Realitatea internationala pe scurt (3 Mai 2018)

Lavrov pune degetul pe rană: ‘Situaţia mondială este tot mai tensionată din cauza SUA şi a aliaţilor lor’

Tensiunile din relaţiile internaţionale sunt în creştere din cauza acţiunilor SUA şi ale aliaţilor lor, ceea ce duce la situaţii cînd preţul unei greşeli poate deveni unul de nivel global, a declarat Joi ministrul de Externe rus Serghei Lavrov într-un interviu acordat revistei italiene Panorama, informează agenţia de presă oficială rusă TASS, potrivit agerpres. ‘Evident, situaţia în lume devine, din păcate, tot mai tensionată şi mai puţin previzibilă. Noi am afirmat în repetate rînduri că această stare de lucruri este în primul rînd rezultatul acţiunilor unilaterale neîncetate din partea SUA şi a unor state occidentale pe care acestea şi le-au subordonat’, a afirmat Lavrov. În consecinţă, în opinia sa, se creează o situaţie cînd ‘preţul unui bluf sau al unei greşeli poate deveni unul global’.

Rusia, a spus Lavrov, şi-ar dori să se bazeze pe bunul simţ al statelor occidentale. ‘Dar acest „bun simţ” implică capacitatea liderilor Occidentului să acţioneze în mod responsabil şi previzibil, să respecte cu stricteţe legislaţia internaţională în baza Cartei ONU’, a afirmat ministrul de Externe rus, adăugînd că Moscova se vede în situaţia de a pune la îndoială această capacitate în ultimul timp. Deocamdată, ‘relaţiile ruso-americane continuă să se deterioreze’, a constatat şeful diplomaţiei ruse, care explică aceasta prin faptul că impulsurile pozitive venite din partea actualului Preşedinte american sunt reduse la zero de establishment-ul de la Washington cuprins de rusofobie, care prezintă Rusia ca pe o ameninţare şi pledează pentru ‘descurajarea’ ei pe calea sancţiunilor sau prin alte instrumente de presiune. Toate acestea sunt generate de dezacordurile politice interne din SUA şi nu au nimic de-a face cu realitatea, susţine Lavrov. În acest context, ministrul rus a menţionat că interacţiunea ruso-americană în chestiuni ale agendei globale ‘stagnează, în timp ce mulţi de la Washington continuă să se scufunde în rusofobie’.

Beijingul se face stăpîn pe Marea Chinei de Sud

China a instalat rachete de croazieră anti-navale şi sisteme de rachete sol-aer la trei avanposturi din Marea Chinei de Sud, a afirmat Miercuri reţeaua americană de ştiri CNBC, preluată de Reuters. Surse cu acces direct la rapoarte ale serviciilor de informaţii ale SUA citate de CNBC indică prima desfăşurare de rachete chineze în insulele Spratly, care sunt revendicate şi de Taiwan şi Vietnam. Rachetele au fost instalate în ultimele 30 zile pe trei recife unde China a construit adăposturi anul trecut. Potrivit CNBC, este vorba de rachete antinavale YJ-12B, care pot lovi nave la distanţa de 295 de mile marine, şi de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune HQ-9B eficiente împotriva aeronavelor, dronelor şi rachetelor de croazieră pe o rază de 160 de mile marine. Beijingul nu a menţionat nici o astfel de operaţiune şi susţine că echipamentele militare din insulele Spratly sunt exclusiv defensive. China îşi afirmă dreptul de a dispune cum doreşte de ceea ce consideră teritoriul său. Sisteme similiare de rachete chineze sunt deja amplasate pe insula Woody, ceva mai la nord.

Departamentul american al Apărării, care se opune instalaţiilor militare chineze în avanposturile maritime artificiale, a refuzat să comenteze „în probleme de informaţii”. Luna trecută, amiralul Philip Davidson, numit comandant al forţelor SUA din Pacific, a declara că bazele chineze avansate din Marea Chinei de Sud par să fie gata şi mai lipseşte doar desfăşurarea forţelor. O dată realizată, aceasta va permite Chinei să îşi extindă influenţa spre Sud pe mii de kilometri, pînă departe în Oceania, a apreciat el. „China este acum capabilă să controleze Marea Chinei de Sud în orice scenariu, cu excepţia unui război cu Statele Unite”, arăta amiralul. 

Ungaria respinge o declarație euro-africană ce recunoaşte „avantajele migraţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea”

Ungaria a refuzat să se ralieze unei declaraţii euro-africane ce recunoaşte „avantajele migraţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea”, adoptată într-o conferinţă ministerială în Maroc la care au participat şaizeci de ţări din Europa şi Africa, informează agenţiile AFP şi MTI. Declaraţia „descrie migraţia ca un fenomen necesar pozitiv şi favorabil ce contribuie la dezvoltarea globală, noi considerăm că aceasta este o abordare dezechilibrată şi o dezaprobăm”, a afirmat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. „Poziţia noastră este că trebuie să ne concentrăm asupra mijloacelor de a opri imigraţia ilegală şi nu să o încurajăm”, a spus el la această conferinţă desfăşurată la Marrakech. „Nu putem nega faptul că migraţia are un aspect de securitate crucial: este inacceptabil că s-a ignorat aşa ceva în acest document”, a adăugat Szijjarto, referindu-se mai ales la atentatele care au însîngerat Europa în ultimii ani.

Oficialul ungar a estimat că, în dezbaterile privind migraţia, punctele de vedere ale ţărilor africane devin tot mai dominante, în timp ce ţările europene renunţă la apărarea propriilor interese. ‘Nu vom fi complici la aceasta şi ne vom împotrivi ferm intenţiei europene de a schimba compoziţia populaţiei continentului’, a continuat Szijjarto. Textul include de asemenea o secţiune privind lupta împotriva imigraţiei ilegale şi ajutorul pentru întoarcerea migranţilor, puncte cruciale pentru europeni, care se confruntă cu o criză migratorie fără precedent. „Trebuie ca împreună să ieşim din acest ciclu de mobilitate sălbatică şi neorganizată pentru a restabili încrederea într-o migraţie pozitivă pentru noi toţi”, a declarat comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos.

Statul Iowa a adoptat cea mai restrictivă interdicţie a avortului din SUA

Legislativul statului american Iowa, controlat de republicani, a adoptat cea mai restrictivă interdicţie a avortului din SUA. Legea interzice întreruperea unei sarcini după detectarea primelor bătăi de inimă ale fătului, ceea ce se întîmplă frecvent la şase săptămîni şi înainte ca femeia respectivă să-şi dea seama că este gravidă, relatează Reuters, potrivit agerpres. Senatul din Iowa (stat din zona centrală a SUA) a aprobat cu 29 de voturi pentru şi 17 împotrivă proiectul adoptat deja de Camera Reprezentanţilor din acest stat, urmînd să-i fie remis guvernatoarei Kim Reynolds, cunoscută ca adversară a avorturilor, dar care nu a declarat public dacă va promulga legea. În statul Mississippi (Sud-Est), guvernatorul republican a promulgat în Martie o lege care interzice avortul după 15 săptămîni de sarcină, cu unele excepţii, decizie contestată imediat în Justiţie de susţinătorii dreptului la avort. O acţiune similară în justiţie a fost lansată în Kentucky (Est), care în Aprilie a introdus interzicerea procedurii de întrerupere a sarcinii din săptămîna 11.

Noua lege din Iowa, adoptată de Senat la primele ore ale zilei de miercuri, după dispute intense peste noapte între legislatori, cere ca femeile care vor să facă avort să efectueze în prealabil un examen cu ultrasunete pentru a depista bătăile inimii fătului, iar dacă este detectată o astfel de activitate furnizorii de servicii medicale nu au voie să presteze intervenţia de avort. Fac excepţie situaţiile în care femeia a rămas însărcinată în urma unui viol sau este o victimă a incestului şi autorităţile au fost informate.

Un avion de vînătoare rus s-a prăbuşit în Marea Mediterană. Piloţii au murit

Un avion de vînătoare rus de tipul Suhoi-30SM s-a prăbuşit, Joi, în Marea Mediterană, iar cei doi piloţi aflaţi la bordul aeronavei au murit, a anunţat Ministerul Apărării din Rusia, relatează site-ul agenţiei Tass. Avionul s-a prăbuşit în jurul orei 9.45, ora Republicii Moldova, la scurt timp după ce a decolat de la baza aeriană Khmeimim din Siria. ”Piloţii au luptat pînă în ultima secundă pentru a ţine aeronava sub control”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Moscova.

În loc să-i cunune, un preot din România i-a dat afară din biserică pe miri şi s-a culcat în altar

Cu siguranţă doi miri din Vaslui, România, şi invitaţii lor nu vor uita ziua nunţii. După ce au aşteptat două ore să înceapă ceremonia, au fost daţi afară din biserică de preotul despre care zic că era beat şi care s-a culcat în altar. Totul s-a petrecut în localitatea Iana, judeţul Vaslui. După două ore de aşteptare, nuntaşii au intrat în cele din urmă în altar unde l-au găsit pe preot dormind cu capul pe masă, potrivit Europa FM. Oamenii spun că duhovnicul ar fi fost băut şi după ce i-au reproşat acest lucru, reprezentantul bisericii s-a enervat şi i-a dat afară. Nuntaşii au sunat la Politie, dar şi la superiorii preotului care le-au permis să oficieze nunta într-o altă biserică într-o localitate învecinată. Preotul, care acum este anchetat de mai marii Bisericii, susţine că a suferit o criză renală şi că trebuie să se interneze în spital. 

Gafa lui Emmanuel Macron în timpul vizitei din Australia care a făcut înconjurul lumii

Engleza i-a jucat feste Preşedintelui francez Emmanuel Macron, în timpul vizitei de trei zile în Australia. Cunoscut ca excelent vorbitor de limba engleză, Emmanuel Macron a avut prima sa scăpare lingvistică după ce folosit un "false friend", un cuvînt asemănător, dar cu înţeles diferit. Preşedintele Emanuel Macron le-a mulţumit premierului Malcolm Turbull şi soţiei sale (61 de ani) pentru primirea călduroasă într-un mod mai puţin obişnuit. Acesta i s-a adresat soţiei premierului australian cu apelativul „delicioasă”. Mulţi au speculat că Macron a preluat din franceză "delicieuse", pentru englezescul "delicious". Prezent la Sydney, traducătorul Ian Davies a precizat faptul că nici un vorbitor de limba franceză nu ar folosi vreodată cuvîntul francez „délicieux” pentru a face referire la o persoană, de regulă adjectivul fiind folosit pentru alimente. Oficialul a explicat faptul că, cel mai probabil, Emmanuel Macron a dorit să spună „încîntătoare” (deligthful).

Preşedintele Franţei a ajuns în Australia Marţi, iar Miercuri a făcut primele declaraţii publice în legătură cu vizita sa de lucru. „Vreau să vă mulţumesc pentru primire, dumneavoastră şi delicioasei dumneavoastră soţii pentru primirea călduroasă”, au fost cuvintele pe care Macron le-a rostit în public, potrivit BBC. Declaraţia Preşedintelui Franţei a aprins repede reţelele de socializare, acesta fiind criticat de internauţi pentru cuvîntul pe care l-a rostit.

Tînăra de 22 ani care ar putea fi noul Einstein: nu are cont pe reţelele de socializare şi nu a băut niciodată alcool

La doar 14 ani, Sabrina Pasterski construise deja un prototip de avion. Opt ani mai tîrziu, tînăra de 22 de ani este o absolventă a Massachusetts Institute of Technology şi un candidat la studii doctorale la Harvard. Explorează cîteva dintre cele mai complexe probleme ale fizicii, care i-au preocupat deopotrivă pe Stephen Hawking şi Albert Einstein (a cărui teorie a relativităţii a împlinit 100 de ani) la începuturile carierelor lor, potrivit ozy.com. Cercetarea ei analizează găurile negre, natura gravităţii şi a timpului cosmic. Se concentrează îndeosebi asupra studiului gravităţii cuantice, prin care încearcă să explice fenomenul gravitaţiei în contextul mecanicii cuantice. Descoperirile din acest domeniu ar putea să schimbe dramatic înţelegerea noastră în ceea ce priveşte modul în care funcţionează universul.

Ea a atras şi atenţia unor cercetătorii ai NASA; de asemenea, Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com şi dezvoltatorul Blue Origin, i-a promis un loc de muncă pentru atunci cînd va fi pregătită. Tînăra a copilărit în suburbiile oraşului Chicago; nu foloseşte reţelele sociale precum Facebook, LinkedIn sau Instagram; nu are nici măcar un smartphone. Totuşi, cîteodată scrie pe blogul Physics Girl, unde are o listă lungă de realizări şi aptitudini; printre acestea se află ”observarea eleganţei din interiorul haosului”.

Paterski declară că a fost întotdeauna atrasă de provocări: ”Anii în care mi-am împins limitele la maximum m-au condus spre fizică”, spune ea. Tînăra caracterizează fizica drept ”elegantă” şi, în acelaşi timp, ”plină de utilitate”. În interviul publicat de ozy.com, spune că are cîţiva prieteni apropiaţi dar nu a avut niciodată un prieten, nu a băut niciodată alcool şi nu a fumat. ”Prefer să fiu mereu concentrată şi sper să fiu cunoscută pentru ceea ce fac şi nu pentru ceea ce nu fac.”

Explozie la Londra: 30 de persoane au fost rănite în timpul unui festival

În jur de 30 de persoane au fost rănite în urma unei explozii ce a avut loc Joi în cartierul Stamford Hill din Londra, informează site-ul agenţiei de presă Reuters şi BBC. Deflagraţia s-a produs în timpul unui festival al comunităţii evreieşti. Sute de persoane participau la sărbătoarea comunităţii evreieşti, iar telefoane mobile ar fi fost aruncate în foc drept ”avertisment împotriva răului reprezentat de telefoanele mobile”, relatează presa britanică. Telefoanele aruncate în foc ar fi provocat puternica deflagraţie. ”Se pare că explozia a fost cauzată de combustibil, nu de telefoane mobile”, au transmis însă organizatorii evenimentului. Potrivit martorilor, explozia s-a produs după ce un foc de tabără a cuprins mai multe materiale inflamabile. Majoritatea persoanelor rănite au primit îngrijiri la faţa locului, suferind de arsuri la nivelul feţei, iar zece persoane au fost transportate la spitalele din Londra. Incidentul nu este de natură teroristă.

Cel puţin 70 de morţi, în urma unor puternice furtuni de nisip în India

Cel puţin 74 de persoane au murit şi alte cîteva zeci au fost rănite în urma unor puternice furtuni de nisip produse în ultimele două zile în Nordul Indiei, informează BBC News Online. Furtunile de nisip au lovit statele Rajasthan şi Uttar Pradesh, situate în Nordul Indiei, distrugînd zeci de locuinţe şi lăsînd mii de gospodării fără curent electric. Autorităţile au precizat că serviciile de intervenţie se îndreaptă către zonele afectate pentru a începe operaţiunile de salvare. 36 de oameni au murit în Uttar Pradesh, alţi 36 în provincia Agra, iar alţi doi în Saharanpur. Alte peste o sută de persoane au fost rănite. Mulţi oameni au murit după ce propriile locuinţe s-au prăbuşit asupra lor pe parcursul nopţii. Furtunile de nisip sunt comune în această parte a Indiei, însă magnitudinea celor produse în ultimele două zile este neobişnuită, au susţinut meteorologii. Şi New Delhi a fost lovit de furtuna de nisip, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale. Serviciile de intervenţie au ajuns în zonele afectate pentru a efectua operaţiuni de salvare.

Franţa cere ca Uniunea Europeană să fie exceptată permanent de la taxele vamale impuse de SUA

Uniunea Europeană trebuie să fie exceptată permanent de la taxele vamale speciale impuse de Administraţia SUA la importurile de oţel şi aluminiu, a declarat, Joi, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. ”Toate părţile ar avea de pierdut în cazul unui război comercial. Trebuie să rămînem fermi şi uniţi în faţa Statelor Unite şi să transmitem acelaşi mesaj – ca trebuie ca UE să fie exceptată permanent de la taxele vamale”, a declarat Le Maire, pentru postul France 2. Preşedintele Donald Trump a invocat prevederile unei legi comerciale din anul 1962 pentru a impune taxe vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, pentru protejarea producătorilor americani. Casa Albă a anunţat Luni prelungirea pînă la 1 Iunie a excepţiilor temporare de la aceste taxe în relaţia cu Uniunea Europeană, Canada şi Mexicul. Au fost semnate acorduri permanente de exceptare cu Argentina, Australia şi Brazilia.

UE va condiționa banii europeni de respectarea „statului de drept”

UE ar putea reduce finanțarea pentru statele care nu respectă statul de drept. Anunțul vine de la Comisia Europeană, care a prezentat bugetul multianual propus și care astfel transmite un mesaj clar Poloniei și Ungariei, criticate în ultimul timp pentru derapajele democratice, scrie AFP, preluată de focus-net.com. Comisia Europeană și-a prezentat Miercuri propunerea privind bugetul UE pentru perioada 2021-2027. Agricultura și politica de coeziune vor primi mai puțini bani, deși bugetul total va crește. Informația-cheie este însă că fondurile UE vor fi condiționate de respectarea statului de drept.

„Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept”. „Acest mecanism nu vizează apriori anumite state”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă. 

 

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42