Realitatea internationala pe scurt (29 Aprilie 2018)

Lavrov acuză SUA că încearcă să rupă Siria în bucăţi

Statele Unite încearcă să facă Siria bucăţi, a acuzat Sîmbătă şeful diplomaţiei ruse, relatează The Associated Press. Atacuri recent coordonate de americani contra Siriei ”au agravat serios situaţia”, a apreciat Serghei Lavrov într-o reuniune cu omologii săi iranian şi turc. Declaraţiile cu privire la susţinerea integrităţii teritoriale a Siriei ”sunt simple cuvinte care par să acopere planuri de reformatare a Orientului Mijlociu şi planuri de împărţire a Siriei în părţi”, a acuzat Lavrov.  

Şeful diplomaţiei ruse s-a întîlnit cu omologii săi iranian Mohammad Javad Zarif şi turc Mevlut Cavusoglu. Cele trei ţări sunt organizatoarele procesului de la Astana care vizează să pună capăt violenţelor în Siria. Moscova, Teheranul şi Ankara au convenit Sîmbătă să-şi intensifice eforturile în furnizarea unor ajutoare umanitare în Siria. ”Ne vom asigura ca aceste ajutoare să fie furnizate în cel mai eficient mod. Vom coopera cu Guvernul, opoziţia şi, desigur, cu omologii noştri de la ONU, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Semiluna Roşie siriană şi alte organizaţii internaţionale”, a declarat Lavrov.  

Organizaţii umanitare internaţionale au acuzat în mai multe rînduri Damascul, susţinut de Moscova şi Teheran, de împiedicarea trimiterii unor ajutoare în zone rebele asediate. Lavrov a reiterat acuzaţii potrivit cărora un presupus atac chimic, la începutul lunii, a fost un ”pretext artificial” în vederea unor atacuri cu rachete ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei. Cei trei miniştri condamnă într-o declaraţie comună orice atacuri chimice şi apreciază că informaţii despre utilizarea acestui tip de armament este necesar să fie ”anchetate prompt şi profesional” de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).  

Încercări ale unei echipe OIAC de a ancheta presupusul atac chimic la Duma au fost amînate în mai multe rînduri. Ankara îi acuză pe luptătorii sirieni kurzi de legături cu insurgenţi turci kurzi din Sud-Estul Turciei. ”În prezent, Statele Unite susţin organizaţii teroriste, iar acest lucru trebuie să înceteze”, a denunţat Cavusoglu.

Bloomberg: Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un război comercial transatlantic care ar provoca pierderi tuturor

Uniunea Europeană a avertizat în privinţa costurilor unui război transatlantic, pregătindu-se în acelaşi timp pentru izbucnirea unui conflict, după ce Statele Unite au semnalat că vor respinge solicitarea blocului comunitar de a fi scutit necondiţionat de tarifele pe importurile de metale, relatează Bloomberg, conform news.ro. “Un război comercial este un joc care ar provoca pierderi tuturor. Trebuie să ne păstrăm calmul cînd ne gîndim la restricţii, dar cel mai important este că nimeni nu cîştigă un război comercial, aşa că trebuie să încercăm să îl evităm cu orice preţ”, a declarat la Sofia ministrul belgian de Finanţe, Johan Van Overtveldt.

Administraţia Preşedintelui american Donald Trump cere Europei, Canadei şi altor aliaţi să accepte cote, în schimbul scutirii de tarifele pentru oţel şi aluminiu care intră în vigoare la 1 Mai, cînd expiră o exceptare acordată temporar. ”Cerem tuturor: cote sau tarife”, a spus Vineri secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross. Condiţia pune UE într-o situaţie dificilă, fie să cedeze condiţiilor americane, care ar putea încălca reglementările comerciale internaţionale, fie să suporte tarife punitive. Obligarea guvernelor să îşi limiteze livrările încalcă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzic aşa-numitele restricţii voluntare pentru exporturi. Solicitarea americană este contrară întregii filozofii comerciale a Uniunii Europene, care se bazează pe principiul libertăţii circulaţiei bunurilor.

Luna trecută, Casa Albă i-a protejat temporar pe unii parteneri comerciali, între care şi UE, de tarife vamale de 25% în cazul importurilor de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, care au fost impuse în temeiul securităţii naţionale. Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, negociază cu statele care solicită să fie exceptate permanent, inclusiv cu UE. UE a anunţat în mod clar că nu se va lăsa intimidată.

Președintele SUA a declarat că o întîlnire cu Coreea de Nord ar putea avea loc în următoarele trei-patru săptămîni

Preşedintele american, Donald Trump, a spus Sîmbătă, în cadrul unui miting în statul Michigan, că o întîlnire cu Coreea de Nord ar putea avea loc în următoarele trei-patru săptămîni, transmite Reuters. „Cred că vom avea o întîlnire în următoarele trei sau patru săptămîni”, a arătat Trump, la o adunare în oraşul Washington din statul american Michigan. „Va fi o întîlnire foarte importantă, denuclearizarea Peninsulei Coreene”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Federica Mogherini a dat asigurări că nici un stat membru al UE nu îşi va muta ambasada la Ierusalim

Nici un stat membru al Uniunii Europene nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, l-a asigurat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe ambasadorul palestinian pe lîngă UE, Abdul Rahim Farra, conform unei declaraţii dată Sîmbătă de acesta din urmă postului Vocea Palestinei şi preluată de agenţia palestiniană de presă WAFA, potrivit agerpres. Oficialul menţionat a afirmat că Mogherini a confirmat această poziţie în timpul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles cu reprezentanţi ai Organizaţiei de Cooperare Islamică şi în prezenţa ministrului palestinian de Externe, Riyad Malki. Acesta din urmă a insistat în timpul acestei întîlniri că nici unui stat membru al UE nu trebuie să i se permită să întreprindă demersuri, şi nici măcar să anunţe vreo intenţie, pentru a-şi transfera ambasada la Ierusalim.

La rîndul ei, Mogherini a spus că nici un stat membru al UE nu va acţiona împotriva consensului european pe acest subiect, iar discuţiile despre posibila mutare de către unele ţări din UE a ambasadelor la Ierusalim sunt nimic mai mult decît vorbe, menţionează agenţia palestiniană de presă, amintind că România şi Republica Cehă au sugerat recent că vor urma exemplul SUA şi îşi vor transfera ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim.

Premierul Federației Ruse susţine pedepsirea respectării de către cetăţenii ruşi a sancţiunilor americane

Premierul rus Dmitri Medvedev susţine ideea de a trece sub incidenţa legii respectarea de către cetăţeni ruşi a sancţiunilor impuse de Statele Unite, conform unui interviu transmis Sîmbătă de postul de televiziune Rossiya 1, relatează Reuters. Washingtonul a impus sancţiuni ample asupra unora dintre cele mai mari companii şi cei mai importanţi oameni de afaceri din Rusia la 6 Aprilie. Întrebat despre o propunere pregătită de Camera inferioară a Parlamentului rus pentru a pedepsi respectarea sancţiunilor americane, Medvedev a spus că restricţiile SUA au ca scop să distrugă sistemul socio-politic din Rusia şi să afecteze economia şi diverse persoane. „Dacă e aşa, atunci implementarea acestor sancţiuni de către cetăţeni ai ţării noastre ar trebui să fie declarată ilegală”, a afirmat el. Medvedev a mai declarat că Guvernul ar trebui să susţină companiile ruse afectate de sancţiuni, pentru a se asigura că nu sunt pierdute locuri de muncă.

Încă trei milioane de români vor dispărea din statistici în următorii 30 de ani

Fenomenul de îmbătrînire a populaţiei se adînceşte în România de la un an la altul. În actualul ritm, în 30 de ani, populaţia României va ajunge la nivelul anului 1950, iar în 2100 românii vor fi mai puțini cu şapte milioane şi jumătate. Fenomenul de îmbătrînire demografică s-a accentuat, la 1 Ianuarie 2018 populaţia vîrstnică de 65 ani şi peste depăşind cu 350 de mii de persoane populaţia tînără de 0-14 ani, 3,614 milioane faţă de 3,264 milioane persoane anul trecut. Indicele de îmbătrînire demografică a crescut de la 107,9 (la 1 Ianuarie 2017) la 110,7 persoane vîrstnice la 100 persoane tinere (la 1 Ianuarie 2018).

Vîrsta medie a populaţiei a fost de 41,3 ani, cu 0,2 ani mai mare decît la 1 Ianuarie 2017. Vîrsta medie a fost de 41,2 ani, în creştere cu 0,4 ani faţă de 1 Ianuarie 2017. La 1 Ianuarie 2018, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vîrstă 45-49 ani (8,6%). Ponderea grupei de 0-4 ani a fost de 4,6%, mai mică decît cea a grupei de 5-9 ani (5,0%) şi a celei de 10-14 ani (5,1%).

În ansamblu, populaţia după domiciliu, adică numărul persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României, care poate să includă şi emigranţii, a scăzut la 22,194 milioane persoane, cu 0,2% mai mică faţă de 1 Ianuarie 2017, potrivit INS.

În 30 de ani, populaţia României va ajunge la nivelul anului 1950, iar în 2100 românii vor fi mai putini cu şapte milioane şi jumătate. Cu o populaţie de 19,679 milioane de locuitori în 2017, România va ajunge la 16,397 milioane de locuitori în 2050, întorcîndu-se, practic, la nivelul anului 1950, aşa cum arată datele ONU, care prevede un viitor sumbru al României, inclusă în topul 10 al statelor al căror număr de locuitori va scădea cu peste 15%.

Datele Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), scot la iveală o realitate sumbră care va marca lumea în următorii aproape 100 de ani. Dacă în prezent, populaţia globală se apropie de 7,6 miliarde de oameni, în condiţiile în care în 2015 aceasta atingea doar 7,4 miliarde. Această creştere devine una nesemnificativă dacă ne uităm la predicţiile existente pentru următorii 50 - 100 de ani. Potrivit datelor ONU, în 2050 populaţia globală ar putea ajunge la 9,8 miliarde de locuitori, urmînd să depăşească 11,2 miliarde în 2100.

În perioada 2017-2100, este de aşteptat ca cel puţin 33 de ţări subdezvoltate să-şi tripleze populaţia. Între ele se regăsesc Angola, Burundi, Nigeria, Somalia, Tanzania şi Zambia, în cazul ultimelor două fiind estimată o creştere de peste cinci ori. La polul opus se situează alte 51 de ţări ale lumii, ale căror populaţii se estimează că vor scădea în perioada 2017-2050. În cazul cîtorva state se va ajunge în situaţia în care numărul de locuitori se va diminua cu peste 15%. Este vorba despre Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina şi Insulele Virgine.

Un român, veteran de război, trage un semnal de alarmă extrem de sumbru pentru țara sa

În România mai trăiesc aproximativ 8.000 de veterani de război. Unul dintre aceștia este sublocotenentul Ștefan Grosu, fost combatant în cel de-Al Doilea Război Mondial. La 100 de la formarea României Mari, veteranul de război spune că are o întrebare esențială pentru viitor: Peste încă 100 de ani va mai exista România?

„Este o mare problemă. Eu mă întreb așa: Peste încă 100 de ani va mai exista România? Va mai fi? Avem gaze, dar cumpărăm de la ruși. Avem cupru, dar se duce în China. Industria care a fost, după Revoluție a dispărut. Unde este Malaxa, Republica? A dispărut Lamior, Dacia, Marmura (mari uzine românești cu tradiție; nota red.), în locul lor sunt niște magazine. Pădurile le avem, dar le folosesc alții. Aur avem, dar nu-l avem în țară și atunci ce mai rămîne din România? Pămîntul este și el împărțit. Peste 100 de ani, România va dispărea dacă nu va exista o mînă forte care să-i mătrășească pe cei care nu au nici un fel de milă față de țara noastră”, spune veteranul român Ștefan Grosu pentru Libertatea.

Pe 29 Aprilie se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.