REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (3 Septembrie 2020)

Averea deținătorului platformei Zoom a crescut cu 5 miliarde de dolari într-o singură zi

Averea lui Eric Yuan (foto), CEO-ul platformei de videoconferinţe Zoom, a crescut cu 5 miliarde de dolari într-o singură zi după ce compania pe care o conduce a raportat creşteri record în al doilea trimestru, potrivit Business Insider. Zoom a declarat că vînzările din T2 au fost mai mari cu 355% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, Yuan se alătură uni grup din care fac parte miliardari precum Elon Musk şi Jeff Bezos, care au înregistrat creşteri record în timpul pandemiei de coronavirus.

Serviciul de videoconferinţe a făcut mai mulţi bani în ultimele trei luni decît în tot anul 2019 de vreme ce numărul oamenilor care lucrează de acasă a crescut masiv datorită crizei provocate de COVID-19. Acţiunile platformei au crescut de aproape patru ori anul acesta, reuşind să bată estimările deja optimiste ale analiştilor. Datorită ultimelor rezultate, Zoom şi-a actualizat ținta de venituri pentru anul fiscal 2021 de la 1,78-1,8 miliarde de dolari la 2,37-2,39 miliarde de dolari.

Bloomberg estimează că averea lui Yuan ajunge la 16,4 miliarde de dolari, o creştere de 360% de la începutul anului pînă acum. Între timp, valoarea de piaţă a Zoom a ajuns la 129 de miliarde de dolari.

Hackeri chinezi au lansat atacuri asupra unor oficiali europeni pentru a fura informații despre economiile afectate de pandemie

Un grup de hackeri ai statului chinez a luat în vizor oficiali guvernamentali europeni, diplomați, organizații non-profit și alte organizații globale, într-o campanie de tip phishing menită să adune informații despre economiile globale care se recuperează din cauza pandemiei, potrivit experților în securitatea cibernetică, transmite Bloomberg.

În Martie, hackerii, parte a unui grup cunoscut drept APT TA413, au trimis emailuri de phishing ce mimau ghidul OMS privind COVID-19, în încercarea de a atrage victimele să acceseze un atașament ce conține cod malițios, potrivit unui raport al firmei de securitate cibernetică Proofpoint, dat Miercuri publicității. Acesta arată că email-ul malițios a fost trimis către “numeroase entități implicate în politici economice și prognoze din Europa”. Același tip de malware a fost descoperit într-o campanie de phishing din Iulie, ce avea în vizor disidenți tibetani, un tip de atac pentru care grupul de hackeri TA413 este cel mai cunoscut, potrivit Proofpoint.

Programul de malware, numit Sepulcher, permite atacatorilor să citească, scrie și să șteargă fișiere, printre alte funcționalități. Nu este clar în ce măsură hackerii au putut să penetreze rețelele grupurilor care au fost luate la țintă.

Campania care se concentra pe entități economice, diplomatice și legislative din Europa sugerează o realiniere temporară a hackerilor chinezi “pentru colectarea informațiilor despre economiile globale afectate de pandemia de COVID-19”, potrivit raportului. Oficiali de top ai OMS au fost de asemenea luați în vizor de state suspectate la începutul anului, pe măsură ce aceștia continuau să conducă răspunsul global la pandemie. Uniunea Europeană a emis, la sfîrșitul lunii Iulie, primele sancțiuni cibernetice împotriva indivizilor și entităților luate la țintă, care au inclus pe cei implicați în operațiuni de hacking legate de spioni chinezi.

Raportul Proofpoint apare în mijlocul avertismentelor din partea SUA că hackerii chinezi iau în vizor cercetarea privind posibilele tratamente și vaccinuri pentru coronavirus. În Iulie, Departamentul de Stat pentru Justiție al SUA a acuzat doi hackeri chinezi pentru încercarea de furt de date, inclusiv cercetarea privind virusul, de la companii occidentale din 11 țări.

Australia a intrat în recesiune, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, din cauza pandemiei de coronavirus

Australia a intrat în prima sa recesiune din 1991, cu o reducere de 7% a economiei sale în al doilea trimestru, din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit unor cifre oficiale publicate Miercuri, scrie Agerpres

Este cea mai rapidă contracţie înregistrată vreodată într-un trimestru în ţară, după ce a cunoscut 30 de ani de creştere continuă, depăşind-o pe cea declanşată de criza financiară din 2008, potrivit Biroului australian de statistici. Economia australiană a înregistrat constant creşteri în ultimii 29 de ani, susţinută de cererea chineză de minereu de fier şi de cărbune, scrie CNN.

Autoritățile au pus această căderea pe seama pandemiei și a măsurilor restrictive impuse la nivel național pentru a controla răspîndirea virusului. Închiderea hotelurilor, restaurantelor şi celorlalte businessuri a dus la o scădere de 12% a cheltuielilor gospodăriilor, în timp ce serviciile au înregistrat un minus de 18%. De asemenea, continentul a fost devastat, înainte de criza generată de COVID-19, de unele dintre cele mai grave incendii de vegetaţie din ultimii ani, afectînd grav sectorul turistic.

O ţară intră în recesiune cînd se înregistrează două trimestre negative, iar economia australiană a scăzut cu 0,3% în primul trimestru.

De teama coronavirusului, doi părinți din Suedia și-au închis copiii în casă timp de patru luni și au bătut în cuie ușa de la intrare

Trei copii suedezi, cu vîrste cuprinse între 10 și 17 ani, au fost luați din familie de către serviciile sociale, după ce au fost închiși în casă timp de patru luni de părinții „înspăimîntați” de noul coronavirus, a anunțat Miercuri avocatul minorilor.

Din Martie și pînă la începutul lunii Iulie, „copiilor nu li s-a permis să părăsească apartamentul, (...) părinții erau atît de speriați de pandemie”, a declarat Mikael Svegfors, avocatul copiilor, relatează Le Figaro. Avocatul a mai spus că în toată această perioadă nici părinții nu au părăsit apartamentul.

Incidentul s-a înregistrat în regiunea Jönköping din Sudul țării. Potrivit documentelor autorităților din Jönköping, copiii au fost închiși în toată această perioadă în camera lor și nu li s-a permis accesul în alte încăperi ale locuinței. În plus, ușa casei a fost bătută în cuie, astfel încît nimeni să nu poată ieși, a mai spus avocatul, însă părinții neagă acest fapt.

Părinţii care şi-au închis copiii în acel apartament provin "dintr-o altă parte a lumii" şi nu vorbesc fluent limba suedeză, a precizat avocatul Mikael Svegfors. "Au continuat să urmărească pe internet ştirile din ţara lor de origine, o ţară (al cărei nume nu a fost dezvăluit, n.r.) care a impus măsuri mai stricte de izolare", a adăugat acelaşi avocat.

Spre deosebire de măsurile impuse în restul Europei, Suedia nu şi-a izolat populaţia la domiciliu şi a păstrat deschise şcolile pentru elevii cu vîrsta de sub 16 ani, cerînd fiecărui cetăţean "să dea dovadă de responsabilitate".

Bilanţul acestei decizii este unul contestabil: cu peste 5.800 de morţi şi 84.000 de infectări, Suedia se numără printre ţările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, în raport cu populaţia sa. 

Cote la pariurile pentru prezidențialele din SUA: Trump, 49,5% șanse. Peste 50.000 de euro puși pe el într-un singur pariu

Donald Trump are 49,5% șanse să fie reales Președinte al SUA, devenind Miercuri favorit la o casă de pariuri, în timp ce Joe Biden a atins cea mai joasă cotă din ultimele trei luni, doar 49%. Peste 50.000 de euro reprezintă cel mai mare pariu, banii fiind mizați pe actualul șef a SUA, transmite Mediafax.

„Donald Trump are 49,5% șanse să fie reales, devenind favorit, în timp ce Joe Biden a atins cea mai joasă probabilitate din ultimele trei luni, doar 49%. Șansele lui Donald Trump de a cîștiga un nou mandat de Președinte al Statelor Unite au crescut simțitor în ultimele săptămîni, el recuperînd în fața lui Joe Biden și fiind dimineață cotat de către Betfair Exchange cu 49,5% șanse – cotă 2.02”, anunță casa de pariuri Betfair. Astfel, Trump a redevenit, pentru moment, favorit pentru realegere, după ce în ultimele luni Biden părea să ia un avans decisiv.

„Avansul considerabil avut de Biden s-a evaporat. Remarcabila recuperare a Președintelui Trump ne indică faptul că odată cu pariurile plasate în favoarea lui, acesta a redevenit favorit în cursa pentru Casa Albă în această dimineață”, a spus un purtător de cuvînt Betfair.

Pînă în prezent au fost plasate pariuri în valoare de 79,2 milioane euro. Cel mai mare pariu plasat pînă acum în campania prezidențială, peste 50.000 de euro, au fost mizați pe Donald Trump.

Trump: „China a pierdut zeci de mii de oameni în lupta cu virusul”. Cifre OMS: China a raportat 4.700 de decese

Preşedintele american Donald Trump susţine că numărul deceselor cauzate de COVID-19 în China este mult mai mare decît declară Guvernul de la Beijing, fără a indica însă o sursă cînd lansează astfel de afirmaţii. China a raportat 4.730 de morți de COVID-19, potrivit datelor OMS. „China a pierdut zeci de mii de oameni în lupta cu virusul. Au fost mai multe decese decît a înregistrat orice altă ţară, doar că nu au făcut publice cifrele adevărate”, a afirmat Donald Trump într-un interviu pentru Fox News, potrivit Mediafax.

În China s-au raportat 4.730 de morţi la puțin peste 90.000 de cazuri de coronavirus, în timp ce în America virusul a omorît peste 182.000 de persoane pînă în prezent, la circa 6 milioane de îmbolnăviri, potrivit cifrelor comunicate de OMS. SUA este ţara care înregistrează cele mai multe decese.

În cadrul aceluiași interviu, Trump a mai spus că a văzut o statistică din care reiese că numai pentru 6% din decesele înregistrate în SUA cauza morţii a fost coronavirus. Însă, de fapt, aceasta poate fi o interpretare eronată a statisticilor oficiale, care spun că numai în 6% din decese au fost la pacienți fără comorbidităţi, precum obezitate, diabet şi boli cardiace, potrivit Bloomberg.

Anthony Fauci, expert în boli infecţioase, l-a corectat pe Trump: „Avem înregistrate 180.000 de decese din cauza coronavirusului. Să nu ne lăsăm păcăliţi.”

SUA nu vor să se alăture coaliției mondiale pentru accesul la vaccinul anti-COVID deoarece este condusă de OMS

Casa Albă a declarat că Statele Unite nu se vor alătura mecanismului pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), menţionînd legătura acestui proiect cu o Organizaţie Mondială a Sănătăţii (OMS) "coruptă", scrie Agerpres. Peste 170 de ţări se află în discuţii pentru a se alătura acestei iniţiative, cunoscută drept COVAX, care a primit deja o contribuţie de 400 de milioane de euro sub formă de garanţii din partea Comisiei Europene.

Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) şi OMS, urmăreşte să accelereze dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces corect şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat că SUA "nu vor fi constrînse de organizaţii multilaterale influenţate de o Organizaţie Mondială a Sănătăţii coruptă şi de China". "Acest Preşedinte (Donald Trump) va depune toate eforturile pentru a se asigura ca orice nou vaccin este în conformitate cu standardele FDA (Food and Drug Administration) pentru siguranţă şi eficacitate, şi este testat temeinic şi salvează vieţi", a adăugat Deere.

Decizia Statelor Unite vine după ce Administraţia Donald Trump s-a retras din OMS în Iulie, susţinînd că Beijingul are o influenţă prea mare în cadrul organizaţiei şi că vrea să urmeze strategia "go-it-alone" (să acţioneze singură) pentru dezvoltarea unui vaccin.

O treime din homosexualii germani se plîng că sunt discriminaţi la locurile de muncă

Circa 30% din homosexuali şi 40% din transsexuali se confruntă cu discriminarea la locul de muncă în Germania, conform unui studiu comun al Institutului German pentru Cercetări Economice şi al Universităţii Bielefeld, citat de dpa, potrivit agerpres.

Rezultatele parţiale, publicate Miercuri de grupul media Funke, arată că aproape o treime din gay, lesbiene şi transsexuali nu îşi manifestă deschis sexualitatea. Rata de angajare a acestor minorităţi sexuale este identică cu a populaţiei heterosexuale, dar în general homosexualii şi transsexualii sunt mai bine calificaţi şi lucrează în alte domenii. Proporţia celor cu studii tehnice şi superioare în rîndul lor este de 60%, faţă de 42% pentru restul populaţiei de aceeaşi vîrstă.

Studiul mai evidenţiază că homosexualii lucrează mai rar în industria producătoare şi mai frecvent decît heterosexualii în serviciile de sănătate şi socială, în domeniul artistic sau divertisment.

”Cifrele corespund cu ceea ce ştiam din sondajele noastre şi din practica noastră de consultanţă”, a declarat, pentru Funke, şeful interimar al agenţiei guvernamentale germane împotriva discriminării, Bernhard Franke.

În viaţa profesională, multe persoane homosexuale sau bisexuale s-au confruntat cu hărţuiri sexuale şi cu intimidare, ceea ce le-a determinat în multe cazuri să îşi disimuleze identitatea sexuală. Franke a subliniat că ”în Germania nimeni nu trebuie să fie dezavantajat din cauza identităţii sexuale sau de gen”.

Americanii s-au săturat de Kennedy! Este prima oară cînd celebra familie pierde alegerile primare

Joe Kennedy III a devenit primul membru al familiei Kennedy care pierde un scrutin în statul Massachusetts, după ce Ed Markey a cîştigat alegerile primare din Partidul Democrat pentru obţinerea unui loc în Senatul american, notează Miercuri AFP şi dpa, potrivit agerpres. După ce John Fitzgerald Kennedy a fost ales membru al Congresului în 1946, fiecare generaţie de politicieni din familia Kennedy a cîştigat alegerile primare din Massachusetts.

În vîrstă de 39 de ani, Joe Kennedy III şi-a recunoscut înfrîngerea Marţi noaptea. Ales pentru Camera Reprezentanţilor în 2013, Joe Kennedy III sperase că devină unul dintre cei doi senatori de Massachusetts. El este considerat reprezentant al aripii progresiste a Partidului Democrat. După anunţul rezultatelor alegerilor primare democrate din Massachusetts, Ed Markey (74 de ani) a declarat că prioritatea este acum înlăturarea lui Donald Trump de la Casa Albă în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Markey este cotat cu prima şansă în faţa opozantului republican în cursa pentru Senat. Potrivit cotidianului The New York Times, el a obţinut 55% din voturi în alegerile primare democrate desfăşurate Marţi în Massachusetts. 

Merkel ”ține cu dinții” de proiectul Nord Stream 2

Cancelarul Angela Merkel a reafirmat determinarea Guvernului german de a finaliza construcţia gazoductului Nord Stream 2 din Rusia, în pofida încercărilor SUA de a opri proiectul, relatează dpa, potrivit agerpres. Merkel, care a vizitat circumscripţia sa din Nordul Germaniei, a vorbit despre sancţiunile impuse de Washington entităţilor asociate la construcţia conductei în Marea Baltică şi care, odată finalizată, va livra gaze naturale către Germania şi pe piaţa europeană mai extinsă.

”Nu considerăm legale aceste sancţiuni extrateritoriale, adică cele care trec dincolo de teritoriul Statelor Unite”, a declarat Merkel în Stralsund. Nord Stream 2 are un rol important în landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, unde se află circumscripţia cancelarului german.

SUA consideră că această conductă va creşte dependenţa Uniunii Europene de Rusia pentru mărfuri, oferind Moscovei mai multă influenţă politică pe continent şi un instrument pentru o potenţială întrerupe a alimentării cu energie.

Anul trecut, SUA au început să impună sancţiuni proiectului Nord Stream 2 care au vizat direct construirea conductei.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40