Realitatea internationala pe scurt (28 Martie 2019)

Toate cele opt „alternative” la Brexit au fost respinse în Camera Comunelor

Camera Comunelor a respins Miercuri seara, prin vot, toate cele opt ”alternative” la Brexit, anunţă preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic John Bercow, relatează BBC News.

”Moţiunea B”, care prevedea ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 12 Aprilie, potrivit calendarului stabilit săptămîna trecută de către liderii europeni, a fost respinsă cu 400 la 160 de voturi, scrie News.ro. ”Moţiunea D”, care propunea un acord numit al ”pieţei comune 2.0”, prin aderarea la piaţa unică europeană şi un aranjament vamal, a fost respinsă cu 283 la 188 de voturi. ”Moţiunea H”, care sugera ca Regatul Unit să rămînă membru al spaţiului economic european (EEE) şi să adere la Acordul European de Liber Schimb, a fost respinsă cu 377 la 65 de voturi. ”Moţiunea J”, care propunea ca acordul Brexitului să facă parte dintr-un angajament de a negocia cu UE o uniune vamală permanentă şi globală care să vizeze întregul Regat Unit, a fost respinsă cu 272 la 264 de voturi. ”Moţiunea K”, care relua planul Partidului Laburist, cu privire la o uniune vamală şi o aliniere strînsă la piaţa unică, a fost respinsă cu 307 la 237 de voturi.

”Moţiunea L”, care îndemna la o revocare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a cărui notificare a lansat în mod oficial negocierile cu privire la modalităţile divorţului, în cazul în care Parlamentul nu este de acord cu un Brexit fără acord, prevăzînd astfel o anulare a Brexitului, a fost respinsă cu 293 la 184 de voturi. ”Moţiunea M”, care cerea un referendum de confirmare a oricărui acord de divorţ, a fost respinsă cu 295 la 268 de voturi. ”Moţiunea O”, care sugera ca Regatul Unit să caute un Brexit fără acord ”gestionat” (”managed No-deal”), în cazul în care nu este posibil să se ajungă la un acord al Brexitului, a fost respinsă cu 422 la 139 de voturi.

Parlamentarul conservator Oliver Letwin, arhitectul acestor voturi ”indicative” s-a declarat ”foarte dezamăgit” de faptul că nici una dintre ”alternative” nu a fost susţinută de o majoritate. El a propus o moţiune prin care Camera să le reanalizeze Luni. În cazul în care se ajunge la o majoritate Luni, ”acest lucru va fi în interesul alegătorilor”, a subliniat el. Sir Oliver Letwin şi-a exprimat de asemenea speranţa ca parlamentarii să ratifice tratatul retragerii al premierului Theresa May.

Theresa May și-a anunțat demisia 

Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a transmis Miercuri seară parlamentarilor din cadrul Partidului Conservator că va demisiona dacă se vor înregistra progrese în procedura privind retragerea ţării din Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.

Theresa May a declarat că vrea o tranziţie „cît mai elegantă” „după aprobarea Acordului privind retragerea ţării din UE”, a declarat deputatul conservator Simon Hart, citat de Sky News. Informaţia a fost confirmată de surse citate de BBC. „Sunt pregătită să mă retrag din funcţie mai devreme decît intenţionam în scopul asigurării unui Brexit uşor şi ordonat”, a declarat May, conform unui alt deputat conservator. Downing Street a confirmat că premierul Theresa May a propus să demisioneze în anumite condiţii. „Ştiu că există dorinţa pentru o nouă abordare şi pentru o nouă conducere în a doua etapă a negocierilor pe tema Brexit. Eu nu voi sta în calea acestei abordări”, a declarat Theresa May, conform unui comunicat al Downing Street citat de Sky News.

„Ştiu că unele persoane sunt preocupate că, dacă va fi aprobat Acordul Brexit, eu voi asuma mandatul de a trece în a doua etapă fără dezbaterea pe care trebuie să o avem. Nu voi face acest lucru. Sunt dispusă să mă retrag din funcţie mai devreme decît intenţionam, pentru a face ceea ce este corect pentru ţară şi pentru partid. Le cer tuturor persoanelor din această sală să susţină acordul, pentru a finaliza datoria istorică de a aplica decizia poporului britanic şi de a părăsi Uniunea Europeană în mod uşor şi ordonat”, a afirmat Theresa May la o reuniune a Partidului Conservator.

Romi din Bulgaria şi România, atacați la Paris. Erau bănuiți că ar fi răpit copii

20 de persoane au fost arestate la Paris după ce au atacat mai mulţi romi, majoritatea din Bulgaria şi România, în urma unor zvonuri online conform cărora aceştia ar fi răpit copii, scrie News.ro, citînd The Sun.

Atacatorii, înarmaţi cu bîte, cuţite de bucătărie şi alte arme improvizate, au ajuns la taberele de romi din suburbiile Capitalei franceze. Cele mai grave incidente au avut loc Luni noaptea în zonele Clichy-sous-Bois, Bobigny şi Colombes. „Au fost ţintite caravanele şi dubele albe folosite de comunităţile rome, mai mulţi indivizi fiind atacaţi”, a afirmat o sursă. „Atacurile au fost motivate de zvonurile online conform cărora romii răpesc copiii din oraş”, a adăugat sursa. Mai multe postări cu astfel de informaţii au apărut pe reţele sociale precum Facebook sau Snapchat. Drept urmare, purtătorul de cuvînt al Poliţiei din Seine-Saint-Denis a făcut apel la oameni „să aibă grijă pentru că începe o psihoză”.

Într-un comunicat, Poliţia a informat: „Zvonurile conform cărora o dubă albă este folosită pentru a răpi copii nu au nici o bază”. „Nu a fost dovedită nici o răpire. Nu distribuiţi această informaţie falsă, nu incitaţi la violenţă”, se arată în comunicat. Ofiţerii au confirmat că 20 de persoane au fost reţinute momentan în legătură cu violenţele asupra romilor, iar trei persoane au fost puse sub acuzare pentru infracţiuni violente. Zvonul privind duba albă a fost numit un mit urban sau „ştire falsă”, însă reflectă prejudecata faţă de comunităţile de romi din Franţa. Mai mulţi miniştri, de Interne şi prim-miniştri francezi, au cerut deportarea lor, însă acest lucru s-a dovedit a fi imposibil pentru că majoritatea au paşapoarte UE.

Eurovision 2019 ar putea fi anulat din cauza situației din Israel

Concursul muzical internaţional Eurovision 2019, programat să aibă loc la Tel Aviv în perioada 14-18 Mai, ar putea fi anulat, pe fondul atacurilor cu rachete şi problemelor legate de securitate în Israel, scrie The Jerusalem Post, citat de agenţia ARMENPRESS.

Luni, o rachetă lansată din Gaza a lovit o casă în moshavul Moshmeret în centrul Israelului, rănind şapte civili, inclusiv copii. Reprezentanţi oficiali ai Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) urmăresc atent evoluţiile, dar nu au planuri concrete. Ei au difuzat un comunicat, informînd că participanţii la Eurovision din Norvegia, Muntenegru şi Marea Britanie au sosit deja Luni în Israel. Este a doua oară în mai puţin de două săptămîni cînd a avut loc un atac cu rachete lansate spre centrul Israelului. În acelaşi timp, cu 50 de zile pînă la începerea Eurovision, preocupările legate de o escaladare în timpul competiţiei - sau chiar de posibilitatea unui atac - cresc.

„Siguranţa şi securitatea sunt întotdeauna de o importanţă capitală pentru EBU”, se arată în comunicatul transmis prin e-mail. „Continuăm să lucrăm împreună cu KAN (canalul public israelian - n.r.) şi autorităţile israeliene corespunzătoare pentru a garanta siguranţa celor care se pregătesc şi care vor participa la concursul Eurovision din luna Mai. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia actuală din Israel”, se adaugă în comunicat.

Mașinile noi din UE vor fi dotate obligatoriu cu dispozitive care limitează viteza

Toate maşinile noi vîndute în UE vor fi dotate cu dispozitive care vor opri automat şoferii din a depăşi limita de viteză legală, scrie The Guardian, care precizează că măsurile vor trebui ratificate de Parlamentul European.

Implementarea acestor dispozitive face parte dintr-o varietate de măsuri de siguranţă care vor fi obligatorii începînd cu 2022, alături de frîna automată de urgenţă, aparate electronice de înregistrat date şi o vizibilitate mai bună a camioanelor pentru a putea vedea cicliştii sau pietonii, potrivit News.ro. Măsura va fi implementată şi în Marea Britanie, chiar dacă Londra va părăsi Uniunea Europeană între timp, autorităţile britanice anunţînd că vor respecta noile standarde. Noile măsuri trebuie ratificate de Parlamentul European, lucru care va avea loc cel mai probabil în septembrie.

Dispozitivul de limitare a vitezei, denumit asistenţă inteligentă privind viteza (ISA) foloseşte date GPS şi recunoaşterea semnelor de circulaţie pentru a detecta limitele de viteză din zona în care se află maşina iar apoi va emite un sunet de avertizare şi va încetini automat dacă vehiculul depăşeşte limita. Totuşi, şoferii vor putea evita limita impusă de dispozitiv prin apăsarea pedalei de acceleraţie. Acest lucru este permis pentru că în unele situaţii, precum cea în care este necesară depăşirea rapidă a maşinii din faţă, mărirea vitezei poate salva vieţile celor aflaţi în maşină.

Antonio Avenoso, directorul executiv al Consiliului European privind Siguranţa Transportului, a declarat: „Au existat puţine momente în ultimii 50 de ani care ar putea fi descrise ca fiind progrese mari pentru siguranţa drumurilor în Europa. Decizia ca purtarea centurii de siguranţă să fie obligatorie a fost unul dintre ele iar altul a fost reprezentant de primele standarde minime impuse de UE privind siguranţa în 1998 a fost altul”. „Dacă acordul de aseară va primi şi unda verde oficial, va fi încă unul din acele momente, prevenind 25.000 de morţi în 15 ani de la implementare”, a adăugat Avenoso.

Volvo a devenit recent primul producător auto care a anunţat că va limita viteza la toate noile sale maşini, pînă la 180 km/h, o viteză care este totuşi peste limita legală în toate ţările UE, mai puţin pe autostrăzile din Germania. De asemenea, toate maşinile vor fi obligate să aibă aparate de înregistrat date pentru a se putea investiga accidentele mai bine. Sistemul care avertizează şoferii că ies de pe banda de circulaţie, care este deja prezent în majoritatea maşinilor, va deveni şi el obligatoriu.

Migranţii salvaţi în largul coastelor libiene au detunat un vapor turc și se îndreaptă către Malta

Migranţii clandestini salvaţi şi aduşi la bordul unei nave comerciale turceşti, în largul coastelor libiene, au deturnat vaporul şi se îndreaptă către Malta, au anunţat ministrul italian de Interne şi autorităţile malteze, relatează Reuters, scrie News.ro. Cele 108 persoane salvate de echipajul vaporului Elhiblu 1 au preluat controlul asupra navei după ce au înţeles că erau conduse înapoi către Libia, scriu Corriere della Sera şi agenţii italiene de presă. ”Aceştia nu sunt migranţi în pericol. Sunt piraţi. Ei vor vedea Italia doar cu binoclul”, a promis Salvini. Liderul Ligii (extremă dreapta), totodată vicepreşedinte al Consiliului italian de Miniştri, a interzis navelor la bordul cărora se află migranţi să acosteze în porturile italiene. O purtătoare de cuvînt a Armatei malteze a confirmat deturnarea vaporului şi a dat asigurări că acesta nu va fi autorizat să acosteze în Malta.

Finlanda: Finalizarea unei anchete privind o vastă reţea de pedofilie

Poliţia din Finlanda a anunţat finalizarea unei anchete extinse cu privire la o reţea de pedofilie care distribuia şi producea cantităţi importante de materiale pornografice legate de abuzul asupra minorilor, informează dpa şi Reuters, potrivit Agerpres. Cinci bărbaţi finlandezi sunt suspectaţi de implicare în aceste infracţiuni, care cuprind exploatarea sexuală a minorilor, viol agravat, diseminarea de imagini pornografice cu minori, dar şi fapte legate de droguri, a precizat Biroul naţional de investigaţii al Finlandei.

Presupusele infracţiuni au avut loc între 2004 şi 2018, iar ancheta a început în Toamna lui 2017, cînd Poliţia finlandeză a primit o informaţie de la un partener străin, a menţionat într-un comunicat inspectorul Sanna Springare. Şase băieţi finlandezi cu vîrste între 6 şi 15 ani au fost supuşi la abuzuri, care au fost filmate şi uneori difuzate online în direct, a mai spus Poliţia. Ancheta a implicat 17 ţări, întrucît suspecţii au achiziţionat materiale cu caracter pedofil şi din alte state, în cea mai mare parte europene, dar nu au fost comunicate alte detalii.

Rusia confirmă trimiterea de efective militare în Venezuela şi denunţă un complot al Statelor Unite

Rusia a confirmat trimiterea de efective militare în Venezuela, argumentînd că este o decizie luată în conformitate cu legislaţia acestei ţări şi denunţînd încercarea Statelor Unite de a efectua o lovitură de stat, scrie Mediafax.

„Continuînd retorica agresivă împotriva Venezuelei şi încercînd în mod deschis să efectueze o lovitură de stat în această ţară, Statele Unite acuză naţiuni care cooperează cu autorităţile legale, inclusiv cu Rusia”, a transmis Ministerul rus de Externe, denunţînd criticile referitoare la trimiterea de trupe ruse. „Am vrea să le amintim politicienilor americani că trăiesc în secolul 21, nu în secolul 19. Venezuela este o naţiune suverană şi un stat membru ONU. Are suveranitate egală cu a Washingtonului”, precizează Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei. „În privinţa aspectelor legale ale situaţiei, am vrea să amintim că în Constituţia Venezuelei există prevederi clare referitoare la staţionarea contingentelor militare străine pe teritoriul ţării (…). Federaţia Rusă dezvoltă cooperarea cu Venezuela prin respectarea strictă a Constituţiei acestei ţări şi a tuturor normelor legislative. Prezenţa specialiştilor ruşi pe teritoriul Venezuelei este reglementată prin acordul de cooperare militară dintre guvernele Rusiei şi Venezuelei (…)”, subliniază MAE rus.

Statele Unite au acuzat Rusia de „comportament inconştient” din cauza trimiterii de trupe şi echipamente militare în Venezuela. Două avioane militare ruse au aterizat Sîmbătă în Venezuela, transportînd trupe şi echipamente. Conform unor surse, în Venezuela au fost trimişi aproximativ 100 de militari ruşi.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestîndu-l oficial pe Preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de Preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţînd fraude electorale.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizînd că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea Preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că Preşedintele Donald Trump menţine „toate opţiunile”. De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

SUA avertizează Rusia să nu mai ofere susţinere Administraţiei Maduro: „O provocare care nu era necesară”

Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite, a cerut Miercuri Rusiei să nu mai ofere susţinere Administraţiei Nicolas Maduro, catalogînd drept „provocare” transferul de militari ruşi în Venezuela, scrie Mediafax.

„Statele Unite consideră sosirea avioanelor ruse în Venezuela drept o provocare care nu era necesară”, a declarat Miercuri Mike Pence, în cursul întrevederii pe care a avut-o la Casa Albă cu Fabiana Rosales, soţia lui Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela care s-a autoproclamat preşedinte interimar. „Cerem Rusiei să înceteze total susţinerea acordată regimului Maduro, să fie alături de Juan Guaido şi alături de naţiunile din această emisferă şi din lume pînă la restabilirea libertăţii”, a subliniat Mike Pence, citat de agenţia de presă Reuters.

Liderul Nord-coreean şi-a concediat fotograful oficial şi l-a exclus din partid dintr-un motiv de-a dreptul stupid

Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord, şi-a concediat recent fotograful oficial, după ce acesta a stat în faţa liderului suprem pentru trei secunde, interpunîndu-se între el şi public. Incidentul s-a petrecut cînd Kim Jong-un a apărut în public la alegerile din 10 Martie. Potrivit Daily Mail, fotograful a fost concediat la scurt timp după aceea. Nu se cunosc prea multe detalii despre bărbat. Acesta s-ar numi Ri şi ar fi fost exclus din partidul unic din Coreea de Nord, devenind astfel un cetăţean de mîna a doua. Potrivit Daily Mail, acesta este fotograful care a acoperit întîlnirea lui Kim Jong-un cu Donald Trump în Hanoi, luna trecută.