REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (27 Octombrie 2020)

Moscova mută pe tabla de şah a negocierilor nucleare cu SUA

Kremlinul a propus, Luni, ca Rusia şi SUA să ajungă la un acord pentru a nu desfăşura anumite tipuri de rachete în Europa şi pentru a introduce verificarea reciprocă a măsurilor de întărire a încrederii, în condiţiile în care tratatul INF pentru controlul armelor nucleare şi-a încetat valabilitatea, relatează Reuters, potrivit agerpres. Tratatul bilateral ruso-american de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) – rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune – a încetat la 2 August 2019. La început, din pact s-au retras SUA, reproşînd Rusiei dezvoltarea unei noi rachete nucleare 9M729 care intra sub incidenţa INF. Rusia a respins acuzaţiile, denunţînd amplasarea elementelor scutului antirachetă american în Europa, şi s-a retras şi ea din tratat.

Ulterior, arhitectura globală de control asupra armelor nucleare a fost supusă la noi presiuni, fostele rivale din Războiul rece nereuşind să convină asupra unui înlocuitor pentru Noul START, un alt tratat important privind controlul armelor ce urmează să expire în Februarie 2021. Kremlinul a propus, Luni, aplicarea de măsuri de „detensionare”, ce ar permite, de exemplu, Rusiei să efectueze verificări ale sistemului american Aegis Ashore din Europa şi Statelor Unite să verifice rachetele 9M729 ale Rusiei din facilităţile din Kaliningrad. „Propunem tuturor părţilor interesate să ia în considerare opţiuni concrete pentru măsuri de verificare reciproce, în scopul eliminării preocupărilor existente”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Preşedinţiei ruse.

Pactul INF a interzis instalarea de rachete cu lansare de la sol şi cu raza de acţiune între 500 şi 5500 km, reducînd astfel capacitatea ambelor ţări de a lansa un atac nuclear. 

Tensiuni între Turcia și Franța. Erdogan le cere turcilor să boicoteze produsele franțuzești

Președintele Recep Tayyip Erdogan le cere turcilor să nu mai cumpere produse franțuzești și îi îndeamnă pe liderii europeni să oprească agenda „anti-islamică” a Președintelui francez Emmanuel Macron. Tensiunile diplomatice dintre cele două țări au crescut, după ce Erdogan a pus la îndoială sănătatea mintală a lui Macron, ca urmare a intensificării măsurilor de supraveghere a propagandei islamiste în Franța, după decapitarea profesorului Samuel Paty. 

Președintele Erdogan a declarat că Emmanuel Macron are o problemă cu musulmanii și că trebuie să-și verifice „sănătatea mintală”, declarații care au dus la rechemarea ambasadorului Franței de la Ankara. „Așa cum ei spun Nu cumpărați produse turcești în Franța, le cer și eu tuturor cetățenilor mei să nu mai cumpere niciodată produse franțuzești”, a declarat Erdogan, potrivit Reuters. Franța este pe locul 10 în rîndul țărilor de unde Turcia importă produse și pe locul 7 în rîndul țărilor de export pentru economia turcă, potrivit Institutului de Statistică din Turcia. Mașinile franceze sunt printre cele mai vîndute autovehicule în Turcia.

Şeful statului francez a ordonat "acţiuni concrete" rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi "a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu lase nici un răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane", a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.

Joe Biden a uitat împotriva cui candidează în alegerile prezidențiale americane din 2020: „Încă patru ani cu George, ăă cu George...”

Candidatul democraților pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2020 a părut că nu își mai aduce aminte împotriva cui candidează – Biden a părut că îl confundă pe Donald Trump cu fostul președinte George W. Bush. „Încă patru ani cu George, ăă cu George iii... Ne vom găsi în situația, dacă Trump este reales, vom fi într-o altă lume”, a spus fostul vicepreședinte într-un clip video în care apare alături de soția sa. Jill Biden, soția lui, pare că încearcă, la un moment dat, să-i șoptească soțului ei numele contracandidatului.

Nu este prima oară cînd Biden face astfel de gafe – fostul vicepreședinte a fost atacat, inclusiv de Donald Trump, pe motiv că nu ar mai avea capacitățile cognitive și energia necesare pentru a rezista rigorilor funcției prezidențiale. Și de această dată, Președintele american a profitat rapid de oportunitate pentru a distribui clipul pe rețelele sociale. În trecut, cu alte ocazii, Joe Biden a părut că uită numele fostului președinte Obama, alături de care și-a îndeplinit mandatul de vicepreședinte, numindu-l „Președintele... șeful meu”, a vorbit despre „candidatura sa la Senat”, iar cu o altă ocazie a uitat în mijlocul frazei fragmentul din Constituție pe care încerca să îl rostească în timpul unui miting de campanie.

Vicepreședintele Parlamentului german a murit după ce i s-a făcut rău în timpul unei filmări la o televiziune

Vicepreședintele Bundestagului Thomas Opperman a murit după ce i s-a făcut rău în timpul unei filmări pentru o televiziune, conform Agerpres. Opperman, în vîrstă 66 de ani, a fost dus de urgență la spital după ce a leșinat, însă medicii nu i-au mai putut salva viața, iar decesul a fost confirmat ulterior. Politicianul reprezenta SPD, partidul de stînga din Germania şi landul Saxonia Inferioară în Bundestag. El anunţase la sfîrşitul lui August că nu va mai candida la următoarele alegeri parlamentare. „După 30 de ani, (...) a venit vremea să fac din nou altceva şi să încep proiecte noi”, declara el la acea vreme.

Vestea ridicării carantinei a fost primită cu lacrimi de bucurie în Melbourne

După 111 zile, orașul australian Melbourne va ieși din carantină, a anunțat, Luni, premierul statului Victoria, Daniel Andrews. Pentru prima dată din luna Iunie, în oraș nu s-a mai înregistrat nici un caz nou de coronavirus, potrivit BBC. Statul Victoria a fost epicentrul celui de-al doilea val de coronavirus în Australia. Capitala statului, Melbourne, a intrat în carantină în urmă cu 111 zile. Luni, autoritățile au declarat că orașul este gata să se redeschidă."Cu zero cazuri și atît de multe teste în weekend..., putem spune că acum este momentul să redeschidem orașul", a declarat premierul Daniel Andrews.

În Iulie, Victoria a înregistrat o creștere a cazurilor, raportînd peste 700 de îmbolnăviri pe zi, dar restricțiile severe au redus aceste cifre. Andrews i-a lăudat pe cei șase milioane de locuitori ai statului, spunînd: „În principiu, această victorie aparține fiecărui cetățean care a respectat regulile”.

Pandemia de Covid-19 a inspirat poșta din Austria să realizeze timbre din hartie igienică

Serviciul poștal din Austria a cerut tipărirea de timbre pe hîrtie igienică, ilustrînd desene inspirate de pandemia de coronavirus. Ștampila cu care au fost imprimate timbrele confecționate din hîrtie igienică a fost inspirată de perioada de panică a austriecilor, în primele luni de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, notează Deusche Welle. În Primăvară, acest produs era unul dintre cele mai greu de găsit atît în Austria, cît și în întreaga Europa. Timbrele sunt imprimate cu simboluri repetate de-a lungul acestor luni, precum păstrarea distanței fizice.

Ideea a pornit de la faptul că hîrtia igienică a devenit un simbol în Primăvară, atunci cînd pandemia a început să ia amploare. Motivul pentru care a durat atît de mult punerea în practică a fost chiar lipsa de material. ”Hartia igienica locala s-a epuizat pentru o lungă perioadă de timp și a fost dificil să fie primită în cantitățile cerute”, au explicat reprezentanții serviciului poștal din Austria, întrebați fiind cum le-a venit ideea.

Ștampila prezintă o imagine a unui pui de elefant, care a fost utilizat în Austria pentru a simboliza sfaturile de distanțare fizică de 1 metru pentru a evita răspîndirea noului virus. Ștampila are valoarea neobișnuită de 2,75 euro plus o taxă suplimentară de 2,75 euro (3,25 dolari), deoarece serviciul de poștă donează jumătate din preț pentru a-i ajuta pe cei care au fost grav afectați de pandemie.

Vaccinul anti-COVID testat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a generat un răspuns imun bun la vîrstnici

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca generează un răspuns imun robust la persoanele în vîrstă, categoria cu cel mai ridicat risc, scrie Financial Times, citînd rezultate preliminarii, relatează Reuters, citată de Agerpres. Vaccinul declanşează producţia de anticorpi şi celule T, cu rol protector, la grupe de persoane mai în vîrstă, potrivit Financial Times, care citează două surse care sunt la curent cu descoperirea, rezultat ce îi încurajează pe cercetătorii aflaţi în căutarea unor dovezi conform cărora produsul îi va proteja pe vîrstnici de îmbolnăviri grave sau de deces din cauza virusului.

Detalii despre această constatare urmează să fie publicate în curînd într-un jurnal medical, a adăugat Financial Times fără a preciza numele acestuia. Rezultatele coincid cu datele publicate în Iulie, potrivit cărora vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” în cazul unui grup de adulţi sănătoşi, cu vîrste cuprinse între 18 şi 55 de ani, a relatat ziarul, citînd surse apropiate rezultatelor aşa-numitelor teste de imunogenitate. Însă, Financial Times a atras atenţia că testele de imunogenitate cu răspuns pozitiv nu garantează faptul că vaccinul se va dovedi în cele din urmă sigur şi eficient la persoanele în vîrstă.

Compania AstraZeneca, ce dezvoltă vaccinul împreună cu cercetători de la Universitatea Oxford, este considerată un lider în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin cu rol de protecţie împotriva COVID-19. Oxford şi AstraZeneca nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta aceste rezultate. Unul dintre cele mai importante vaccinuri-candidat împotriva coronavirusului, denumit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford, iar AstraZeneca a obţinut în Aprilie licenţa pentru producţia acestuia, preluînd sarcina de continuare la scară largă a testelor clinice şi a producţiei.

AstraZeneca a reluat testele clinice efectuate asupra vaccinului în Statele Unite după ce a primit aprobarea în acest sens din partea autorităţilor de reglementare americane, a anunţat compania. Este vorba despre un vaccin cu vector viral (VRV), ce utilizează o versiune slăbită a unui virus care determină răceala comună la cimpanzei, modificată cu instrucţiuni genetice pentru a declanşa un răspuns imun împotriva COVID-19.

Erdogan sfidează ameninţările americane cu sancţiuni după ce Turcia a testat rachete antiaeriene ruseşti S-400

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sfidat, într-un discurs, ameninţările Washingtonului cu privire la posibile sancţiunii împotriva ţării sale în urma achiziţiei şi testării sistemelor antiaeriene ruseşti S-400, relatează AFP. ''Oricare ar fi sancţiunile voastre, nu întîrziaţi să le aplicaţi!'', a spus Erdogan, într-un discurs retransmis la televiziune din oraşul Malatya. ''Voi ne spuneţi să expediem înapoi (rachetele) S-400. Dar noi nu suntem un stat tribal, suntem Turcia'', a adăugat el, scrie Agerpres.

Statele Unite au avertizat, Vineri, că relaţiile lor cu Turcia, aliat oficial în cadrul NATO, ar putea avea serios de suferit în urma recentelor teste cu rachete S-400 efectuate de armata turcă, Washingtonul avansînd inclusiv posibilitatea unor sancţiuni. Achiziţia acestor sisteme antiaeriene de către Turcia, efectuată în contextul unei apropieri între Moscova şi Ankara, a provocat fricţiuni între Guvernul turc şi mai multe state occidentale, care invocă incompatibilitatea acestor sisteme cu cele ale NATO sub aspectul inter-operabilităţii.

După livrarea de către Rusia a primei baterii de rachete S-400 anul trecut, Washingtonul a suspendat participarea Turciei la programul de fabricaţie a avionul american multirol de ultimă generaţie F-35, motivînd că în procesul de instruire a militarilor turci pentru folosirea rachetelor S-400 Rusia ar putea obţine secrete tehnologice ale acestui avion.

Angela Merkel: ”Ne aşteaptă luni foarte, foarte grele!”

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat că următoarele luni vor fi foarte dure, pe fondul creşterii zilnice a numărului de noi cazuri de coronavirus în Germania – 8.685 în ultimele 24 de ore, a transmis Luni EFE, potrivit agerpres.

„Ne aşteaptă luni foarte, foarte grele”, a atras atenţia Merkel, într-o conferinţă cu şefii grupului parlamentar conservator din landuri, după cum a relatat cotidianul Bild. „Lucrurile nu mai pot continua aşa”, a insistat cancelarul german, care a spus că, dat fiind că numărul de cazuri creşte constant, ea este de părere că trebuie să se renunţe cel puţin pînă în Februarie la evenimente de mari dimensiuni, chiar şi în spaţii exterioare. Totodată, Merkel a pus pe seama călătoriilor din timpul vacanţei creşterea numărului de contagieri. Bild a relatat că, deşi Merkel nu s-a referit nici o clipă în mod expres la un al doilea „lockdown”, ea şi-a exprimat foarte ferm convingerea că virusul nu poate fi controlat „cu metode simple”.

Potrivit datelor prezentate Luni de Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut cu 8.685 în ultimele 24 de ore, ajungînd la un total de 437.866. Douăzeci şi patru de oameni au decedat de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cifra totală de la începerea pandemiei fiind de 10.056.