Realitatea internationala pe scurt (28 Mai 2018)

Berlin: Mii de oameni la un protest al formațiunii anti-imigrație, AfD, împotriva „domniei islamului”

Cîteva mii de germani au participat, Duminică, la Berlin, la o manifestație organizată de formațiunea germană  conservatoare Alternativa pentru Germania (AfD), împotriva islamului.

10.000 de persoane, conform organizatorilor, au participat la marșul intitulat "Viitorul pentru Germania", care a avut ca traseu gara principală din Berlin și pînă la Poarta Brandenburgului. Partidul populist de dreapta, cunoscut pentru poziția sa anti-migrație și anti-musulmană, a devenit cel mai mare partid de opoziție față de Guvernul de coaliție al Angelei Merkel după alegerile federale de anul trecut. Susținători ai AfD au fost salutați cu mesaje anti-islam de lideri ai formațiunii, în deschiderea manifestației. Beatrix von Storch, exponentă importantă a AfD, le-a spus participanților la manifestație că „domnia islamului în Germania este pur și simplu nocivă”. Ea l-a invocat și pe fotbalistul Mesut Ozil, cetățean german, care „în pofida pașaportului german nu este german”. Ozil a fost criticat pentru că s-a întîlnit și i-a dat un autograf pe un tricou Președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, amintește dpa.

La fel ca la alte manifestanții anti-islam, s-a strigat în mod repetat „Merkel trebuie să plece”. Mii de contra-protestatari s-au poziționat pe traseul marșului simpatizanților AfD. Contrademonstrații au huiduit și scandat împotriva formațiunii anti imigrație, iar grupuri de stînga au anunțat că intenționează să blocheze marșul simpatizanților AfD.

Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru legalizarea avortului

Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru eliminarea interdicției constituționale a avortului într-un referendum istoric desfășurat Vinerea trecută în această țară în mod tradițional catolică. John McGuirk, purtătorul de cuvînt al campaniei pro-viață „Salvați Amendamentul 8”, a recunoscut înfrîngerea în referendumul pe tema avortului, numind deznodămîntul „o tragedie de proporții istorice” relateaza BBC.

„Sunt oameni care au inima frîntă după acest deznodămînt”, a adăugat el. „Ceea ce au făcut votanții irlandezi este o tragedie de proporții istorice... Copilul nenăscut nu mai are un drept la viață recunoscut de statul irlandez. În scurt timp, va fi introdusă o legislație prin care se va permite uciderea copiilor în țara noastră. Ne vom opune acestei legislații. Dacă și cînd se vor deschide clinici pentru avort în Irlanda, ne vom opune de asemenea”, se arată în comunicatul campaniei. Datele publicate de The Irish Times și RTE indică faptul că aproximativ 69% dintre cei care s-au prezentat la urme au votat în favoarea abrogării articolului din Constituție care interzice avortul.

Aproape 3,5 milioane de alegători au fost așteptați la urne. Autoritățile irlandeze au înregistrat un număr semnificativ de alegători noi pe listele electorale, fiind înregistrate peste 118. 000 de cereri de înscriere în acest an, ceea ce indică interes pentru acest vot. Consultarea populară a vizat în mod specific problema abrogării celui de-al optulea amendament la Constituția irlandeză, introdus în 1983 și care interzicea avortul pînă la o modificare adoptată în 2013, care permite excepții atunci cînd viața mamei este pusă în pericol de sarcină. În prezent legislația irlandeză rămîne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord și în special Malta. Violul, incestul sau malformația fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.

Tensiuni în Italia. Giuseppe Conte renunţă la mandatul de premier desemnat

Preşedinţia de la Roma a anunţat, Duminică seară, că Giuseppe Conte a renunţat la mandatul de premier desemnat al Italiei, în contextul tensiunilor privind persoana nominalizată la şefia Ministerului Finanţelor, informează presa internaţională. Preşedintele italian Sergio Mattarella a semnalat în mai multe rînduri că nu este de acord cu nominalizarea pentru funcţia de ministru de Finanţe a lui Paolo Savona, un politician cunoscut pentru opoziţia sa faţă de Zona euro şi Germania. Giuseppe Conte, desemnat Miercuri să formeze un nou Guvern, era susţinut de coaliţia formată din partidul eurosceptic Liga Nordului şi formaţiunea antisistem Mişcarea Cinci Stele.

Premierul israelian va efectua o vizită în Germania şi Franţa în Iunie

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va efectua o vizită în Germania şi Franţa între 4 şi 6 Iunie, a informat Duminică biroul său într-un comunicat,relatează AFP, potrivit agerpres. Nu au fost oferite detalii în legătură cu programul său. Prim-ministrul francez, Edouard Philippe, şi-a anulat la 23 Mai un turneu în Israel şi teritoriile palestiniene, prevăzut pentru 31 Mai şi 1 Iunie, invocînd „motive de agendă internă legate de activitatea guvernamentală”. Edouard Philippe urma să inaugureze împreună cu Benjamin Netanyahu, la 1 Iunie, la Ierusalim, o serie de manifestări destinate să stimuleze relaţiile culturale şi ştiinţifice dintre cele două ţări.

Benjamin Netanyahu a discutat telefonic la 16 Mai cu Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit biroului său. Aceste discuţii au avut loc la două zile după inaugurarea Ambasadei americane la Ierusalim. Decizia unilaterală a Washingtonului de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a suscitat numeroase critici la nivel internaţional. Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că statutul Ierusalimului trebuie să facă obiectul negocierilor dintre israelieni şi palestinieni, aceştia din urmă dorind ca Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel, să devină Capitala statului la care aspiră. Franţa şi Germania au Ambasadele lor la Tel Aviv, reaminteşte AFP.

Spania: Peste 500 de imigranţi salvați din Marea Mediterană

Autorităţile spaniole au salvat peste 500 de imigranţi în week-end-ul trecut din 17 bărci care traversau Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, scrie Reuters, potrivit news.ro. Sîmbătă, în urma căutărilor cu avioane şi elicoptere, navele spaniole au salvat aproape 300 de migranţi din nouă bărci iar Duminică încă 250 au fost salvaţi din alte opt bărci, dintre care trei erau într-o condiţie precară şi s-au scufundat apoi. Migranţii proveneau din mai multe ţări africane. Numărul persoanelor care încearcă să ajungă în Spania pe mare din Africa a crescut semnificativ în ultimii ani în timp ce sosirile în Italia şi Grecia din Libia au scăzut. În jur de 19.000 de persoane au traversat marea spre Spania în 2017, o creştere cu 182% faţă de anul precedent. Frontex a comunicat, în Ianuarie, că se aşteaptă ca numărul migranţilor ilegali care ajung în Spania să crească în continuare în acest an, ei beneficiind de bărci mai rapide.

Franța: Un tînăr a escaladat cu mîinile goale faţada unui imobil pentru a salva un copil

Un tînăr a escaladat cu mîinile goale faţada unui imobil din Paris pentru a salva un copil de patru ani suspendat în gol, au anunţat Duminică surse concordante citate de AFP, potrivit agerpres. Dramatica scenă, în care tînărul ajunge în circa 30 de secunde la etajul patru al imobilului pentru a-l recupera pe copilul agăţat cu o singură mînă în exteriorul balconului, a fost filmată de trecători şi difuzată pe reţelele sociale, acumulînd Duminică după-amiaza peste trei milioane de vizualizări. „Din fericire, a fost cineva cu o bună condiţie fizică şi curaj”, au remarcat pompierii, amintind de necesitatea de a chema cît mai rapid serviciile de salvare în astfel de cazuri. Tînărul şi copilul au fost duşi la spital pentru verificări de rutină, dar „sunt bine”, au precizat pompierii. În ce-l priveşte, tatăl copilului a fost reţinut în cadrul unei anchete pentru neîndeplinirea obligaţiilor parentale, iar copilul a fost dat în grija autorităţilor, au menţionat surse judiciare.

Trei palestinieni au fost ucişi într-un raid al Armatei israeliene în Sudul Fîşiei Gaza

Trei palestinieni au fost ucişi Duminică într-un raid al Armatei israeliene asupra unui post de observare al Jihadului islamic din Sudul Fîşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din enclavă, potrivit AFP. Gruparea radicală a afirmat, la rîndul său, într-un comunicat, că cei trei ucişi Duminică erau membri ai braţului armat al mişcării, Brigăzile Al-Qods. Jihadul islamic este gruparea armată cea mai puternică din Fîşia Gaza după Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în enclavă, cele două, care sunt aliate, luptînd împreună în mai multe războaie cu statul evreu, cel mai recent în 2014.

Armata israeliană a precizat, în ce o priveşte, într-un comunicat, că a fost lansat un proiectil în direcţia unei poziţii a Jihadului, după ce soldaţi israelieni au detonat un dispozitiv exploziv instalat în apropiere de bariera care separă Israelul de Fîşia Gaza.

Conform bilanţului realizat de Ministerul local al Sănătăţii, cel puţin 118 palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene în Fîşia Gaza de la începutul ultimelor ciocniri, la 30 Martie, în contextul mişcării de protest palestiniene intitulate ‘Marele Marş al Întoarcerii’. Manifestanţii cer ‘dreptul la întoarcere’ pentru refugiaţii palestinieni şi denunţă blocada strictă a Fîşiei Gaza de către Israel. Cea mai sîngeroasă zi de protest a fost pînă acum 14 Mai, ziua transferului Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Pe de altă parte, tot Duminică, forul de conducere al „Marşului întoarcerii” a anunţat că Marţi urmează să plece din Fîşia Gaza o navă care va încerca să „spargă blocada” impusă de statul evreu acum zece ani. Nava va transporta „un grup de bolnavi, studenţi şi şomeri cu diplomă”, a explicat militantul pentru drepturile omului Salah Abdel Ati. În paralel, Ministerul Apărării din Israel a anunţat că s-a început construirea unei bariere maritime în Nordul Fîşiei Gaza pentru a împiedica posibile infiltrări.

Cinci traficanţi de persoane originari din România, Pakistan şi Irak au fost arestaţi în Croația

Cinci traficanţi de persoane originari din România, Pakistan şi Irak au fost arestaţi în noaptea de Sîmbătă spre Duminică de Poliţia croată, informează agenţia HINA. Cei cinci au încercat să treacă ilegal prin Croaţia 48 de cetăţeni străini, adică 24 de afgani şi tot atîţi iranieni, potrivit agerpres. Traficanţii – doi români, un pakistanez şi doi irakieni – au fost reţinuţi în două operaţiuni separate ale Poliţiei în judeţul Sisak-Moslavina (Sud, în apropiere de graniţa cu Bosnia-Herţegovina). Cei cinci urmăreau să-i ducă pe migranţii ilegali în alte ţări ale Uniunii Europene via Croaţia.

Macron găzduiește Marţi, la Paris, o conferinţă internaţională sub egida ONU dedicată situației din Libia

Principalii oficiali libieni sunt invitaţi Marţi, la Paris, de către Preşedintele francez, Emmanuel Macron, pentru o conferinţă internaţională sub egida ONU, menită să deschidă calea pentru alegeri pînă la sfîrşitul anului în această ţară aruncată în haos din 2011, potrivit agerpres. Obiectivul acestei reuniuni diplomatice fără precedent, confirmată Duminică de Preşedinţia franceză, este de a „crea condiţiile pentru o ieşire din criză” în Libia,”responsabilizînd toţi actorii naţionali şi internaţionali”. Pînă în prezent, eforturile angajate nu au reuşit să stabilizeze această ţară din Africa de Nord de la căderea dictatorului Muammar Gaddafi în urma Primăverii arabe şi a intervenţiei occidentale lansate în Martie 2011.

Pentru a încerca să realizeze acest lucru, Preşedintele francez îi va găzdui timp de trei ore, Marţi dimineaţă, pe cei patru lideri rivali principali: prim-ministrul Fayez al-Sarraj, mareşalul Khalifa Haftar, omul forte al ţării, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Aguila Salah Issa, şi pe cel al Consiliului de Stat, Khaled al-Mishri.

Ei au fost de acord să semneze o declaraţie care ”fixează cadrul unui proces politic” ce prevede organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale, dacă este posibil, pînă la sfîrşitul anului, potrivit Preşedinţiei. Acest angajament se va face în prezenţa reprezentanţilor ţărilor implicate în dosar: cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa), Italia, fostă putere colonială, ţările vecine (Egipt, Tunisia, Ciad), puterile regionale (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Turcia, Algeria, Maroc).

Turcia acuză Germania de „standard dublu” pentru că a permis un marş al partidului pro-kurd HDP

Ministerul de Externe din Turcia a acuzat Germania de un „standard dublu” pentru că a permis organizarea unui marş al partidului de opoziţie pro-kurd HDP în Koln, după ce a interzis politicienilor aflaţi la conducerea Turciei să organizeze evenimente de campanie pe teritoriul Germaniei, scrie Reuters, potrivit news.ro. „Această abordare cu două feţe, pe care o condamnăm dur, nu poate avea vreo legătură cu democraţia, cu lupta împotriva terorismului sau aşteptarea ca relaţiile dintre Turcia şi Germania să revină la normal”, se arată în comunicatul Ministerului. Totuşi, Poliţia din Koln le-a interzis unor politicieni turci din partidul de opoziţie HDP să vorbească la o demonstraţie a kurzilor din oraş de Sîmbăta trecută pentru că s-au temut că cei doi se vor folosi de oportunitate pentru a face campanie, scrie ziarul Rheinische Post.

Germania, care găzduieşte aproape trei milioane de persoane de origine turcă, a informat anterior că politicienilor străini le este interzisă organizarea de evenimente de campanie pe teritoriul său înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din Turcia de pe 24 Iunie. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat, de asemenea, luna trecută, că nu îi va permite lui Erdogan să „profite” de comunităţile turce din Europa. Mii de turci din Germania, Olanda, Austria şi din ţările balcanice au participat la o demonstraţie organizată de Erdogan în Bosnia, săptămîna trecută, acolo unde Preşedintele turc a criticat ţările europene care nu i-au permis să organizeze evenimente de campanie pe teritoriile lor.

Siria: Patru soldaţi ruşi au fost ucişi într-un atac comis de teroriști

Patru soldaţi ruşi au fost ucişi într-un atac comis de un grup de terorişti în provincia siriană Deir al-Zur (Nord-Est), a anunţat Duminică Ministerul rus al Apărării, potrivit agerpres. Alţi cinci militari au fost răniţi cînd ”mai multe grupuri de terorişti mobile au atacat artileria guvernamentală siriană în timpul nopţii”, a adăugat ministerul într-un comunicat citat de agenţiile ruse de presă, preluate de AFP. În acest atac, soldaţii sirieni şi ruşi au ucis la rîndul lor 43 de atacatori şi au distrus şase vehicule militare echipate cu arme grele. Recent, liderul sirian Bashar al-Assad s-a întîlnit în oraşul rusesc Soci cu Preşedintele rus, Vladimir Putin, cu care a fost de acord să accelereze negocierile de pace şi reforma Constituţiei din această ţară arabă aflată sub egida ONU, aminteşte EFE. În acelaşi timp, ambii lideri au convenit să sublinieze că acest proces trebuie să meargă mînă în mînă cu lupta împotriva terorismului jihadist.

Biserica Anglicană cumpără sutane realizate din materiale realizate 100% din PET-uri reciclate

Biserica Anglicană a cumpărat pentru vicarii ei sutane realizate din materiale obţinute din plastic, apelînd la firma Butler & Butler care foloseşte materiale realizate 100% din PET-uri, potrivit news.ro. Compania, care este specializată în comerţul cu veşminte bisericeşti organice, a început să vîndă hainele în urmă cu două săptămîni, iar reprezentanţii ei spun că au devenit populare în rîndul clericilor. Directorul companiei, reverendul Simon Butler, a spus că i-a venit ideea o dată cu stîrnirea interesului în sensul reciclării după serialul „Blue Planet”, care a atras atenţia anul trecut asupra poluării cu plastic. O fabrică din India produce materialul, iar preţul unei sutane este de 189 de lire sterline. Materialul rezultat este mai apropiat de lînă decît de tradiţionalul poliester. Deocamdată, compania vinde doar veşminte bisericeşti pentru bărbaţi, însă are în vedere şi realizarea unui model pentru femei, design care necesită mai mult timp, pentru că „gusturile bărbaţilor sunt mai simple, în timp ce costumele pentru femei necesită mai multă măiestrie”, a mai spus Butler. Biserica Anglicană a vorbit în numeroase rînduri despre problemele de mediu.

Serialul „Blue Planet”, prezentat de celebrul David Attenborough, a făcut ca numeroase firme să ia atitudine privind reducerea volumului de deşeuri plastice. În plus, Guvernul britanic şi-a luat angajamentul ca pînă în 2042 să elimine deşeurile plastice ce pot fi evitate.

Uniunea Europeană dă în judecată România, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Ungaria pentru că nu au respectat limitele de poluare

România primeşte o lovitură din partea Uniunii Europene, fiind dată în judecată alături de Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Ungaria, pentru că nu ar fi respectat limitele de poluare impuse de structura europeană, inclusiv pentru motoarele diesel, potrivit Bloomberg. Astfel, motoarele diesel primesc o nouă lovitură. Printre victimele acestui proces ar putea fi companii precum Volkswagen, Daimler şi BMW în principal, deoarece industria auto din Germania se bazează mult mai mult pe motoarele diesel decît oriunde în lume. Acţiunile Uniunii Europene vor alimenta nemulţumirea celor care se luptă să scoată motoarele diesel de pe şoselele Germaniei.

În procesul Comisiei Europene împotriva României, Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Ungariei, se menţionează că aceste ţări au eşuat în a se conforma limitelor de oxid de nitrogen emis în aer de trafic, industrii şi agricultură.

Uniunea Europeană a anunţat că a trimis scrisori de avertizare Germaniei şi altor state membre în care cere informaţii detaliate cu privire la modalitatea în care sunt verificate autovehiculele care ajuns la şosele, ca parte a anchetei Dieselgate. Motoarele diesel sunt principalii emitenţi de oxid de nitrogen, care cauzează probleme respiratorii şi este legat de mai multe morţi premature. Sub jurisdicţia europeană, statele membre sunt obligate să menţină emisiile sub 40 de micrograme per metru cub. În 2017, la şapte ani de la deadline-ul din 2010, nivelul mediu de emisii în Stuttgart, casa Mercedes-Benz şi a Porsche, era dublu faţă de nivelul permis. Peste 65 de oraşe germane nu au reuşit să se conformeze limitelor. Ţările date în judecată „au primit destule ultimatumuri în ultimul deceniu pentru a rezolva situaţia”, a transmis Karmenu Vella, Comisar European pentru Mediu. „Este convingerea mea că această decizie va îmbunătăţi foarte mult viaţa cetăţenilor mult mai rapid”.