Realitatea internationala pe scurt (29 Noiembrie 2018)

”Dacă imigranții ne abuzează femeile noastre, de ce să nu-i abuzez și eu pe ei?”, și-o fi spus un fost ministru norvegian, pus sub acuzare pentru că ar fi abuzat sexual 3 azilanţi

Svein Ludvigsen, un fost ministru norvegian, a fost pus sub acuzare pentru că ar fi abuzat sexual trei azilanţi, conform autorităţilor, scrie The Guardian. El a fost acuzat că a abuzat de poziţia sa de guvernator regional şi că a profitat de situaţia vulnerabilă a azilanţilor pentru a-i abuza sexual, scrie News.ro. „Autorităţile au pus sub acuzare un fost politician pentru că ar fi abuzat sexual trei persoane”, a declarat procurorul Tor Borge Nordmo într-o conferinţă de presă.

Cei trei sunt adulţi dar mult mai tineri decît Ludvigsen, în vîrstă de 72 de ani, iar unul dintre ei suferă de o dizabilitate intelectuală. Abuzurile au avut loc la casa fostului ministru precum şi în hoteluri şi chiar la biroul său de guvernator din Tromso, între 2011 şi 2017. Înainte să devină guvernator regional, fostul politician conservator a ocupat mai multe funcţii publice, printre care şi cea de ministru al Industriei Pescuitului între 2001 şi 2005. Ludvigsen, care a fost arestat la începutul lui 2018 şi eliberat după cinci săptămîni, a negat acuzaţiile.

Refugiatul “minor” care a ucis-o pe angajata unui centru pentru azilanți din Suedia, este major

Solicitantul de azil, care a înjunghiat-o mortal luna trecuta pe Alexandra Mezher, 22 de ani, angajata unui centru de primire suedez, este, de fapt, un adult, nu un adolescent de 15 ani, așa cum a pretins. Potrivit Agenției suedeze pentru migrație, suspectul era cazat într-un centru pentru refugiați minori, dar, de fapt, este adult, relatează The Telegraph. În aceste condiții, el riscă o condamnare la închisoare pentru crimă brutală.

Alexandra Mezher, o tînără de origine libaneză, 22 de ani, lucra la un centru de refugiați pentru minorii neînsoțiți, din Molndal, aproape de Gothenburg. Suspectul a pretins ca este minor, are 15 ani, și după crimă, pe data de 25 Ianuarie, a fost internat într-un spital de boli psihice. Pentru că agenția pentru migrație avea suspiciuni legate de vîrsta suspectului, a fost declanșată o anchetă, care a stabilit că acesta este, de fapt, major. Linda Viking, procurorul care anchetează acest caz, a declarat: “Faptul că va fi judecat ca o persoană peste 18 ani are mare influență asupra pedepsei pe care o va primi. Poate fi tras la răspundere și poate fi condamnat la închisoare.”

Tînăra a fost înjunghiată de imigrantul de origine somaleză - din cîte se pare - pe cînd încerca să despartă mai mulți rezidenți care se luaseră la harță. Alexandra Mezher a murit după cîteva ore la spitalul Sahlgrenska. Lucra doar de cîteva luni la centrul pentru solicitanții de azil minori din Moldnal. Făptașul a fost inițial imobilizat de alți rezidenți ai centrului, care l-au predat apoi polițiștilor. Presa locală a speculat încă de la data crimei că vîrsta agresorului ar putea fi mai mare de 15 ani, întrucît tinerii găzduiți în astfel de centre nu au acte sau dețin documente false în care declară că sunt mai mici decît în realitate. Tragedia a mărit tensiunea legată de afluxul de migranți în Suedia. Potrivit directorului Poliției Naționale, Dan Eliasson, numărul neașteptat de mare de solicitanți de azil (163.000 în 2015, la o populație de 9,8 milioane de locuitori) a pus sub presiune forțele de ordine din întreaga țară.

Poliția suedeză a secretizat informațiile referitoare la faptele comise de refugiați

Autoritățile de la Stockholm au decis, în secret. să nu mai facă publice informațiile referitoare la incidentele în care sunt implicați refugiați. Jurnaliștii de la Dagens Nyheter afirmă că, încă din Octombrie 2015, autoritățile suedeze au introdus o procedură specială pentru cazurile în care sunt implicați refugiați, fie că sunt suspecți, fie victime sau martori. Toate aceste situații sunt încadrate la codul special 291 și sunt secretizate, fiind interzisă dezvăluirea lor către presă.

Un reprezentant al Poliției a declarat că această decizie a fost luată deoarece este vorba despre “materiale de lucru” în cadrul unor anchete în desfășurare. Însă, pînă acum, jurnaliștii suedezi nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație. Potrivit Dagens Nyheter, decizia privind secretizarea informațiilor a fost luată de comisarul Hakan Nillson, în baza faptului că “dezvăluirea datelor cuprinse în codul 291 ar putea compromite anchete”. Însă printre datele secretizate se numără inclusiv statisticile privind numărul de incidente în care au fost implicați refugiați.

Măsura ar face parte dintr-o amplă operațiune, botezată “Alma”, în care au fost mobilizate resurse din toate departamentele Poliției suedeze – totul în cel mai mare secret. “Nimic nu trebuie să ajungă în mass-media referitor la Alma atîta timp cît operațiunea este în desfășurare”, se arată într-o comunicare internă pe care ziariștii suedezi au reușit să o obțină.

Un libanez care plănuia un atac chimic a fost arestat, în Italia

Un libanez de origine palestiniană, afiliat grupării Stat Islamic, a fost arestat Miercuri într-o localitate din Sardinia, fiind suspectat că ar fi plănuit un atac chimic. Potrivit Poliției italiene, Amin al-Haj Ahmad, un refugiat palestinian în vîrstă de 38 de ani din Liban, a fost reţinut pentru acuzaţii de terorism, informează DPA, citat de Agerpres. Suspectul „este acuzat că s-a alăturat Statului Islamic. Persoana în cauză a planificat o modalitate de atac cu ricin şi cu antrax”, a adăugat procurorul.

Operaţiunea Poliţiei a fost posibilă în urma arestării în Liban a unui membru al grupării Stat Islamic, care intenţiona să otrăvească cu ricin o cisternă de apă care servea pentru aprovizionarea Armatei libaneze. Vărul său prezent în Italia şi arestat Miercuri „ar fi avut ideea de a realiza o operaţiune similară în Europa”, se arată în comunicat, precizînd că numeroase referiri la SI şi la utilizarea otrăvurilor au fost găsite în telefonul suspectului.

Potrivit presei, numeroşi ofiţeri de Poliţie au participat la această operaţiune, inclusiv o unitate specială de intervenţie. Străzile din jurul centrului localităţii Macomer, unde bărbatul a fost arestat la volanul unei furgonete, au fost blocate pentru a evita ca acesta să fugă. Omul a fost arestat imediat ce a ieşit din locuinţă şi a intrat în vehicul.

O lege votată de Parlamentul danez este privită chiorîș de ONU

Parlamentul danez a votat o controversată reformă a sistemului său de azil, despre care Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați susține că “alimentează teama și xenofobia”. Potrivit noii legi, migranții vor putea să-și aducă familiile în Danemarca abia după trei ani de la primirea dreptului de azil, condiționat, la rîndul său, de “potențialul de integrare” al fiecărui migrant în parte. Totodată, Executivul de la Copenhaga a sporit de la 400 de euro la 1.300 de euro valoarea bunurilor migranților, care pot fi confiscate pentru a-și finanța șederea pe teritoriul danez.

O profesoară care nu le poate spune elevilor ei ce religie are: „Cuvîntul evreu este o insultă”

Numeroși profesori și elevi din Germania se confruntă, zi de zi, cu atitudini antisemite la școală. Sunt situații în care tinerii sunt nevoiți să se mute la alte școli, în timp ce dascălii își ascund religia, din cauză că directorii școlilor nu iau măsuri. Un astfel de caz este cel al lui Rachel, profesoară la o școală din Berlin. Ea a considerat întotdeauna că este mai bine să își ascundă religia de elevii săi de liceu. Problemele au început, însă, în urmă cu cîțiva ani, cînd i-a dezvăluit unui elev originea sa evreiască.

„Am găsit svastica desenată pe manualele lor, au început să deseneze imagini obscene pe tablă, alături de numele meu și au început să mă strige: ‘Hei, evreico’ în timpul orelor. A devenit mult mai greu să-mi fac meseria”, a mărturisit Rachel pentru CNN. Cînd problemele au început, ea s-a dus la directorul școlii și apoi la Poliție, pentru a reclama comportamentul inadecvat al elevilor săi, însă nimeni nu a luat-o în serios și nici nu a intervenit. După aceea, situația s-a înrăutățit, întrucît elevii percep Israelul ca pe un opresor al palestinienilor. De aceea, au început să îi adreseze mesaje antisemite. În 2017, Rachel, al cărei nume a fost schimbat din motive de siguranță, a decis să se mute la o altă școală și unde a decis să nu mai comită eroarea anterioară și să își țină religia secretă.

CNN notează că, într-o țară care încă este „bîntuită” de amintirea Holocaustului, incidentele antisemite de la ore scot în evidență că Germania „încă nu s-a vindecat.” În aceste condiții, unii elevi și profesori spun că sunt prinși între un val de antisemitism provenit de la extrema dreaptă și amenințările imigranților musulmani care sunt furioși pe statul Israel. Neștiind cum să abordeze antisemitismul de la ore, mulți profesori evrei păstrează tăcerea cu privire la incidentele care apar la clasă. În încercarea de a le evita, aceștia își ascund religia de elevii lor, explică Marina Chernivsky, șefa unei organizații care oferă consiliere persoanelor și instituțiilor care sunt victimele antisemitismului. „Nu este normal să fii evreu în Germania, așa că antisemitismul este un subiect tabu”, a spus Chernivsky.

Potrivit Departamentului de Cercetare și Informare cu privire la Antisemitism (RIAS), numărul incidentelor în care sunt implicați profesori și elevi evrei în școlile din Berlin s-a dublat de la 15 la 30 în 2017, iar cifrele se mențin și în 2018. De exemplu, o fată de 16 ani a fost hărțuită de colegii săi care i-au spus că „evreii trebuie gazați.” Totodată, un băiat de 14 ani a fost bătut și împușcat cu un pistol cu aer din cauză că este evreu, iar un student de la o școală internațională a fost rănit cu o țigară aprinsă. Cu toate acestea, reprezentanții RIAS notează că sunt multe incidente care rămîn nesesizate.

Liceenii învață despre Holocaust în clasa a 9-a, în jurul vîrstei de 14.15 ani, cînd află despre cum milioane de evrei au fost uciși de regimul nazist. Cu toate acestea, un studiu realizat de CNN arată că în jur de 40% dintre tinerii germani nu știu aproape nimic despre Holocaust.  „Dacă întrebi pe cineva care nu face parte din comunitatea evreiască dacă sunt probleme cu antisemitismul în Germania, îți va spune că nu există așa ceva. Ei cred că evreii exagerează”, a spus Wenzel Michalski, tatăl unui băiat de 15 ani nevoit să se mute la altă școală, din cauză că era hărțuit de colegi, pe motiv că este evreu.

Austria vrea să condiţioneze ajutoarele sociale de nivelul de stăpînire a limbii germane

Imigranţii din Austria care nu stăpînesc suficient de bine germana trebuie să se aştepte la scăderea ajutoarelor sociale, pe care Guvernul a decis Miercuri să le condiţioneze de nivelul de vorbire a limbii, relatează AFP. Această reformă a venitului minim garantat (Mindestsicherung) este un proiect major al coaliţiei formate din conservatori şi extrema dreaptă aflată la putere la Viena, care spune că vrea „să stopeze imigraţia pe cheltuiala sistemului social”. Formula prezentată de Guvern constă în solicitarea unui anumit nivel de stăpînire a limbii germane pentru a primi integral cei 863 de euro reprezentînd alocaţia prevăzută pentru o persoană fără resurse. Un nivel insuficient, evaluat în baza cadrului european de referinţă pentru limbi, nu va da dreptul decît la suma de 563 de euro.

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a apărat o măsură de „justiţie”. „Cine nu vrea să se integreze, cine nu vrea să înveţe germana (...) va primi mai puţin în viitor”, a postat el pe Twitter. „Mai întîi dreptate pentru austrieci. Străinii vor trebui să aştepte”, a adăugat ministrul Afacerilor Sociale, Beate Hartinger-Klein, din cadrul partidul de extremă dreapta FPO. Guvernul, care a acuzat de mai multe ori familiile numeroase de imigranţi că cumulează prestaţiile familiale, vrea, de asemenea, scăderea graduală a alocaţiilor vărsate în funcţie de numărul de copii.

Aceste anunţuri au suscitat critici ale opoziţiei şi ale asociaţiilor de ajutor pentru cei mai defavorizaţi. „Trebuie să combatem sărăcia, nu persoanele care au de suferit”, a dezvăluit Michael Landau, preşedintele organizaţiei caritabile Caritas. Organizaţia a criticat şi accentul pus pe nivelul de stăpînire a limbii germane, în condiţiile în care Guvernul a redus finanţările anumitor programe de integrare destinate în special organizării de cursuri de germană. Guvernul lui Sebastian Kurz dorea iniţial să introducă un termen minim de cinci ani înainte ca beneficiarii de azil să poată obţine integral venitul minim garantat, dar a trebuit să renunţe la măsură în urma refuzurilor Curţii Constituţionale austriece şi a Curţii de justiţie a UE. Noile măsuri necesită şi votul Parlamentului pentru a intra în vigoare la 1 Aprilie 2019.

Mogherini: UE este „extrem de preocupată” de creşterea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, dar nu ia în calcul noi sancţiuni

Uniunea Europeană s-a declarat, Miercuri, „extrem de preocupată” de „creşterea periculoasă” a tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, dar nu ia în calcul noi măsuri pentru a sancţiona operaţiunea militară rusă împotriva navelor ucrainene, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Suntem consternaţi de această utilizare a forţei de către Rusia care, într-un context de militarizare crescîndă în regiune, este inacceptabilă”, au declarat Guvernele celor 28 de ţări ale UE într-o declaraţie publicată de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini după trei zile de discuţii.

Dificultăţile întîmpinate în redactarea acestei declaraţii comune stau mărturie serioaselor divergenţe dintre statele europene, au declarat pentru AFP surse diplomatice. Adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei trebuie decisă în unanimitate de Cei 28. „Este prea devreme pentru a lua în calcul aşa ceva”, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse. Polonia a susţinut ideea de a impune noi sancţiuni, dar mai multe state, şi în special Franţa şi Germania, au considerat acest demers prematur. Guvernele europene nu au exclus totuşi adoptarea de noi sancţiuni, precizează AFP. UE a impus sancţiuni economice Rusiei în Iulie 2014.

Doi iranieni, inculpaţi în Statele Unite pentru atacuri cibernetice

Doi iranieni au fost inculpaţi în Statele Unite pentru că au piratat din Iran sisteme informatice ale unor oraşe şi instituţiile americane şi canadiene cu scopul de a obţine răscumpărări de peste şase milioane de dolari, a anunţat Miercuri Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Cei doi iranieni, identificaţi drept Mohammad Mehdi Shah Mansouri, 27 de ani, şi Faramarz Shahi Savandi, 34 de ani, au atacat peste 200 de instituţii cu ajutorul unui program malware şi au cerut răscumpărări în bitcoin, cea mai populară monedă virtuală, potrivit Ministerului. Atacul cibernetic de tip ransomware, cunoscut sub numele de ‘SamSam’ şi care a durat 34 de luni, a provocat un dezastru în spitale, şcoli, companii şi agenţii guvernamentale, provocînd pagube de peste 30 de milioane de dolari şi permiţînd piraţilor informatici să obţină peste şase milioane de dolari din răscumpărări.

Piraţii informatici sunt acuzaţi că au vrut să paralizeze mai multe instituţii între Ianuarie 2016 şi Septembrie 2018, în special oraşele Atlanta, Georgia şi Newark, portul San Diego, Departamentul de Transporturi din Colorado, şase spitale şi instituţii medicale din SUA şi Universitatea canadiană Calgary. ‘Inculpaţii ştiau că blocarea computerelor va face mult rău victimelor nevinovate’, a declarat numărul doi din Departamentul american al Justiţiei, Rod Rosenstein, într-un comunicat.

Statele Unite au cerut extrădarea celor doi iranieni, inculpaţi în Newark pentru şase capete de acuzare, inclusiv conspiraţie pentru fraudă bancară, conspiraţie pentru fraudă legată de computere şi daune intenţionate provocate unor computere protejate.

Mărturie cutremurătoare a unui fost boxer din America: A ucis 90 de femei în 35 de ani

Un fost boxer din America, Samuel Little, de 78 de ani, a uimit întreaga lume. Fostul sportiv, care este închis într-un penitenciar din comitatul Ector din Texas, a dezvăluit un trecut desprins din filmele de groază. Samuel Little susține că a ucis 90 de femei în 35 de ani, scrie Mediafax. Potrivit „Le Point”, dacă ceea ce a mărturisit americanul este adevărat, va fi declarat cel mai sîngeros criminal în serie din Statele Unite. În timp ce Poliţia poate confirma 30 dintre cele 90 de crime pe care şi le atribuie, el afirmă că doar victimele sunt în măsură să îi recunoască faptele. Spre surprinderea anchetatorilor, arată o memorie foarte bună în privinţa detaliilor, locurilor şi chipurilor.

Născut în Georgia în 1940, Samuel Little a fost crescut de o mamă prostituată. A dus o viaţă de hoinar şi a ajuns de mai multe ori după gratii pentru furturi şi consum de droguri. A intrat în atenţia Poliţiei pentru tentativă de omor abia în 1976, cînd o prostituată aflată sub influenţa drogurilor a reuşit să scape din mîinile sale şi a cerut ajutor. Arestat, a fost eliberat după doar trei luni întrucît victima nu era credibilă. În 1982, Melinda LaPree, o prostituată din Mississippi, a dispărut după ce a fost văzută ultima dată în maşina lui Samuel Little. O lună mai tîrziu, Poliţia i-a găsit cadavrul şi l-a arestat pe fostul boxer. Tot atunci, alte două prostituate l-au acuzat de tentativă de omor, dar a fost eliberat din nou pe motiv de lipsă de credibilitate a acuzatoarelor.

Mai mult, doi ani mai tîrziu a fost achitat în cazul uciderii Patriciei Ann Mount, o tînără cu handicap mintal. Alte victime ale lui Samuel Little sunt Julia Critchfield, ucisă în Ianuarie 1978 la 36 de ani prin strangulare şi găsită într-o pădure din Mississippi, Fredonia Smith, ucisă în 1982 la 18 ani prin strangulare şi găsită într-o grădină din Georgia, Rosie Hill, ucisă în 1982 la 20 de ani prin strangulare şi găsită în apropierea unei ferme de porci din Florida sau Melissa Thomas, ucisă în 1996 la 24 de ani prin strangulare şi găsită într-un cimitir din Louisiana.

El spune că ţintea femei singure, drogate, prostituate, de regulă de culoare sau hispanice. Le lovea, apoi le strangula în timp ce se masturba. În unele cazuri, le viola. A fost arestat ultima dată în 2012 în cadrul unei anchete privind uciderea a trei femei în perioada 1987-1989 în Los Angeles. Anchetatorii au ajuns la el în baza probelor ADN şi l-au găsit într-un cămin pentru persoane fără adăpost din Kentucky. Adus în faţa instanţei, s-a declarat nevinovat şi a insultat familiile victimelor. Condamnat la închisoare pe viaţă şi fără speranţă, a început din Vara anului trecut să-şi mărturisească faptele. De atunci, a dezvăluit 90 de crime comise între 1970 şi 2005.

Un scenariu sumbru anunțat de Banca Angliei: Efectele Brexit în Regatul Unit vor fi mai grave decît criza financiară în lipsa unui acord cu UE

Economia Marii Britanii riscă să fie afectată mai grav decît în timpul crizei financiare, în cazul în care retragerea ţării din Uniunea Europeană se va produce „în mod dezordonat”, avertizează Banca Angliei, potrivit Mediafax. Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May și-a exprimat regretul că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.

Acordul riscă să fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel că Marea Britanie ar putea fi nevoită să se retragă din UE fără nici un acord ori ar avea ca opţiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amînarea Brexit. Banca Angliei a avertizat, Miercuri seară, într-un raport de evaluare, că economia Marii Britanii riscă să se diminueze cu 8% în doar un an, comparativ cu 6,25% din timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pieţele financiare şi a întîrzierilor în procedurile vamale. Rata şomajului riscă să atingă nivelul de 7,5%, atrage atenţia Banca Angliei, conform agenţiei Reuters. În cazul unui Brexit produs „în mod dezordonat”, valoarea lirei sterline ar putea scădea cu 25% – ajungînd aproape la paritate cu dolarul –, inflaţia ar ajunge la 6,5%, ratele dobînzii de politică monetară vor creşte, iar preţurile locuinţelor vor scădea cu 30% în Marea Britanie. Un „Brexit dezordonat” presupune revenirea Marii Britanii la reglementările generale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), lipsa unor acorduri comerciale bilaterale pînă în anul 2022 şi pierderea accesului Londrei la acordurile Uniunii Europene cu ţări terţe.

În cazul unui „Brexit cu efecte negative” – în care Marea Britanie va păstra accesul doar la unele acorduri UE cu naţiuni terţe –, PIB-ul britanic ar putea scădea cu 3% în următorii cinci ani, preţurile caselor se vor diminua cu 14%, iar rata şomajului va atinge 5,75%, precizează Banca Angliei. Dacă Marea Britanie va putea menţine o „relaţie apropiată” cu UE, economia britanică va scădea cu doar 1%.

Putin denunţă indulgenţa Occidentului faţă de Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Miercuri Kievul de incidentul naval din weekend în largul Crimeii şi de faptul că s-a servit de acesta pentru a ‘vinde sentimente antiruseşti’, catalogînd politica Occidentului faţă de Ucraina ca suferind de ‘miopie’, potrivit agenţiilor de presă Unian şi RIA Novosti, potrivitAgerpres.

Totul i se iartă actualei puteri de la Kiev, a remarcat Vladimir Putin, pronunţîndu-se Miercuri, în premieră, în marja unui forum economic la Moscova, cu privire la incidentul din weekend. ‘Uneori sunt de-a dreptul surprins, chiar dacă m-am obişnuit cu multe lucruri, dar actualele autorităţi ucrainene vînd cu succes sentimente antiruseşti, nu le-a mai rămas nimic altceva de vînzare. Se creează impresia că totul li se iartă. Dacă vor cere astăzi prunci la micul dejun, probabil că vor fi serviţi. De ce nu? – vor spune unii – le este foame’, a afirmat Putin, acuzînd Occidentul că face pe placul capriciilor Kievului.

Preşedintele rus a denunţat în acest context politica ‘extrem de mioapă’ a Vestului faţă de Ucraina, care – în opinia sa – nu va duce la nimic bun pentru că doar face să ‘relaxeze conducerea ucraineană’. În opinia sa, Occidentul este indulgent faţă de Kiev pentru că acesta îi serveşte discursul pe care doreşte să-l audă. În aceeaşi declaraţie, Putin l-a acuzat pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko de orchestrarea unei ‘provocări’ pentru a-şi creşte popularitatea în sondaje în perspectiva alegerilor prezidenţiale din Martie 2019, referindu-se la incidentul naval de Duminică din largul Crimeii.

Jean-Marie Le Pen, condamnat la Paris pentru declaraţii vizînd homosexualii

Cofondatorul Frontului Naţional (FN), Jean-Marie Le Pen, a fost condamnat Miercuri, la Paris, la plata unei amenzi şi a unor despăgubiri de cîteva mii de euro pentru declaraţii vizînd homosexualii, în special un poliţist ucis într-un atentat în 2017, relatează AFP, scrie Agerpres.

În vîrstă de 90 de ani, eurodeputatul, un obişnuit al declaraţiilor provocatoare şi al urmăririlor judiciare, a fost condamnat pentru trei serii de insulte publice împotriva homosexualilor, dar şi pentru provocare la ură şi violenţă în una dintre aceste răbufniri. Pentru două dintre declaraţiile la adresa homosexualilor, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat la plata unei amenzi de 400 de euro, cu posibilitatea de închisoare în caz de neplată. Totodată, el va trebui să plătească 2.000 de euro despăgubiri asociaţiei Mousse, care luptă împotriva discriminării homofobe şi sexiste, şi care a depus plîngere, precum şi 2.000 de euro cheltuieli de judecată.

Fostul lider de extremă-dreapta a fost de asemenea judecat pentru afirmaţiile făcute în Aprilie 2017 în legătură cu funeraliile poliţistului ucis într-un atac jihadist pe Champs Elysées, la Paris, Xavier Jugele, în timpul cărora s-a exprimat partenerul său de viaţă.

‘Cred că această caracteristică a familiei ar trebui ţinută departe de o ceremonie de acest gen, care ar cîştiga mai multă discreţie’, a spus atunci Le Pen. Pentru această declaraţie, el a fost condamnat pentru injurii şi la plata a 5.000 de euro despăgubiri acordate partenerului de viaţă a lui Xavier Jugele, Etienne Cardiles, şi 2.000 de euro cheltuieli de judecată.

Avocatul lui Jean-Marie Le Pen, Frédéric Joachim, a afirmat că va face recurs.