REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (3 Decembrie 2020)

Îngrozitor! În Nigeria, a fost depistată o ”fabrică de nou-născuți”

Poliţia nigeriană a eliberat, Marţi, zece persoane, dintre care patru nou-născuţi, dintr-o maternitate ilegală, numită în mod obişnuit ”fabrica de făcut bebeluşi”, în statul Ogun din Sud-Vestul Nigeriei, a anunţat Miercuri un purtător de cuvînt al Poliţiei. „Acţionînd pe baza unor informaţii secrete, oamenii noştri au intervenit în această maternitate ilegală şi au salvat zece persoane – patru copii şi şase femei. Dintre acestea, patru erau însărcinate”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al Poliţiei, Abimbola Oyeyemi, potrivit agerpres.

Femeile au explicat Poliţiei că proprietara maternităţii plătea bărbaţi pentru a le lăsa însărcinate şi vindea apoi nou-născuţii. Această practică criminală este destul de răspîndită în Nigeria, ţară cu 200 de milioane de locuitori, dar fiecare astfel de descoperire produce stupefacţie în rîndul opiniei publice. Unele dintre aceste tinere sunt atrase în capcană cu promisiunea unor locuri de muncă, însă în cele din urmă ajung însărcinate, forţate să dea naştere unor bebeluşi „de vînzare”, cumpăraţi în majoritatea cazurilor de cupluri dornice să adopte un copil.

Proprietara maternităţii a fugit, a mai spus purtătorul de cuvînt, adăugînd că Poliţia şi-a intensificat eforturile pentru a o aresta şi pentru a o preda Justiţiei. Femeia a mai fost arestată şi la începutul anului. „Ea a fost judecată pentru trafic de fiinţe umane, dar a fost eliberată sub cauţiune şi şi-a reînceput activităţile”, a precizat Poliţia. Alţi doi suspecţi, printre care şi fiica proprietarei, au fost arestați.

România alocă cel mai puțin pentru sănătate pe cap de locuitor dintre toate statele UE

România a alocat în anul 2018 pentru sănătate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rîndul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat.

La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) şi Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor. Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene, cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 9,9% din PIB în 2018. În rîndul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB), Franţa (11,3% din PIB) şi Suedia (10,9% din PIB). Şi în acest caz, România este la coada clasamentului în condiţiile în care cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar în Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).

Singapore este prima țară din lume care aprobă comercializarea cărnii crescute în laborator

Prima țară care aprobă comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante este Singapore. Este vorba de carnea produsă de start-up-ul american Eat Just, iar firma susține că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru „carnea curată” care nu provine de la animal sacrificate, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Cererea pentru alternative la carnea obişnuită este în creştere pe fondul îngrijorărilor consumatorilor cu privire la starea de sănătate, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător. Mai multe opţiuni de carne produsă din proteine pe bază de plante, promovate pentru prima dată de firmele Beyond Meat Inc şi Impossible Foods, sunt disponibile pe rafturile supermarketurilor şi în meniurile restaurantelor. Însă aşa-numita „carne curată”, care este produsă din celule crescute în laborator, este încă într-un stadiu incipient.

„Prima aprobare din lume pentru carnea de calitate ridicată creată pe baza unor celule animale pentru consumul uman deschide calea pentru lansarea comercială la scară largă în Singapore”, a informat firma Eat Just într-un comunicat. Potrivit companiei americane, carnea va fi vîndută sub formă de nuggets de pui, urmînd ca detaliile cu privire la lansarea produsului să fie anunţate la o dată ulterioară. Anterior însă firma a estimat că fiecare nugget va costa 50 de dolari.

Ha-ha-ha! Presa lui Viktor Orban vede conspirații ale serviciilor în cazul europarlamentarului FIDESZ prins la o orgie gay în Bruxelles

Ziarul de casă al Fidesz și al premierului Viktor Orban a publicat două articole prin care prezintă ipoteza că europarlamentarul József Szájer este victima unei operațiuni a serviciilor secrete europene, mai cu seamă germane, scrie G4Media, care citează cele două articole din cotidianul Magyar Nemzet.

Articolele susțin că europarlamentarul ar fi fost vînat și prins la o orgie gay, cu droguri asupra lui, pentru că UE vrea să dea o lecție Ungariei pentru că se opune mecanismului ce leagă acordarea de fonduri europene de statul de drept. Unul dintre articole, scris de András Pulai, analist la Publicus Institute, susține că nu este prima astfel de orgie organizată în Bruxelles cu diplomați și politicieni, dar pînă acum Poliția și Procuratura belgiană nu a investigat nici un astfel de eveniment. Alt articol publicat în Magyar Nemzet este construit pe declarația fostului lider al partidului Jobbik, Gabor Vona, politician cu vederi puternic anti-occidentale. Vona susține în articolul citat că ”sunt aproape sigur că acest scandal în jurul veto-ului Ungariei a fost comandat de serviciile secrete (din Germania)”.

Europarlamentarul maghiar József Szájer, membru al partidului lui Viktor Orban, FIDESZ, și al PPE, a participat la o orgie gay, întreruptă de polițiști din cauza numărului mare de participanți într-o perioadă în care sunt în vigoare restricții din cauza coronavirusului. În momentul descinderii, Szájer a încercat să fugă pe acoperișul clădirii, dar cînd a fost prins de polițiști a invocat imunitatea parlamentară, motiv pentru care în toată povestea a fost implicat și Ministerul Afacerilor Externe. 

După incident, acesta a anunțat că demisionează din Parlamentul European și se retrage din politică. Europarlamentarul este un important membru al partidului lui Viktor Orban cu puternice poziții conservatoare. Este considerat autorul unei modificări din Constituția maghiară care spune că o căsătorie poate fi oficiată doar între un bărbat și o femeie.

Autoritățile ruse l-au capturat pe „maniacul de pe Volga”, care a recunoscut că a ucis 26 femei

Polițiștii ruși spun că l-au prins pe bărbatul responsabil pentru 26 de crime comise în ultimii ani, supranumit „maniacul de pe Volga”, relatează The Guardian.

Anchetatorii spun că suspectul, un bărbat în vîrstă de 38 de ani pe nume Radik Tagirov, a mărturisit că a ucis 26 de femei în vîrstă între 2011 și 2012. El a fost identificat pe baza unor dovezi ADN, amprente de pantofi și alte dovezi de la locul crimei, au spus anchetatorii. Tagirov își croia drum în apartamentele femeilor în vîrstă care trăiau singure, dîndu-se drept electrician sau instalator. Odată ajuns înăuntru, el își strangula victimele fie cu mîinile, fie folosind obiectele pe care le găsea în apropiere, inclusiv un șorț și o șnur. Marea majoritate a victimelor sale aveau peste 70 de ani. De multe ori, Tagirov și-a jefuit victimele, dar în unele cazuri a lăsat neatinse obiectele de valoare. A purtat mănuși și a făcut curățenie la locul crimelor, pentru a nu fi găsit de polițiști.

Crimele, care au avut loc cu precădere între 2011 și 2012, au avut loc în mai multe orașe rusești, inclusiv Kazan, Samara, Toliatti, Izhevsk și Ufa. Este suspect și de comiterea altor crime în Urali, deși numărul exact al victimelor sale nu a fost niciodată stabilit. Criminalul în serie părea să fi renunțat la uciderea femeilor după 2013, dar un nou val de crime în regiune, în 2017, a readus temerile în rîndul publicului. Poliția a , în 2019, o recompensă de peste 33.000 de euro pentru informații care să ducă la arestarea „maniacului de pe Volga”.

Rusia îşi pune mai presus Constituţia faţă de tratatele internaţionale

Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) a adoptat, Miercuri, o serie de legi care acordă prioritate Constituţiei Federaţiei Ruse asupra tratatelor internaţionale şi deciziilor interguvernamentale pe teritoriul Rusiei, relatează EFE şi RIA Novosti, potrivit agerpres. Aceste legi au fost adoptate în cadrul reformei constituţionale aprobate de ruşi la 1 Iulie, care stabileşte că tratatele internaţionale vor fi aplicate în Rusia numai dacă acestea nu contravin Constituţiei şi nu limitează drepturile şi libertăţile cetăţenilor ruşi. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a explicat, la vremea respectivă, că nu este vorba de o „situaţie excepţională” şi că o astfel de abordare există în Germania şi Marea Britanie, iar în SUA dreptul internaţional este secundar.

Pentru a aproba acest concept al preeminenţei Constituţiei asupra legislaţiei internaţionale de către Senatul rus, au fost operate amendamente la 115 de legi ruseşti şi aduse modificări la codurile civil, de familie, de procedură penală, arbitraj, procedură civilă şi proceduri administrative. Şeful Comisiei pentru legislaţie constituţională şi construirea statului, Andrei Klişas, a indicat că punerea în aplicare a deciziilor adoptate de organisme interguvernamentale în baza unor tratate internaţionale va fi interzisă, precum şi aplicarea regulilor acestor tratate „dacă interpretarea lor contravine Constituţiei”.

Potrivit acestuia, Rusia respectă în mod consecvent tratatele internaţionale pe care le-a ratificat şi susţine respectarea dreptului internaţional, doar că, în cazurile în care normele legale dobîndesc o nouă interpretare a celei pe care o aveau la momentul ratificării şi contrazic Constituţia, implementarea lor în Rusia va fi în conformitate cu sistemul juridic rusesc. Curtea Constituţională a Rusiei poate, în orice caz, să emită un aviz cu privire la posibilitatea executării deciziilor organelor interstatale care contravin Constituţiei, precum şi a deciziilor instanţelor străine şi internaţionale, inclusiv de arbitraj, dacă acestea contravin principiilor dreptului fundamental al Rusiei.

OMS spune cînd ar trebui să purtăm masca în locuinţe

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă purtarea măştilor sanitare în locuinţe pentru a preveni infectările cu noul coronavirus atunci cînd sunt primiţi vizitatori şi cînd nu poate fi respectată distanţarea fizică, relatează dpa, potrivit agerpres. În plus, măştile ar trebui purtate în locuinţe în timpul vizitelor atunci cînd nu este clar dacă încăperile au fost aerisite corespunzător, potrivit unui nou ghid de recomandări publicat de OMS, Miercuri, la Geneva.

OMS recomandase anterior purtarea măştilor în spaţiile cu dimensiuni reduse, însă nu precizase liniile directoare pentru spaţiile private. De asemenea, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă, în prezent, o utilizare mai largă a măştilor în centrele medicale. Astfel, personalul administrativ şi alţi angajaţi care nu sunt implicaţi în acordarea de îngrijiri medicale au fost adăugaţi pe lista persoanelor care ar trebui să poarte în permanenţă măşti sanitare. Pacienţii ar trebui, de asemenea, să poarte măşti în situaţiile în care intră în contact strîns cu alte persoane.

La începutul pandemiei de COVID-19, OMS îşi exprimase scepticismul cu privire la purtarea măştilor şi nu a susţinut pe deplin utilitatea acestora, chiar dacă mai multe ţări din Europa au început să copieze exemplul unor state din Asia unde măştile sunt utilizate la scară largă pentru a preveni răspîndirea virozelor respiratorii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reiterat avertismentul său potrivit căruia măştile le-ar putea oferi oamenilor un fals sentiment de siguranţă, făcîndu-i să uite de alte măsuri esenţiale de prevenţie.

Peste un milion de polonezi s-au infectat cu coronavirus

Numărul de infectări cu noul coronavirus a depăşit, Miercuri, în Polonia, un milion de cazuri, în contextul unui al doilea val epidemic ce se dovedeşte mai grav decît primul, transmite Reuters, potrivit agerpres. Numărul de cazuri raportate zilnic a scăzut după creşterea înregistrată în Octombrie şi început de Noiembrie, dar Polonia are una din cele mai mici rate de testare din Uniunea Europeană şi unul din cele mai mari procente de teste pozitive.

Miercuri, datele furnizate de Ministerul Sănătăţii arată 13.855 de cazuri noi de infectare şi 609 decese, ceea ce ridică bilanţul contaminărilor la 1.013.747, iar pe cel al deceselor la 18.208. Potrivit Ministerului Sănătăţii, 20.855 de paturi de spital sunt ocupate în prezent de pacienţi cu COVID-19, dintr-un total disponibil de 39.051. În ce priveşte ventilatoarele, 2.023 sunt folosite pentru bolnavii de COVID-19, din 3.106 disponibile pentru astfel de pacienţi. Ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski, a spus la postul privat de radio TOK FM că primele doze de vaccinuri ar urma să sosească în Polonia în Ianuarie sau Februarie.

Reacţia japonezilor după ce ruşii şi-au amplasat rachete în Insulele Kurile

Guvernul japonez a protestat, Miercuri, împotriva desfăşurării de către Armata rusă a unora dintre sisteme de apărare antirachetă S-300V4 în serviciu operativ pe un lanţ de insule disputate din apropierea Japoniei, a declarat secretarul şef al Cabinetului nipon Katsunobu Kato, citat de Reuters, potrivit agerpres. „Baterii ale sistemului de rachete antiaeriene S-300V4 au intrat în serviciu în Districtul militar estic pe lanţul insulelor Kurile de Sud”, se menţionează într-un comunicat difuzat de serviciul de presă al Districtului militar estic al Federaţiei Ruse, citat de Interfax.

Este vorba de patru insule din lanţul Kurilelor de Sud – Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai. O dispută teritorială cu privire la aceste insule, pe care URSS le-a ocupat la sfîrşitul celui de-A Doilea Război Mondial, împiedică cele două ţări să semneze un tratat de pace oficial. Japonia numeşte insulele Teritoriile de Nord, iar Rusia, Kurilele de Sud.

Stadiul de pregătire a acestor sisteme de apărare antiaeriană, despre care Armata rusă susţine că ar fi de o mobilitate ridicată, a fost evaluat de către generalul Ghennadi Jidko, comandantul trupelor din acest district militar rus, în cadrul unui test în care bateriile S-300V4 au simulat Marţi acţiuni de contracarare la primirea unui semnal privind o eventuală încălcare a frontierei Federaţiei Ruse. Sistemul – o versiune modificată a S-300V a cărei eficienţă ar fi de 1,5 -2 ori mai mare – este destinat să intercepteze rachete balistice şi alte ţinte aerodinamice la distanţe de pînă la 400 de kilometri şi la o altitudine de pînă la 37 de kilometri. În ultimii ani, Rusia şi-a sporit în mod considerabil capacităţile militare în Insulele Kurile.

În A2019, Ministerul rus al Apărării a anunţat instituirea unei zone de supraveghere de către sisteme de apărare antiaeriană pe insula Kunashir. În August 2018, Armata rusă a comunicat că avioane multifuncţionale Su-35 au fost dislocate pe aeroportul Iasnîi de pe insula Iturup. Ziarul Flotei Pacificului, „Boevaia Vahta”, informase, în Toamna anului 2016, că Rusia a desfăşurat noi sisteme de rachete de coastă „Bal” şi „Bastion” pe Iturup şi Kunashir. Armata rusă a raportat crearea unui aerodrom pe insula Matua din Kurile pentru avioane militare uşoare de transport. În 2016, presa rusă a informat despre planurile Armatei de a înfiinţa o bază în Matua pentru navele Marinei ruse. Rusia dispune în Insulele Kurile şi de tancuri T-72B3 modernizate, conform Interfax.