Realitatea internationala pe scurt (30 Decembrie 2019)

Cinci morţi, printre care un jurnalist, după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în Louisiana

Cinci persoane au fost ucise în prăbuşirea unui avion de mici dimensiuni Sîmbătă lîngă un birou poştal din Sud-Estul statului american Louisiana, au anunţat autorităţile locale, potrivit Agerpres.

Un reporter sportiv al canalului de televiziune WDSU din New Orleans se numără printre morţi. Carley McCord, în vîrstă de 30 de ani, se deplasa la un meci de fotbal în Atlanta, Georgia (Sud-Estul SUA). O persoană a supravieţuit accidentului şi a fost dusă la spital, a declarat într-o conferinţă de presă şeful pompierilor din Lafayette, Robert Benoit. Trei persoane aflate la sol au fost de asemenea transportate la spital, potrivit lui Benoit. El a adăugat că autorităţile federale vor investiga ce anume a provocat prăbuşirea avionului de opt locuri.

Înregistrări video arătau flăcări şi fum negru care se ridica de la locul accidentului. Avionul bimotor Piper decolase din oraşul Lafayette şi se îndrepta spre Atlanta, potrivit canalului TV local KLFY. Guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards, a scris pe Twitter că „se roagă pentru familiile şi prietenii tuturor celor afectaţi de această teribilă tragedie”.

În Franța, contribuabilii sunt urmăriți de Fisc pe Facebook

Francezii trebuie să aibă mare grijă ce postează pe rețelele sociale, pentru că vor fi monitorizați de Fisc.

Potrivit unei noi legi, agenții fiscali vor putea consulta paginile de Facebook și Instagram ale contribuabililor, pentru a vedea dacă bunurile cu care se laudă sunt justificate de venitul pe care îl declară. Fiscul va fi foarte atent la cei care postează fotografii din vacanțe sau se laudă cu proprietăți în străinătate și alte bunuri de lux. Legea a fost contestată de organizațiile care militează pentru dreptul la viață privată și libertatea de exprimare, dar Curtea Constituțională franceză a decis că astfel de drepturi nu sunt încălcate.

Guvernul britanic a publicat din greșeală adresele a 1.000 de vedete și personalități decorate de Regina Elisabeta a II-a

O listă cu peste 1.000 de adrese ale personalităților decorate de la Anul Nou de Regina Marii Britanii, inclusiv cele ale unor șefi din Poliție și politicieni, a fost publicată din greșeală de Guvernul britanic.

Documentul, care conținea adrese complete și coduri poștale, a fost încărcat pe site-ul Executivului de la Londra, dar a fost șters după scurt timp. „Ne cerem scuze tuturor celor afectați și încercăm să aflăm cum s-a întîmplat acest lucru”, a declarat un reprezentant al Guvernului pentru BBC.

Adresele au fost vizibile timp de aproximativ o oră, apoi lista a fost scoasă de pe site și înlocuită cu una care nu conține date personale. Pe listă se află și vedetele Sir Elton John și Olivia Newton-John și fostul procuror șef Alison Saunders. Elton John este deja „Sir” din 1998, cînd a fost făcut cavaler. De data aceasta va fi promovat ca membru al Ordinului Companionilor de Onoare, limitat la maximum 65 de membri, atît pentru muzică, cît și pentru activitatea caritabilă. Protagonista muzicalului „Grease” va deveni „Dame” Olivia Newton-John. Este răsplătită pentru serviciile aduse prin muzica sa, activismul în domeniul cancerului și activitatea caritabilă. De asemenea, vor fi făcuți cavaleri regizorii Sam Mendes – cunoscut mai ales pentru "American Beauty" și cele două filme din seria James Bond - și Steve McQueen. Cel din urmă a cîștigat Oscarul în 2014 cu filmul „12 ani de sclavie”.

"Navă fantomă" cu rămășițe umane descoperită în largul Mării Japoniei. De unde ar proveni ambarcațiunea

Cinci cadavre și două cranii umane au fost descoperite în interiorul unei nave naufragiate pe coasta Japoniei, scrie BBC. Pe ambarcațiune s-au descoperit mai multe inscripții în limba coreeană.

Autoritățile japoneze nu au putut confirma dacă cele două cranii aparțineau cadavrelor, dar mass-media locală a scris că rămășițele au fost „parțial scheletizate”. Acest lucru ar putea indica faptul că victimele se aflau pe mare de mult timp. „Bărcile fantomă” despre care se crede că provin din Coreea de Nord sunt descoperiri frecvente pe țărmurile japoneze. În general sunt goale sau conțin doar resturi umane. Cauze ale deceselor membrilor echipajelor ar putea fi, în timpul Iernii, frigul și înfometarea. Inițial, s-a speculat că echipajele de pe aceste ambarcațiuni sunt transfugi sau spioni ai regimului de la Phenian. Însă, sărăcia îi împinge pe cei mai mulți marinari Nord-coreeni să pescuiască departe de casă.

Tensiunile dintre Japonia și Coreea de Nord ar putea îngreuna o anchetă privind descoperirile macabre din ultimul naufragiu. În luna Noiembrie, Coreea de Nord a amenințat Japonia cu o „rachetă balistică”, iar premierul nipon, Shinzo Abe, a fost numit un „imbecil” și „pitic politic”.

Un tînăr a torturat și ucis un preot de 91 de ani cu o cruce

Un tînăr din Franța a fost arestat după ce a ucis un preot catolic de 91 de ani cu ajutorul unei cruci, ca răzbunare după ce acesta l-ar fi abuzat sexual în trecut, relatează Daily Mail.

Preotul Roger Matassoli a fost acuzat că a abuzat sexual cel puțin patru copii, între 1960 și 2000, printre aceștia numărîndu-se și tînărul de 19 ani, precum și tatăl acestuia.

Tînărul a fost puternic marcat de acest incident și chiar a încercat să se sinucidă, spune tatăl său și din acest motiv ar fi căutat să se răzbune pe preotul Marassoli.  Acesta este acuzat de autorități că a profitat de faptul că a fost angajat de preot să aibă grijă de locuința acestuia și l-a asfixiat cu o cruce.

Trupul preotului a fost găsit pe 4 Noiembrie, iar potrivit autorităților acesta prezenta mai multe semne de tortură. Tînărul suspectat de crimă a fost prins de Poliție în timp ce încerca să fugă de la locul faptei în mașina preotului. Inițial, tînărul a fost internat la spital pentru a fi investigat de probleme psihice și a fost pus sub acuzare abia pe 26 Decembrie pentru tortură, omor şi opunere la arestare.

Protest violent în Paris. Vestele galbene s-au alăturat manifestanților

Protestatarii care au demonstrat în Paris împotriva planurilor Guvernului de reformare a sistemului de pensii s-au ciocnit cu Poliţia, care a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa unele grupuri de manifestanţi, transmite Reuters.

 Sindicatele au organizat greve la nivel naţional de la începutul lunii Decembrie, împotriva reformei pensiilor dorită de Preşedintele Emmanuel Macron, perturbînd activitatea şcolilor, căilor ferate şi transporturilor rutiere. Sîmbătă, vestele galbene, mişcare de protest declanşată anul trecut ca reacţie la costul ridicat al vieţii, s-a alăturat unei demonstraţii împotriva reformei pensiilor la care participau cîteva mii de oameni, relatează news.ro. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor aflaţi în apropierea unor zone turistice, cum ar fi muzeul de artă modernă Pompidou, unde unii demonstranţi au încercat să ridice baricade şi să le dea foc şi au devastat un autobuz. Ciocniri au avut loc şi în alte zone din Paris unde au avut loc proteste.

Transporturile au continuat să fie perturbate de proteste la nivel naţional şi în Paris, în ultimul weekend al anului, iar angajaţii căilor ferate şi ai metroului au insistat că vor menţine presiunea asupra lui Macron, pentru abandonarea reformei. Macron afirmă că reforma pensiilor este pentru crearea unui sistem echitabil, care va încuraja angajaţii să lucreze pînă la 64 de ani şi nu pînă la 62 şi va echilibra bugetul pensiilor, eliminînd multe dintre regimurile speciale.

Doi albanezi şi un ucrainean, arestaţi în Vestul Ungariei cu acte de identitate româneşti false

Doi albanezi şi un ucrainean au fost arestaţi la Debrecen, în Vestul Ungariei, de unde încercau să plece spre Londra cu acte de identitate româneşti false, a comunicat Poliţia din judeţul Hajdu-Bihar pe site-ul său, transmite MTI, potrivit agerpres. Cei trei încercau să călătorească spre Londra de pe aeroportul din Debrecen. Ei au fost prinşi atunci cînd le-au prezentat autorităţilor acte de identitate româneşti false. Cei trei au fost reţinuţi de Poliţie, care a deschis împotriva lor o anchetă sub suspiciunea de contrafacere de documente.

Unul dintre cîștigătorii celui mai mare premiu oferit de loteria EuroMillions a murit la 71 de ani

Colin Weir, unul dintre cîștigătorii premiului de 185 de milioane de euro oferit de cea mai mare loterie europeană, a murit la vîrsta de 71 de ani, anunță The Guardian, scrie mediafax. Weir, care a donat o bună parte din premiu pentru campania privind independența Scoției, a murit după o scurtă suferință. Weir și soția sa, Chris, din Largs, în North Ayrshire, au revendicat marele premiu EuroMillions, în valoare de 185 de milioane de euro în Vara anului 2011. Cei doi au anunțat că au decis să se despartă la începutul anului 2019, după 38 de ani de căsnicie.

Moartea lui Weir a fost confirmată de biroul avocatului său: “Cu adîncă durere anunțăm moartea lui Colin Weir în cursul zilei de azi, după o scurtă suferință. Cerem să fie respectată intimitatea familiei și a prietenilor în acest moment apăsător. Nu vom face alte comentarii în afara mulțumirilor sincere adresate personalului de la Spitalul Universitar Ayr pentru grija și atenția de care au dat dovadă”.

Cei doi au ajuns în topurile bogătașilor după ce au ridicat premiul. Weir, fost cameraman pentru televiziune și soția sa, fostă soră medicală la un spital psihiatric, au doi copii maturi. Cuplul a fondat Fondul de Caritate Weir în 2013 și au donat o parte din sumă unui club de fotbal local. Cei doi soți au donat și pentru campania privind independența Scoției, în 2014. După ce votul a fost defavorabil, cei doi au finanțat Partidul Național Scoțian.

China a abolit pedepsirea extra-judiciară cu munca forţată a prostituţiei

Parlamentul chinez a abolit un sistem extra-judiciar care pedepsea cu munca forţată pentru o perioadă de pînă la doi ani a lucrătorilor sexuali şi a clienţilor acestora, dar a subliniat că prostituţia va rămîne în continuare ilegală, transmite Reuters.

China a interzis prostituţia după revoluţia comunistă din 1949, dar  practicarea ei a revenit după începerea reformelor economice în anii 1970, în pofida campaniilor periodice de combatere a acesteia. Agenţia de presă Xinhua a relatat că Parlamentul a votat pentru eliminarea ”sistemului de custodie şi de educaţie”. Decizia a intrat în vigoare Duminică, cînd toţi cei aflaţi în detenţie în cadrul acestui sistem vor fi eliberaţi. Potrivit presei, Guvernul a recomandat Parlamentului să desfiinţeze acest sistem, notînd că programul nu prea mai era aplicat în practică.

Sistemul a fost criticat nu doar pentru că era în afara sistemului judiciar – China dorind să promoveze o societate bazată pe lege, dar şi din cauza abuzurilor, unităţile de reeducare fiind conduse de firme care obţineau profit de pe urma lor. Potrivit Xinhua, acest sistem, introdus acum două decenii, ”a jucat un rol important în educarea şi salvarea celor implicaţi în prostituţie şi a celor care vizitează prostituate”. Dar, pe măsură ce ţara continuă să aprofundeze reformele judiciare şi din sistemul penal, programul de custodie şi educaţie a fost apreciat tot mai puţin, a adăugat agenţia.

Prostituţia continuă să fie ilegală în China, fiind pedepsită cu pînă la 15 zile în închisoare şi amenzi de pînă la 5.000 de yuani (714,76 dolari). În 2013, China a abolit un alt statut de muncă forţată, reeducarea prin intermediul sistemului de muncă. Decizia a avut loc după mai multe erori judiciare, inclusiv cazul unei femei care a fost trimisă într-un lagăr de muncă după ce a cerut dreptate pentru fiica ei care fusese violată. Sistemul de reeducare prin muncă, care a început în 1957, a dat putere Poliţiei să condamne infractorii cu pînă la patru ani de detenţie fără ca aceştia să fie judecaţi în instanțe.

Schimb de prizonieri între Ucraina şi separatişti

Un important schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi din Estul Ucrainei era în curs de desfăşurare Duminică la amiază, a anunţat Preşedinţia ucraineană, citată de France Presse, scrie agerpres. „Procesul de eliberare a persoanelor deţinute a început la punctul de control Maiorsk din regiunea Doneţk”, a postat pe Twitter Preşedinţia fără să dea detalii. În imaginile transmise în direct de Preşedinţie, se puteau vedea două autocare sosite din teritoriile separatiste pe un teren păzit de soldaţi ucraineni înarmaţi în apropierea satului Odradivka din zona controlată de Kiev, la aproximativ zece kilometri de linia frontului. Jurnaliştii nu au avut acces direct la acest teren.

Conform Preşedinţiei de la Kiev, au fost eliberaţi 76 de prizonieri ucraineni. Iniţial se aştepta eliberarea a 55 de deţinuţi, în schimbul a 87 de separatişti. Schimbul de prizonieri a fost convenit de Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei – Vladimir Putin şi Vladimir Zelenski, luna aceasta, la un summit organizat la Paris.