Realitatea internationala pe scurt (27 August 2018)

Erotomania salveaza Romania: exista 5.000 de studiouri de videochat

Industria videochatului are potenţial în România: peste 100 de mii de persoane lucrează ca modele pentru videochat în studiouri sau de acasă. “Doar în România există cel puţin 5000 de studiouri de videochat şi peste 100 de mii de modele, dintre care jumătate lucrează în studiouri şi cealaltă jumătate de acasă. Această industrie este puternică la noi şi are potenţialul de a echilibra balanţa de plăţi externe a României, dacă ar fi corect încurajată de către stat, împreună cu industria IT”, povesteşte Robert Vanderty, fondatorul Studio 20. În 2014, cînd s-a lansat franciza Studio20, piaţa videochatului din România era estimată la peste 100 de milioane de euro, însă pînă astăzi aceasta s-a triplat.

Studioul de videochat Studio20 a depăşit 10 milioane de dolari cifră de afaceri, cu 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările acestui an pentru businessul  Studio20 sunt de 15 milioane de dolari. “Pînă în acest moment, am reuşit să depăşim cu puţin pragul de 10 milioane de dolari, însă avem toate motivele să credem că ne vom atinge targetul stabilit pentru acest an, mai ales că vom avea trei noi locaţii, dintre care două vor fi deschise chiar în luna Octombrie”, declară Mugur Frunzetti, investitor în sistemul de franciză Studio20.

Cel mai cunoscut studio de videochat glamour, Studio20, a ajuns la 15 francize, două dintre acestea urmînd să fie deschise în această lună. Astfel, Studio20 deţine acum patru francize în Bucureşti şi cîte una în Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Oradea, Timişoara, Cali (Columbia), Budapesta (Ungaria), Los Angeles (SUA) şi Curacao.

Studio20 din zona Pieței Unirii din București rămîne cel mai mare studio de videochat, 1500 mp, însă investiţia cea mai mare este în studioul de videochat din Los Angeles, peste 500 de mii de dolari. În studioul de videochat glamour de la Piața Unirii s-au investit peste 800 de mii de lei în decoruri moderne, aparatură de ultimă generaţie, cum ar fi camere şi televizoare UltraHD sau ochelari VR. La anul, Studio20 vrea să se extindă cu 10 noi studiouri de videochat în ţări precum Serbia, Rusia, SUA, Cehia şi Slovacia.

Moscova acuză forţele aeriene britanice de ‘provocări’ prin interceptarea avioanelor sale de patrulare deasupra Mării Negre

Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acţiuni au avut loc săptămîna trecută, transmite Reuters, potrivit agerpres. Acuzaţia, formulată de Ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vînătoare britanice, desfăşurate în România, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat Joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămînii.

Avioanele de vînătoare Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force au decolat de la baza Kogălniceanu în urma semnalării prezenţei unui avion rusesc de tipul Be-12, care decolase din Crimeea şi zbura în direcţia Sud-Vest deasupra Mării Negre, a anunţat Vineri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters. Această nouă operaţiune a survenit după interceptarea Miercuri dimineaţă, tot de către avioanele Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force, a două avioane de luptă ruseşti Su-30 Flanker în apropiere de spaţiul aerian al NATO deasupra Mării Negre.

”(…) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei linii costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice”, scrie Ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis Sîmbătă. ”În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricît de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos’” susţine comunicatul.

Ministerele britanice al Apărării şi de Externe au refuzat să comenteze Duminică pe marginea comunicatului Ambasadei ruse. Trei state riverane Mării Negre - România, Bulgaria şi Turcia – sunt aliate ale Marii Britanii în cadrul NATO.

Trump a colorat greșit steagul Statelor Unite în timpul unei vizite la un spital de copii din Ohio

Preşedintele american Donald Trump a devenit ţinta ironiilor după ce, în cursul unei vizite la un spital de copii din Ohio, a colorat incorect drapelul Statelor Unite, adăugînd, în mod inexplicabil, o dungă albastră pe versiunea sa a bine-cunoscutului ‘Stars and Stripes’, scrie cotidianul The Independent, în ediţia online de Duminică, potrivit agerpres. Preşedintele a fost fotografiat în timp ce adăuga o dungă albastră suplimentară în loc să coloreze corect cele 13 dungi alternative albe şi roşii, reprezentînd cele 13 colonii iniţiale de pe continentul american.

Trump a fost acuzat de ipocrizie după ce i-a atacat pe jucătorii din NFL, liga naţional de fotbal american, pentru lipsă de respect faţă de drapel şi pentru că au îngenuncheat în timpul intonării imnului înaintea meciurilor. De asemenea, a devenit virală o imagine cu Trump îmbrăţişînd steagul naţional după un discurs în care a atacat imigraţia ilegală. ”Dungile drapelului american sunt roşii şi albe. Trump ar trebui să ştie asta, avînd în vedere criza de nervi pe care o face cînd cineva îngenunchează la un meci de fotbal ”arătînd lipsă de respect faţă de drapel”, a reacţionat activista şi muziciana Holly Figueroa O’Reilly.

Utilizatori ai Twitter s-au grăbit să sugereze că Preşedintele încerca de fapt să coloreze steagul Rusiei, compus din trei dungi orizontale albă, albastră şi roşie, în contextul în care FBI anchetează legăturile echipei sale de campanie cu Rusia înaintea alegerilor din 2016. Fotografia cu sesiunea de colorat a Preşedintelui a fost postată pe Twitter pentru prima dată de ministrul Sănătăţii şi al Serviciilor Sociale, Alex Azar.

Linia albastră în plus a fost repede observată de internauţi, utilizatorii de Twitter lansîndu-se în speculaţii dacă a fost o simplă greşeală sau un gest deliberat al Preşedintelui. Unii au remarcat asemănarea cu steagul Rusiei şi cu cel al Olandei. O teorie alternativă a fost aceea că Trump a transmis un mesaj codificat despre senatorul John McCain cu cîteva zile înainte de decesul acestuia. S-a mai spus, de asemenea, că Trump a părut să încerce să-l imite pe copilul aflat lîngă el la masă. În realitate, ar fi fost mai simplu pentru Preşedinte să se uite la insigna cu drapelul american pe care o purta la reverul hainei.

Această nouă controversă vine după o săptămînă dificilă pentru Trump, cînd fostul său director de campanie, Paul Manafort, a fost condamnat pentru fraudă, fostul său avocat Michael Cohen a pledat vinovat pentru cumpărarea tăcerii unor femei cu care miliardarul ar fi întreţinut relaţii sexuale, şi mai mulţi apropiaţi ai săi au primit imunitate din partea procurorilor în schimbul mărturiei în acest caz.

Cele două Corei plănuiesc noi reuniuni de familie pentru sfîrşitul lui Octombrie

Coreea de Nord şi Coreea de Sud plănuiesc pentru sfîrşitul lui Octombrie o nouă rundă de reuniuni pentru familiile separate după sfîrşitul Războiului Coreean (1950-1953), în condiţiile în care relaţiile diplomatice dintre cele două ţări continuă să se întărească, informează Duminică dpa, potrivit agerpres. Directorii organizaţiilor Crucea Roşie din ambele ţări au convenit asupra organizării mai multor asemenea întîlniri în marja unei reuniuni – prima din ultimii aproape trei ani – în timpul căreia 600 de sud-coreeni au fost cazaţi într-un hotel în munţii Kumgang din Coreea de Nord, a anunţat Duminică agenţia de presă Yonhap. Directorul general al Crucii Roşii din Coreea de Sud, Park Kyung Seo, a declarat că se aşteaptă ca numărul de participanţi la viitoarea reuniune să fie la fel ca cel din timpul reuniunii încheiate Duminică, potrivit Yonhap.

Coreea de Sud şi cea de Nord se află tehnic în continuare în stare de război din 1953, cînd un armistiţiu a intrat în vigoare. Se estimează că circa 700.000 de oameni s-au refugiat în Sud în timpul Războiului Coreean. Reuniunile de familie sunt adesea ocazii cu mare încărcătură emoţională, deoarece mulţi dintre participanţi sunt în vîrstă, iar aceste întîlniri sunt considerate adesea o ultimă oportunitate de a-şi revedea rudele. În Coreea de Sud se decide cine să participe la aceste reuniuni de obicei prin tragere la sorţi dintr-un mare număr de aplicanţi. În Coreea de Nord, participanţii sunt aleşi în mod clar în funcţie de gradul lor de loialitate faţă de conducerea ţării.

Zarif: SUA duc un război psihologic împotriva Iranului şi partenerilor săi de afaceri

Statele Unite ale Americii (SUA) duc un război psihologic împotriva Iranului şi partenerilor săi de afaceri, a declarat Duminică ministrul de Externe iranian Javad Zarif, potrivit agenţiei Tasnim, preluată de Reuters, scrie agerpres. „America se concentrează pe un război psihologic împotriva Iranului şi partenerilor săi de afaceri”, a declarat Zarif. După retragerea unilaterală din acordul nuclear încheiat în 2015 între Republica Islamică şi marile puteri, Washingtonul a restabilit la începutul lui August o primă serie de sancţiuni împotriva Teheranului şi a lansat un avertisment ţărilor care continuă să întreţină relaţii comerciale cu Iranul.

Comisia Europeană a anunţat Joi că a „adoptat o primă serie de proiecte cu o valoare totală de 18 milioane de euro, din care 8 milioane de euro în favoarea sectorului privat” din Iran. Seria de măsuri în favoarea Iranului, anunţată Joi, vizează „să sprijine dezvoltarea economică şi socială durabilă în Republica Islamică Iran”, potrivit Comisiei Europene. La rîndul său, Washingtonul a acuzat Vineri că planul de ajutorare a Iranului anunţat de Uniunea Europeană nu face decît să trimită „un mesaj nepotrivit” şi ajută regimul de la Teheran „să neglijeze nevoile populaţiei sale”.

Belgia: Un poliţist a fost ucis lîngă locul desfăşurării cursei pentru Marele Premiu de Formula 1

Un poliţist a fost ucis în oraşul belgian Spa, lîngă locul unde s-a desfăşurat la sfîrşitul săptămînii trecute cursa pentru Marele Premiu de Formula 1 al Belgiei, informează Duminică mass-media belgiene, potrivit dpa şi AFP, conform agerpres. Poliţistul a fost împuşcat în timpul unui control rutier în jurul orei locale 02:00 (00:00 GMT), precizează agenţia de presă Belga. Acesta era însoţit de un alt poliţist. Trei persoane se aflau în maşina din care s-a tras. Poliţia caută în prezent persoanele suspecte.

Poliţiştii au răspuns unui apel de urgenţă din centrul oraşului Spa în legătură cu o dispută, potrivit agenţiei de presă VRT. Mai tîrziu, Belga a confirmat acest lucru, citîndu-l pe ministrul de Interne belgian. „O dramă a avut loc în Spa. Sincere condoleanţe pentru rudele poliţistului. Toţi colegii săi din Poliţia locală pot conta pe susţinerea mea”, a notat pe contul său de Twitter ministrul Jan Jambon. Poliţistul de 38 de ani este primul care a fost ucis în timp ce se afla la datorie din luna Mai, cînd un bărbat radicalizat a împuşcat mortal doi poliţişti în oraşul Liege, a notat Belga.

Cursa belgiană de Formula 1 se desfăşoară în Francorchamps, la zece kilometri Sud-Est de Spa.

Bilanţul inundaţiilor din Sudul Indiei a ajuns la 445 de morţi

Bilanţul inundaţiilor, care au devastat statul Kerala din Sudul Indiei, a crescut Duminică la 445 de morţi după descoperirea altor 28 de trupuri în urma retragerii apelor, potrivit autorităţilor citate de AFP. Un milion de persoane au fost instalate în adăposturi temporare şi 15 persoane sunt în continuare date dispărute, în urma musonului deosebit de violent, care a afectat această regiune tropicală foarte apreciată de turişti în sezonul uscat. Situaţia s-a ameliorat net săptămîna trecută cu o reducere a cantităţii a ploilor şi o retragere a apelor din zonele inundate. Însă această descreştere a nivelului apelor a dezvăluit un peisaj dezolant cu pagube estimate la peste 3 miliarde de dolari.

Şeful Guvernului statului Kerala, Pinarayi Vijayan, a scris pe contul său de Twitter că peste 130.000 de case afectate de inundaţii au fost curăţate, reprezentînd o treime din totalul caselor afectate. Autorităţile sunt pe cale să repună în funcţiune şi reţeaua de furnizare a curentului electric. Precipitaţiile torenţiale din ultimele săptămîni au distrus sau au avariat considerabil peste 10.000 de kilometri de şosele din Kerala.