Realitatea internationala pe scurt (30 Mai 2019)

Comisia Europeană recomandă lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Comisia Europeană a recomandat Miercuri lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, a anunţat pe Twitter comisarul european pentru extindere a UE, Johannes Hahn.

Politica de extindere a Uniunii Europene serveşte drept instrument pentru a încuraja statele vecine UE să realizeze reforme democratice, oferindu-le perspectiva aderării pentru a le aduce în concordanţă cu standardele europene, potrivit dpa, citată de Agerpres. Albania şi Macedonia de Nord au primit deja, în Iunie anul trecut, o undă verde de principiu, deşi statele membre ale UE au decis atunci că este nevoie de reforme suplimentare. „Ambele ţări şi-au respectat promisiunile. Pentru a rămîne credibilă în privinţa procesului (de aderare) bazat pe merite, UE trebuie acum să-şi respecte angajamentul şi să răspundă clar şi pozitiv atunci cînd ţările le îndeplinesc pe ale lor”, a scris Hahn. Comisia „repetă recomandarea de anul trecut de a deschide acum negocierile de aderare cu ambele ţări”, a adăugat el.

Decizia presupune aprobarea oficială a statelor membre UE, subiectul aflîndu-se pe agenda reuniunii miniştrilor afacerilor europene din 18 Iunie. Ţările membre care s-au opus vehement lansării acestor negocieri de aderare sunt Olanda, Franţa şi Danemarca.

În Spania, pauzele de țigară și cafea ar putea fi scăzute din salariu

Guvernul spaniol vrea să scadă din salariu pauzele de ţigară, cafea şi masă. Măsura face parte dintr-un plan al Executivului, care vrea să introducă un nou sistem de calcul pentru orele de lucru. Propunerea urmează să fie discutată cu sindicatele şi reprezentanţii mediului de afaceri. Spaniolii petrec în medie două ore din timpul de lucru în diferite pauze. Spre exemplu, în jurul orei 11 beau o ceaşcă de cafea, pentru ca trei ore mai tîrziu să ia pauza de masă. Idei similare au apărut şi în alte ţări europene, dar ele se referă doar la pauzele de ţigară. Un exemplu sunt Danemarca şi Polonia, unde mulţi locuitori cred că pauzele trebuie scăzute din salariul fumătorilor.

Organizația Mondială a Sănătății a eliminat „transgenderismul” de pe lista tulburărilor psihice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organism ONU, a eliminat oficial termenul de „transgender” din clasificarea tulburărilor psihice. Așa cum era de așteptat, în timpul  Adunării Mondiale a Sănătății de la Geneva, care s-a încheiat Marți, 28 Mai, statele membre au adoptat actualizarea catalogului de boli (Clasificarea Internațională a Bolilor (ICD) din întreaga lume) cea mai recentă din ultimii 29 de ani, scrie breitbart.com. Potrivit agenției de sănătate a ONU, tulburarea identității de gen nu mai este clasificată drept o tulburare mintală, a informat NHK World Japan. În schimb, tulburarea identității de gen va fi numită „incongruența de gen”.

OMS consideră că celor care pretind că nu sunt de același gen cu sexul lor biologic ar trebui să li se garanteze tratamente medicale și intervenții chirurgicale pentru a nu fi traumatizați. Încă de anul trecut, OMS a declarat că va elimina „incongruența de gen” din lista sa de tulburări mintale pentru a „reduce stigmatizarea” care ar putea apărea odată cu susținerea faptului că apartenența la un gen este incompatibilă cu sexul real biologic al fiecăruia. OMS a declarat că această mișcare va promova „o mai bună acceptare socială a persoanelor care trăiesc cu incongruența de gen”.

Trump se va întîlni cu Erdogan în Japonia cu ocazia summitului G20

Preşedintele SUA, Donald Trump, va avea o întrevedere cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia summitului Grupului 20 (G20), programat în Japonia în perioada 28-29 Iunie, a anunţat un oficial turc citat de agenţia Associated Press, potrivit mediafax. Fahrettin Altun, director de comunicare la Preşedinţia Turciei, a precizat că Recep Tayyip Erdogan menţine propunerea de înfiinţare a unui grup comun de lucru pentru depăşirea crizei generate de intenţia Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete S-400 din Rusia.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulînd temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

Egils Levits, ales de Parlament în funcția de Președinte al Letoniei

Parlamentul leton l-a ales Miercuri pe fostul judecător din cadrul Curții de Justiţie a Uniunii Europene Egils Levits pentru funcția de Președinte al Letoniei, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax. Acesta își va începe mandatul de patru ani la data de 8 Iunie, cînd va fi încheiat mandatul actualului Președinte. Președintele Letoniei deține un rol mai mult ceremonial, însă poate propune noi proiecte de lege și poate nominaliza candidații în funcția de premier. Acesta este ales de Parlament.

Sarcina Congresului SUA este de a reacţiona la ”infracţiunile şi minciunile” lui Trump (Jerrold Nadler)

Congresul Statelor Unite trebuie să reacţioneze la „infracţiunile” şi „minciunile” Preşedintelui Donald Trump, a declarat Miercuri după-amiază Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor, potrivit mediafax„Ţinînd cont de faptul că procurorul special nu a putut formula acuzaţii penale contra Preşedintelui, este sarcina Congresului de a reacţiona la infracţiunile, minciunile şi alte nereguli comise de Preşedintele Trump; vom face acest lucru. Nimeni, nici măcar Preşedintele Statelor Unite, nu este deasupra legii”, a declarat Jerrold Nadler, citat de CNN.

Merkel se va întîlni cu May pe 5 Iunie, în contextul celebrării sfîrşitului celui de-Al Doilea Război Mondial

Cancelarul german Angela Merkel se va întîlni cu premierul britanic Theresa May săptămîna viitoare în contextul celebrării sfîrşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, a informat un purtător de cuvînt al Cancelariei germane, relatează Politico. Merkel va lua prînzul cu May pe 5 Iunie. Membrii familiei regale din Marea Britanie vor participa şi ei alături de alţi şefi de stat la celebrări, inclusiv Preşedintele american Donald Trump, potrivit news.ro. Purtătorul de cuvînt al Cancelariei germane a declarat că liderii vor participa la o recepţie unde se vor întîlni cu veterani de război însă nu a confirmat planuri pentru întîlniri bilaterale. Merkel îl va găzdui de asemenea şi pe Secretarul de Stat american Mike Pompeo la Berlin Vineri după-amiaza. Mai devreme, luna aceasta, Pompeo şi-a anulat o vizită în Germania în ultimul moment.

Trump, după declaraţia procurorului special Mueller: ”Cazul este închis”

Preşedintele american Donald Trump a declarat Miercuri că declaraţia procurorului special Robert Mueller despre ancheta rusă nu aduce nimic nou în ceea ce îl priveşte şi că este timpul să se meargă mai departe, relatează AFP, potrivit agerpres. „Nimic nu s-a schimbat în privinţa Raportului Mueller. Nu au existat probe suficiente şi, prin urmare, în ţara noastră, o persoană este nevinovată”, a scris el pe Twitter, la cîteva minute după declaraţia fostului şef al FBI. „Cazul este închis! Mulţumesc”, a adăugat el.

Procurorul special Robert Mueller a afirmat Miercuri, în prima sa declaraţie publică despre ancheta rusă, că inculparea lui Donald Trump „nu era o opţiune” legală, invocînd principii directoare ale Departamentului de Justiţie care interzic punerea sub acuzare a unui Preşedinte în funcţie.

Peste 110.000 de persoane au obţinut cetăţenie germană anul trecut

Numărul persoanelor naturalizate ca cetăţeni germani a fost în 2018 de 112.300, o schimbare nesemnificativă faţă de anul precedent, relatează dpa, potrivit agerpres. Numărul turcilor care au devenit cetăţeni germani a crescut cu 11,5% faţă de 2017, ajungînd la 16.700, potrivit cifrelor date publicităţii Miercuri de Biroul federal de statistică. Numărul britanicilor care au obţinut cetăţenia a scăzut, pe de altă parte, de la 7.500 în 2017 la 6.600. Biroul federal de statistică a precizat că scăderea ar putea semnala o diminuare a efectului special creat de referendumul asupra ieşirii Marii Britanii din UE.

Între timp, numărul turcilor naturalizaţi a crescut pentru prima dată din 2013, potrivit sursei citate. Cetăţenii turci reprezintă cea mai mare comunitate de persoane eligibile pentru cetăţenie germană, deşi numai 2,19% dintre ei folosesc această oportunitate. În jur de 1,5 milioane de turci trăiesc în Germania, în timp ce numărul britanicilor este de 106.000, potrivit cifrelor disponibile la sfîrşitul lui 2018.

Trump, invitat de Regele Willem-Alexander într-o vizită în Olanda

Regele olandez Willem-Alexander l-a invitat pe Preşedintele american Donald Trump să întreprindă o vizită în Olanda pentru a participa, în August, la comemorarea celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunţat Miercuri premierul olandez Mark Rutte, citat de agenţia Reuters, potrivit agerpres. Regele i-a cerut lui Trump să ia parte la o ceremonie care marchează Bătălia de pe rîul Scheldt, ce a reprezentat o serie de operaţiuni în Toamna lui 1944. Operaţiunile, întreprinse de trupe canadiene, britanice şi poloneze, soldate cu mii de morţi, au deblocat rutele de aprovizionare pentru forţele americane şi alţi aliaţi care luptau pentru eliberarea Olandei şi a Belgiei.

Franţa trebuie să înceteze ”tratamentele inumane” asupra copiilor de jihadişti în Siria (Avocatul Poporului)

Franţa trebuie să facă să înceteze „tratamentele inumane” la care sunt supuşi copiii de jihadişti şi mamele lor în taberele din Siria, transmite Avocatul Poporului, care a fost sesizat de mai multe familii de la sfîrşitul lui 2017, potrivit AFP, scrie agerpres. „Statul francez trebuie să adopte măsuri efective care să permită încetarea tratamentelor inumane şi degradante la care sunt supuşi copiii şi mamele lor în aceste tabere şi oprirea încălcărilor drepturilor şi interesului superior ale copiilor”, a precizat într-un aviz Jacques Toubon, evidenţiind „încălcările” Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Copilului, semnată de Franţa. Toubon cere, de asemenea, „adoptarea tuturor măsurilor efective care să permită oprirea detenţiei arbitrare a copiilor francezi şi a mamelor lor în tabere” şi acordă Guvernului un termen de o lună pentru a urma aceste „recomandări”.

Intervievată la ieşirea de la Consiliul de Miniştri, purtătoarea de cuvînt a Guvernului, Sibeth Ndiaye, nu a vorbit despre condiţiile de viaţă din taberele siriene şi doar a reamintit „poziţia constantă” a Franţei, care analizează situaţiile „caz cu caz” şi nu repatriază decît orfani sau copii cu acordul mamei lor. Cinci orfani au revenit astfel din Siria la 15 Martie şi o fetiţă de trei ani la 27 Martie. De mai multe luni, familiile şi ONG-uri atrag atenţia asupra condiţiilor în care aceşti copii sunt închişi în Siria (malnutriţie, lipsă de îngrijiri, absenţa şcolarizării etc.). Consiliul Europei a transmis Marţi că 249 de persoane au murit în aceste tabere de la sfîrşitul lui 2018.