Realitatea internationala pe scurt (28 Noiembrie 2018)

Alertă teroristă în Rusia. O gară din Moscova şi mai multe mall-uri au fost evacuate

Gara Kievski şi cel puţin 12 centre comerciale din Moscova au fost evacuate după o serie de apeluri telefonice anonime care avertizau în legătură cu existenţa unor bombe în aceste locuri, informează agenţiile de presă RIA Novosti şi Reuters., potrivit agerpres.

Personalul, călătorii şi cumpărătorii au fost evacuaţi din clădiri, care au fost izolate, iar la faţa locului echipe fac verificări, cu ajutorul chinologilor. Numărul de centre comerciale evacuate continuă să crească, înainte de aceasta vorbindu-se despre cinci şi apoi şapte magazine evacuate.

Din 11 Septembrie anul trecut, în Rusia s-a înregistrat un val de alerte false cu bombă, pe care Kremlinul le-a calificat drept „terorism telefonic”. De la acea dată şi pînă în prezent, aproape 1,4 milioane de persoane au trebuit să fie evacuate în 170 de oraşe din Rusia. Numai în Noiembrie 2017, mii de oameni – peste 20.000 potrivit unor estimări – au fost evacuaţi din centre comerciale, cinematografe, teatre, muzee şi hoteluri din Moscova după primirea unor ameninţări cu bomba care s-au dovedit a fi false.

Explozie puternică lîngă o uzină chimică din China. 22 de oameni au murit

Cel puţin 22 de persoane au murit, iar alte 22 au fost rănite Miercuri într-o explozie, urmată de un incendiu, care s-a produs în apropierea unei uzine chimice din Nordul Chinei, au anunţat autorităţilelocale, citate de AFP, potrivit agerpres.

Explozia a afectat şi 50 de camioane grele, distruse de foc, lîngă uzina grupului Hebei Shenghua Chemical din Zhangjiakou, la circa 200 km Nord-Vest de Beijing, au precizat serviciile de presă ale oraşului pe reţeaua socială Weibo. Răniţii în urma deflagraţiei, produse la ora locală 00,41 (16,41 GMT – Marţi), au fost transportaţi la spital, potrivit comunicatului, care nu precizează cauzele exploziei. „Eforturile de căutare şi ajutor, precum şi o anchetă privind cauzele accidentului sunt în curs”, potrivit autorităţilor.

În China, în ultimii ani, s-au produs mai multe accidente industriale. În iulie, o explozie la o uzină chimică în provincia Sichuan s-a soldat cu 19 morţi şi 12 răniţi, iar în 2015 o enormă explozie la un depozit de produse chimice a provocat moartea a 165 de oameni în oraşul portuar Tianjin.

Oficial rus: Noi sancțiuni europene împotriva Moscovei nu vor rezolva nici o problemă 

Alexander Grushko, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a declarat că noi sancţiuni ale ţărilor vestice împotriva Moscovei privind disputa cu Ucraina nu vor rezolva nici o problemă şi a atenţionat privind folosirea crizei pentru a escalada tensiunile politice, scrie Reuters, potrivit News.ro. „Dacă cineva doreşte să folosească acest incident ca un pretext pentru o escaladare politică, cred că nu va fi un pas în direcţia bună”, a declarat Grushko după o conferinţă de securitate de la Berlin.

Trei nave ucrainene – două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu – au fost sechestrate Duminică de forţele ruseşti în timp ce încercau să intre din Marea Neagră în Strîmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov. Una dintre nave fost atacată, iar şase marinari au fost răniţi, conform Kievului, în timp ce în varianta Moscovei au fost răniţi trei marinari, fără însă a le fi pusă în pericol viaţa. Incidentul a dus la un război al declaraţiilor, în conflict intervenind statele occidentale şi NATO. Parlamentul Ucrainei a aprobat, Luni seara, legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei.

ONU: Migranţii de la graniţa cu Mexicul au dreptul de a solicita azil în SUA

Migranţii de la graniţa cu Mexicul care fug de violenţă sau de persecuţie au dreptul de a solicita azil în Statele Unite, a declarat Marţi Organizaţia Naţiunilor Unite într-o nouă încercare de a proteja migranţii de politicile americane dure privind imigraţia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficiali ONU au cerut în mod repetat Washingtonului să se asigure că solicitanţii de azil sunt protejaţi, însă Preşedintele american Donald Trump a declarat Luni că Mexicul ar trebui să trimită migranţii care solicită azil în Statele Unite înapoi în ţările lor de origine. După ce Donald Trump a semnat la începutul lunii Noiembrie un ordin care limitează dreptul de azil, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat că Statele Unite trebuie să se asigure că oricine fuge de violenţă sau persecuţie poate obţine protecţie ‘fără obstacole’.

Purtătorul de cuvînt al UNHCR, Babar Baloch, întrebat în legătură cu faptul că forţele SUA folosesc gaze lacrimogene împotriva migranţilor la graniţa cu Mexicul, a declarat: ‘Urmărim aceste informaţii cu îngrijorare şi încercăm să înţelegem ce se întîmplă acolo’. Gestionarea frontierelor este ‘un drept suveran al guvernelor naţionale’, însă securitatea frontierelor şi protecţia internaţională a refugiaţilor nu se exclud reciproc, a spus el. ‘Înseamnă că orice persoană a cărei viaţă este în pericol în ţara sa de origine trebuie să aibă acces şi să poată solicita azil într-o ţară sigură. Şi fiecare cerere de azil ar trebui analizată individual’, a spus Babar Baloch. ‘Am reiterat apelul către autorităţile americane de a permite accesul pe teritoriul său şi la procedura de azil pentru aceia care fug de persecuţie şi violenţă’, a mai spus oficialul ONU.

Premierul Ungariei: Instituțiile de la Bruxelles virează bani emigranților din fonduri europene

Cel mai recent scandal declanșat după ce s-a descoperit că unii imigranți musulmani din Europa au carduri alimentate cu bani din surse europene nu rămîne fără ecou. Premierul ungar Viktor Orban acuză instituțiile de la Bruxelles că virează bani emigranților din fonduri europene și promite propria anchetă în acest caz, scrie hungarytoday.hu. Cazul cardului și vizei de imigrant arată și el că cei care susțin migrația se apără considerînd instituțiile europene „agenții de transport marfă”, în opinia lor acesta este interesul continentului, a declarat prim-ministrul Viktor Orbán la emisiunea Bună Dimineața de pe Radio Kossuth, conform agenției Hirado.hu. Toate acestea sunt, din perspectiva Ungariei, deosebit de dezavantajoase, semnalînd totodată că se așteaptă la o schimbare în această privință, doar după alegerile europarlamentare din mai anul viitor.

Despre așa numitul card de imigrant, premierul a spus: „În timp ce autoritățile îi strîng pe europeni de gît, în mod permanent” în numele luptei împotriva spălării banilor – sunt înregistrate tranzacții, nume -  se pare că Bruxelelles-ul împarte carduri bancare fără nume unor indivizi pe care nu îi cunoaștem, nu se știe ce vor și dintre care mulți devin teroriști, infractori, deci amenință siguranța europenilor. Este deci legitimă întrebarea: de ce se întîmplă toate acestea, de unde vin banii, sunt cheltuiți banii proprii ai UE – eventual cei plătiți de către maghiari din propriile buzunare”, a adăugat Orbán, afirmînd că europarlamentarii Fidesz nu vor lăsa cazul așa, vor face cercetări. Despre viza de imigrant premierul ungar spune că aceasta este o deschidere a porții, prin intermediul căreia poate năvăli fluxul de imigranți, din nou, în Europa. 

Jurnaliștii de la Nova 24 au dezvăluit la începutul lunii că UNHCR și UE, în cooperare cu MasterCard și magnatul George Soros, sunt cei care distribuie carduri de debit preplătite către migranți. Cardurile sunt echipate atît cu logo-urile UE, cît și cu UNHCR. Nu sunt necesare documente de identitate pentru a obține sau a folosi cardurile - în loc de numele deținătorului cardului este imprimat "UNHCR" și un număr de card.

Sonda spațială InSight, lansată de NASA, a reușit să ajungă pe Marte

Sonda spațială Insight a NASA a aterizat pe Marte, după 7 luni de călătorie prin spațiul cosmic. Cu ajutorul  Insight, NASA vrea să descopere misterele acestei planete, dar și ale întregului sistem solar, informează The Independent.

Sonda spațială Insight a ajuns cu succes pe Marte,  chiar mai bine decît se așteptau inginerii, după 7 luni de la plecarea de pe Pămînt , fiind programată să analizeze planeta timp de doi ani. Insight a făcut totuși față atmosferei aspre de pe Marte, plină de dificultăți. Deocamdată nu se știe cum arată interiorul planetei Marte. Mai multe misiuni trecute au dus seismometre la suprafața lui Marte dar rezultatele au întîrziat să apară. Spre exemplu, în cazul sondelor Viking, seismometrul din dotarea primei sonde nu s-a deschis, iar cel din dotarea celei de-a doua nu făcea decît să înregistreze mișcările imprimate sondei pe care era instalat de vîntul marțian.

Sonda InSight a costat 993 de milioane de dolari. Dispozitivul spațial a călătorit circa 482 de milioane de kilometri, fiind o etapă de pregătire în vederea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, pe care NASA speră să o facă pînă în 2030. 

Fundația lui Soros se retrage din Turcia

Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros a anunțat că a decis încetarea activităților sale în Turcia, la cîteva zile după ce Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe miliardar că încearcă să divizeze și să destrame națiuni, transmite Reuters.

Fundația a explicat că a fost ținta unor „acuzații lipsite de temei'” în media turce, ceea ce îi face imposibilă continuarea activității sale. Fundația a fost vizată și de o anchetă recentă a Ministerului de Interne turc, care a încercat să demonstreze o legătură între această organizație și protestele masive din zona parcului Gezi din Istanbul din urmă cu cinci ani. ''Aceste eforturi nu sunt noi și sunt în afara realității'', a precizat Fundația pentru o Societate Deschisă, anunțînd că va cere lichidarea judiciară și își va dizolva operațiunile în cel mai scurt timp posibil.

Unul din fondatorii săi în Turcia, Hakan Altinay, s-a aflat în lotul de 13 persoane reținute în urmă cu zece zile, sub acuzația că l-au sprijinit pe activistul încarcerat Osman Kavala într-o tentativă de răsturnare a Guvernului prin proteste de masă. Într-un discurs rostit săptămîna trecută, Erdogan a făcut o legătură între cei arestați și Soros. Potrivit AFP, Osman Kavala, o figură proeminentă a societății civile din Turcia, este încarcerat de peste un an, fiind suspectat de autorități că a finanțat manifestațiile antiguvernamentale din 2013 și de legături cu puciul eșuat din 2016.

'„Cine se află în spatele lui (Osman Kavala)? Celebrul evreu ungur Soros. Acest individ trimite oameni în toată lumea pentru a diviza și destrăma națiuni și folosește banii mulți pe care îi are în acest scop'', a declarat Erdogan Miercurea trecută la Ankara. ''În același fel, reprezentantul lui în Turcia (...) își folosește mijloacele pentru a-i susține pe cei care încearcă să destrame și să divizeze această țară'', a mai afirmat Erdogan, în fața unor aleși locali.