat ca acest lucru (vălul) să constituie o problemă sau ca personalul din grădiniţe să exprime necesitatea impunerii unei interdicţii la nivel naţional”, potrivit lui Steffen Handal, preşedintele sindicatului. Acesta a precizat că este ca acord cu faptul că lucrătoarele din grădiniţe nu ar trebui să-şi acopere faţa în interacţiunile cu copiii, dar consideră că modificarea în acest sens a cadrului legislativ nu este necesară. Regulile actuale care prevăd impunerea de interdicţii pe plan local sunt suficiente, a menţionat liderul sindical.

Kristin Holm Jensen, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Integrării din Norvegia, a explicat că prin introducerea acestei interdicţii pe plan naţional Guvernul vrea să se asigure că se răspunde nevoii de comunicare deschisă a copiilor în grădiniţele din toată ţara. „Nu este aşadar o măsură simbolică, ci o măsură importantă pentru a veni în întîmpinarea necesităţilor copiilor”, a spus oficialul guvernamental.