REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (30 Noiembrie 2020)

Ziua, la Sydney, temperaturile ajung la 40 de grade

La Sydney, în Australia, s-a înregistrat cea mai călduroasă noapte de Noiembrie de cînd se fac măsurători, cu o minimă de 25,4 grade Celsius, scrie BBC.

Duminică, pe timpul zilei, s-a ajuns la temperaturi de 40 de grade. Cea mai ridicată temperatură pe parcursul nopții de Sîmbătă a fost înregistrată de stația Observatory Hill din Sydney, la ora 04.30, cînd termometrele au măsurat 30 de grade Celsius. Precedentul record datează din 1967, cînd minima în timpul nopții a coborît pînă la 24,8 grade. Valul de căldură a determinat serviciul de pompieri din New South Wales să interzică aprinderea oricărui foc în părțile de Est și Nord-Est ale statului. Din cauza căldurii, locuitorii din Sydney iau cu asalt plajele, însă autoritățile insistă ca oameni să păstreze măsurile de distanțare socială.

„Dovezile sugerează că virusul își are originile pe subcontinentul indian”, afirmă presa oficială din  China despre SARS-Cov-2

La aproape un an de cînd doctorii au identificat primul caz de infectare cu coronavirus în orașul chinez Wuhan, țara de origine a pandemiei încearcă să lanseze o campanie care să pună sub semnul întrebării originile virusului, relatează The Guardian.

Presa de stat chineză a început, în ultimele săptămîni, să prezinte intens exemple de cazuri în care coronavirusul ar fi fost descoperit pe pachete de mîncare congelată aduse din import și „cercetări” asupra unor posibile cazuri de infectare descoperite în afara granițelor Chinei înainte de Decembrie 2019. Transmiterea virusului de pe pachete de mîncare congelată sau de alt fel nu este considerată ca fiind un vector semnificativ de infectare, iar experții spun că sunt puține șanse ca o persoană să contracteze virusul în această manieră.

Chinezii încearcă, însă, să acrediteze ideea conform căreia nu Wuhan a fost locul din care a început răspîndirea virusului. Într-o postare pe Facebook de săptămîna trecută, „Cotidianul Poporului”, publicația oficială a statului chinez, susține că „toate dovezile existente sugerează că noul coronavirus nu a pornit din Wuhan. Acolo a fost detectat pentru prima oară, însă originea sa nu a fost acolo”. Postarea îl citează pe Zeng Guang, fostul epidemiolog-șef al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din China. Cercetătorii chinezi au mers atît de departe încît au trimis spre publicare un articol care susține că „Wuhan nu este locul în care SARS-CoV-2 s-a transmis pentru prima oară la om” și sugerînd că primul caz de îmbolnăvire a fost pe „subcontinentul indian”. Articolul trimis jurnalului medical The Lancet nu a trecut încă prin filtrul evaluării academice (peer-review).

Afirmațiile conform cărora virusul nu ar fi originar în China au puțină credibilitate printre cercetătorii occidentali. Michael Ryan, directorul pentru programul de urgențe sanitare de la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că astfel de susțineri sunt „speculative”, în timp ce alți cercetători, precum profesorul Jonathan Stoye de la Institutul Francis Crick din Londra, spun că „certitudinea pe care o avem este că primele cazuri au fost înregistrate în China. Cel mai probabil rămîne că acest virus își are originile în China”.

Polonezii au continuat să protesteze împotriva legii care interzice avortul

Polonezii au protestat din nou Sîmbătă, la Varşovia și în alte orașe, împotriva înăspririi legii avortului, informează dpa, potrivit Agerpres. La manifestația din Capitala Poloniei Poliția a făcut arestări.

Poliţia le-a cerut prin megafon manifestanţilor din Varșovia să plece şi a încercat să-i înconjoare, relatează ziarul Gazeta Wyborcza. „Avem dreptul să protestăm”, a scandat mulţimea. Participanţii purtau bannere cu sloganuri precum: „Nu-mi spune cum să trăiesc” şi „Să scăpăm de Guvernul misogin”. Poliţia a arestat mai multe persoane, a raportat agenţia de ştiri PAP. Organizatorii manifestaţiei au redenumit simbolic o piaţă din centrul oraşului „Piaţa drepturilor femeii”. Mitinguri mai mici au fost organizate şi în alte oraşe poloneze, inclusiv la Cracovia şi Wroclaw. Manifestările au marcat, de asemenea, 102 ani de la introducerea dreptului femeilor de a vota în Polonia, pe 28 Noiembrie 1918.

În luna Octombrie, Curtea Constituţională a Poloniei a decis că femeilor nu li se permite să facă avort, chiar dacă fătul are probleme grave de sănătate. De atunci au loc proteste regulate. Legea avortului în această ţară puternic catolică este una dintre cele mai stricte din Europa.

Germania ar putea prelungi restricţiile Covid-19 pînă în Primăvară 

Restricţiile în lupta împotriva Covid-19 ar putea fi prelungite pînă în Primăvară în Germania, avertizează ministrul german al Economiei Peter Altmaier într-un interviu acordat cotidianului Die Welt , potrivit news.ro

”Avem trei sau patru luni lungi de Iarnă în faţa noastră”, declară Peter Altmaier. ”Multe vor depinde de momentul sosirii vaccinurilor”, apreciază el. Însă ”este posibil ca restricţiile să continue în primele luni ale lui 2021”, avertizează ministrul.

Germania – care a rezistat mai bine pandemiei decît numeroşi vecini, întîmpină în prezent dificultăţi în oprirea valului doi al Covid-19 – a decis să înăsprească măsurile în lupta împotriva virusului SARS-Cov-2. Obiectivul acestor măsuri este să reducă şi mai mult contactele, pînă la începutul lui Ianuarie, limitînd la cinci numărul participanţilor la reuniuni familiale, de exemplu, cu excepţia perioadei sărbătorilor de la sfîrşitul anului. Cancelarul Angela Merkel a , în faţa deputaţilor, această nouă înăsprire evocînd un nivel în continuare ”prea mare” al infectărilor cu noul coronavirus, în timp ce acestea sunt pe cale ”să scadă cu mare viteză în anumite ţări vecine”, a subliniat ea, fără să dea nume.

Construirea gazoductului Nord Stream 2 urmează să fie reluată

Proiectul construirii gazoductului Nord Stream 2, care traversează Marea Baltică pentru a transporta gaze naturale ruseşti către Europa, urmează să reia lucrările la un tronson de 2,6 kilometri, au anunţat gestionarii proiectului, relatează Reuters. Construirea gazoductului, dezvoltat de gigantul rus Gazprom, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, este practic încheiată. Mai rămîne de asamblat un tronson de 120 de kilometri în apele Danemarcei.

Lucrările au fost întrerupte în Decembrie, după ce grupul elveţiano-olandez Allseas, specializat în lucrări submarine, şi-a suspendat activitatea din cauza unor sancţiuni impuse de către Statele Unite întreprinderilor care iau parte la proiect. Statele Unite se tem că gazoductul va spori dependenţa ţărilor europene faţă de Rusia şi că va creşte influenţa Moscovei. Gestionarii Nord Stream 2 anunţă, într-un comunicat, că numele navei însărcinate cu operaţiunile urmează să fie precizat ulterior.

Acest anunţ intervine la trei săptămîni după înfrîngerea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de la 3 Noiembrie. Miliardarul republican, înfrînt de democratul Joe Biden în alegeri, se opunea ferm acestui proiect, în valoare de aproape zece miliarde de euro. Gazprom este principalul deţinător al Nord Stream 2, însă jumătate din finanţări au fost asigurate de către grupurile germane Uniper şi Wintershall, giganţii anglo-olandez Shell, austriac OMV şi francez Engie.

Un studiu britanic demonstrează că cel mai mult ne infectăm acasă, în familie

În timp ce autoritățile te îndeamnă să te izolezi la domiciliu, un studiu britanic realizat de cercetătorii de la Imperial College London a evidențiat faptul că contaminarea cu Covid-19 are loc în principal acasă, dintre toate mediile interioare posibile, scrie lexpress.fr.

„În familie sunt cele mai mari rate de transmitere în mediile interioare, comparativ cu altele, cum ar fi întîlnirile sociale, călătoriile, locul de muncă și contactul strîns ocazional“, arată studiul. Mai exact, aproximativ un sfert din infecțiile cu simptome apar în familie, reprezentînd cea mai mare rată dintre infecțiile cu contact apropiat. Majoritatea datelor analizate provin din studii efectuate în China, unde au fost implementate reguli stricte de control, care ar putea limita relevanța estimărilor, avertizează, însă, cercetătorii. Studiul, care acoperă diferite tipuri de context, inclusiv case, întîlniri cu prietenii și familia, călătorii, asistență medicală, locul de muncă și contact strîns ocazional (cu străini în timp ce faci cumpărături într-un supermarket, de exemplu) a constatat că riscul transmiterii în casă este estimat la 21,1%.

Echipa Imperial College a constatat, de asemenea, că riscul ca un membru al familiei să infecteze pe altul este semnificativ mai mare atunci cînd timpul de expunere este mai mare de cinci zile. „În timp ce multe țări continuă să recomande măsuri de «izolare la domiciliu» pentru sezonul de vacanță de sărbători, cu cazuri pozitive izolate acasă, în familie, rezultatele noastre arată că este probabil ca acest tip de locație va continua să joace un rol important în nivelul de transmitere a virusului“, explică cercetătorul Hayley Thompson, autorul raportului Imperial College.

Membrii grupărilor de crimă organizată din El Salvador au fost puşi să defileze încătuşați în faţa camerelor

Sute de membri ai gang-urile din Salvador, încătuşați, au fost expuși în faţa reporterilor într-un un spectacol mediatic organizat de Preşedintele Nayib Bukele. Este vorba de aproximativ 600 de membri ai grupărilor Mara Salvatrucha (MS-13) din El Salvador şi a rivalului său Barrio 18, potrivit mediafax. Deţinuţii au defilat Sîmbătă în faţa presei, o tactică comună a Preşedintelui Bukele. Ei sunt acuzaţi de crimă, răpire şi trafic de persoane, printre alte infracţiuni, potrivit oficialilor. În Aprilie, Bukele a fost criticat de grupurile pentru drepturi omului atunci cînd a publicat pe reţelele de socializare imagini dure cu sute de membri ai gang-urilor în închisoare, aproape dezbrăcaţi, aflaţi în rînduri strînse, în ciuda pandemiei.

Ministrul Securităţii, Rogelio Rivas, i-a numit pe majoritatea „terorişti” în declaraţii după ce au fost adunaţi într-o piaţă în aer liber. Cifrele guvernamentale arată că rata crimelor a scăzut cu aproape 50% în acest an comparativ anului trecut. Bukele susţine că cifrele se datorează prezenţei militare şi a Poliţiei mai mari pe străzi.

De Joi, Cehia va permite redeschiderea magazinelor şi restaurantelor

Guvernul din Cehia va permite, de Joi, redeschiderea restaurantelor şi a magazinelor neesenţiale, în contextul în care actualul val al pandemiei de coronavirus scade, a anunţat ministrul Sănătăţii, Jan Blatny, potrivit Reuters. Cehia va reduce nivelul de risc de la 4 la 3 (pe o scară pînă la 5), ceea ce înseamnă că toate magazinele şi restaurantele se pot deschide, dar trebuie să limiteze numărul de clienţi pentru a permite distanţarea socială. De asemenea, interdicţia de ieşire din casă pe timp de noapte va fi ridicată, însă barurile trebuie să închidă pînă la ora 22.00. Muzeele şi galeriile de artă se pot deschide, la o capacitate limitată, iar activităţile sportive individuale de interior pot fi reluate. Oamenii se pot aduna în grupuri de pînă la 50 în exterior şi de pînă la 10 în interior, faţă de un maximum de şase în prezent.

Guvernul este conştient că relaxarea restricţiilor ar putea încetini scăderea numărului de cazuri, dar intenţionează să contracareze acest lucru prin înmulţirea testelor antigen, a precizat ministrul Sănătăţii. "Cu cît intervalul în care magazinele sunt deschide înainte de Crăciun este mai mic, cu atît concentrarea de persoane în magazine va fi mai mare", a spus el într-o conferinţă de presă.

Duminică, Rusia a înregistrat într-o săptămînă aproape tot atîtea cazuri de COVID-19 ca în toată luna Septembrie

Rusia a înregistrat într-o săptămînă 179.987 noi contagieri cu noul coronavirus, aproape tot atîtea cît în întreaga lună Septembrie, în timp ce numărul deceselor de COVID-19 au însumat în şapte zile mai mult decît numărul raportat în luna August, a relatat Duminică EFE. În ultimele 24 de ore, autorităţile sanitare au raportat 26.683 noi cazuri de COVID-19, astfel încît numărul total al cazurilor înregistrate într-o săptămînă a ajuns la 180.000. În total, 1.295 de pacienţi au avut nevoie de spitalizare. În întreaga lună Septembrie s-au înregistrat 180.967 noi cazuri de coronavirus, potrivit unui bilanţ realizat de agenţia ITAR-TASS.

În total, Rusia însumează 2,27 milioane de cazuri de SARS-CoV-2 de la declanşarea pandemiei. De asemenea, numărul deceselor înregistrate într-o săptămînă a ajuns la 3.348, cu 459 noi decese în ultimele 24 de ore, faţă de cele 2.993 de decese înregistrate în cele şapte zile anterioare. Cifra o depăşeşte astfel pe cea din întreaga lună August, cînd au fost raportate 3.213 de decese asociate bolii COVID-19. În Rusia, au murit în total 39.527 de persoane de COVID-19, de la declanşarea pandemiei în luna Martie.

Fost Președinte francez cere retragerea, din ”onoare”, a proiectului de lege cu privire la ”securitatea globală”

Fostul Preşedinte francez François Hollande cere retragerea, din ”onoare”, a proiectului de lege privind ”securitatea globală”, contestat violent Sîmbătă, amintind că a fost nevoit, la rîndul său, să retragă un proiect de lege cu privire la retragerea cetăţeniei franceze, relatează AFP. ”Azi, dacă există onoare, ea este de căutat în retragerea textului de lege şi nu în menţinerea lui”, a declarat fostul Preşedinte al Republicii într-un interviu video ziarului La Montagne, pe care l-a difuzat pe contul său de Twitter.

”Există mai multă onoare în retragerea unui text, atunci cînd el se loveşte de consecinţe şi creează disensiuni în societate, decît în a-l menţine pentru un Guvern sau un Preşedinte al Republicii, atunci cînd există riscul să se creeze neînţelegere şi violenţe”, subliniază predecesorul lui Emmanuel Macron. ”Dezbaterea a început, iar traducerea ei legislativă a fost pe cît de nepotrivită, pe atît de inoportună”, apreciază fostul şef socialist al statului, referindu-se la acest proiect de lege şi la măsura sa din articolul 24, care prevede pedepsirea difuzării, cu rea intenţie, a unor imagini în care apar forţe de ordine.

François Hollande aminteşte, în această privinţă, că s-a ”confruntat de asemenea cu acest tip de decizie, în privinţa retragerii cetăţeniei”. La trei zile după atentatele de la 13 Noiembrie 2015, François Hollande şi-a exprimat dorinţa să modifice Constituţia, pentru a introduce în ea regimul stării de urgenţă şi a lărgi retragerea cetăţeniei tuturor persoanelor cu dublă naţionalitate condamnate în dosare de terorism, inclusiv cele născute în Franţa. Această măsură cu privire la cetăţenie a provocat dezbateri aprinse şi a condus la demisia ministrului Justiţiei de atunci, Christiane Taubira. ”Atunci cînd această problemă, care apărea drept un răspuns la criza teroristă, a împărţit (oamenii), eu am preferat să retrag textul”, aminteşte François Hollande, care a renunţat la această măsură la 30 Martie 2016.