Realitatea internationala pe scurt (27 Septembrie 2018)

Japonia şi Marea Britanie trimit flote în Oceanul Indian. Care este inamicul comun

Cea mai mare navă de luptă japoneză, port-elicopterul Kaga, şi fregată britanică HMS Argyll au susţinut exerciţii comune, Miercuri, în Oceanul Indian, anunţă Reuters. Potrivit agenției, exerciţiul a avut loc înainte ca fregata britanică HMS Argyll să îşi continue drumul mai departe către Marea Chinei de Sud şi Asia de Est, două zone intens contestate între China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Vietnam, Filipine şi alte state cu interese în zonă.

Exerciţiul dintre Marea Britanie şi Japonia, deşi relativ mic de amploare, indică faptul că cele două ţări au obiective comune în ceea ce priveşte extinderea influenţei Chinei în Marea Chinei de Sud (şi în general în Asia de Sud-Est). Aceasta din urmă îşi utilizează tot mai frecvent flotă militară pentru a-şi afirma prezenta în regiune, adeseori în ape internaţionale. În plus, a construit mai multe insule artificiale (cu tot cu instalații militare) în vecinătatea Insulelor Spratly și a Insulelor Paracel. Acestea se află tot în ape internaţionale și sunt puncte strategice. Pentru China, Marea Chinei de Sud reprezintă un coridor critic, prin care trec peste 50% din rutele sale comerciale, marea lor majoritate din Uniunea Europeană.

Norvegia. Decizii controversate privind protecţia copilului, reanalizate după condamnarea unui expert

Norvegia urmează să analizeze mai multe decizii controversate privind protecţia copilului în care a fost implicat un expert condamnat la închisoare pentru descărcarea a sute de imagini cu copii abuzaţi, scrie News.ro.

Timp de mai mulţi ani, acest psihiatru a recomandat ridicarea copiilor din familiile în care se considera că sunt abuzaţi. El a fost condamnat la doi ani de închisoare de către un Tribunal din Oslo în Aprilie 2018. Decizia de a reanaliza cazurile a fost luată după o investigaţie BBC. O familie şi-a primit deja înapoi copiii, care fuseseră luaţi de acasă la recomandarea psihiatrului condamnat. Agenţia de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, a fost criticată de mai mulţi părinţi şi profesionişti în îngrijirea copiilor, care susţin că, de multe ori, copiii sunt luaţi de acasă fără o justificare potrivită.

Psihiatrul în vîrstă de 56 de ani, care nu este identificat pentru a-i proteja copiii, a recunoscut că a descărcat aproximativ 200.000 de poze şi peste 12.000 de videoclipuri în care copiii sunt abuzaţi sexual. El a declarat că vizionează aceste materiale de 20 de ani. În acest timp, el a fost numit în Comisia de Experţi privind Copiii, care gestionează recomandările privind grija copiilor din Norvegia. El a fost angajat şi ca expert de mai multe localităţi din Norvegia. Licenţa sa a fost revocată de autorităţi. În Iunie, Ministerul Copiilor şi Egalităţii a informat BBC că nu va comenta privind acest caz şi a refuzat o cerere de interviu.

Acum, Ministerul a cerut autorităţilor locale să investigheze cazurile din trecut ale psihiatrului, implicînd şi părinţii. Borge Tomter, care se ocupă de protecţia copilului la Minister, a declarat: „Cred că vom analiza toate cazurile, dacă va fi posibil”, adăugînd că încă nu ştie despre cîte cazuri este vorba.

Psihiatrul a declarat acum 10 ani că a fost angajat ca expert în 50-75 de cazuri privind protecţia copilului. Comisia de Experţi privind Copiii analizează în jur de 750 de recomandări în fiecare an. Şefa comisiei, Katrin Koch, a declarat în Iulie că a analizat cîteva dintre rapoartele psihiatrului şi nu a găsit nimic în neregulă.

Focul face prăpăd în două zone din Europa căutate de milioane de turişti

În Croaţia, Dubrovnikul este oraş închis din cauza incendiilor de vegetaţie de proporţii. Iar în Italia, în apropiere de Pisa, flăcările ce mistuie păduri au pus pe fugă sute de localnici şi au făcut pagube de peste şase milioane de euro.

120 de pompieri din şase provincii, zeci de maşini de intervenţie şi patru avioane şi elicoptere au fost aruncate în lupta cu incendiul din Toscana. Flăcările au provocat spaimă printre localnici, care au apucat să fugă în ultimul moment. „Uitați, aici erau măslini. Focul care a trecut pe aici a înghițit totul”, spune o persoană. Sute de persoane au fost evacuate din localităţile ameninţate. Aeroportul din Pisa rămîne închis, iar autorităţile spun că vor trece 15 ani pînă cînd zona distrusă de incendiu va fi reîmpădurită.

Probleme sunt şi în Croaţia, unde un incendiu de proporţii a pîrjolit o zonă de pe Coasta Dalmată. Peste 300 de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea flăcărilor, care s-au extins rapid din cauza vîntului puternic. În faţa pericolului, zeci de oameni au fost nevoiţi să fugă. Autorităţile au închis drumul de acces către staţiunea Dubrovnik. După ore istovitoare de luptă cu flăcările, pompierii au anunţat că au reuşit să izoleze incendiul. Spun, însă, că pericolul nu a trecut şi le cer oamenilor să evite zonele afectate.

Trump are întotdeauna la bordul limuzinei un frigider plin cu propriul sînge

Preşedintele Americii, Donald Trump, are întotdeauna la bordul limuzinei sale blindate un frigider plin cu... propriul sînge. Aşa susţin jurnaliştii americani care au analizat în detaliu limuzina în valoare de 1,5 milioane de dolari cu care liderul de la Casa Albă şi-a făcut apariţia la Adunarea Generală a ONU.

Autoturismul Cadillac denumit „Bestia" este ultra-securizat şi poate face faţă oricărui atac terorist sau tentativă de asasinat. Totuşi, dacă se întîmplă ca Trump să fie rănit, în limuzină se găsesc ustensile de prim/ajutor şi... sîngele Preşedintelui, care e ţinut la rece şi poate fi folosit oricînd în caz de nevoie. Limuzina blindată a Preşedintelui american e fabricată din oţel, aluminiu şi armură extrem de rezistentă. Deşi Serviciul Secret nu oferă detalii, se crede că uşile sunt atît de grele precum cele ale unui avion.

O corporația germană concediază 3.000 de angajați

Siemens va concedia aproape 3.000 de angajaţi în Germania. Este parte a unui program mai amplu de măsuri destinat reducerii costurilor cu pînă la 500 de milioane de euro, potrivit informaţiilor Reuters.

Sunt totuşi măsuri mai puţin drastice decît cele anunţate anterior, în Noiembrie anul trecut, cînd grupul industrial german Siemens spunea că are în plan să renunţe la 3.400 de angajaţi. În plus, compania a adăugat că va scoate la vînzare fabrica din Leipzig, în timp ce unitatea din Erfurt va fi restructurată, iar cea din Offenbach va fi închisă. Tranziţia la energiile regenerabile a avut un impact semnificativ asupra pieţei de turbine pentru centralele pe gaz, ceea ce a afectat rezultatele Siemens şi a obligat compania să îşi restructureze diviziile. Astfel că reprezentanţii Siemens spun că acordul la care au ajuns cu angajaţii este crucial pentru îmbunătăţirea competitivităţii. Concedierile sunt planificate pentru următorii doi ani.

NASA: Pămîntul “se clatină” din cauza topirii gheţarilor. Rotaţia Terrei este afectată

Situaţie îngrijorătoare descoperită de specialiştii NASA: rotaţia Pămîntului în jurul propriei axe este afectată de încălzirea globală. Rotaţia Terrei în jurul propriei axe este în prezent mai puţin stabilă din cauza unei “suprasarcini laterale” ca urmare a dezgheţului survenit la poli, potrivit unui studiu realizat de NASA şi citat de EFE. Ca urmare a încălzirii globale, provocată în parte de acţiunea umană, stratul de gheaţă din Groenlanda s-a subţiat, iar o masă echivalentă cu 7.500 de gigatone s-a desprins, afectînd stabilitatea rotaţiei Terrei, care acum “se clatină”.

Potrivit unui studiu realizat de Jet Propulsion Laboratory al NASA, deplasarea acestei mase este unul dintre factorii importanţi care afectează stabilitatea rotaţiei Terrei. “O masă aflată la 45° faţă de Polul Nord - cum este Groenlanda - sau faţă de Polul Sud - cum sunt gheţarii din Patagonia - prin deplasarea sa ar avea un impact mai mare de modificare a axei în jurul căreia se învîrte Terra, decît o masă care se află chiar în vecinătatea polilor”, notează într-un comunicat Eric Ivins, cercetător la JPL şi coautor al studiului. Deplasarea maselor de gheaţă este unul dintre cei trei factori pe care cercetătorii îi semnalează ca responsabili ai acestei rotaţii mai instabile şi al deplasării axei de rotaţie terestre.

Un alt factor este legat de “dezvelirea” rocilor în zonele unde anterior exista un strat gros de gheaţă şi care acum nu se mai află sub presiunea acestei greutăţi. Cea de-a treia cauză prezentată de experţi este aşa numita ″convecţie a mantalei″, provocată de mişcarea rocilor topite la temperaturi foarte înalte din adîncurile Pămîntului. Potrivit studiului, stratul care se află între nucleu şi suprafaţă (manta) poate suferi variaţii cauzate de mişcările de ridicare şi coborîre a rocilor incandescente, fapt ce generează, de asemenea, instabilitatea rotaţiei, modificînd axa. Analizînd măsurătorile realizate în secolul al XX-lea, JPL a calculat că axa de rotaţie a Terrei s-a deplasat cu aproximativ 10 centimetri pe an, ceea ce la nivelul unui secol reprezintă aproape 10 metri. (Sursa: Agerpres)

Premieră pentru Franța! Un pacient de 88 de ani din Lille a fost operat pe inimă sub hipnoză

O infirmieră, pregătită pentru această tehnică, i-a ”șoptit” la ureche despre pasiunile și călătoriile sale. Așa l-a făcut să creadă că se plimbă prin Egipt și Canada sau că are grijă de legumele din grădina lui favorită. Și a funcționat! Chirurgii i-au înlocuit valva aortică fără anestezie. La o săptămînă după intervenția chirurgicală, fără anestezie, Achille Curtois se simte foarte bine și chiar s-a întors la grădinărit, ocupaţia lui favorită. O asistentă medicală, antrenată pentru aceasta tehnică, s-a aflat alături de pacient pe întreaga durată a intervenţiei chirurgicale. Şi i-a şoptit la ureche cuvinte care l-au purtat în ţări pe care ar vrea să le viziteze, Egiptul şi Canada. L-a dus chiar şi în grădină care îi este atît de dragă. “Folosind această tehnică bazată pe discuție continuă și urmărind ritmul respirației, pacientul poate “evada” din propria lui minte. Este ca și cînd ar părăsi spitalul și ar fi purtat în locurile în care îi place să fie”, spune asistenta.

Sub hipnoză fiind, pacientul aproape a adormit cîteva minute. Și spune că nu a simţit absolut nici o durere. Echipa medicală i-a înlocuit valva aortică fără anestezia generală, considerată foarte dură pentru organism, adică fără injectarea unor substanţe ca morfina sau anxioliticele, substanțe ce pot prezenta și efecte secundare.

“Cea mai mare surpriză pentru noi a fost că intervenția a decurs la fel ca una normală. Singura diferență a fost că a trebuit să vorbim în șoaptă, nu cu voce tare, în blocul operator, pentru a nu perturba legătura stabilită între asistenta medicală și pacient”, a explicat medicul. După această reuşită spectaculoasă, alte intervenţii chirurgical fără anestezie sunt programate în săptămînile viitoare. Studiile arată că 80% dintre oameni sunt receptivi la hipnoza.

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice ajunge și în spitale. Pentru a satisface activiștii liberali, un spital de copii a eliminat genul de pe brățările pacienților

Spitalul de Copii din Colorado a eliminat marcatorii de gen de pe brățările pacienților, ca parte a campaniei de susținere a „identității de gen” și pentru a da satisfacție adepților corectitudinii politice, scrie The New York Post. Conducerea spitalului susține  că personalul său înțelege că „nu este ușor să crești cu „o identitate de gen expansivă" și  „crede că copii, băieți sau fete, au nevoie de un sistem stabil de sprijin în timp ce navighează în tranziția lor”. „Vedem tot mai mulți pacienți care au identități de gen diferite ", a declarat purtătorul de cuvînt al Spitalului de Copii Colorado, dr. Natalie Nokoff, care și-a făcut o carieră tratînd pacienții care pretind că sunt transgender.

Unul dintre pacienți, o fată care se „identifică” acum ca băiat, a lăudat decizia spitalului. Alte voci au criticat această măsură care ignoră complet realitatea, avertizînd asupra pericolelor. „Între bărbați și femei există deosebiri foarte importante și evidente în cazul acordării tratamentului medical într-un spital. Omiterea acestor informații este la fel de periculoasă precum omiterea informațiilor privind alergiile de care suferă anumite persoane”, a declarat Josh Jones. Un alt utilizator de Twitter și-a manifestat îngrijorarea pentru că astfel sănătatea copiilor din spital este pusă în pericol doar pentru a satisface activiștii corecți politic. Ideea a fost pusă în aplicare pe 20 Septembrie, după ce spitalul a demarat un grup de lucru pentru diversitatea genurilor. Marcatorii de identificare au fost îndepărtați complet de pe brățările pacienților.

Theresa May vrea un acord comercial cu SUA post-Brexit

Aflată la New York pentru Adunarea Generală a ONU, Theresa May a avut Miercuri şi o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump. 

Potrivit Cancelariei premierului britanic, cei doi au discutat despre intenţia de a realiza un acord economic „mare şi ambiţios” după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează Reuters, potrivit agerpres. Preşedintele şi prim-ministrul „au căzut de acord că Brexit-ul oferă o ocazie minunată” pentru un tratat de liber schimb între Regatul Unit şi SUA, se arată în comunicatul Londrei.

Un chinez, care a ucis nouă elevi, a fost executat

Autorităţile chineze au executat joi un bărbat care a ucis nouă elevi într-un atac cu cuţitul la o şcoală generală în aprilie, au anunţat mass-media de stat, transmite dpa, potrivit agerpres. Sentinţa împotriva criminalului în vîrstă de 28 de ani a fost pusă în aplicare în districtul Mizhi, provincia Shaanxi, potrivit China News. Bărbatul fusese găsit vinovat de „omucidere intenţionată” şi nu a făcut apel la verdictul său. Execuţia lui a fost aprobată de Curtea Supremă.

Autorităţile au declarat că bărbatul i-a atacat pe elevi în faţa unei şcoli din districtul Mizhi în China centrală pe 27 Aprilie, făcînd nouă morţi. Victimele aveau vîrste cuprinse între 12 şi 18 ani. Instanţa a constatat că el era nemulţumit de munca şi viaţa sa şi a decis să se răzbune pe elevi. Potrivit unor informaţii anterioare, atacatorul le-a declarat autorităţilor că a fost agresat de colegii de clasă în timp ce frecventa aceeaşi şcoală generală şi că el îi „ura” pe ceilalţi elevi.

Cuţitele sunt cel mai frecvent utilizate în atacurile din China, unde deţinerea armelor este ilegală. În ţară au fost comise mai multe atacuri cu cuţitul în ultimii ani. În Februarie, o femeie a fost ucisă şi 12 persoane rănite într-un atac cu cuţitul la un centru comercial din Beijing, iar în Iulie, anul trecut, două persoane au fost omorîte şi nouă rănite într-un atac cu cuţitul la un magazin Walmart din Sudul Chinei.

Italia: Matteo Salvini salută arestarea a trei români suspectaţi de un jaf brutal în regiunea Abruzzo

Ministrul de Interne şi vicepremierul italian Matteo Salvini a salutat, Miercuri, arestarea a trei români suspectaţi de un jaf brutal în regiunea Abruzzo din centrul Italiei, postînd pe Facebook că „aceste animale trebuie să putrezească după gratii!”, alături de sloganul #toleranţăzero, relatează dpa şi ediţia online a publicaţiei La Stampa, potrivit agerpres.

Salvini (Liga, extrema-dreapta), cunoscut pentru retorica sa împotriva migranţilor şi a minorităţii rome, comentează frecvent în social media infracţiuni comise de străini sau care se presupune că ar fi fost comise de străini, promiţînd cu aceeaşi ocazie să pună capăt imigraţiei ilegale. Recent, el a reacţionat la critici ale ONU privind o creştere a rasismului în Italia cu ameninţarea de a tăia fondurile destinate Naţiunilor Unite. La 10 Septembrie, noul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, declarase că intenţionează să trimită specialişti în Italia, „pentru a evalua presupusa înmulţire exponenţială a actelor de violenţă şi de rasism împotriva migranţilor, persoanelor de origine africană sau romilor”.

Trei tineri români au fost arestaţi de forţele de ordine şi un al patrulea era căutat Miercuri pentru un jaf comis Duminică în oraşul Lanciano din Abruzzo, victime fiind un chirurg şi soţia sa în vîrstă amîndoi de 69 de ani, care au fost bătuţi, femeii fiindu-i tăiată o ureche. În momentul reţinerii, cei trei români aveau asupra lor circa 3400 de euro. Autorităţile italiene caută şi un al cincilea complice, posibil o femeie, a relatat agenţia ANSA.

Pe de altă parte, Poliţia italiană a anunţat că anchetează trei tineri în legătură cu o serie de atacuri rasiste asupra migranţilor, a transmis dpa. Ofiţerii au găsit la o percheziţie la Ceprano (circa 100 km Sud-Est de Roma), în locuinţele suspecţilor, materiale de propagandă neofascistă, o bîtă de baseball şi două cuţite. Ancheta în acest sens a fost lansată după ce angajaţi ai unor hosteluri locale care oferă găzduire migranţilor au declarat poliţiei că migranţii au suferit agresiuni şi au fost proferate insulte rasiste împotriva lor.