Realitatea internationala pe scurt (29 Iunie 2020)

Omenirea a depăşit pragul de 10 milioane de cazuri de COVID-19

Omenirea a depăşit Duminică pragul de 10 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, potrivit unei numărători realizate de AFP, fapt care demonstrează o accelerare a pandemiei de COVID-19, mai ales în cele două Americi, pe fondul temerilor legate de „al doilea val” al contaminărilor şi de reintroducerea unor măsuri parţiale de izolare a populaţiei, informează AFP, potrivit agerpres.

Cel puţin 10.003.942 cazuri de infectare, inclusiv 498.779 de decese, au fost recenzate, mai ales în Europa, continentul cel mai afectat – cu 2.637.546 de cazuri şi 195.975 de decese –, dar şi în Statele Unite – 2.510.323 de cazuri şi 125.539 de decese. Pandemia de COVID-19 progresează cel mai rapid în această perioadă în America Latină, cu peste 400.000 de cazuri recenzate în ultimele şapte zile. Asia pare să se confrunte cu o recrudescenţă a numărului de cazuri zilnice de COVID-19, stimulată de răspîndirea susţinută a maladiei în India (528.859 cazuri, din care 118.398 în ultimele şapte zile), Pakistan (202.955 cazuri, din care 26.338 cazuri noi) şi Bangladesh (137.787 cazuri, din care 25.481 cazuri noi).

În Europa, numărul noilor contaminări recenzate în fiecare zi s-a stabilizat de peste o lună la mai puţin de 20.000 de cazuri zilnice, dar OMS s-a declarat îngrijorată de accelerarea infectărilor în 11 ţări din această regiune.

Heiko Maas: O înfrîngere a lui Trump în Noiembrie, insuficientă pentru redresarea relaţiilor transatlantice

O înfrîngere a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din Noiembrie nu ar fi suficientă pentru redresarea relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Berlin, a declarat ministrul de Externe german Heiko Maas, într-un interviu publicat Duminică, informează dpa. ”Orice persoană care crede că a avea un democrat în funcţia de Preşedinte (al SUA) va restabili parteneriatul transatlantic la nivelul dinainte subestimează schimbările structurale care au avut loc”, a spus şeful diplomaţiei germane. Deşi a calificat relaţia bilaterală ”extrem de importantă”, Maas a adăugat că ”în actuala sa formă, ea nu mai răspunde aşteptărilor pe care ambele părţi le au de la aceasta”.

Preşedintele american Donald Trump a criticat constant Germania pentru gestionarea unor chestiuni, precum cooperarea Berlinului cu Rusia în proiectul energetic Nord Stream 2 şi faptul că Germania nu respectă ţinta decisă de NATO, de 2% din PIB, pentru bugetul său militar. La alegerile prezidenţiale americane din Noiembrie, Trump se va confrunta cu Joe Biden, candidatul Partidului Democrat.

Parlamentarii chinezi au examinat legea privind securitatea naţională în Hong Kong

Parlamentarii chinezi au examinat Duminică legea privind securitatea naţională pentru Hong Kong, în timpul unei reuniuni speciale a Comitetului permanent al Adunării Naţionale Populare (NPC, forul legislativ chinez), transmite Reuters, potrivit agerpres. Proiectul legislativ a fost prezentat de Shen Chunyao, directorul Comisiei pentru afaceri constituţionale a Comitetului permanent al NPC. Noua legislaţie ar urma să fie adoptată în forma sa finală pînă la finalul acestei luni.

La 28 Mai, NPC a aprobat proiectul legii privind securitatea naţională pentru Hong Kong, ceea ce a declanşat noi proteste în fosta concesiune britanică şi a provocat reacţii critice din partea Statelor Unite. Washingtonul consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internaţional al Hong Kong-ului. Fosta colonie britanică s-a confruntat în Decembrie 2019 cu cea mai gravă criză politică a sa de la retrocedarea către Beijing în 1997, cu manifestaţii uneori extrem de violente.

Deşi consolidată de triumful taberei pro-democraţie la alegerile locale din Noiembrie, această mobilizare a suferit o lovitură la începutul anului după mii de arestări în rîndurile sale, iar manifestaţiile au încetat din cauza restricţiilor impuse în combaterea pandemiei de COVID-19.

Trump riscă să fie dat în judecată de The Rolling Stones pentru folosirea muzicii trupei britanice în campania electorală

Trupa rock britanică The Rolling Stones l-a ameninţat pe Preşedintele american Donald Trump cu o acţiune în Justiţie dacă politicianul republican va continua să folosească un cîntec celebru din repertoriul grupului, „You Can’t Always Get What You Want”, în timpul mitingurilor din campania sa electorală, informează AFP şi DPA. Piesa menţionată a fost utilizată de Preşedintele american, în vîrstă de 74 de ani, la mitingul său electoral organizat weekendul trecut în oraşul Tulsa.

Rockerii britanici s-au plîns de faptul că echipa lui Donald Trump a difuzat piese din repertoriul formaţiei The Rolling Stones încă din campania sa electorală din 2016, însă ordinele judecătoreşti nu l-au împiedicat pe politicianul republican să continue această practică. Un alt cîntec al grupului britanic, „Heart of Stone”, a fost difuzat la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump din 2017. După patru ani de cînd încearcă să îl convingă pe Donald Trump să nu îi mai folosească piesele, trupa The Rolling Stones a decis să îşi intensifice eforturile în acest sens, raportează Deadline.com.

Rockerii britanici colaborează cu BMI, o organizaţie americană specializată în protejarea drepturilor muzicale, care a decis că orice viitoare utilizare a unui cîntec din repertoriul grupului The Rolling Stones în campania lui Donald Trump ar încălca acordul de licenţă semnat de acest grup cu organizaţia menţionată. Mai mulţi artişti s-au opus utilizării cîntecelor lor de către Donald Trump în timpul mitingurilor sale electorale. Grupul rock Queen a protestat în urma folosirii uneia dintre cele mai renumite piese ale sale – „We Are the Champions” – în timpul unei apariţii pe scenă a lui Donald Trump la Convenţia Partidului Republican din 2016. Şi alţi artişti de renume, precum Adele, R.E.M. şi Neil Young, dar şi familia regretatului Tom Petty, au denunţat folosirea cîntecelor lor în timpul mitingurilor Partidului Republican şi au încercat prin diverse metode să îl împiedice pe Donald Trump să continue această practică.

Justiția israeliană a dispus eliberarea manifestanţilor anti-Netanyahu

Un Tribunal israelian a decis Duminică eliberarea a trei membri ai mişcării pro-democraţie şi anti-corupţie Drapelele Negre, criticînd Poliţia pentru că i-a ţinut în detenţie începînd de Vineri, transmite dpa, potrivit agerpres. ”Nu cred că este necesară plasarea vreunei condiţii pentru eliberarea acuzaţilor. Dreptul de a demonstra este un drept fundamental într-un regim democratic”, a spus judecătoarea Orna Sandler-Eitan. Poliţia le ceruse protestatarilor să respecte unele condiţii pentru eliberarea lor, printre care promisiunea că nu vor intra în Ierusalim timp de 15 zile.

Cei trei demonstranţi eliberaţi Duminică sunt generalul de brigadă în rezervă Amir Haskel, fost şef al Forţelor aeriene israeliene, Gil Danieli şi Saadi Ben Sheetrit. Ei fuseseră arestaţi Vineri pentru că au protestat în faţa reşedinţei premierului Benjamin Netanyahu.

Mii de israelieni au manifestat şi Sîmbătă, inclusiv în faţa reşedinţei lui Netanyahu. Liderii opoziţiei israeliene au susţinut pe Twitter că arestările au fost motivate ”politic”, în timp ce ministrul securităţii interne Amir Ohana a afirmat că detenţiile au fost justificate.

Guvernul SUA cere liderilor a cinci mari companii de tehnologie să se asigure că platformele de socializare nu sunt folosite pentru incitarea la violenţă

Departamentul pentru Securitate Internă a trimis o scrisoare directorilor generali a cinci mari companii de tehnologie în care le cere să se asigure că platformele de socializare nu sunt folosite pentru incitarea la violenţă, în urma protestelor care au început după moartea afro-americanului George Floyd, transmite Reuters, scrie news.ro. ”Vă scriu pentru a vă cere să vă faceţi datoria care vă revine şi să puneţi capăt violenţei şi activităţilor ilegale care se răspîndesc în ţară, prin asigurarea că platformele voastre nu sunt folosite ca un mijloc de organizare, facilitate sau incitate la revolte periculoase sau mortale, prin încălcarea legilor locale sau ale statului”, a scris secretarul în exerciţiu Chad Wolf.

Wolf a arătat că departamentul susţine drepturile prevăzute în Primul Amendament, care permit cetăţenilor să se exprime liber, dar a avertizat împotriva folosirii mediei sociale ca o armă pentru perpetuarea activităţilor criminale.

Acesta a cerut Facebook, Twitter, Google, care este parte a grupului Alphabet, Snapchat şi Apple să ajute pentru a opri schimbul de informaţii legate de modul în care pot fi încălcate restricţiile din oraşe, ce magazine sau cartiere să fie atacate pentru jafuri sau distrugeri şi coordonarea atacurilor împotriva unor oameni sau grupuri.

Twitter a anunţat că va răspunde scrisorii. Snapchat, Apple şi Facebook nu au comentat, iar Google nu a răspuns imediat. În această lună, Snapchat a oprit promovarea contului Preşedintelui Trump pe pagina sa Discover, după o declaraţie în care a acesta a ameninţat protestatarii cu ”cîini fioroşi şi arme îngrozitoare”.

Staruri internaţionale au ajutat Comisia Europeană să strîngă 6,15 miliarde de euro pentru un vaccin

Coldplay, Miley Cyrus, Jennifer Hudson şi Dwayne „The Rock” Johnson s-au alăturat Sîmbătă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în acţiuni de strîngere de fonduri, demarate cu scopul de a finanţa dezvoltarea unui vaccin împotriva maladiei COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres. Comisia Europeană a patronat, în colaborare cu organizaţia Global Citizen, care are sediul general în Statele Unite, acest eveniment în format virtual, conceput pentru a colecta contribuţii financiare. În total, potrivit UE, 40 de Guverne au ajutat la pregătirile făcute pentru acest eveniment.

Ursula von der Leyen l-a inaugurat, anunţînd că a obţinut Sîmbătă 6,15 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii, în parteneriat cu Comisia Europeană. Anterior, pe 4 Mai, în cadrul unui prim summit organizat pentru o colectă de fonduri, UE, Guverne şi diverşi filantropi s-au angajat să doneze în acelaşi scop aproximativ 10 miliarde de euro. Astfel, totalul donaţiilor a ajuns la circa 16 miliarde de euro.

Dwayne „The Rock” Johnson, un fost practicant de wrestling devenit actor, a fost desemnat gazda unui concert care va fi difuzat pe internet. La acel concert participă şi alte vedete importante din showbiz, precum Salma Hayek, Charlize Theron, Forest Whitaker şi Angelique Kidjo. Melinda Gates şi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, sunt la rîndul lor implicaţi în acest eveniment.

Patru bărbaţi, inculpaţi pentru tentativa de a distruge statuia fostului Preşedinte american Andrew Jackson

Patru bărbaţi fac obiectul urmăririi în Justiţie după ce Luni, 22 Iunie, au încercat să demoleze o statuie a fostului Preşedinte Andrew Jackson situată în apropierea Casei Albe, în cadrul manifestaţiilor antirasiste din SUA, au anunţat autorităţile din Washington, relatează Reuters şi AFP. Cu vîrste cuprinse între 20 de ani şi 47 de ani, cei patru au fost inculpaţi pentru ”distrugerea unei proprietăţi federale”, faptă pentru care acuzaţii riscă o pedeapsă de la 1 la 10 ani de închisoare. ”Aceste inculpări trebuie să servească tuturor celor care desacralizează statuile şi monumentele din Capitală. Comportamentul vostru violent şi infracţional nu va fi tolerat”, a menţionat procurorul Michael R. Sherwin.

Preşedintele Donald Trump a lansat pe Twitter apeluri pentru identificarea altor 15 demonstranţi care au participat la vandalizarea monumentului respectiv. Înregistrările postate pe social media arată mai mulţi manifestanţi urcaţi pe monumentul din bronz din Piaţa Lafayette, în încercarea de a distruge imaginea personajelor considerate rasiste sau care au provocat discordie în istoria SUA.

Pe imagini apar şi poliţişti care îndepărtează manifestanţii şi formează un inel protector în jurul statuii, care a fost ridicată în anul 1852 pe un postament din marmură albă şi îl reprezintă pe Andrew Jackson pe un cal cabrat. Andrew Jackson, al şaptelea Preşedinte al SUA, a fost general în Armata americană şi politician populist, stilul său fiind comparat uneori cu cel al actualului Preşedinte Donald Trump.

Activiştii americani nativi îl critică pe Jackson, membru al Partidului Democrat, pentru că în timpul mandatului său (1829-1837) a promulgat o lege în virtutea căreia zeci de mii de persoane au fost alungate de pe terenurile lor de Guvernul SUA. Nevoiţi să plece către Vest în ceea ce a fost descris drept ”Drumul lacrimilor”, mii de nativi americani au murit înainte de a ajunge la destinaţia planificată de autorităţi.

China acuză ”diplomaţia megafonului” dusă de Ottawa privind canadienii încarceraţi

China a criticat vehement Canada Sîmbătă, reproşînd conducătorilor acesteia declaraţiile „iresponsabile” în legătură cu cei doi canadieni acuzaţi de spionaj în China şi îndemnînd Ottawa să pună capăt „diplomaţiei megafonului”, scrie AFP, potrivit agerpres. Într-o declaraţie publicată pe site-ul Ambasadei Chinei la Ottawa, un purtător de cuvînt al reprezentanţei chineze a afirmat că dovezile împotriva celor doi canadieni sunt „solide şi suficiente”. China i-a inculpat oficial pentru „spionaj” şi „divulgarea de secrete de stat” pe Michael Kovrig, fost diplomat aflat la post la Beijing, şi Michael Spavor, consultant, om de afaceri şi specialist în Coreea de Nord.

Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi în Decembrie 2018, la cîteva zile după arestarea în Canada, la cererea Justiţiei americane, a directoarei financiare a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou. Procedura care îi vizează pe cei canadieni este amplu percepută în Occident ca o măsură de represalii, ceea ce China dezminte oficial. Premierul canadian, Justin Trudeau, a calificat în repetate rînduri ca „arbitrară” detenţia celor doi.

Zuckerberg pierde 7,2 miliarde de dolari după ce mai multe companii au scos publicitatea din reţeaua Facebook

Mark Zuckerberg pierde 7,2 miliarde de dolari, după ce mai multe companii au scos publicitatea din reţeaua Facebook Inc, potrivit Indexului Bloomberg Billionaires, scrie mediafax. Acţiunile companiei de socializare au scăzut Vinerea trecută cu 8,3%, cel mai mult în trei luni, după ce Unilever, una din companiile cu cele mai mari investiţii de publicitate din lume, s-a alăturat altor mărci pentru a boicota reclame pe reţeaua de socializare. Unilever a spus că va înceta să cheltuiască bani cu publicitatea pe Facebook în acest an.

Valoarea Facebook a scăzut cu 56 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă şi a dus valoarea netă pînă la 82,3 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg Billionaires. Acest lucru l-a mutat şi pe directorul executiv Facebook cu o treaptă pe locul patru, depăşit de şeful Louis Vuitton, Bernard Arnault, care a urcat un loc pe locul trei în topul celor mai bogaţi oameni din lume, împreună cu Jeff Bezos şi Bill Gates.

Companiile de la Verizon Communications Inc. pînă la Hershey Co. au oprit reclamele pe reţelele de socializare, după ce criticii au spus că Facebook nu a reuşit să asigure o verificare corectă a dezinformărilor pe platformă. Coca-Cola Co. a declarat că va întrerupe toată publicitatea plătită pe toate platformele de socializare timp de cel puţin 30 de zile. Zuckerberg a răspuns Vineri criticilor tot mai mari în legătură cu dezinformarea de pe site, anunţînd că va eticheta toate postările legate de vot cu un link care încurajează utilizatorii să se uite la noul său centru de informare a alegătorilor.