REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (29 Octombrie 2020)

Sfidările îmbuibatelor lumii: Kim Kardashian a stîrnit critici după ce s-a lăudat cu o petrecere de lux pe o insulă tropical

Kim Kardashian a stîrnit un val de reacţii negative, pe reţelele sociale, după ce a închiriat un avion privat, în plină pandemie de coronavirus, pentru a sărbători împlinirea vîrstei de 40 de ani pe o insulă tropicală, potrivit Agerpres. "Înainte de COVID-19, cred că nici unul dintre noi nu s-a bucurat cu adevărat de luxul de a putea călători şi de a fi împreună cu familia şi prietenii într-un mediu sigur" (foto), a scris ea, publicînd fotografii din "călătoria în care am putut pretinde, pentru o scurtă perioadă de timp, că lucrurile sunt normale".

Potrivit site-urilor tabloide E! şi TMZ, Kim Kardashian a plecat alături de surorile ei Khloe, Kourtney şi Kendall Jenner la bordul unui avion Boeing 777 din Los Angeles către Tahiti. Alături de invitaţi s-a aflat şi soţul lui Kim, rapperul Kanye West. "Am dansat, am mers cu bicicleta, am înotat în apropiere de balene, am mers cu caiacul, am urmărit un film pe plajă şi multe alte lucruri. Îmi dau seama că pentru majoritatea oamenilor este ceva inaccesibil în acest moment, aşa că, în momente ca acestea, pot vedea ce viaţă privilegiată am", a recunoscut vedeta.

Petrecerea de lux şi publicitatea pe care şi-a făcut-o vedeta cu ocazia împlinirii a 40 de ani nu au fost pe gustul tuturor, mulţi urmăritori considerîndu-le extrem de nepotrivite şi lipsite de compasiune în aceste vremuri de criză economică şi sanitară. "Minunat, oamenii au fost nevoiţi să-şi ia rămas bun la telefon de la cei dragi care mureau singuri în spital. Dar este OK să postezi această călătorie super pe reţelele sociale în timp ce lumea suferă. Plină de compasiune şi bun simţ, într-adevăr!", a reacţionat un utilizator al aplicației Instagram. "Eşti atît de insensibilă, încît nu-ţi dai seama că majoritatea oamenilor nu vor să audă despre asta în timpul celei mai grave recrudescenţe de COVID? Oamenii merg la banca de alimente, nu pe insule private", a scris pe Twitter artistul Peter Frampton. Aceste critici nu au împiedicat însă ca fotografiile publicate pe Instagram să fie apreciate de aproape 4 milioane de oameni, în doar cîteva ore. 

Pui cu superbacterii, în magazine

Puiul ieftin vîndut în supermarketuri cu prețuri reduse din Europa prezintă riscuri pentru sănătatea umană, potrivit unui raport al unui ONG german. În raport se arată că au fost găsite niveluri ridicate de superbacterii rezistente la antibiotice în puiul vîndut de cei mai mari producători de păsări din UE.Au fost analizate produse cumpărate din Franța, Germania, Polonia, Olanda și Spania, precum și luate direct de la producători.

Cea mai contaminată carne a fost cea produsă de o companie germană, urmat de un grup alimentar francez și de unul olandez. La acești producători, între 36 și 59% dintre eșantioane erau contaminate. Oamenii se pot contamina cu aceste superbacterii dacă nu se spală după ce pun mîna pe pui sau dacă nu îl gătesc suficient de bine. Autorii raportului cer Uniunii Europene să limiteze folosirea antibioticelor în fermele de animale.

Procurorii lui Erdogan pun Charlie Hebdo sub acuzare

Procurorii turci au deschis un dosar de punere sub acuzare a revistei franțuzești Charlie Hebdo, pentru publicarea „caricaturii jignitoare” cu Președintele Erdogan înfățișat în lenjerie intimă și ridicînd chador-ul unei femei musulmane, anunță Daily Sabah pe pagina sa de Twitter. Turcia a anunțat, Miercuri, că va lua toate măsurile legale și diplomatice necesare pentru a răspunde la publicarea caricaturii cu Erdogan de către revista satirică Charlie Hebdo, anunță Reuters, care citează Secretariatul pentru Comunicare al Guvernului Turciei. „Lupta noastră cu aceste acțiuni rău intenționate, grosiere și jignitoare va continua cu hotărîre pînă la final”, au arătat oficialii guvernamentali turci. 

Charlie Hebdo a publicat pe pagina sa de Facebook coperta revistei, cu caricatura lui Erdogan, cu comentariul ”Oh, în privat e simpatic”. Decizia editorilor de la celebra revistă din Franța vine după declarațiile Președintelui Emmanuel Macron, care a dat asigurări că vor fi publicate în continuare caricaturi cu profetul Mahomed, în numele libertății de exprimare și al secularismului, foarte puternic în Republica Franceză. În replică, Erdogan a cerut boicotarea de către musulmani a produselor franțuzești și a chemai la proteste împotriva lui Macron. Astfel de manifestații au fost organizate în Turcia, Iran, Palestina, Bangladeș, Macron fiind numit „Satana” și fiind incendiate fotografiile sale. 

Creierul uman ar putea îmbătrîni cu 10 ani din cauza COVID-19

Persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind asociate cu un declin mental echivalent cu îmbătrînirea creierului cu 10 ani, avertizează cercetătorii, potrivit Reuters. Un studiu la care au participat peste 84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a constatat efecte îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman. Astfel, la pacienţii cu forme severe de COVID-19, infecţia poate provoca un deficit cognitiv semnificativ timp de cîteva luni.

Testele cognitive măsoară cît de bine îndeplineşte creierul anumite sarcini, spre exemplu amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor de puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanţele cerebrale la persoane care suferă de boli precum Alzheimer şi îi pot ajuta pe medici să monitorizeze tulburările temporare de la nivelul encefalului.

Echipa condusă de Hampshire a analizat rezultatele obţinute de 84.285 de persoane, în urma rezolvării testului numit „Great British Intelligence Test”. Constatările, care nu au fost încă revizuite de alţi experţi, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Aceştia au remarcat un deficit cognitiv „de dimensiuni substanţiale”, mai ales în rîndul pacienţilor internaţi în urma îmbolnăvirii de COVID-19. În cele mai grave cazuri se remarcă efecte echivalente „declinului mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vîrste cuprinse între 20 şi 70 de ani.”

Charles Michel: Situația din Europa este alarmantă

Preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat, Miercuri, că situaţia din Europa, unde numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus înregistrează o creştere accentuată, ''este gravă şi alarmantă'', iar blocul comunitar trebuie să fie mai eficient în ceea ce priveşte politicile de testare, de monitorizare a contacţilor, de vaccinare şi de plasare în carantină, scrie Agerpres.

"Avem nevoie de mai multă eficienţă în interceptarea (virusului), înainte ca cetăţenii să se contamineze unii pe alţii. Avem nevoie de o planificare fermă, pentru că în caz contrar vom avea lockdown-uri sistematice în următoarele luni", a subliniat Charles Michel într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa, publicat Miercuri. Atunci cînd a fost întrebat dacă Europa se teme de un val de revoltă socială, Michel a răspuns că este nevoie de coordonare şi pentru a limita "efectele economice şi sociale negative" ale pandemiei. El a adăugat că trebuie pregătit terenul pentru perioada în care vor fi valabile vaccinuri anti-COVID-19. "Nu va fi uşor de gestionat această fază", a spus el.

Aproape 200 de aeroporturi din Europa sunt în prag de insolvență

Aproape 200 de aeroporturi din Europa se vor confrunta cu posibilitatea intrării în insolvenţă în următoarele luni, dacă traficul de pasageri nu începe să îşi revină pînă la finele anului, a anunţat Consiliul Internaţional al Aeroporturilor din regiunea Europa (ACI Europe), transmite Reuters.Un număr estimat de 193 de hub-uri europene sunt considerate "aeroporturi în pericol de insolvenţă", susţine ACI Europe, adăugînd că acestea contribuie la o activitate economică care creează 277.000 de locuri de muncă şi 12,4 miliarde de euro din PIB-ul european.

Aeroporturile în pericol de insolvenţă sunt în principal mici aeroporturi regionale, cu mai puţin de cinci milioane de călători pe an, a căror închidere ar avea un impact mult mai mare asupra locurilor de muncă locale, a precizat un purtător de cuvînt de la ACI Europe pentru Reuters. În paralel, marile aeroporturi europene consumă şi ele lichidităţi într-un ritm nesustenabil, în condiţiile în care primele 20 de aeroporturi europene au acumulat datorii de 16 miliarde de euro, echivalentul a aproape 60% din veniturile lor dintr-un an normal, subliniază ACI.

"Cifrele publicate oferă o imagine deosebit de sumbră. La opt luni de la începutul crizei, aeroporturile europene îşi consumă lichidităţile pentru a rămîne deschise, iar veniturile sunt departe să acopere costul operaţiunilor, ca să nu mai vorbim de costurile de capital", a declarat directorul general de la ACI Europe, Olivier Jankovec, citat de Agerpres. Datele ACI arată că traficul de pasageri la aeroporturile europene a scăzut cu 73% în ritm anual în Septembrie, cu 172,5 milioane de pasageri pierduţi. Numărul total de pasageri pierduţi începînd din luna Ianuarie 2020 a ajuns în prezent la 1,29 miliarde.

"La mijlocul lunii Octombrie, traficul de pasageri era cu 75% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungînd la o scădere de 80% în cazul aeroporturilor din UE, EEA. Elveţia. Marea Britanie, o traiectorie descrescătoare clară", a spus Jankovec. ACI Europe reprezintă peste 500 de aeroporturi din numărul total de 740 de aeroporturi din Europa care au pasageri plătitori. 

120 de ani de închisoare pentru fondatorul unei secte sexuale care supunea femeile la cruzimi cumplite

Keith Raniere, fondatorul sectei NXIVM, în care femeile erau ținute înfometate, marcate cu inițialele lui și forțate să întrețină relații sexuale cu el, a fost condamnat, Marți, la 120 de ani de închisoare pentru trafic sexual și alte infracțiuni, relatează Reuters. „Raniere, care s-a prezentat ca fiind un savant, un geniu, este în realitate un maestru al manipulării, un escroc şi liderul criminal al unei organizaţii de tip cult, care implica trafic sexual, pornografie infantilă, extorcare, avorturi impuse, însemnare prin cauterizare, degradare şi umilire. Crimele lui şi ale complicilor săi au distrus căsnicii, cariere, averi şi vieţi”, a spus procurorul de caz Richard Donoghue.

Keith Raniere a început să-şi desfăşoare activităţile sub paravanul unei organizaţii pe care a fondat-o în 2003. Obiectul de activitate declarat: dezvoltarea personală. În scurt timp, a adunat un grup de 15-20 de adepte, pe care le-a transformat în sclavele sale sexuale. Una dintre ele avea doar 15 ani. Mai tîrziu a decis să se extindă şi a înfiinţat o organizaţie paralelă, secretă, de tip piramidal. Pentru a fi acceptate, recrutatele – de obicei femei înstărite – trebuiau să predea garanţii materiale, cu potenţial compromiţător – fotografii sau scrisori pe care organizaţia îşi rezerva dreptul să le publice dacă nu se supuneau sau încercau să plece. Victimele au povestit că au fost însemnate pe piele cu un electrocauter cu iniţialele „marelui maestru”.

Peste 16.000 de persoane ar fi beneficiat de serviciile grupului, iar printre ele s-ar număra un fost Președinte al Mexicului, dar și unele actrițe de la Hollywood, precum Allison Mack, care la începutul anilor 2000 juca în serialul Smallville. De altfel, Mack și-a recunoscut vinovăția în legătură cu acest dosar. Ea a recrutat femei, cel mai adesea bogate, pentru a face parte din secta lui Raniere.

Rusia pregăteşte o lege care va prevala asupra oricărui tratat sau regulament internaţional

Camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse a aprobat, Miercuri, un proiect de lege ce conferă legislaţiei naţionale prevalenţă în faţa tratatelor şi regulamentelor instituţiilor internaţionale, în cazul în care acestea intră în conflict cu textul Constituţiei ruse, informează Reuters, potrivit agerpres. Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului, a anunţat, într-un comunicat, că deputaţii au aprobat în a treia lectură proiectul de lege, înaintat de Preşedintele rus Vladimir Putin. În comunicat se precizează că legislaţia naţională va avea „o prevedere ce va statua că deciziile organismelor interstatale ce vor intra în contradicţie cu Constituţia Federaţiei Ruse nu vor fi puse în aplicare în Rusia”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat şi de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, şi semnat de Vladimir Putin. Vladimir Putin a cerut pentru prima dată această reformă în timpul discursului său adresat naţiunii, în ianuarie.

UK se implică în disputa turco-franceză

Ministrul de Externe britanic, Dominic Raab, le-a cerut, Miercuri, aliaţilor din NATO să fie solidari în apărarea libertăţii de exprimare – un reproş voalat la adresa Turciei, care a făcut apel la un boicot împotriva Franţei, apreciază Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut compatrioţilor săi să nu mai cumpere produse franţuzeşti şi a acuzat Parisul că are o agendă anti-musulmană. Ca şi alţi lideri din lumea islamică, el este nemulţumit de reacţia Franţei la uciderea profesorului Samuel Paty, decapitat de un tînăr musulman de origine cecenă fiindcă prezentase caricaturi cu profetul Mahomed într-o lecţie despre libertatea de exprimare.

”Regatul Unit este solidar cu Franţa şi cu poporul francez după uciderea îngrozitoare a lui Samuel Paty”, a declarat Raab, adăugînd că ”terorismul nu poate şi nu trebuie să fie justificat niciodată”. ”Aliaţii din NATO şi comunitatea internaţională, în general, trebuie să fie solidari privind valorile fundamentale ale toleranţei şi libertăţii de exprimare. Nu trebuie să le facem niciodată cadou teroriştilor disensiunile între noi”, a mai spus şeful diplomaţiei britanice.

Doi giganți farmaceutici promit 200 de milioane de vaccinuri pentru ţările sărace

Companiile farmaceutice Sanofi şi GSK au anunţat, Miercuri, că vor pune 200 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului la dispoziţia programului internaţional COVAX, lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri, transmite AFP, potrivit agerpres. Într-un comunicat comun, firma franceză şi cea britanică au anunţat că au semnat o declaraţie de intenţie cu Gavi, administratorul juridic al mecanismului internaţional de achiziţii, ”cu scopul de a garanta că fiecare ţară participantă are acces just şi echitabil la eventuale vaccinuri împotriva COVID-19”.

Vaccinul, pe bază de proteine recombinante, cu aditivi, dezvoltat în parteneriat de Sanofi şi GSK, va fi disponibil cu condiţia să fie aprobat de autorităţile de reglementare şi să se încheie contractele aferente. Produsul este testat clinic din Septembrie pe 440 de subiecţi umani, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul lui Decembrie, urmînd ca principalul pilon al fazei a treia de testare să înceapă înainte de sfîrşitul anului. Dacă datele testelor respective vor fi suficient de concludente pentru depunerea unei cereri de omologare, aceasta va ajunge la autorităţile sanitare în primul semestru din 2021, precizează cele două firme.

”Angajamentul pe care ni-l luăm astăzi ne dă tuturor şanse mai mari de a controla epidemia”, a subliniat Thomas Triomphe, vicepreşedinte executiv al Sanofi Pasteur, citat în comunicat. La rîndul său, preşedintele GSK Vaccines, Roger Connor, a declarat că ”din momentul în care am început dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19, GSK s-a angajat să le pună la dispoziţia tuturor, în întreaga lume”.

La mecanismul COVAX au aderat 167 de ţări, din care 92 dispun de venituri scăzute sau medii şi vor primi vaccinul gratis. Cele 75 de ţări bogate înscrise vor trece prin mecanism, dar vor plăti dozele.