Realitatea internationala pe scurt (27 Ianuarie 2020)

Avertisment al medicilor: Noul coronavirus este contagios și înainte de apariția simptomelor

Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație – înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspîndirii bolii, au declarat oficialii chinezi, potrivit site-ului postului BBC News, scrie mediafax.

Perioada de incubație a noului coronavirus – în timpul căreia o persoană este infectată, dar nu prezintă încă simptome – este de la una pînă la 14 zile, cred oficialii chinezi. Neavînd simptome, persoana ar putea să nu știe că este infectată și ar putea transmite boala și la alți oameni. Pînă în acest moment au fost confirmate peste 2.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanțul deceselor a ajuns la 56, potrivit datelor făcute publice Duminică de autoritățile de la Beijing.

Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Forţele de ordine franceze renunţă la grenadele lacrimogene explozive care au lăsat infirmi mai mulţi protestatari

Guvernul francez a anunţat Duminică interzicerea folosirii de către forţele de ordine a unui anumit timp de grenadă lacrimogenă care a provocat răni grave manifestanţilor în timpul protestelor ''vestelor galbene'', unii dintre ei pierzîndu-şi o mînă, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Grenada lacrimogenă GLI-F4 are şi o încărcătură explozivă de 25 de grame de TNT. Unii manifestanţi au cules de pe jos astfel de grenade pentru a le îndepărta ori pentru a le arunca înapoi spre forţele de ordine, dar au rămas infirmi după ce grenada le-a explodat în mînă. Aceste grenade ''nu au o culoare sau vreun semn distinctiv specific (...) şi manifestanţi care le-au cules cu mîna în mod voluntar s-au rănit grav'', a declarat ministrul francez de Interne Christophe Castaner, care a anunţat decizia interzicerii imediate a grenadelor lacrimogene explozive. Mai multe ONG-uri au cerut anterior în Justiţie interzicerea acestor grenade, dar Consiliul de Stat, cea înaltă instanţă administrativă a Franţei, a respins solicitarea. Conform unui raport al Poliţiei citat de un ONG, Franţa este singura ţară europeană care foloseşte astfel de muniţii în acţiunile de menţinere a ordinii publice. 

După interzicerea grenadelor GLI-F4, forţele de ordine franceze vor reveni la folosirea grenadelor lacrimogene GM2L, fără încărcătură explozivă. Alte dispozitive controversate folosite de forţele de ordine franceze sunt lansatoarelor de gloanţe de cauciuc ''flash-ball'' (LBD), care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm pînă la o distanţă de 50 de metri. Zeci de participanţi la protestele ''vestelor galbene'' şi-au pierdut un ochi din cauza acestor lansatoare.

Partidul lui Erdogan vrea să-i amnistieze pe violatorii de copii care se căsătoresc cu victimele lor

Partidul de guvernămînt din Turcia a demarat a doua tentativă de introducere a unei legi ce acordă amnistie violatorilor dacă se căsătoresc cu victimele lor, scrie Guardian, citat de HotNews.ro.

Propunerea vine la patru ani după ce un proiect legislativ similar a stîrnit indignare în țară și la nivel internațional. Legea, dezbătută în primă lectură în Parlament pe 16 Ianuarie, prevede suspendarea sentințelor pentru infracțiunile de sex cu minori dacă cele două părți se căsătoresc, iar diferența de vîrstă dintre ei nu e mai mare de 10 ani. Partidele de opoziție și organizațiile pentru drepturile femeilor spun că proiectul practic legitimează căsătoria copiilor și sexul cu minori, în condițiile în care în Turcia vîrsta de consimțămînt este de 18 ani.

Partidul președintelui Tayyip Erdogan, AKP, susține că propunerea este menită să rezolve problema căsătoriilor copiilor din Turcia. Fidan Atalesim, secretar la organizația We Will Stop Femicide afirmă, însă, că proiectul de lege este o încercare a Guvernului de a șterge dovezile privind crescînda epidemie de violență contra fetelor și femeilor.

Poliţia din Grecia a confiscat peste o tonă de cocaină

Poliţia din Grecia a anunţat Sîmbătă că a confiscat peste o tonă de cocaină şi a arestat opt cetăţeni străini care făceau parte dintr-un grup de infractori implicat în transportul de droguri din Caraibe către Europa şi Nordul Africii, transmite AFP, citată de Agerpres.

În cursul unei operaţiuni în portul Astakos din Vestul ţării, autorităţile au descoperit într-un apartament 52 de saci de voiaj cu 1.040 de pachete din nailon, fiecare conţinînd aproximativ un kilogram de cocaină. Greutatea totală a capturii este de 1.180,65 kg, arată un comunicat al Poliţiei. La adresa unde s-a efectuat percheziţia locuiau doi cetăţeni străini, unul în vîrstă de 23 de ani, celălalt de 35, ambii suspectaţi de apartenenţă la o organizaţie criminală. Poliţia nu a precizat naţionalitatea lor. Transportul de droguri a ajuns în Grecia la bordul unui velier.

În cadrul aceleiaşi anchete, Vineri au avut loc percheziţii şi în trei apartamente din Atena, unde au fost arestaţi alţi şase străini, presupuşi membri ai aceleiaşi grupări infracţionale. S-au găsit aproape 400 de grame de cocaină, un pistol automat Kalaşnikov, două pistoale şi circa 60 de cartuşe.

Ancheta a început acum şase luni. Poliţia şi autorităţile portuare elene au colaborat cu Ambasada Statelor Unite în Grecia şi cu poliţişti din Albania şi Spania. Liderii reţelei de trafic de droguri descoperite locuiesc în Europa, iar membri ai grupării au fost identificaţi în mai multe state balcanice şi în Spania. Sunt date în urmărire alte nouă persoane suspecte. Se presupune că operaţiunile traficanţilor au produs venituri ilegale de peste 50 de milioane de euro.

În timp ce ţara e sfîşiată de un nou război civil, mai multe state livrează ilegal armament în Libia

Mai multe state au încălcat embargoul asupra livrărilor de arme către Libia pe care s-au angajat să-l respecte la summitul internaţional de la Berlin, a anunţat Sîmbătă ONU, transmite dpa, citat de Agerpres.

„De-a lungul ultimelor zece zile, numeroase avioane cargo şi alte aeronave au fost observate aterizînd pe aeroporturi libiene din Vestul şi Estul ţării, furnizînd părţilor arme avansate, vehicule blindate, consilieri şi combatanţi”, se arată într-un comunicat al Misiunii de sprijin a Naţiunilor Unite din Libia (UNSMIL) citat Duminică de agenţia de presă germană. Comunicatul nu precizează ce ţări anume au încălcat embargoul, notînd doar că „o serie de participanţi la conferinţa de la Berlin au fost implicaţi în continuarea transferului de combatanţi străini, arme, muniţie şi sisteme avansate”.

Liderii principalelor ţări implicate în conflictul din Libia s-au angajat să respecte embargoul asupra armelor, decis în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite, a anunţat cancelarul german, Angela Merkel, după conferinţa internaţională privind conflictul libian desfăşurată la Berlin.

Libia se află în criză încă de la răsturnarea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011. În ultimele luni, un război civil a escaladat între premierul Fayez al-Serraj recunoscut internaţional şi comandantul rival Khalifa Haftar. Ankara îl susţine pe premier, în sprijinul căruia desfăşoară militari, iar în privinţa Moscovei există suspiciuni, negate de aceasta, că îl sprijină pe Haftar cu arme, bani şi mercenari. Mareşalul Haftar, susţinut şi de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, desfăşoară de la începutul lunii Aprilie anul trecut o ofensivă pentru a cuceri Capitala libiană, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA, recunoscut de ONU), condus de al-Sarraj.

Iranul l-a spînzurat pe "Crocodilul Golfului", unul dintre cei mai căutaţi traficanţi de droguri din regiunea persană

Iranul a executat un traficant de droguri prolific în regiunea persană, cunoscut sub numele "Crocodilul Golfului", după o operaţiune care a durat cîţiva ani, scrie BBC.

Traficantul în vîrstă de 36 de ani a fost arestat alături de complicii săi, în timpul unei transport a 100 de tone de droguri pe cale maritimă. Potrivit autorităţilor, traficantul acţiona sub diferite pseudonime şi era cunoscut drept conducătorul uneia dintre cele mai mari reţele de trafic de stupefiante din regiune. Ceilalţi membri ai reţelei au fost condamnaţi la ani grei de închisoare sau amendă. Traficanţii au fost acuzaţi şi de spălare de bani, întrucît foloseau cîştigurile pentru achiziţii imobiliare. Toate aceste proprietăţi au fost confiscate de Guvernul iranian.

Autorităţile nu au dezvăluit identitatea celui cunoscut drept "Crocodilul Golfului", ei folosind la adresa sa iniţialele A. Z. Sute de prizonieri sunt executaţi anual în Iran. Amnesty International anunţă că în Iran au fost executate 507 persoane condamnate în 2017, în anul următor numărul reducîndu-se la jumătate, datorită schimbărilor legii antidrog. Cu toate acestea, în Iran, traficul de droguri internaţional este pedepsit cu moartea.

Iranul are capacitatea de a îmbogăţi uraniul la orice concentraţie

Iranul are capacitatea de a îmbogăţi uraniul la orice concentraţie, dacă autorităţile de la Teheran doresc asta, a afirmat directorul adjunct al Organizaţiei Iraniene pentru Energia Atomică (AEOI), Ali Ashgar Zarean, într-un raport afişat Sîmbătă pe site-ul de internet al AEOI, consultat de Reuters, potrivit Agerpres.

Luna aceasta Iranul anunţase că va renunţa la limitările privind îmbogăţirea uraniului asumate prin acordul nuclear din 2015 cu puterile internaţionale. Teheranul a promis însă că va continua să colaboreze cu Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), organismul de specialitate al ONU. După ultimii paşi făcuţi de Iran către renunţarea la acord, stocul de uraniu al ţării a depăşit 1.200 de kilograme şi potrivit lui Zarean va fi adăugat în curînd rezervei de uraniu îmbogăţit.

Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul cu Iranul şi au aplicat din nou sancţiuni menite să restrîngă exporturile de petrol iranian, în cadrul unei politici de "presiune maximă", reaminteşte Reuters. Washingtonul cere un acord extins, care să prevadă limite mai stricte pentru activităţile nucleare, restricţii pentru programul de înarmare cu rachete şi încetarea războaielor regionale prin intermediari. Teheranul avertizează că nu este dispus la negocieri cîtă vreme i se aplică sancţiuni.

Iranul şi-a redus treptat gradul de conformare cu acordul, pînă cînd Regatul Unit, Franţa şi Germania au constatat luna aceasta o încălcare a termenilor acordului şi au activat mecanismul convenit pentru soluţionarea disputelor. Procedura poate duce la reluarea sancţiunilor stabilite de ONU. Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a avertizat că dacă dosarul nuclear al ţării sale este trimis Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Iranul se va retrage din Tratatul de Neproliferare a armelor nucleare.

Poliția londoneză a anunțat că va instala sisteme de recunoaştere facială în timp real

Decizie controversată a Poliției Metropolitane din Londra. Instituția a anunțat că va instala un sistem de recunoaștere facială în timp real, pentru a îmbunătăți capacitatea ofițerilor de a identifica suspecții căutați în Capitala britanică, scrie CNN. Asta, în pofida avertismentelor privind confidenţialitatea şi dreptul la viaţa privată, emise de grupurile de monitorizare a drepturilor.

Tehnologia va fi implementată în zone unde datele arată că s-ar afla persoane responsabile pentru infracțiuni grave și violențe, precum atacuri cu arme sau exploatare sexuală a copiilor. Camerele, marcate în mod vizibil, vor fi direcționate doar pentru a scana fețele oamenilor pe măsură ce se apropie, au precizat oficiali londonezi. Decizia privind utilizarea acestei tehnologii a fost în atenția comisarului informațional al Regatului Unit, care și-a arătat îngrijorarea cu privire la confidențialitate și acuratețe. Acesta a indicat că tehnologia discriminează femeile și persoanele de culoare – o problemă care a fost documentată de cercetătorii federali din Statele Unite, unde mai multe orașe au interzis utilizarea acestei tehnologii.

„Tehnologiile de acest tip pot fi excesiv de invazive în viața de zi cu zi a oamenilor și riscă să afecteze încrederea nu numai în tehnologie, ci și în modul de acțiune al Poliției”, a declarat la acea dată Elizabeth Denham, comisarul informației din Marea Britanie.

China se foloseşte de sute de milioane de camere video şi sisteme bazate pe recunoaştere facială şi pe inteligenţă artificială pentru a identifica şi urmări aproape 1,5 miliarde de oameni. Adică toată populația. Are o infrastructură de monitorizare nemaiîntîlnită în altă parte. Îngrijorări, chiar dacă ar exista, nu ar fi făcute publice niciodată. Regimul nu permite. Cetăţenii sunt urmăriţi pe drumul spre serviciu, în timpul programului de lucru şi, mai apoi, pe drumul de întoarcere.

Frecvenţa şi intensitatea inundaţiilor şi furtunilor extreme s-ar putea dubla în următorii ani

Frecvenţa inundaţiilor şi furtunilor din toată lumea ar putea să se dubleze în următorii 13 ani, în condiţiile în care criza climatică cu care se confruntă planeta îşi ia cursul, iar factorii socioeconomici generaţi de ea se adîncesc, conform unui nou studiu, relatează The Guardian.

Autorii acestei analize spune că ea este prima care include date despre climă la nivel global, la nivel local şi date istorice referitoare la densitatea populaţiei, venit şi sărăcie pentru a estima la cîte dezastre cu impact puternic trebuie să ne aşteptăm. Ei au numărat inundaţii şi furtuni care ar putea afecta cel puţin 1.000 de persoane sau duce la moarte a 100 de persoane. În sens, larg, cercetătorii spun că Guvernele lumii sunt, în general, foarte nepregătite. Ei spun că riscurile cele mai mari sunt pentru ţări precum Australia, Bangladeş şi China. Riscurile sunt mai mari pentru ţările care deja se confruntă cu mai multe evenimente meteo extreme decît media globală.

Studiul este publicat în revista academică de specialitate „Climate, Disaster and Development Journal”. Unul dintre autori, Vinod Thomas, profesor la Institutul Asiatic pentru Management din Manila, care a deţinut funcţii importante la Banca Mondială, spune că decidenţii, în general, nu includ efectele crizei climatice în eforturile lor. „Pe de-o parte, ar trebui să existe eforturi pentru adaptarea la noile condiţii, cum ar fi mutarea oamenilor care locuiesc în zonele extrem de vulnerabile, precum cele de coastă sau pentru pregătirea regiunilor pentru a rezista la uragane extreme”, a spus Thomas. El mai spune că descoperirile arată o „legătură cauzală evidentă între emisiile de carbon şi inundaţiile din ce în ce mai intense şi mai frecvente”. Ţări precum Thailanda, care se confruntă destul de des cu inundaţii, nu ar putea să depăşească un nivel dublu de astfel de catastrofe.

Studiul a examinat felul în care dezastrele s-au înmulţit pe fondul creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimii 60 de ani, după care a proiectat acelaşi trend pentru următorii ani, luînd în considerare creşterea intensităţii fenomenelor extreme şi felul în care afectează ele regiunile în funcţie de cît de populate sunt şi în funcţie de securitatea financiară a locuitorilor lor.

Primăria Bucureștiului are în 2020 un buget estimat de 2,1 miliarde euro

Primăria Bucureștiului are un buget general estimat la circa 10 miliarde de lei (echivalentul a 2,1 miliarde de euro) în anul 2020, potrivit proiectului afișat în dezbatere publică pe site-ul municipalității. Cheltuielile pentru investiții sunt estimate la circa 2 miliarde lei.

Pentru biserici, primarul Gabriela Firea propune alocarea a 10,4 milioane lei, dar Catedrala Mîntuirii Neamului nu primește nici un ban. Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic se propune alocarea a 173 milioane lei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Pentru statui se alocă 12 milioane lei. Din fonduri europene Primăria Capitalei României estimează că va primi 1,3 miliarde lei, în principal pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice.

Guaido, la Madrid, le cere susţinătorilor săi să rămînă în picioare în faţa dictaturii lui Maduro

Opozantul venezuelean Juan Guaido le-a cerut unor mii de susţinători ”să rămînă în picioare în faţa dictaturii” lui Nicolas Maduro, în cadrul unei vizite la Madrid – unde nu a fost primit de premierul spaniol Pedro Sanchez, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Vă cer să nu îngenunchiaţi niciodată în faţa nimănui, să rămînem în picioare cît timp va fi necesar” în faţa ”dictaturii” din Venezuela, a declarat el Sîmbătă în celebra Piaţă Puerta del Sol. ”Tăiască Venezuela liberă!”, i-au răspuns susţinătorii săi, agitînd steaguri ale acestei ţări Sud-americane.

Recunoscut preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări – inclusiv de Spania –, Juan Guaido a efectuat săptămîna trecută un turneu în Europa, pentru a obţine susţinere în lupta sa împotriva Preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro. Însă şeful Guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez – unul dintre primii care l-a recunoscut, în Februarie 2019 – a provocat o controversă aprigă prin faptul că nu l-a primit Sîmbătă, spre deosebire de premierul britanic Boris Johnson sau Preşedintele francez Emmanuel Macron.

Opozantul venezuelean a fost primit doar de ministrul spaniol de Externe Arancha Gonzalez, care a reiterat ”susţinerea totală a Guvernului spaniol”. Această decizie i-a adus lui Sanchez critici aprige din partea opoziţiei de dreapta spaniole de la conducerea Primăriei şi regiunii Madrid, care l-au primit Sîmbătă pe Guaido cu onoruri rezervate unui şef de stat.

”Este o criză complexă, care cere dialogul (…). Poziţia Guvernului spaniol a fost întotdeauna să încarneze, prin instituţiile europene, un răspuns care trece prin dialog” între opoziţie şi regimul lui Nicolas Maduro, s-a apărat Sanchez în cursul unei vizite într-una dintre zonele afectate de furtuna Gloria, soldată cu 12 morţi. ”Suntem un Guvern care a susţinut întotdeauna opoziţia venezueleană şi ceea ce vrem este ca alegeri să fie organizate rapid în Venezuela”, a adăugat socialistul, amintind că opozantul Leopoldo Lopez s-a refugiat în reședinţa ambasadorului Spaniei la Caracas.

Un apropiat al lui Sanchez, ministrul spaniol al Transporturilor Jose Luis Abalos a apărat Sîmbătă, în cotidianul La Razon, căutarea unei ”soluţii democratice echilibrate” în Venezuela, care impune Spaniei să evite orice ”poziţie beligerantă” faţă de regimul lui Nicolas Maduro.

Guaido a încercat să potolească spiritele şi a dat asigurări în faţa presei că speră să îl poată primi pe Sanchez la Caracas ”în lunile viitoare (…), odată ce vom fi regăsit democraţia în Venezuela”.

Dreapta îl suspectează pe Sanchez de faptul că şi-a schimbat poziţia, din cauza intrării în Guvernul său a Partidului Podemos (stînga radicală), al cărui lider Pablo Iglesias a fost mult timp un apropiat al regimului venezuelean. Controversa pe tema Venezuelei s-a amplificat după ce ministrul Transporturilor a recunoscut că a vorbit Lunea trecută, pe aeroportul din Madrid, cu Delcy Rodriguez, numărul doi în Guvernul lui Nicolas Maduro – în pofida faptului că acesteia îi este interzisă intrarea pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

Abalos a încercat ”să evite o criză diplomatică şi a reuşit”, a dat asigurări Pedro Sanchez, exprimîndu-şi ”susţinerea” totală faţă de ministrul şi omul său de încredere, căruia dreapta îi cere demisia.

 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46