Realitatea internationala pe scurt (31 August 2018)

În Anglia, minorii nu vor mai avea voie să cumpere băuturi energizante

Copiii nu trebuie să consume băuturi energizante, au decis autorităţile britanice. Aşa că au lansat o consultare publică pentru a decide vîrsta de la care adolescenții vor putea cumpăra aceste produse. Măsura face parte dintr-un program guvernamental menit să reducă obezitatea în rîndul copiilor. Se va aplica însă numai în Anglia. Celelalte regiuni ale regatului au parte de autonomie, fiind libere să-şi stabilească propriile politici în domeniu.

Autorităţile britanice sunt hotărîte să interzică vînzarea băuturilor energizante copiilor, iar populaţia este chemată să decidă doar vîrsta: 16 sau 18 ani. Interdicţia s-ar aplica în cazul tuturor băuturilor care conţin cel puţin 150 de miligrame de cafeină per litru. Se crede că energizantele contribuie la hiperactivitate şi comportament nepoliticos printre elevi. Potrivit unor statistici citate de Guvernul britanic, un sfert dintre copiii cu vîrste cuprinse între 6 şi 9 ani şi două treimi dintre cei din segmentul 10-17 ani consumă băuturi energizante.

Proiectul provoacă reacţii pozitive. Dar sunt şi unii care consideră că nu este treaba statului să decidă. Pe cutiile de energizante scrie că nu sunt recomandate minorilor, iar unele magazine au deja politica de a le vinde doar adulţilor.

Jihadiștii „Beatles” ar putea fi trimiși la închisoarea Guantanamo

Administrația Donald Trump analizează trimiterea unor membri ai grupării Stat Islamic, între care și jihadiștii din așa-numita celulă „Beatles”, în închisoarea de la Guantanamo. Respectivul centru ar putea fi utilizat pentru a închide pe termen nedefinit unii combatanţi străini “de mare valoare” capturaţi în Irak şi Siria, în timp ce deţinuţi de o anvergură mai mică, refuzaţi de ţările de origine, ar urma să fie trimişi într-o închisoare gestionată de irakieni, a relevat canalul american, citînd oficiali americani şi diplomaţi străini neidentificaţi, informează NBC, conform Agerpres.

Conform NBC, Alexanda Amon Kotey şi El Shafee el-Sheikh - doi supravieţuitori ai unei unităţi de patru oameni care a răpit jurnalişti străini şi a torturat şi decapitat prizonieri - ar putea figura printre jihadiştii transferaţi la Guantanamo. Ei au fost porecliţi „The Beatles” de către victimele lor, din cauza accentului britanic.

Astfel de transferuri spre Guantanamo ar consemna o schimbare în politica americană: centrul de detenţie, care a numărat pînă la 780 de prizonieri, nu a avut nici un nou sosit din 2008. Acolo se mai află acum doar 40 de prizonieri, dintre care mai multe personaje importante din Al-Qaida, acuzate de implicare, printre altele, în atentatele din 11 Septembrie din SUA. O purtătoare de cuvînt a Pentagonului, Sarah Higgins, a afirmat că “nimeni nu a fost identificat la acest moment pentru transferul la Guantanamo”. „Centrul de detenţie Guantanamo Bay este o opţiune la dispoziţie pentru încarcerarea pe termen lung a combatanţilor inamici. Alte variante includ transferul către alţi parteneri străini sau urmărirea penală în Statele Unite”, a adăugat Higgins. Armata SUA a repatriat recent doi cetăţeni americani arestaţi în Siria, ale căror dosare au fost trimise către Justiţia obişnuită, ce ar urma să-i judece pentru susţinerea grupării SI.

Trump anunță condițiile în care s-ar putea retrage din Organizația Mondială a Comerțului

Președintele american Donald Trump a avertizat, Joi, că Statele Unite s-ar putea retrage din Organizația Mondială a Comerțului (OMC).  „Dacă nu se îmbunătăţeşte, m-aş retrage din OMC”, a declarat el într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg News, preluată de DPA. Liderul de la Casa Albă a mai criticat şi în alte dăţi OMC, despre care a susţinut că tratează „foarte rău” SUA. El a promis că va reforma politica Statelor Unite în domeniul comercial şi a declanşat conflicte cu diferiţi parteneri economici, printre care Uniunea Europeană, Canada şi Mexicul (în cadrul NAFTA, acordul de liber schimb în America de Nord) şi China, pentru care a introdus sau a majorat tarifele de import.

În acelaşi interviu de Joi, citat şi de Reuters, Trump a respins o ofertă făcută cu cîteva ore înainte de comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. Aceasta anunţase că Uniunea Europeană ar putea renunţa la taxele asupra importului de automobile, dacă Statele Unite iau o măsură similară. Preşedintele american nu a acceptat propunerea şi a adăugat că politicile comerciale ale UE sunt „aproape la fel de rele ca ale Chinei”.

Român ucis de doi adolescenți într-un parc din Suedia

Doi adolescenţi suedezi sunt suspectaţi de uciderea unui român fără adăpost în oraşul Huskvarna, la începutul acestei luni, procurorii urmînd să ceară menţinerea în arest a unuia dintre ei, informează Joi site-ul de ştiri thelocal.se. Românul Gheorghe Hortolomei-Lupu, în vîrstă de 48 de ani, cunoscut drept ”Gică”, a fost găsit mort într-un parc din Huskvarna, lîngă Jönköping. În urma autopsiei, Poliţia a deschis după o săptămînă o anchetă pentru omor. Imagini video cu adolescenţii bătîndu-l şi hărţuindu-l pe bărbat au circulat pe reţelele sociale.

La începutul acestei săptămîni, Poliţia a arestat un suedez de 16 ani, rezident în Huskvarna. Procurorii urmează să ceară menţinerea în arest a adolescentului. Avocatul tînărului spune că acesta neagă acuzaţiile. Celălalt adolescent este şi el suspect de uciderea bărbatului, dar este prea tînăr pentru a răspunde penal. Alţi doi băieţi, ce au tot sub 15 ani, au fost la rîndul lor interogaţi de Poliţie. Ei sunt suspectaţi că au agresat sau hărţuit victima înainte de decesul acesteia, a relatat presa suedeză. ”Avem o idee despre ceea ce s-a întîmplat”, a declarat detectivul de Poliţie Stefan Sundling la postul SVT.

Românul sosise în Suedia în urmă cu circa patru ani, din judeţul Bacău, potrivit celor care l-au cunoscut. A muncit în zona Jönköping-Huskvarna la cules de fructe, după care a devenit colector de sticle şi cerşetor. A fost implicat în eforturile unui grup local pentru ajutorarea altor migranţi europeni în Suedia, dar sănătatea i s-a deteriorat grav în ultimele luni. Prietenii săi şi l-au amintit în această săptămînă ca un om ”prietenos, recunoscător şi de treabă”, mai scrie site-ul citat.

Raport despre Coreea de Nord, blocat de Rusia la ONU

Rusia a blocat, Joi, la Organizația Națiunilor Unite un raport al experților însărcinați cu aplicarea sancțiunilor internaționale împotriva Coreei de Nord, pe prima oară de cînd au fost adoptate sancțiunile din 2017. „Raportul este suspendat deoarece suntem în dezacord în privinţa anumitor elemente şi a modului în care se desfăşoară procesul”, a anunţat ambasadorul rus Vasili Nebenzia după o reuniune neoficială cu uşile închise a Consiliului de Securitate, fără a preciza la ce puncte din raport se referă, conform AFP. O sursă a declarat agenţiei France Presse, sub rezerva anonimatului, că Rusia nu este de acord cu menţiunea din raport conform căreia Coreea de Nord a depăşit în 2018 cota de import de petrol fixată printr-o rezoluţie de anul trecut privind sancţiunile.

În Iulie, Statele Unite au cerut sistarea completă a exporturilor de petrol către Coreea de Nord, susţinînd că Phenianul a folosit transbordări ilegale de produse petroliere între nave, în largul mării, pentru a importa mai mult petrol decît permite ONU. Americanii au prezentat fotografii din satelit şi estimări ale greutăţii navelor implicate, dar demersul lor nu a avut succes, reaminteşte AFP.

Procedura Organizaţiei Naţiunilor Unite prevede că rapoartele experţilor sunt trimise comitetului pentru sancţiuni înfiinţat pentru un anumit stat. În comitet sunt reprezentate cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate, care analizează raportul, apoi îl înaintează oficial Consiliului, în vederea publicării. Ambasadorul Nebenzia a explicat, pentru a justifica blocarea raportului, că obiecţiile Moscovei în comitetul pentru Coreea de Nord nu au fost luate în considerare.

Rusia anunţă un exerciţiu militar în Mediterana cu zeci de nave şi submarine

Ministerul rus al Apărării a anunţat Joi că va desfăşura între 1 şi 8 Septembrie un exerciţiu militar fără precedent în Marea Mediterană. Exerciţiul coincide cu escaladarea tensiunilor între Rusia şi Statele Unite, după ce Washington-ul a avertizat aliaţii sirieni ai Kremlinului că va replica în cazul unui atac cu arme chimice asupra ultimei enclave rebele, Idlib. 

Potrivit presei oficiale din Rusia, la exerciţiu vor lua parte 25 de nave şi submarine şi 30 de avioane, incluzînd Tu-160, Tu-142MK, Su-30SM şi SU-33. Manevrele vor implica operaţiuni antiaeriene, anti-submarine şi anti-mine, a precizat Ministerul Apărării. Exerciţiul va fi comandat de şeful flotei ruse, amiralul Vladimir Ivanovici Koroliov. Zonele unde va avea loc exerciţiul vor fi declarate “periculoase”.

Rusia a desfăşurat în ultimele zile cea mai mare forţă navală de pînă acum în Marea Mediterană, anticipînd un posibil atac american. Washingtonul a avertizat Kremlinul că ar putea lansa un nou atac asupra Siriei dacă regimul al-Assad, sprijinit de ruşi, va folosi arme chimice în ofensiva pe care o pregăteşte împotriva rebelilor din Idlib.

Pe de altă parte, Kremlinul susţine că se pregăteşte o înscenare, rebelii sirieni urmînd să pună la cale, cu ajutorul britanicilor, un fals atac chimic în Idlib pe care să-l atribuie apoi forţelor guvernamentale pentru a justifica o intervenţie în forţă.

Două fregate - Amiral Grigorovici şi Amiral Essen - cu rachete de croazieră Kalibr au fost trimise încă de Sîmbătă în Mediterana, scrie Kommersant, citînd surse din Statul Major de la Moscova. Şi baza aeriană de la Hmeimim a fost întărită cu sisteme de rachete sol-aer Tor M2.