Realitatea internationala pe scurt (3 Februarie 2020)

Brexit. Mesaj afișat într-un bloc din Norwich: „Engleza e singura limbă vorbită aici”

Într-un bloc din Norwich, în Estul Angliei, au apărut Vineri, în ziua Brexitului, anunțuri cu titlul „Happy Brexit Day” prin care locatarii erau informați că nu sunt tolerați în bloc oamenii care nu vorbesc engleza în casă, informează publicația locală Eastern Daily Press, citată de Digi24.

„În sfîrșit ne-am luat ţara înapoi (...), nu tolerăm în apartamente oameni care vorbesc alte limbi decît engleza”, scrie în anunțul tipărit pe o foaie A4 și lipit pe ușile ieșirilor de urgență. Astfel de afișe au fost lipite la fiecare etaj din cele 15 ale clădirii Winchester Tower. „Suntem din nou proprii noştri stăpîni” şi „Engleza Reginei este limba vorbită aici”, au ținut să transmită cei care au împrăștiat „manifestul”.

Mesajul transmis e unul deosebit de dur și intolerant: „Dacă vreți să vorbiți în limba voastră maternă, oricare ar fi ea, vă sugerăm să vă întoarceți în țara voastră și să predați apartamentul pentru a putea locui britanici în el și pentru a ne putea întoarce la normalitatea de dinainte ca voi să ne infectați măreața noastră insulă de odinioară. Alegerea e simplă: supuneți-vă regulii majorității sau plecați! Nu va mai trece mult pînă cînd Guvernul nostru va aplica reguli prin care pune britanicii pe primul loc. Deci, ori evoluați, ori plecați”.

Blocul, care are 95 de apartamente, este în proprietatea Consiliului Local din Norwich şi este destinat unor chiriaşi cu vîrsta de peste 55 de ani. Un locatar care văzut afişele a sesizat administratorul clădirii și Poliția. „Este incredibil că cineva poate gîndi aşa”, a spus el. Poliția a deschis o anchetă.

Un bărbat dat în urmărire pentru trafic de femei și copii în România a fost prins în SUA

Cătălin Lupu, în vîrstă de 51 de ani, un bărbat care era dat în urmărire prin Interpol pentru trafic de femei şi copii în România, a fost arestat Sîmbătă dimineaţă în Florida Keys, Statele Unite, informează site-ul local10.com.

Bărbatul a fost descoperit într-o locuinţă pe care o ocupase ilegal, a declarat purtătorul de cuvînt al biroului şerifului din comitatul Monroe, Adam Linhardt. Poliţiştii din localitate au fost sunaţi de un agent imobiliar că este posibil ca într-o casă să existe persoane care locuiesc ilegal. Cînd un poliţist a ajuns la faţa locului, în cursul nopţii de Vineri spre Sîmbătă, el a văzut că uşa din spatele casei era deschisă şi a observat că în bucătărie era apă și mîncare. În timp ce poliţistul aştepta întăriri, Cătălin Lupu a ieşit din dormitorul în care se afla şi a fost arestat. Un alt bărbat de 49 de ani a fost găsit dormind în casă. În locuință nu se aflau și alte persoane.

Poliţiştii au descoperit apoi că Lupu era dat în căutare prin Interpol şi că se afla ilegal în SUA. Cătălin Lupu a fost predat agenţilor Poliţiei de frontieră. Bărbatul se află acum în custodie federală, iar celălalt bărbat, a cărui naţionalitate nu este precizată, a rămas în liber.

O româncă și fiul ei, puși sub acuzare pentru jaful de 60 milioane de euro din locuința Tamarei Ecclestone

O româncă și fiul ei au fost puși sub acuzare pentru conspirație în vederea săvîrșirii unui furt de bijuterii în valoare totală de 60 de milioane de euro din locuința londoneză a prezentatoarei de televiziune Tamara Ecclestone, fiica lui Bernie Ecclestone, a anunțat Sîmbătă tabloidul The Sun. Maria Meșter, în vîrstă de 47 de ani, care locuiește în Italia, și fiul ei, Emil-Bogdan Savastru, în vîrstă de 29 de ani, care locuiește în Tower Hamlets, în Estul Londrei, au fost puși sub acuzare Sîmbătă, de o instanță din Westminster. Meșter, care lucra ca menajeră, a fost arestată Vineri pe aeroportul Stansted, la sosirea din Italia, iar Savastru a fost reţinut pe aeroportul Heathrow din Londra.

Poliţia londoneză a mai arestat săptămîna două persoane suspecte în acest caz, care însă sunt cercetate în stare de libertate. Mester şi Savastru au rămas în spatele gratiilor şi vor apărea în faţa instanţei pentru a fi judecați pe 28 Februarie, scrie Mediafax. Jaful a avut loc la 13 Decembrie. Tamara Ecclestone, care locuiește în Hyde Park, Londra, împreună cu soțul ei, omul de afaceri Jay Rutland, și fiica lor în vîrstă de cinci ani, Sofia, părăsise Marea Britanie, pentru vacanța de Crăciun, cu doar cîteva ore înainte de jaf.

Mai mulți hoți ar fi intrat prin grădină și apoi au pătruns într-un dormitor al casei. Au furat o colecție prețioasă de bijuterii, printre care și un ceas Cartier primit cadou de nuntă, în valoare de 95.000 de euro. Au mai luat inele şi cercei de mare valoare, precum şi o brăţară valorînd peste 100.000 de dolari. Locuința Tamarei Ecclestone se află foarte aproape de reședința oficială a prințului William al Marii Britanii, Palatul Kensington, și de sediile mai multor ambasade.

Președintele palestinian anunță „ruperea tuturor relațiilor” cu Israel și SUA

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat Sîmbătă ruperea „tuturor relaţiilor”, inclusiv în domeniul securităţii, între Autoritatea Palestiniană, pe de-o parte, şi Israelul şi SUA pe de altă parte, informează Agerpres.

Anunţul se produce înaintea unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe pe tema planului de pace american pentru Orientul Mijlociu. Acest plan american reprezintă „o încălcare a acordurilor de la Oslo” semnate cu Israelul în 1993, a declarat preşedintele Autorităţii Palestiniene la Cairo. Abbas, care a anunţat că i-a transmis acest mesaj premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cerut Israelului „să-şi asume responsabilităţile în calitate de putere de ocupaţie” în teritoriile palestiniene.

La începutul acestei săptămîni, Președintele SUA, Donald Trump și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au făcut public planul lor de pace în Orientul Mijlociu. Planul Trump-Netanyahu prevede suveranitatea Israelului asupra întregului Ierusalim, care va fi recunoscut drept Capitala ţării, dar, spun Trump şi Netanyahu, nu va presupune şi mutarea populaţiei palestiniene din zonă. Ulterior, Donald Trump a publicat pe Twitter o hartă trasată de echipa condusă de ginerele său, Jared Kushner, prin care Israelul primește mai multe teritorii la granița cu Iordania, iar palestinienii ar urma să piardă unele din pozițiile deținute în prezent.

Respectivul plan a stîrnit proteste în Palestina imediat ce a fost prezentat. Liderul palestinian Mahmoud Abbas a spus că acest plan de pace ”va fi trimis la coșul de gunoi al istoriei”. „Nici un palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie Capitală a acestuia, a declarat Abbas. „Este imposibil pentru orice copil, arab sau palestinian, să accepte să nu aibă Ierusalimul drept Capitală a unui stat palestinian”, a spus președintele Autorității Palestiniene.

Trei surori din Rusia care și-au ucis tatăl abuziv ar putea scăpa de acuzația de crimă. Cazul lor a schimbat legea

Trei surori din Moscova, acuzate de uciderea tatălui lor, ar putea fi judecate pentru „autoapărare necesară”, spun avocații lor. Procurorul șef al Rusiei ar putea decide retragerea acuzațiilor penale formulate împotriva celor trei fete, a declarat avocatul Alexei Parshin pentru agenția de știri Tass, citată de BBC NEWS.

În Iulie 2018, adolescentele surori Khachaturyan și-au înjunghiat și bătut tatăl în somn pînă cînd a murit. Bărbatul le abuzase fizic și sexual, așa că mulți ruși au cerut eliberarea lor. Peste 350.000 de persoane au semnat o petiție în sprijinul surorilor, iar cazul lor de mare anvergură a fost un argument puternic pentru o nouă lege împotriva violenței domestice, care ar trebui să intre în vigoare în acest an. Activiștii pentru drepturile omului au afirmat că surorile nu sunt infractoare, ci victime, pentru că nu aveau nici un mijloc de a obține ajutor și nimeni nu le-a protejat împotriva tatălui abuziv.

Krestina, Angelina și Maria Khachaturyan, care aveau 17, 18 și 19 ani cînd și-au înjunghiat mortal tatăl, se confruntă în prezent cu pedepse de pînă la 20 de ani de închisoare, după ce au fost acuzate de omor premeditat. Avocatul lor a spus că „procurorul a luat poziție, considerînd că acestea au acționat pentru autoapărare, iar Comitetul Investigativ trebuie să ia în considerare această poziție, anchetatorii trebuie să ia în considerare acest lucru”. „Sper că, după aceea, cazul va fi închis. Cred că va dura încă o lună sau două”, a mai spus avocatul.Surorile sunt în locuri diferite și nu pot vorbi între ele sau cu mass-media. Sunt libere, dar nu pot comunica cu nimeni în legătură cu cazul lor, a spus avocatul.

Procurorul general adjunct, Viktor Grin, citat de avocatul Parshin, a spus că încheierea Comitetului Investigativ nu a ținut cont pe deplin de circumstanțele care le-au condus pe cele trei tinere la omor. Comportamentul tatălui, a argumentat Grin, a reprezentat o amenințare reală pentru siguranța fetelor, ceea ce a justificat recurgerea la orice mijloace pentru a se apăra.

În iulie 2018, Maria, Angelina și Krestina, cu vîrste de, 17, 18 și respectiv 19 ani și-au înjunghiat și lovit tată în timp ce acesta dormea. Ele au povestit că, în aceeași zi, tatăl lor le certase pentru că nu au făcut curățenie corect în apartament și le-a dat cu spray lacrimogen în față. Fetele au așteptat ca Mikhail Khachturyan, în vîrstă de 57 de ani, să adoarmă și apoi l-au atacat cu un cuțit, un ciocan și un spray lacrimogen. Bărbatul a fost lovit de multe ori în zona capului și a gîtului, el avînd mai mult de 30 de răni de cuțit. Adolescentele au chemat Poliția apoi și au fost arestate la fața locului. Anchetatorii au descoperit că fetele au fost bătute, torturate, ținute prizoniere și abuzate sexual de tatăl lor, în ultimii trei ani.

Mark Zuckerberg anunță o schimbare la Facebook: „Va supăra o mulțime de oameni”

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, spune că rețeaua socială va susține principii precum libera exprimare sau criptarea, chiar dacă va fi criticată pentru aceste lucruri.

„Aceasta este noua abordare și cred că va supăra o mulțime de oameni. Dar, sincer, vechea abordare a supărat de asemenea o mulțime de oameni, așa că încercăm ceva diferit”, a spus Zuckerberg la un summit de tehnologie din Utah. Declarația vine după ce zilele trecute cofondatorul companiei a declarat că ținta lui pentru perioada următoare nu este „să fie plăcut, ci înțeles”. Fondatorul Facebook a adăugat că organizația pe care o conduce nu a făcut mult timp nimic care ar fi putut fi considerat „prea ofensator”, dar va schimba această strategie în fața a ceea ce el numește „cenzură excesivă”.

„Ni se cere tot mai mult să cenzurăm o mulțime de tipuri diferite de conținut, iar acest lucru mă face să mă simt foarte incomod”, a adăugat Zuckerberg. El a recunoscut că Facebook are responsabilitatea de a elimina conținutul publicat de teroriști, de către cei care exploatează copii sau cei care incită la violență, relatează CNN, citat de Mediafax. Zuckerberg a adăugat că Facebook va continua să lupte pentru criptarea datelor.

Procesul lui Donald Trump: Verdictul Senatului, așteptat Miercuri

Procesul care vizează destituirea lui Donald Trump ar urma să se încheie Miercuri cu votul din Senat asupra acuzaţiilor aduse Preşedintelui american: abuz de putere și obstrucționare a Congresului.

După ce a respins audierea unor noi martori, așa cum cereau democrații, Camera superioară a Congresului SUA reia procesul Luni, cu două zile de pledoarii şi deliberări. Votul final privind acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului va avea loc Miercuri, scrie CNN. Cu o zi înainte, Marți seara, Donald Trump va veni în Congres pentru a rosti discursul anual despre Starea Uniunii. Aproape sigur, Preşedintele Donald Trump va fi achitat de majoritatea republicană din Senat, consideră analiștii. Pentru a-l demite pe Președinte, ar fi necesare două treimi din voturi în Senat. Or, nici unul dintre cei 53 de republicani din Camera superioară a Congresului nu a anunţat că va vota pentru.

Senatul american are 100 de membri, cărora li se adaugă președintele Senatului, funcție deținută de vicepreședintele în exercițiu al Statelor Unite (Mike Pence). Senatul Statelor Unite a votat Vineri împotriva audierii unor martori şi strîngerii de noi dovezi în procesul privind demiterea Preşedintelui Donald Trump, deschizînd astfel calea pentru achitarea rapidă a acestuia în următoarele zile, a relatat Reuters, preluată de Agerpres.

Cu 51 de voturi la 49, Senatul aflat sub controlul republicanilor a pus capăt tentativei democraţilor de a audia martori precum fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, John Bolton. Se presupune că acesta ar avea informații la prima mînă despre eforturile liderului de la Casa Albă de a face presiuni asupra Ucrainei pentru a ancheta asupra unui rival politic, fostul vicepreşedinte Joe Biden. Aceste acţiuni au determinat Camera Reprezentanţilor, sub conducerea democraţilor, să îl pună oficial sub acuzare pe Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, în Decembrie. Donald Trump doreşte să fie reales la alegerile prezidenţialele de la 3 Noiembrie, iar Joe Biden este adversarul politic cel mai bine situat pentru a-l înfrunta.

Soț și soție, căutați pentru omor în Belgia, prinși lîngă Timișoara

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al unei echipe din cadrul  Brigăzii Operațiuni Speciale Timișoara, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale, au pus în executare pe raza localității Peciu Nou doua mandate europene de arestare emise de autoritățile belgiene cu privire la un bărbat de 64 de ani și o femeie de 43 de ani (soț și soție), ambii cetățeni belgieni, cercetați pentru comiterea infracțiunii de omor.

Cei doi erau cunoscuți ca fiind înarmați și violenți, asupra bărbatului fiind găsită, în momentul reținerii, o armă de foc, un revolver calibrul 22. Cei doi vor fi prezentați Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Timișoara pentru derularea procedurii de predare către autoritățile belgiene.

După coronavirus, China a descoperit un focar de gripă aviară foarte periculoasă

China a descoperit un focar de gripă aviară H5N1, la o fermă de păsări din orașul Shaoyang din Sudul provinciei Hunan, a anunţat Ministerul chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale, potrivit Reuters, potrivit mediafax.

Peste 4.500 de găini au murit la o fermă din cauza virusului, potrivit Reuters, iar alte 18.000 de păsări au fost ucise preventiv. Potrivit autorităţilor americane, virusul este „puternic patogen”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că şi acesta se transmite la om, dar mai greu. Totuşi, atunci cînd infectează o persoană, patogenul este foarte periculos. „Rata mortalităţii la persoanele infectate cu virusul gripei aviare H5N1 este de 60%”, arată OMS. Noul virus a apărut în timp ce coronavirusul din China a ucis cel puţin 304 persoane şi a infectat cel puţin 14.000 de oameni.

Nou record de căldură la Canberra aflată sub ameninţarea incendiilor de vegetaţie

Temperaturile la Canberra au atins Sîmbătă un nou record pentru luna Februarie, în timp ce incendiile ameninţă Capitala Australiei, unde a fost declarată stare de alertă, a informat Météo France, potrivit AFP, scrie agerpres. Autorităţile de la Canberra au plasat Vineri pentru prima dată din 2003 Capitala federală australiană în stare de alertă din cauza ameninţării incendiilor de vegetaţie.

Sîmbătă, termometrul a urcat la 42,7 grade Celsius, un record pentru luna Februarie care îl depăşeşte pe cel stabilit în 1968 (42,2 grade), a precizat meteorologul Etienne Kapikian pe Twitter. Această temperatură este, de asemenea, a treia ca mărime înregistrată în oraş indiferent de lună, a adăugat el. Cu recordurile înregistrate în Ianuarie şi Decembrie, Vara australă 2019-2020 va fi cea mai caldă observată pînă în prezent, în opinia sa. În ce priveşte incendiile, principala ameninţare vine de la focurile care au cuprins valea Orroral, unde 18.000 de hectare de vegetaţie au fost devastate.

Autorităţile sunt de părere că acest val de căldură, însoţit de vînt uscat, creează condiţiile propice incendiilor de pădure din anumite zone ale statelor Noul Wales de Sud şi Victoria. Peste 80 de incendii sunt înregistrate în continuare în cele două state. Temperatura din oraşul Richmond în Noul Wales de Sud a atins Sîmbătă 46,8 grade Celsius, a mai informat meteorologul. Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile care devastează Australia din Septembrie.

O suprafaţă de peste 100.000 de kilometri pătraţi, mai mare decît Portugalia, a fost redusă la cenuşă şi peste 2.000 de locuinţe distruse. Cercetătorii estimează că mai mult de un miliard de animale au fost ucise în incendii.

Rebelii sirieni au lansat un nou atac în apropiere de Alep

Rebelii sirieni susținuți de Turcia au atacat Sîmbătă pozițiile deținute de forțele guvernamentale la Nord-Est de oraşul Alep, au declarat surse rebele și o organizaţie de monitorizare a războiului din Siria, potrivit Reuters, scrie mediafax. Atacul s-a concentrat pe un teritoriu din apropierea orașului al-Bab, care este controlat de Turcia și aliații săi din forţele de opoziție siriene încă din 2017. Presa de stat siriană nu a menționat un nou atac. Surse rebele au spus că forțele turce nu au luat parte la atac. Aceleași surse rebele au declarat că luptătorii lor au ocupat pînă acum trei sate. Observatorul sirian pentru drepturile omului, care monitorizează războiul, l-a descris ca fiind un atac violent „efectuat de facțiuni loiale Ankarei”.

Trupele guvernamentale siriene, susținute de forţele aeriene ruse, au făcut progrese rapide în Idlib în săptămîna trecută, ocupînd orașul Maarat al-Numan, care se află la aproximativ 100 km Sud-Vest de al-Bab. Idlib și zona de la Nord de Alep fac parte din ultimul teritoriu important deținut de rebelii din Siria, Președintele Bashar al-Assad recuperînd cea mai mare parte a teritoriului deținut de forţele inamice sprijinite de Rusia și Iran.

Cel mai recent avans al Guvernului a declanșat un val nou de civili, sute de mii de persoane, care se îndreaptă spre frontiera cu Turcia. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat Vineri că Turcia ar putea lansa o operațiune militară în Idlib, dacă nu se opresc atacurile.

Pompeo: SUA vor numi în curînd un ambasador în Belarus

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat Sîmbătă, în timpul vizitei sale istorice la Minsk, că SUA vor numi în curînd un ambasador în Belarus după o pauză de 12 ani, informează EFE şi Reuters, potrivit agerpres. „Vom numi curînd un ambasador aici”, a promis Pompeo, în debutul întrevederii cu Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Vizita lui Pompeo la Minsk, cea mai importantă a unui înalt funcţionar al SUA în mai bine de un deceniu, are loc în plin proces de normalizare a relaţiilor bilaterale. Acest proces a început anul trecut cu anunţul unui schimb de ambasadori pe care l-a făcut la Minsk subsecretarul de stat pentru chestiuni politice, David Hale. Chiar şi aşa, Pompeo a avertizat că SUA sunt în continuare îngrijorate de situaţia drepturilor omului în Belarus, stat condus de Lukaşenko de mai bine de un sfert de secol, şi a insistat asupra nevoii unor schimbări „pentru a proteja” drepturile cetăţenilor. Totodată, Pompeo a reiterat sprijinul Washingtonului faţă de suveranitatea şi independenţa Belarusului pe fondul discuţiilor privind o mai mare integrare cu ţara vecină Rusia.

„Sper că vom putea să ne dezvoltăm relaţiile în ceea ce priveşte investiţiile pentru ca Belarus să fie o ţară suverană şi independentă. Înţeleg că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru”, a spus Pompeo, citat de agenţia Belta. Pompeo s-a grăbit să precizeze că se referă exclusiv la „relaţiile diplomatice” dintre cele două ţări şi că nu cere Minskului să aleagă între Moscova şi Washington, fiind pe deplin conştient de lunga istorie a relaţiilor ruso-belaruse.

La rîndul său, Lukaşenko a salutat vizita înaltului funcţionar american, pe care l-a numit „unul dintre arhitecţii politicii contemporane a Statelor Unite”. „Mă bucură că, după o serie de neînţelegeri între Belarus şi Statele Unite, nişte neînţelegeri absolut nejustificate ale autorităţilor precedente, dumneavoastră aţi îndrăznit să veniţi la Minsk pentru a vedea ţara”, a declarat Lukaşenko, care s-a arătat dispus să abordeze „toate problemele” de pe agenda bilaterală şi să răspundă întrebărilor lui Pompeo într-un mod „sincer şi direct”.

În 2006, SUA au impus sancţiuni organizaţiilor şi persoanelor fizice din Belarus după ce au acuzat Minskul că a încălcat drepturile omului şi a subminat instituţiile democratice. Ulterior, Belarus şi SUA şi-au redus prezenţa diplomatică. După izbucnirea conflictului din Ucraina, Washingtonul a suspendat parţial sancţiunile impuse Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au refuzat să recunoască anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.