Realitatea internationala pe scurt (27 Aprilie 2020)

Numărul îmbolnăvirilor de coronavirus se apropie de 3 milioane în lume

Numărul cazurilor de coronavirus ajunseseră la 2.897.645 în toată lumea, Duminică, SUA fiind cea mai afectată țară, cu 939.053 de cazuri și 53.789 de decese, anunță Johns Hopkins University, citată de CNN, potrivit mediafax. Spania are al doilea cel mai mare număr de cazuri, la 223.759, urmată de Italia cu 195.351. Unsprezece țări din întreaga lume, inclusiv SUA, au înregistrat peste 50.000 de cazuri pînă în prezent, iar cinci țări au înregistrat peste 20.000 de decese. Sîmbătă a fost depășit pragul de 200.000 de decese în întreaga lume.

Elevii francezi între 11 şi 18 ani ar trebui să poarte măşti faciale după redeschiderea şcolilor

Elevii cu vîrste cuprinse între 11 şi 18 ani din Franţa ar trebui să poarte măşti faciale pentru a stopa răspîndirea coronavirusului, după reluarea cursurilor şcolare din data de 11 Mai, au precizat experţi guvernamentali, potrivit DPA şi Reuters, scrie agerpres. Comitetul ştiinţific guvernamental pe problema coronavirusului a recomandat, de asemenea, ca pupitrele elevilor să fie aşezate la distanţă de un metru, iar clasele să fie curăţate de mai multe ori pe zi.

În Franţa, şcolile şi-au închis porţile începînd cu 14 Martie, cu cîteva zile înainte ca întreaga ţară să fie vizată de restricţii. Comitetul a recomandat ca familiile să aibă, într-o primă etapă, posibilitatea de a alege dacă doresc să-şi trimită imediat copiii înapoi la şcoală sau nu – opţiune pe care se pare că o încurajează şi Preşedintele Emmanuel Macron. Orele de curs ar trebui eşalonate astfel încît copiii din diferite grupe de vîrstă să nu se întîlnească, iar acolo unde este posibil, elevii ar trebui să servească prînzul în clase pentru a evita să stea laolaltă, a mai precizat comitetul.

Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a scris Sîmbătă pe Twitter că recomandările vor sta la baza unui protocol de sănătate care va fi întocmit înainte de 11 Mai. Macron a anunţat că şcolile îşi vor redeschide porţile odată cu sfîrşitul perioadei de izolare, pe 11 Mai, dar barurile, restaurantele şi cafenelele vor rămîne închise cel puţin pînă la finalul lunii. Multe alte detalii sunt încă necunoscute. AFP a relatat că premierul Edouard Philippe va prezenta Marţi planul guvernamental pentru perioada de după ridicarea restricţiilor în faţa Adunării Naţionale.

Captură record în Franţa – 140.000 de măşti provenind din Ţările de Jos

Poliţia franceză a descoperit în regiunea pariziană 140.000 de măşti de protecţie provenind din Ţările de Jos şi destinate vînzării ilegale, o captură record în Franţa de la debutul epidemiei de COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres. Doi indivizi au fost arestaţi Sîmbătă seara, ”în timp ce descărcau mai multe cutii pentru a le depozita într-un pavilion” în Saint-Denis, la periferia Parisului, a indicat Duminică o sursă din Poliţie. Unul dintre cei doi, care s-a prezentat drept şef de companie în domeniul construcţiilor, a explicat că a cumpărat măştile – dintre care 5.000 sunt de tipul FFP2 – din Ţările de Jos în schimbul sumei de 80.000 euro. Intenţia era de a revinde măştile ”cunoştinţelor”, lucrători pe şantier.

Este vorba despre cea mai importantă captură de măşti de protecţie după introducerea interdicţiei de revînzare a lor şi rechiziţionarea stocurilor de aceste produse de stat, în cadrul eforturilor autorităţilor franceze de limitare a pandemiei de COVID-19. Motivul deciziei a fost ca măştile să ajungă în primul rînd la personalul medical. În luna Martie, 32.500 de măşti provenind din China au fost confiscate într-un depozit în apropiere de Paris, iar 28.800 de măşti au fost descoperite într-un magazin dintr-un cartier comercial chinezesc, tot în regiunea pariziană.

România, locul în care sunt distruse ultimele păduri ale Europei (Die Zeit)

România are cel mai vechi fond forestier din Europa, dar pădurile sunt ameninţate de activităţile ilegale de defrişare, notează publicaţia germană Die Zeit, scrie mediafax.

„Cu mult înainte ca regii şi împăraţii să împartă Europa între ei, o specie de arbori domnea peste tot continentul. Era acestor arbori a început acum aproape 12.000 de ani: este vorba de Fagus silvatica”, observă Die Zeit, explicînd că pădurile acopereau părţi mari din actualele teritorii ale Spaniei, Franţei, Cehiei, Poloniei, Bulgariei şi Albaniei. În urmă cu 6.500 de ani, aceste păduri acopereau 40% din suprafaţa continentului european.

„Nu mai pot fi văzute multe zone împădurite în prezent”, subliniază Die Zeit, amintind că în Vestul şi centrul Europei suprafeţele împădurite sunt rare. În Estul continentului au rămas zone împădurite, cele mai mari suprafeţe fiind în România. „România are o adevărată comoară naţională – UNESCO a stabilit în 2007 că pădurile virgine europene sunt parte a patrimoniului umanităţii, conferindu-le protecţie specială”, aminteşte Die Zeit.

Legislaţia UE trebuie să le protejeze de distrugere, iar reglementările din România interzic defrişările. „Cel puţin teoretic. Deoarece, practic, 54% dintre zonele forestiere au fost distruse începînd din 2005, conform estimărilor asociaţiei Euronatur. Tăierile ilegale şi corupţia le ameninţă”, explică publicaţia germană, subliniind că multe companii de cherestea europene, mai ales din Austria, sunt active în România. Sunt aşteptate măsuri din partea Guvernului României, mai ales că, în Februarie, Comisia Europeană a cerut oficial un plan de contracarare a defrişărilor ilegale, concluzionează Die Zeit.

Australia lansează COVIDSafe, o aplicaţie pentru identificarea celor care au intrat în contact cu o persoană infectată

Australia a lansat o aplicaţie pentru smartphone destinată identificării celor care au luat contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus în scopul întreruperii lanţului de contaminare, autorităţile depunînd eforturi pentru a linişti temerile referitoare la încălcarea vieţii private, informează AFP, scrie agerpres. Aplicaţia, denumită COVIDSafe, utilizează tehnologia Bluetooth şi va putea fi de asemenea consultată de către autorităţile sanitare în cazul în care o persoană care o utilizează contractează boala. Directorul serviciilor de sănătate australiene, Brendan Murphy, a explicat că aplicaţia va facilita sarcina serviciilor de sănătate în ceea ce priveşte identificarea tuturor celor care au fost la mai puţin de 1,5 metri de o persoană purtătoare a virusului.

„Aplicaţia va oferi lista numerelor de telefon ale celor care s-au aflat la această distanţă timp de 15 minute sau mai mult”, a explicat el. „Acest lucru va permite contactarea unora dintre aceste persoane cu o zi sau două mai devreme decît este posibil în prezent”.

Australia a înregistrat puţin peste 6.700 de cazuri de COVID-19, fiind raportate 83 de decese. Numărul cazurilor noi a scăzut considerabil în ultimele zile, Duminică fiind recenzate 16 noi contaminări. Autorităţile sanitare susţin că utilizarea la scară largă a noii aplicaţii va permite relaxarea anumitor restricţii de deplasare şi în ceea ce priveşte adunările publice, măsuri dispuse în cadrul luptei contra epidemiei. Potrivit oficialilor, aplicaţia va deveni un instrument eficace din momentul în care va fi utilizată de jumătate dintre numărul locuitorilor. Folosirea aplicaţiei este gratuită şi voluntară. Pentru a reduce temerile referitoare la viaţa privată, aplicaţia poate fi folosită sub un pseudonim, Poliţia nu o va putea utiliza în cadrul anchetelor judiciare, iar toate informaţiile sunt şterse în mod automat după 21 de zile. Prima ţară care a recurs la un astfel de sistem a fost Singapore, iar aplicaţii similare sunt în curs de dezvoltare în Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Israelul permite reluarea unor activităţi economice şi comerciale

Guvernul Israelului a permis reluarea unor activităţi economice şi comerciale, fiind analizată şi posibilitatea revenirii copiilor în şcoli, în contextul relaxării restricţiilor antiepidemice, informează agenţia de presă Reuters, scrie agerpres. După săptămîni de restricţii, magazinele stradale au fost redeschise. Mallurile şi pieţele comerciale sunt încă închise din raţiuni de precauţie. Restaurantele pot face livrări de mîncare.

Israelul, care are populaţia de 8,8 milioane de locuitori, a înregistrat 15.398 de cazuri de coronavirus şi 199 de decese. Premierul Benjamin Netanyahu va organiza Luni o şedinţă de Guvern, pentru a decide cînd vor fi redeschise şcolile. Rata şomajului a atins nivelul de 27% în Israel, din cauza crizei coronavirusului. Guvernul israelian a aprobat un plan de subvenţii pentru firmele mici.

O flotă de roboţi pe roţi livrează cumpărături britanicilor blocaţi în case din cauza coronavirusului 

Popularitatea roboţilor pe roţi care livrează cumpărăturile la domiciliu în oraşul englez Milton Keynes a crescut, locuitorii fiind blocaţi în case din cauza măsurilor luate de autorităţi pentru limitarea răspîndirii coronavirusului, transmite Reuters, potrivit news.ro. Roboţii, care ajung la nivelul genunchilor unei persoane şi au forma unor cutii din plastic instalate pe şase roţi, sunt o prezenţă familiară în oraşul unde livrează cumpărături la domiciliu de peste doi ani. Dar, de cînd Guvernul a impus măsuri stricte de distanţare socială, pe 23 Martie, dispozitivele au fost mai solicitate ca oricînd, livrînd gratuit pentru angajaţii Serviciului Naţional de Sănătate (National Health Service – NHS), cererea crescînd tot mai mult din partea publicului larg.

”În prezent oferim livrări gratuite tuturor angajaţilor NHS din comunitatea noastră. Dorim să le facem viaţa mai uşoară acestor oameni, în aceste timpuri foarte, foarte stresante”, a spus Henry Harris-Burland, de la compania Starship, care produse roboţii. ”Mulţi dintre ei… lucrează 80 de ore pe săptămînă şi nu au timp să meargă la magazin, aşa că folosesc roboţii pentru cumpărături. Suntem onoraţi că putem fi parte a acestei soluţii”, a spus Harris-Burland.

Roboţii au o antenă cu un steguleţ în vîrf, pentru a fi mai uşor de observat cînd circulă. Sunt suficient de mari pentru a transporta cîteva sacoşe de cumpărături, precum şi un bax de sticle. În ultimele trei săptămîni, Starship şi-a dublat flota de roboţi pentru livrări din Milton Keynes la 70. Harris-Burland a precizat că roboţii au efectuat 100.000 de livrări autonome în oraş. “Mulţi locuitori ne-au contactat online, cerîndu-ne să facem livrări în cartierul lor”, a mai spus Harris-Burland.

Beijingul va interzice comportamentele ”necivilizate”

Oraşul Beijing va interzice, de la 1 Iunie, o serie de comportamente ”necivilizate”, în vederea creşterii igienei în locurile publice, în plină pandemie de coronavirus, au anunţat Duminică autorităţile locale din Capitala chineză, informează AFP, scrie agerpres. Astfel, pe noua listă de contravenţii în Capitala chineză figurează strănutul sau tuşitul fără acoperirea nasului ori a gurii şi absenţa măştii în caz de boală. Locuitorilor din Beijing li se mai cere să se ”comporte adecvat” în public. Noua reglementare impune, de asemenea, instalarea de marcaje pentru distanţarea socială în locurile publice din Beijing.

Beijingul, oraş cu peste 20 de milioane de locuitori, descurajează deja o serie de atitudini ”necivilizate”, precum scuipatul în public, aruncarea deşeurilor la întîmplare, plimbatul cîinilor fără lesă şi fumatul în locurile unde acest lucru este interzis.

Decizie radicală în Italia: copiii nu se mai întorc în clase în acest an școlar

Premierul italian Giuseppe Conte a promis Duminică redeschiderea şcolilor din ţara sa în luna Septembrie, subliniind că o eventuală reluare a cursurilor în timpul Verii ar fi pus în pericol ''sănătatea copiilor'', transmite Reuters, citată de Agerpres.

''Şcoala se află în centrul gîndurilor noastre şi se va redeschide în Septembrie. Toate scenariile pregătite de un comitet de experţi prevăd riscuri ridicate de contagiune în cazul redeschiderii şcolilor înainte (de Septembrie). Este în joc sănătatea copiilor noştri'', a declarat Conte într-un interviu publicat Duminică de cotidianul italian La Repubblica.

Instituţiile de învăţămînt italiene au fost închise la începutul lunii Martie din cauza epidemiei de COVID-19, care a cauzat deja moartea a peste 26.000 de oameni, ceea ce face din Italia ţara europeană cea mai afectată de noul coronavirus. De asemenea, şeful Executivului italian a confirmat că Guvernul de la Roma lucrează la un plan de relaxare treptată a restricţiilor şi de redeschidere activităţilor industriale începînd cu data de 4 Mai. Planul, care vizează redeschiderea unei mari părţi a companiilor, mergînd de la sectorul manufacturier la construcţii, va fi prezentat ''cel mai tîrziu la începutul săptămînii viitoare'', dar întreprinderile vor trebui să asigure ''o respectare riguroasă a protocoalelor de securitate'', precum distanţarea socială şi purtarea măştii.

Singurul continent care nu a fost atins de coronavirus

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, adică de la sfîrşitul anului trecut și pînă acum, toate continentele au fost afectate. Mai puţin Antarctica. Dacă Europa şi Statele Unite sunt cele mai afectate regiuni, nu trebuie uitate nici alte focare, mai ales că acestea par acum să crească rapid. În America Latină, Ecuador a ajuns de la 6 cazuri la începutul lunii Martie, la aproape 23.000 şi se apropie de o mie de decese confirmate. Brazilia a înregistrat primul caz de COVID-19 la sfîrşitul lunii Februarie, iar acum are aproape 60.000 de infectări, plus peste 4.000 de decese. Turcia cunoaşte o creştere rapidă a infecţiilor şi deceselor – primul caz a fost înregistrat la începutul lunii Martie, acum sunt aproape 108.000, iar numărul deceselor a trecut de 2.700. Rusia a ajuns de la 1.000 de cazuri luna trecută, la 75.000 de infectări confirmate, dintre care aproape 700 de decese.