Realitatea internationala pe scurt (31 Ianuarie 2019)

Cea mai ciudată situaţie administrativă din lume: Oraşul european cu 30 de graniţe

O localitate din Europa are una dintre cele mai ciudate situaţii administrative din lume: are în jur de 30 de graniţe în interiorul ei. Locuitorii nu doar că reuşesc să facă faţă, dar chiar profită de această anomalie.

Două ţări într-un oraş: localitatea Baarle se află în Olanda, dar este formată din zeci de enclave belgiene, care la rîndul lor se întîmplă să conţină enclave olandeze. Are 12.000 de locuitori, două Guverne locale, doi primari, două servicii poştale, două sisteme şcolare. Dar în acelaşi timp, oamenii au libertatea să facă afaceri sau cumpărături unde le convine mai bine.

Frans de Bont, primar Baarle-Hertog: Partea bună este că toată lumea poate merge la cumpărături unde vrea, pot alege cea mai bună şcoală pentru copiii lor. Pot merge la cumpărături în Olanda, sau să ia benzină din Belgia, unde este mai ieftin. Ţigaretele sunt mai ieftine în Belgia. Oamenii se orientează şi iau de unde le convine.

Era mai complicat pînă în 2002, înainte ca Olanda şi Belgia să intre în zona euro, pentru că localnicii trebuiau să folosească două monede dacă voiau să profite de beneficii. Acum le-a mai rămas să se lupte doar cu birocraţia.

Frans de Bont, primar Baarle-Hertog: Dacă ai casa jumătate în Belgia, jumătate în Olanda, trebuie să plăteşti taxele în ambele ţări. Belgienii au regulile lor privind deşeurile, în Olanda pe ale lor, aşa că acum pe strada mea, unde sunt case olandeze şi belgiene, vin opt companii de salubritate. E incredibil, e stupid!

Anomalia graniţelor s-a perpetuat pînă în zilele noastre din evul mediu, cînd lorzii medievali făceau schimb de teritorii. Deşi de-a lungul vremurilor s-au aflat şi în conflict, în prezent localnicii sunt mîndri de unicitatea oraşului lor, în care sunt graniţe peste tot, dar nicăieri nu sunt marcate prin ziduri şi garduri.

Trump: Serviciile secrete americane, naive în privința Iranului

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Miercuri serviciile de informaţii ale SUA că sunt ''naive'' şi că ''se înşeală'' în privinţa Iranului, după ce a fost contrazis cu o zi înainte de şefii acestor servicii cu privire la axele majore ale politicii sale externe, informează AFP.

"Membrii serviciilor de informaţii par a fi extrem de pasivi şi naivi în ceea ce priveşte pericolele pe care le reprezintă Iranul. Ei se înşeală!", a notat Donald Trump pe contul său de Twitter, la o zi după mărturia depusă în faţa Senatului de Gina Haspel, directoarea CIA, şi de Dan Coats, directorul serviciilor de informaţii.

Potrivit Ginei Haspel, Iranul continuă să respecte "tehnic" acordul încheiat în 2015 cu marile puteri menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară şi din care SUA s-au retras anul trecut, după cum a promis Donald Trump în timpul campaniei sale electorale. Şi dacă iranienii intenţionează "să ia distanţă" faţă de acest text, aceasta se întîmplă, în opinia ei, din cauza problemelor economice, Washingtonul restabilind sancţiuni draconice împotriva Teheranului după retragerea din acord, ceea ce a suscitat furia aliaţilor europeni ai SUA.

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul asupra programului nuclear iranian în Mai 2018. Această decizie a dus la reimpunerea de sancţiuni economice extrateritoriale americane împotriva Iranului, faţă de care s-au conformat numeroase întreprinderi non-americane, renunţînd la investiţiile lor în Iran sau la comerţul cu Republica islamică. "Cînd am devenit Preşedinte, Iranul cauza probleme în întregul Orient Mijlociu şi dincolo de el. După retragerea noastră din teribilul acord asupra programului nuclear iranian, ei (iranienii) sunt FOARTE diferiţi, însă rămîn o sursă potenţială de pericol şi de conflict", a continuat Trump pe contul său de Twitter, într-o postare furioasă. "Nu trebuie să avem încredere în Iran. Serviciile de informaţii poate ar trebui să se întoarcă la şcoală!", a adăugat liderul american.

În raportul său anual asupra marilor ameninţări mondiale, serviciile de informaţii americane subliniază de altfel dezacordul lor cu analiza Preşedintelui american în ceea ce priveşte situaţia din Siria, dar şi impactul discuţiilor în curs cu Coreea de Nord. "Evaluările noastre continuă să arate că este puţin probabil ca Phenianul să-şi abandoneze toate armele sale nucleare", rachetele sale şi "capacităţile sale de producţie", a menţionat directorul serviciilor de informaţii, Dan Coats. Într-un alt mesaj postat pe Twitter Miercuri dimineaţa, Trump a evocat "o bună şansă" de a ajunge la denuclearizare în cazul Coreei de Nord. "Relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord nu au fost nicicînd atît de bune", a scris el.

De ce dau americanii foc la șine în Chicago, orașul lovit de vortexul polar

Americanii luptă cu cel mai mare ger din ultimul sfert de secol. Mai mult de 80 de milioane de oameni sunt în calea vortexului polar. Cea mai scăzută temperatură înregistrată pînă acum a fost de minus 55 de grade, iar senzaţia de frig este intensificată de vînt. Nici Europa nu este ferită de ger. Britanicii se pregătesc pentru o săptămînă cu ninsoare abundentă, iar Franţa a fost parţial blocată de o furtună de zăpadă.

La Chicago este atît de rece, încît pentru a menţine trenurile în funcţiune, operatorii de transport au dat foc la şine. Mare parte din rîul care traversează oraşul a îngheţat. Reporter ABC News: Vreau să vă arăt cît de frig este. Uitaţi-vă la imagini, puteţi vedea gheaţa care pluteşte pe Rîul Chicago. Eu vreau să vă arăt cît de frig este. După cum vedeţi, am o bucată de sticlă şi nişte apă, pe care o s-o torn aici. Vedeţi asta? Îngheaţă instantaneu.

Şcolile sunt închise, iar serviciile publice au fost limitate la minimum. Nici măcar poşta nu mai funcţionează. Mai mulţi oameni au murit de frig, unul dintre ei chiar cînd voia să cureţe zăpada de lîngă casă. Mai multe aeroporturi au fost total sau parţial închise. Pe lîngă stratul gros de zăpadă, sunt zone în care vizibilitatea este aproape zero. Zeci de maşini au fost implicate în caramboluri.

Şi britanicii se pregătesc de o săptămînă de vreme rea, cu ger, viscol şi ninsoare puternică. Circulaţia pe mai multe aeroporturi a fost perturbată. Sunt şcoli închise şi autostrăzi blocate. Şi va fi din ce în ce mai rău. Vineri, cînd se aşteaptă vîrful bombei de zăpadă din Marea Britanie, trenurile vor circula după un program special. În Franţa, mai mult de jumătate de ţară a fost sub avertizare portocalie de zăpadă şi viscol. Mai mult de 40.000 de familii nu au avut electricitate. Lucrurile reintră uşor-uşor în normal, iar turiştii se bucură de imaginea Parisului acoperit de nea.

Șase bărbaţi au ucis o femeie și pe copiii ei pentru că o suspectau de „vrăjitorie”

Şase bărbaţi au fost arestaţi în legătură cu uciderea unei femei pe care o suspectau că practica vrăjitoria şi a celor patru copii ai săi în Estul Indiei, a anunţat Miercuri Poliţia, informează Agerpres.

Trupurile femeii şi ale copiilor au fost descoperite Sîmbătă într-un puţ din apropierea casei lor în satul Bada Indipur din statul Odisha, a declarat superintendentul de Poliţie Umashankar Dash. Odisha era cunoscut anterior sub numele de Orissa. „Soţul femeii s-a întors acasă Sîmbătă dimineaţă şi a văzut că soţia şi copiii lipsesc, precum şi semne de luptă şi pete de sînge în casă. El a făcut plîngere şi o echipă de Poliţie şi o alta cu cîini au găsit cadavrele în fîntînă”, a spus Dash. Şase bărbaţi, inclusiv „medicul-vrăjitor” din sat, au fost arestaţi după investigaţii preliminare şi acuzaţi de crimă şi diverse infracţiuni în virtutea unei legi de prevenire a vînătorii de vrăjitoare.

Se pare că medicul-vrăjitor a acuzat femeia că a blestemat-o pe fiica principalului suspect. „Fata asta s-a îmbolnăvit şi medicul-vrăjitor Budhram a fost chemat să o trateze. Cînd a murit, Budhram a spus că femeia Mangli era responsabilă şi i-a instigat pe tatăl şi unchii fetei moarte să o ucidă”, a spus Dash. Convingerile superstiţioase, în special în zonele tribale sărace din Estul şi centrul Indiei, au fost în spatele unor atacuri similare asupra femeilor. Cel puţin 100 de persoane, majoritatea femei, sunt ucise în fiecare an fiind suspectate că practică vrăjitoria, potrivit datelor Biroului Naţional de Înregistrare a Criminalităţii.

Regimul lui Nicolas Maduro ar încerca să trimită cel puţin 20 de tone de aur în Rusia. Reacția Kremlinului

Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a acuzat regimul Preşedintelui socialist Nicolas Maduro de încercarea de a scoate din ţară şi a trimite în Rusia rezervele de aur ale Venezuelei, conform unei postări făcute pe contul Twitter al Legislativului venezuelean de către deputatul Jose Guerra, citat de portalul rusesc Lenta.ru. Kremlinul, prin purtătorul său de cuvînt, Dmitri Peskov, a dezminţit Miercuri această informaţie, potrivit agenţiei de presă oficiale TASS, relatează Agerpres.

„Noi am primit această informaţie de la un angajat al Băncii Centrale a Venezuelei. Un avion, care a sosit de la Moscova, ar urma să transporte cel puţin 20 de tone de aur (în Rusia). Cerem băncii explicaţii în legătură cu ceea ce se întîmplă. Acesta nu este aurul lui Calixto Ortega (preşedintele Băncii Centrale din Venezuela), ci al poporului venezuelean”, se menţionează în postare. Deputatul venezuelean Jose Guerra, de profesie economist, care a lucrat mult timp la Banca Centrală a Venezuelei, a explicat că instituţia financiară este autorizată să efectueze tranzacţii cu aur, dar „poporul trebuie să ştie ce fel de tranzacţie intenţionează să facă banca şi dacă aceasta este convenabilă pentru ţară”.

Publicaţia Novaia Gazeta a informat anterior că, la 28 Ianuarie, un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines a decolat din Moscova cu destinaţia Caracas fără pasageri la bord. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile formulate de deputatul Jose Guerra că Moscova ar încerca să aducă în Federaţia Rusă 20 de tone de aur din rezervele Băncii Centrale a Venezuelei. „Nu există astfel de informaţii”, a spus Peskov, insistînd că „acum ar trebui să fim prudenţi faţă de ştiri inventate”. El a spus că Rusia şi-a manifestat deja disponibilitatea de a ajuta la rezolvarea situaţiei din Venezuela. „Rusia este gata să contribuie la rezolvarea situaţiei politice interne din Venezuela, fără a interveni în afacerile interne ale acestei ţări”, a spus Peskov, insistînd că Moscova se pronunţă categoric împotriva ingerinţei unor terţe ţări în afacerile interne ale Venezuelei.

Criza politică s-a acutizat în Venezuela după ce opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat Miercurea trecută „preşedinte interimar”, iar Nicolas Maduro a denunţat o tentativă de puci, orchestrată de SUA. Rusia, care alături de China este unul din principalii aliaţi şi creditori ai regimului lui Nicolas Maduro, a denunţat vehement sancţiunile instituite de SUA împotriva companiei naţionale de petrol venezuelene PDVSA.

Grecia: Mitropolitul Ambrozie, condamnat la 7 luni de închisoare pentru că a numit homosexualitatea drept „abatere de la legile naturii”

ÎPS Mitropolit Ambrozie al Kalavritei a fost condamnat la 7 luni de închisoare, cu 3 ani termen de încercare, pe motiv că ar fi incitat la ură împotriva homosexualilor și abuz în serviciu, informează Greek Reporter. Sentința a fost dată pe 28 Ianuarie de Curtea de Apel din Aigio. În Martie anul trecut, Mitropolitul Ambrozie fusese achitat în primă instanță, însă procurorii au făcut recurs. Înaltul prelat a fost acuzat pentru instigare la ură în urma unei postări de pe blogul personal din 2015 în care vorbea de homosexualitate ca despre un păcat. În creștinism, homosexualitatea este considerată păcat.

În articol, Mitropolitul condamna relațiile sexuale între persoanele de același sex și făcea un apel la credincioși să se opună acestora, numind homosexualitatea „o abatere de la legile naturii”. Postarea a venit în contextul în care Parlamentul grec tocmai votase în favoarea parteneriatului civil pentru persoanele de același sex: „Dumnezeu a creat bărbatul și femeia, și nu o anomalie a naturii. Voi lupta contra celor care sunt împotriva lui Dumnezeu. Homosexualii sunt frații și surorile noastre, dar nu sunt copiii lui Dumnezeu”, scria Mitropolitul Ambrozie pe blog.

Ierarhul a fost condamnat pentru următorul pasaj: „Scuipați-i! Distrugeți-i! Votați împotriva lor! Nu sunt oameni! Sunt ciudățenii ale naturii! Bolnavi mental și spiritual! Sunt nebuni! Nu ezitați! Oriunde îi vedeți, scuipați-i! Nu îi lăsați în pace! Sunt periculoși!”. În apărarea sa, Mitropolitul a afirmat că acele cuvinte erau adresate politicienilor.

Sunetul de doliu al clopotelor bisericilor din întreaga Grecie s-a auzit în semn de protest după pronunțarea sentinței: „Este cel mai important moment din viața mea, deoarece sunt persecutat pentru dragostea față de Hristos”, a declarat Mitropolitul Ambrozie la aflarea sentinței. Avocații săi vor ataca decizia la Curtea Supremă. Mitropolitul a afirmat că la momentul în care a postat predica pe blog, homosexualitatea era incriminată de legile civile ale Greciei, anunță orthochristian.

Epidemie de gripă în România. Numărul deceselor a ajuns la 58

Un bărbat de 57 de ani din Capitală şi o femeie de 66 de ani din judeţul Giurgiu au murit din cauza gripei, numărul deceselor ajungînd la 58, anunţă Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din România (INSP).

Un bărbat în vîrstă de 57 de ani, din municipiul Bucureşti, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, a murit Miercuri, 30 Ianuarie, iar o femeie în vîrstă de 66 de ani, din judeţul Giurgiu, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09, a murit Marţi, 29 Ianuarie. Ambii sufereau şi de alte boli şi nu fuseseră vaccinaţi antigripal. Ministerul Sănătăţii a declarat Miercuri epidemie de gripă.

Migranții nedoriți de nimeni ajung și în România

Şeful Guvernului italian, Giuseppe Conte, a anunţat Miercuri că cei 47 de migranţi blocaţi de 12 zile pe nava de salvare Sea-Watch 3 vor avea permisiunea de debarcare în Italia, urmînd a fi repartizaţi între şapte state europene, printre care şi România, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

‘Luxemburg tocmai s-a adăugat listei de ţări prietene care au răspuns invitaţiei noastre (de a prelua migranţi). Acum suntem şapte state. În orele următoare vor începe operaţiunile de debarcare’, a declarat Conte într-o conferinţă de presă la Milano. Din acest grup de ţări mai fac parte Italia, Franţa, Germania, Malta, Portugalia şi România.

Nava Sea-Watch 3 sub pavilion olandez, închiriată de organizaţia neguvernamentală germană cu acelaşi nume, se află ancorată la circa 2 km de portul Siracusa, din Estul Siciliei. La bordul său se găsesc cei 47 de migranţi salvaţi la 19 Ianuarie.