Realitatea internationala pe scurt (27 Noiembrie 20180

Cercetători chinezi susțin că au creat copii modificați genetic

Un cercetător chinez susţine că a ajutat la conceperea primilor bebeluşi cu gene modificate artificial. Ar fi vorba despre nişte fete gemene care s-au născut luna aceasta. ADN-ul lor ar fi fost modificat cu un nou instrument capabil să rescrie cele mai profunde aspecte ale vieţii. Primii bebeluşi modificaţi genetic ar fi venit pe lume în China chiar luna aceasta. Un om de ştiinţă care a luat parte la experiment a declarat că s-ar fi intervenit asupra ADN-ului a șapte embrioni, dar că o singură sarcină dintre cele vizate a fost dusă la capăt, o sarcină gemelară. Scopul nu a fost acela de a vindeca sau a preveni o boală moştenită, ci de încerca să ofere rezistenţă faţă de o infecţie cu virusul HIV.

He Jiankui, Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie: Simt o mare responsabilitate, nu de a face pentru prima dată un lucru, ci de a-l face un exemplu, cum să facem astfel de lucruri, luînd în considerare moralitatea societăţii şi impactul asupra publicului.

Nu există o confirmare independentă a experimentului, dar cercetătorul care a luat parte la el spune că este cît se poate de adevărat. Părinţii refuză să fie identificaţi.

He Jiankui, Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie: Ştiu că probabil este primul caz din lume şi dacă nu este sigur sau dacă vor fi probleme, atunci ar putea afecta întregul domeniu şi oamenii şi-ar putea pierde încrederea în noua tehnologie.

Editarea genelor fetuşilor funcţionează ca un fel de foarfecă la nivel molecular, fiind capabilă să îndepărteze, selectiv, anumite gene sau părţi din acestea.

Qin Jinzhou, specialist în embriologie: Există posibilitatea ca ADN-ul să nu fi fost editat sau să fi fost editat greşit. În această privinţă facem eforturi şi acest lucru încercăm să-l aflăm.

Mulţi oameni de ştiinţă consideră că tehnica de editare a ADN-ului nu este sigură şi au calificat intervenţia chinezilor drept un experiment pe oameni.

Kiran Musunuru, Universitatea Pennsylvania: Cred că nici un bebeluş nu ar trebui să se nască acum, folosind această tehnologie. Este prea devreme şi prematur. Trebuie să echilibrăm potenţialele beneficii cu potenţialele riscuri pentru oamenii implicaţi.

În cazul în care riscurile sunt substanţial mai mari decît beneficiile, cum e cazul acum, spun savanţii, procedura ar trebui abandonată.

Alain Delon refuză un omagiu naţional la moartea sa şi preferă să fie înmormîntat împreună cu cîinele lui

Actorul Alain Delon a vorbit despre ultimele dorinţe înainte de moartea sa, Sîmbătă, în emisiunea "Thé ou Café", difuzată de France 2, şi a făcut referire la viaţa solitară pe care o duce acum şi la faptul că vrea să fie înmormîntat simplu, fără omagii naţionale, ca în cazul lui Charles Aznavour sau Johnny Hallyday, potrivit Le Figaro.

La 83 de ani, Alain Delon îşi evocă moartea cu dezinvoltură. "Un erou trebuie să ştie să moară. Îmi plăcea să mor, căci este un punct final", declara el pentru Le Monde în Septembrie. Actorul s-a confesat din nou Sîmbătă în emisiunea "Thé ou café" de la postul France 2. "Se ştie unde voi fi înmormîntat dar nu există instrucţiuni. Mă vor înmormînta ca pe toată lumea, dar în nici un caz nu la fel ca pe cei pe care i-aţi citat", s-a referit el la omagiile naţionale aduse lui Charles Aznavour şi Johnny Hallyday, potrivit News.ro.

Pentru Alain Delon un singur lucru contează în prezent: cîinele său. "Ceea ce ştiu este că nu îmi voi lăsa cîinele singur. Dacă va muri înaintea mea, ceea ce sper, nu îmi voi mai lua un altul. Dacă mor înaintea lui, îi voi cere veterinarului să plecăm împreună". Starul şi-a exprimat deja această dorinţă în Paris Match, în Ianuarie. El spunea atunci: "Dacă mor înaintea lui, îi voi cere veterinarului să plecăm împreună. (...) Prefer mai degrabă asta decît să ştiu că îl vor lăsa să moară pe mormîntul meu de atîta suferinţă". Actorul a spus asta pentru a evita ca animalul să sfîrşească la un adăpost dacă nu i s-ar găsi un stăpîn după moartea sa.

"Nu există nici un text care să specifice eutanasia în codul deontologic al medicilor veterinari", a explicat Faustine Canonge-Verez, secretar general al Ordinului naţional al veterinarilor.

Actorul din filmul "La Piscine", care a trăit întotdeauna înconjurat de femei, trăieşte singur în casa de la ţară din Loiret. "Nu pot muri şi să las cîinele în urma mea. Am avut 50 în viaţa mea şi toţi sunt înmormîntaţi aproape de mine", a precizat el.

În Ianuarie, el şi-a exprimat dorinţa de a fi înhumat în cimitirul din Douchy, nu departe de actuala locuinţă. El a revenit şi asupra acuzaţiilor că ar fi fost violent cu fosta soţie Rosalie Van Breemen, făcute de propriul fiu, Alain-Fabien Delon. "V-aţi purtat deja rău cu femeile?", l-a întrebat moderatoarea Catherine Ceylac. "Mi s-a întîmplat des, cu siguranţă de cîteva ori, da. Da, bineînţeles", a răspuns actorul. "O palmă, este ceva tipic masculin? Da, a trebuit să fiu macho. Am primit de asemenea palme, ştiţi, chiar de la femei!", a concluzionat el.

Cu o carieră impresionantă şi peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul şi regizorul Alain Delon a aniversat 60 de ani de la debutul său în cinematografie la începutul anului. Şase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie. ”Rocco şi fraţii săi” (1960), ”În plin soare” (1960), ”Eclipsa” (1962), ”Ghepardul” (1963), ”Laleaua neagră” (1964), ”Samuraiul” (1967), ”Borsalino” (1970), ”Notre histoire” (1984) sau ”Pe cuvînt de poliţist” (1985) sunt doar cîteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

S-a născut la data de 8 Noiembrie 1935. Frumuseţea magnetică şi farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deşi i s-a oferit şansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide să-şi înceapă cariera în Franţa, unde se lansează în 1957 în ”Quand la femme s'en mêle”, în regia lui  Yves Allégret. În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriţă ce avea să-i devină logodnică.

După rolul din ”Ghepardul” (regia Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la Premiile César pentru rolul principal din ”Mr. Klein” (regia Joseph Losey), iar interpretarea din ”Notre Histoire”, de Bertrand Blier, i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de către Preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

Parlamentul Ucrainei a aprobat decretul de instaurare a legii marțiale pentru 30 de zile

Parlamentul Ucrainei a aprobat, Luni seara, Legea marţială pentru 30 de zile, la frontiera cu Rusia, urmare a incidentului din largul Crimeei, transmite Kyiv Post, scrie News.roDe asemenea, alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost amînate pentru 31 Martie 2019.Potrivit BBC, legea marţială se aplică pentru 30 de zile începînd cu 28 Noiembrie. Autorităţile pot restricţiona adunările publice şi pot reglementa asupra mass-media.

Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a semnat, Luni, un decret prin care instaurează legea marţială pe o perioadă de două luni, a anunţat Preşedinţia, după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră.

Un ales municipal de extrema dreaptă din Austria, pedepsit să urmeze un stagiu de bună purtare pe internet

Un ales municipal de extrema dreaptă din Austria, autor al unor comentarii pline de ură pe Facebook, va trebui să urmeze un stagiu de bună purtare pe reţelele sociale introdus pentru a lupta împotriva rasismului pe internet, potrivit unei decizii emise de către un Tribunal austriac, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Consilierul municipal în cauză, din oraşul Amstetten (Nord), membru al partidului de extrema dreaptă FPOe, la putere în Austria, a compărut în faţa Justiţiei pentru că a postat comentarii cu conotaţie homofobă şi rasistă pe Facebook. El a scris aceste remarci ca reacţie la un recent afiş al companiei austriece de cale ferată OBB, pe care apăreau doi bărbaţi, unul alb şi celălalt negru, care ţineau împreună un bebeluş, făcînd publicitate unui card de discount familial. Tribunalul i-a propus alesului, urmărit în Justiţie pentru incitare la ură, să nu-l condamne penal dacă este de acord să urmeze un stagiu de bună purtare pe reţelele sociale, propus de la sfîrşitul lui 2017 în cadrul eforturilor de combatere a proliferării declaraţiilor rasiste pe internet. Dosarul va fi clasat definitiv după doi ani de probaţiune.

Graţie modulelor acestei pregătiri, programată pentru o durată de şase luni, acuzaţii ”trebuie să înţeleagă de ce conduita lor este blamabilă, să vadă şi să recunoască cum îşi pot exprima opinia fără să-i discrimineze pe alţii”, a explicat pe pagina sa de internet asociaţia ”Neustart”, aflată la originea acestui program, denumit ”Dialog, mai degrabă, decît ură”. Alesul a acceptat propunerea, explicînd că nu şi-a mai dat seama după ce a băut mai multe beri şi pentru că reclama făcută de către întreprinderea publică nu corespundea viziunii sale despre familie. Potrivit cifrelor Ministerului austriac de Justiţie, numărul procedurilor judiciare pentru incitare la ură a ajuns de la 516 în 2015 la 827 în 2017, iar numărul condamnărilor de la 49 la 107.

Milos Zeman promite să facă tot posibilul pentru a obţine transferul Ambasadei Cehiei de la Tel Aviv la Ierusalim

Preşedintele ceh Milos Zeman a promis Luni, în faţa Parlamentului israelian, să facă tot posibilul pentru a obţine transferul Ambasadei Cehiei de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP, informează Agerpres. Praga se distanţează astfel de poziţiile statelor europene privind statutul Ierusalimului, una dintre cele mai spinoase chestiuni ale conflictului israeliano-palestinian. Preşedintele ceh este un susţinător puternic al recunoaşterii Ierusalimului drept Capitală a Israelului, însă ultimul cuvînt aparţine în principiu Guvernului de la Praga.

Guvernul ceh doreşte să respecte o poziţie europeană comună. La fel ca majoritatea membrilor comunităţii internaţionale, UE consideră că statutul definitiv al Ierusalimului în calitate de viitoare Capitală a celor două state trebuie să fie soluţionat prin negociere. În faţa Parlamentului israelian, Preşedintele ceh a acuzat europenii că se comportă uneori ca nişte ‘laşi’.

11 Decembrie – Ziua decisivă pentru Brexit în Parlamentul britanic

Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit va fi supus aprobării Parlamentului de la Londra pe 11 Decembrie, a anunţat Luni seară premierul Theresa May, potrivit Mediafax. „Aştept ziua de 11 Decembrie, cînd Parlamentul va avea de luat decizia de a respecta votul poporului britanic asupra unui acord care nu doar că reflectă acel vot, dar protejează şi locurile de muncă”, a declarat Theresa May, conform Sky News.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obţină adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.

Manifestaţie a ”vestelor galbene”, autorizată la Bruxelles

Primăria din Bruxelles a autorizat o manifestaţie a ”vestelor galbene”, care se va desfăşura Vineri nu departe de sediile instituţiilor europene, la iniţiativa unui YouTuber belgian, informează AFP.

Lansată cu zece zile în urmă în Franţa ca un protest împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, această mişcare s-a extins în regiunea Valonia, Sudul francofon al Belgiei, unde ”vestele galbene” au avut mai multe ciocniri cu huligani şi Poliţia a efectuat arestări. Însă, deocamdată, nici o astfel de manifestaţie nu a fost consemnată în Flandra, partea nordică a Belgiei, şi nici în Capitala Bruxelles. Gary Ducran, care se descrie drept un YouTuber ce şi-a format o comunitate de fani pe internet cu filme umoristice, a lansat pe Facebook un apel pentru o manifestaţie la Bruxelles. El s-a prezentat Luni la Comisariatul Central din Capitala belgiană, unde a primit autorizaţia cu data şi parcursul manifestaţiei.

Conform unui purtător de cuvînt al Poliţiei locale, organizatorul s-a angajat să ”respecte condiţiile” ce i-au fost puse, în special aceea privind prezenţa unui serviciu de ordine internă şi respectarea traseului stabilit. Manifestanţii se vor reuni Vineri la ora locală 12:00, în apropiere de Rond-Point Schuman, în inima cartierului european, de unde vor porni într-un marş de circa un kilometru către intersecţia Arts-Loi, protestul fiind prevăzut să se încheie la ora locală 14:30.

Gary Ducran a promis pe pagina sa de Facebook că va fi o manifestaţie ”100% paşnică” şi a menţionat că doreşte să fie primit împreună cu o delegaţie de către premierul Charles Michel. El le-a cerut celor care se consideră avizaţi în chestiunile politice să stabilească o listă cu revendicări pentru a fi prezentată premierului belgian.

Italia: Salvini a dat startul demolării vilei unui clan mafiot

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a început, Luni, personal, demolarea unei vile de lux construite la Roma de cel mai notoriu clan mafiot din Capitală, relatează agenţia Reuters. Purtînd pe cap o cască albă de protecţie, şeful partidului Liga s-a urcat într-un buldozer şi a demolat o bucată din acoperişul vilei, operaţiunea de demolare fiind continuată de Armată. Terenul pe care se află imobilul va fi transformat într-un teren de joacă pentru copii, a promis Salvini.

Săptămîna trecută au fost confiscate alte opt vile aparţinînd clanului mafiot Casamonica. Adresîndu-se zecilor de reporteri prezenţi şi în faţa camerelor de televiziune, Salvini a promis că îi va vîna pe infractori ‘cartier cu cartier, stradă cu stradă, vilă cu vilă şi magazin cu magazin’. În luna Iulie, 33 de membri ai clanului Casamonica – implicat în cămătărie, extorsiune şi trafic de droguri – au fost arestaţi în timpul unor razii pe proprietăţi imobiliare luxoase, cu oglinzi aurite, sculpturi în marmură reprezentînd animale, sau mobilă extravagantă.

De la preluarea mandatului în Iunie, Matteo Salvini a promis o linie dură împotriva crimei organizate şi imigraţiei ilegale, după ce ani de zile a cerut demolarea taberelor de romi. Supranumit ‘Căpitanul’ de susţinătorii săi, Matteo Salvini a postat pe Twitter o înregistrare video care îl arată la manşa buldozerului, sub titlul: ‘Căpitanul acţionează buldozerul!’.

The New York Times: Cum exercită liderii Chinei controlul asupra societăţii

Administraţia din China a permis iniţiativele antreprenoriale private şi îmbunătăţirea nivelului de trai, dar, deşi Occidentul spera că vor fi acordate şi libertăţi civice, acest lucru nu s-a întîmplat, regimul comunist menţinînd un control politic strict, comentează cotidianul The New York Times, scrie Mediafax.

O femeie de rînd, Gong Wanping, se trezeşte zilnic la ora 5.10 dimineaţă pentru a-şi întreţine fiul, care studiază limba engleză şi chimie. Dacă Li Qiucai, în vîrstă de 17 ani, va trece de testul colegiului şi va ajunge la o universitate de top, i se poate îndeplini visul de a deveni manager în domeniul tehnologic şi totul se poate schimba. „El este drumul nostru spre ieşirea din sărăcie”, speră Gong Wanping, declarîndu-se mîndră de succesul economic al Chinei. „Nu îmi pasă de lideri, iar liderilor nu le pasă de mine”, spune ea.

„Gong Wanping şi milioane de chinezi au un aranjament tacit cu Partidul Comunist. Guvernul promite o viaţă bună oricui munceşte din greu, chiar şi copiilor din mediul rural. În schimb, aceştia nu se implică în politică, ignoră protestele oamenilor ale căror case sunt demolate forţat şi acceptă panourile de propagandă politică instalate în oraşe. Ani întregi, analiştii occidentali au crezut că poporul chinez, după ce a îndurat decenii de dificultăţi în timpul regimului Mao, va tolera sistemul partidului unic în schimbul creşterii veniturilor şi apariţiei libertăţilor sociale pînă în ziua în care noua naţiune prosperă va cere şi libertăţi politice. Dar s-a întîmplat exact invers. Veniturile au crescut, iar liderii autoritarişti din China au consolidat puterea. Preşedintele Xi Jinping ar putea rămîne la putere pe viaţă”, comentează editorialiştii Amy Qin şi Javier Hernandez într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „Cum exercită liderii Chinei control asupra societăţii ”Oportunitate, Naţionalism, Teamă/Pe măsură ce China a devenit mai bogată”, Occidentul a presupus că ar urma să apară libertăţi politice. Acum, China este superputere economică, dar s-a întîmplat exact invers”.

Regimul chinez a oferit educaţia ca drum spre mobilitatea socială, a permis iniţiativele private prin înlăturarea preceptelor confucianiste şi marxiste în domeniul comercial şi a cultivat naţionalismul puternic. Este imposibil de aflat cîţi chinezi contestă sistemul politic, dat fiind că foarte puţini îndrăznesc să se pronunţe în public. Mulţi analişti şi diplomaţi occidentali au început să îşi dea seama că ipoteza reformelor politice din China ar putea fi falsă. „Mentalitatea chineză este foarte practică. Din copilărie, chinezilor li se spune să nu fie idealişti, să nu fie diferiţi. Sunt încurajaţi să supravieţuiască, să intre în competiţie, să exceleze, dar în cadrul sistemului”, explică istoricul Xu Zhiyuan.

Zeci de migranţi arestaţi în partea americană a frontierei cu Mexicul

Un număr de 42 de migranţi au fost arestaţi în partea americană a frontierei cu Mexicul în timp ce încercau să treacă în forţă în SUA, a anunţat un responsabil american, citat de AFP, scrie Agerpres. ”Patruzeci şi două de persoane au trecut frontiera şi au fost arestate. Şi, la drept vorbind, numeroase alte persoane au reuşit să traverseze graniţa (fără să fie arestate)”, a declarat la CNN Rodney Scott, un responsabil al Poliţiei de Frontieră.

Migranţii arestaţi, în majoritate adulţi, fac parte dintr-un grup de aproximativ 500 de persoane care au încercat să treacă frontiera la Tijuana, fiind însă respinși de către forţele de securitate americane, care au făcut uz de gaze lacrimogene şi de gloanţe de cauciuc. Frontiera dintre Tijuana şi San Diego (California) a fost închisă pentru scurt timp după acest incident. Migranţii, originari din America Centrală, inclusiv femei şi copii, participau la o manifestaţie paşnică la limita frontierei, apoi s-au îndreptat către bariera metalică de delimitare şi au încercat să intre cu forţa în SUA pentru a cere acolo azil.

”Suntem pe cale să construim un nou zid la frontieră, dar nu este încă gata. Unele secţiuni aflate în stare proastă sunt făcute din metal pe care ni l-au furnizat militarii”, a afirmat Scot, pentru a explica spărturile din zid. ”Grupul a rupt mai multe segmente, au îndoit o mică porţiune, după care s-au grăbit să intre (pe teritoriul american) şi au început să-i atace pe agenţii noştri, care au reuşit să-i respingă”, a mai spus el.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat în ultimele zile cu închiderea totală a frontierei dintre SUA şi Mexic, dacă situaţia va degenera, în timp ce 9.000 de militari americani au fost desfăşuraţi în zona respectivă. Aproximativ 5.000 de migranţi ai caravanei au sosit în această săptămînă la Tijuana, după ce au parcurs peste 4.000 de km în mai puţin de o lună, refugiindu-se din cauza violenţei şi a sărăciei din Honduras, în speranţa de a intra în SUA.

Macron: Protestele violente riscă să aducă o imagine negativă Franţei

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat Cabinetul, Luni, că protestele violente faţă de taxele pentru combustibil riscă să aducă o imagine negativă Franţei şi a făcut apel la Guvern să răspundă îngrijorărilor votanţilor, scrie Reuters, potrivit News.ro.

„Nu ar trebui să subestimăm impactul acestor imagini ale Champs-Elysees, fiind acaparat de bătălii de stradă care au fost difuzate în Franţa şi în străinătate”, a declarat Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvînt al Guvernului, reproducînd cuvintele Preşedintelui francez. „În spatele acestei furii există, evident, ceva mai adînc, iar noi trebuie să răspundem, pentru că această furie, aceste anxietăţi, există de mult timp”, a adăugat Griveaux.

Poliţia din Paris a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţii care s-au strîns, Sîmbătă, pe Bulevardul Champs Elysees, pentru a protesta pentru a doua săptămînă consecutiv faţă de creşterea preţurilor la carburanţi. Ciocniri violente au avut loc între „vestele galbene” şi poliţişti pe Bulevardul Champs Elysees, după ce manifestanţii au rupt un cordon de securitate. Forţele de ordine, mobilizate în număr mare, au folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor. Peste 100.000 de oameni au protestat în 1.600 de proteste organizate pe teritoriul Franţei, a anunţat ministerul de Interne.

Tensiuni în Marea Azov: Rusia transmite un avertisment sever Ucrainei

Rusia a lansat un avertisment sever la adresa Ucrainei vecine, după ce a sechestrat, recurgînd la forţă, trei nave ucrainene în apropiere de peninsula Crimeea, anexată în Martie 2014 de Moscova, potrivit dpa, scrie Agerpres. Rusia ‘va curma cu fermitate orice fel de încercare de încălcare a suveranităţii şi securităţii sale’, avertizează Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat.

 ‘Politica Kievului, în coordonare cu Statele Unite şi UE (…), încearcă să provoace un conflict cu Rusia’, susţine MAE rus, avertizînd asupra ‘consecinţelor grave’ ale unei astfel de linii. ‘Am dori să avertizăm partea ucraineană că politica urmată de Kiev, în coordonare cu SUA şi UE, de a provoca un conflict cu Rusia în apele mărilor Neagră şi Azov poate duce la consecinţe grave’, insistă diplomaţia rusă, citată de TASS. În acelaşi comunicat, MAE rus susţine că Moscova a avertizat în repetate rînduri Kievul şi pe ‘patronii săi occidentali’ despre pericolul generării unei isterii artificiale în jurul Mării Azov şi strîmtorii Kerci.

Referitor la incidentul de Duminică, diplomaţia rusă afirmă că a fost vorba de o ‘provocare’ de partea ucraineană, cu scopul de a crea un nou focar de tensiune în această regiune şi a unor pretexte pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei. ‘Toate acestea au avut, se pare, şi scopul de a distrage atenţia de la problemele politice interne din Ucraina’, se mai spune în comunicatul MAE rus, citat de TASS. ‘O confirmare în acest sens este intenţia Kievului de a institui starea excepţională în Ucraina, ceea ce, în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din Primăvara anului 2019, pare o decizie odioasă’, mai susţine MAE rus.

La rîndul său, ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a declarat, Luni, că Ucraina va căuta o rezolvare diplomatică a situaţiei legate de incidentul din Marea Azov, dar îşi rezervă dreptul la autoapărare, potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian. ‘Doresc să menţionez o teză foarte importantă: în conformitate cu Carta ONU, Ucraina va căuta modalităţi de soluţionare paşnică a litigiului, aşa cum prevede articolul 33 din Carta ONU, dar cu siguranţă ea îşi rezervă posibilitatea de a aplica dreptul la autoapărare, aşa cum acesta este definit în articolul 51 din Carta ONU’, a afirmat Klimkin într-o conferinţă de presă la Kiev.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au escaladat Duminică după ce trei nave – două vedete blindate şi un remorcher ale Forţelor maritime ucrainene – au fost oprite cu forţa şi sechestrate de gărzile de coastă ruse, care susţin că acestea intraseră în apele teritoriale ruse, în apropiere de strîmtoarea Kerci.

O navă a gărzii de coastă a Rusiei a deschis focul asupra vaselor ucrainene, rănind cîţiva marinari ucraineni, potrivit Unian. Înainte de aceasta, partea rusă blocase trecerea prin strîmtoarea Kerci prin amplasarea acolo a unui tanc petrolier, iar nava de patrulare rusă Don a lovit remorcherul ucrainean, avariind unul dintre motoare. Moscova susţine că marina ucraineană nu a informat în avans despre intenţia de traversare a strîmtorii, dar Kievul afirmă că partea rusă a fost informată din timp, în conformitate cu normele internaţionale privind siguranţa traficului maritim.