Realitatea internationala pe scurt (26 Octombrie 2018)

Social-democraţii germani sunt îngrijoraţi de noile tensiuni dintre Rusia şi SUA

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania se declară îngrijorat de disputa dintre SUA şi Rusia asupra viitorului acordului vechi de decenii privind forţele nucleare intermediare, relatează dpa, potrivit agerpres.

Nouă foşti lideri ai SPD, partenerul minoritar al conservatorilor în Guvernul de coaliţie condus de cancelarul Angela Merkel, au criticat Washingtonul şi Moscova pentru că se acuză reciproc în privinţa acestui tratat, într-o declaraţie care va fi publicată în presă în weekend.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la începutul acestei luni că SUA se vor retrage din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), care a urmărit să restricţioneze rachetele înarmate nuclear cu o rază de pînă la 5.500 de kilometri.

SUA au spus că Rusia a încălcat tratatul prin dezvoltarea unei rachete de croazieră cu o rază de 2.600 de kilometri. Rusia a susţinut la rîndul său că NATO ar fi încălcat acordul prin scutul antirachetă din România.

„Este evident că neîncrederea profundă din timpul Războiului Rece a revenit”, se arată în comunicatul SPD. Printre semnatari se numără şi fostul cancelar Gerhard Schroeder. Riscul ca o confruntare nucleară să fie declanşată din greşeală „va fi mai mare”, mai spun foştii lideri SPD. Acest acord „ne-a protejat pe noi, europenii, şi mai ales pe noi, germanii, timp de peste 30 de ani”, se mai menţionează în declaraţie. Unul dintre semnatari este Martin Schulz, care a candidat fără succes la postul de cancelar la alegerile de anul trecut. Într-un interviu separat pentru dpa, el a făcut apel la eliminarea tuturor armelor nucleare americane de pe teritoriul german, în lumina riscului unei noi curse a înarmării. Cancelarul Angela „Merkel nu a reacţionat, în conformitate cu strategia de a ignora orice ar putea duce la discuţii stînjenitoare”, a spus el pentru dpa.

Marina australiană şi-a lansat primul escadron de drone

Marina Regală australiană a lansat Vineri primul său escadron dedicat exclusiv dronelor, informează dpa, potrivit agerpres.

Squadron 822X va testa diferite sisteme aeriene fără pilot pentru cele mai potrivite operaţiuni de supraveghere cu rază lungă de acţiune. Unul dintre aceste aparate de zbor fără pilot, Schiebel Camcopter S-100, produs de o companie austriacă şi în valoarea de 2 milioane de dolari australieni (1,42 milioane dolari SUA), poate efectua operaţiuni de supraveghere destinate în mod tradiţional elicopterelor cu echipaj care decolează de pe nave ale Marinei şi al căror cost este de 60 milioane de dolari. Escadronul va folosi, de asemenea, Boeing Insitu ScanEagle, o dronă cu aripi fixe ce zboară la altitudini mici pentru a identifica navele pe mare şi care costă 4,5 milioane de dolari.

Potrivit ofiţerului Michael Rainey, comandantul Squadron 822X, dronele au o rezistenţă mult mai mare şi zboară timp de 12 ore cu trei litri de combustibil. „Scopul acestor aparate de zbor este de a extinde ‘ochii şi urechile’ navelor pe mare”, a declarat Rainey canalului naţional ABC la punerea în funcţiune a noului escadron. „Dezavantajul în momentul de faţă este că nu sunt la fel de sigure ca aeronavele noastre cu echipaj uman”, a adăugat el.

Şeful Marinei, viceamiralul Michael Noonan, a spus că în viitorul apropiat drone fără pilot vor fi desfăşurate în fiecare teatru de operaţiuni. Armata australiană ia în considerare folosirea dronelor înarmate pentru a veni în sprijinul soldaţilor la sol şi Guvernul cheltuieşte 7 miliarde de dolari pe şase drone Triton produse de Northrop Grumman pentru a urmări submarine inamice. 

Israelul nu acceptă restricţiile Moscovei privind raidurile aeriene din Siria

Ministrul apărării israelian Avigdor Liberman a respins Joi cererile formulate de Moscova ca Israelul să avertizeze Armata rusă cu mult înainte de a efectua raiduri aeriene în Siria, a relatat publicaţia Times of Israel.

‘Nu vom accepta nici o restricţie asupra libertăţii noastre de acţiune şi, în materie de securitate naţională, vom interveni’, a declarat Lieberman într-un interviu la postul de radio al Armatei. El a indicat că Israelul a efectuat mult mai multe lovituri aeriene în Siria decît cele care i-au fost atribuite de mass-media străine. Canalul de televiziune Hadashot a informat Miercuri că Moscova încearcă să redefinească condiţiile operaţiunilor militare israeliene în Siria şi să revizuiască sistemul actual de coordonare dintre Israel şi Rusia, făcînd referire la un raport oficial.

Rusia insistă ca Israelul să o alerteze cu mult înainte de loviturile aeriene, se menţionează în raport. Israelul informează în general Rusia cu cîteva minute înainte de efectuarea raidurilor. O astfel de măsură ar limita probabil libertatea de manevră a Israelului în Siria, conform aceluiaşi raport, care subliniază că aceasta ar putea pune în pericol avioanele israeliene şi ar da mai mult timp agenţilor iranieni să facă să dispară materialul vizat de atacurile israeliene. O sursă diplomatică de nivel înalt, citată în raport, a declarat că respectiva cerere este inacceptabilă din punct de vedere operaţional şi că Israelul nu ar trebui să accepte acest lucru.

Cererea rusă intervine la o lună după ce Moscova a anunţat că va furniza Siriei sistemul de apărare antiaeriană S-300, după ce unul dintre avioanele sale militare a fost doborît de o rachetă siriană în timpul unui atac israelian în Siria. Moscova a atribuit Israelului responsabilitatea pentru acest incident, în cursul căruia 15 militari ruşi şi-au pierdut viaţa, afirmînd că avionul de vînătoare israelian a utilizat aparatul de zbor rusesc ca acoperire – acuzaţie dezminţită de Israel.

O societate de imagini prin satelit a publicat Miercuri fotografii care arată patru baterii S-300 desfăşurate într-un sit nou construit, în apropierea oraşului Masyaf, în Nord-Vestul Siriei, unde Israelul ar fi efectuat raiduri asupra unor pretinse ţinte legate de programul de arme chimice sirian. ImageSat International a anunţat că S-300 nu par să fie încă operaţionale şi nu este clar dacă sistemele sunt exploatate de ruşi sau de sirieni. Societatea menţionează că situl se află la 1,3 km de o baterie antiaeriană S-400, considerată unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din lume şi că tipul de construcţie observat este în concordanţă cu amplasamentul lansatoarelor de rachete. Se pare că bateriile S-400 sunt folosite doar de ruşi pentru a proteja interesele Moscovei în această ţară, notează ziarul israelian.

Liderii israelieni s-au angajat să continue loviturile în Siria în contextul tensiunilor cu Rusia pe tema avionului militar de recunoaştere doborît de antiaeriana siriană, dar nici o lovitură aeriană nu a fost atribuită Israelului după incidentul din 17 Septembrie. Forţele aeriene israeliene au efectuat sute de lovituri în Siria în ultimii ani împotriva unor obiective legate de Iran şi de aliatul său libanez, Hezbollah, despre care Israelul susţine că încearcă să-şi stabilească o prezenţă militară care ar putea ameninţa statul israelian. La fel ca Rusia, Iranul şi Hezbollah luptă de partea regimului Preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil sirian.

Franţa consolidează securitatea în şcoli: ‘Nu excludem prezenţa fizică a forţelor de ordine’

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a declarat Vineri că „nu exclude prezenţa fizică a forţelor de ordine” în şcoli, printre măsurile de a întări securitatea, după un caz în care o profesoară a fost ameninţată cu un pistol cu bile de un elev la Creteil, relatează AFP.

Oficialul a spus că o serie de măsuri urmează a fi prezentate Marţi în Consiliul de Miniştri. Ministrul de Interne, care s-a exprimat în faţa presei alături de miniştrii Educaţiei şi Justiţiei, Jean-Michel Blanquer şi Nicole Belloubet, „nu exclude prezenţa fizică a unor forţe de ordine” în unităţile de învăţămînt, în special „în cele mai dificile cartiere”.

Această prezenţă ar putea fi decisă „în momente de tensiune specială pe parcursul zilei” şi „evident cu acordul directorului şcolii”, a precizat Castaner, care a promis „o abordare cartier cu cartier”, şi nu o circulară la nivel naţional. Trebuie ca „şcoala să fie un loc ca un sanctuar, protejat, ca noi, profesorii, să fim protejaţi şi ca elevii noştri să fie de asemenea protejaţi de aceste violenţe inacceptabile”, a insistat el. Printre celelalte măsuri care vor fi anunţate Marţi, Jean-Michel Blanquer a evocat în special „chestiunea semnalării sistematice a faptelor”, „sancţiuni educative proporţionate” şi „întărirea unor echipe mobile de securitate care ar permite restabilirea ordinii într-o şcoală”.

Ministrul Educaţiei a anunţat, de asemenea, pentru elevii între 13 şi 18 ani, „posibilitatea de a avea unităţi de învăţămînt specializate”, cu personal educativ, dar şi „de origine militară sau poliţienească”. Ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet, a propus în special „înmulţirea activităţilor de interes general în unităţile şcolare, ceea ce ar avea o puternică valoare educativă”. Cei trei miniştri au reunit anterior un „comitet strategic” pentru a pune în aplicare „un plan de acţiuni ambiţioase”.

Preşedintele Emmanuel Macron a cerut să fie luate „toate măsurile” pentru ca acest tip de incident să nu se mai repede, considerînd „inacceptabil” să ameninţi un profesor. Mii de profesori au reacţionat de atunci pe Twitter pentru a-şi împărtăşi experienţa legată de violenţa în şcoală. 

SUA l-au invitat pe Vladimir Putin să efectueze o vizită oficială Washington

John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a anunțat Vineri că Statele Unite l-au invitat pe Președintele rus Vladimir Putin să efectueze o vizită la Washington, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Președintele american Donald Trump se va întîlni cu liderul Kremlinului și pe data de 11 Noiembrie, la Paris, a mai anunțat Bolton în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la Tbilisi. John Bolton a efectuat o vizită oficială în Rusia săptămîna aceasta, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu Președintele rus Vladimir Putin, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi cu secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.

19 cadavre au fost descoperite într-o groapă comună în Mexic

Cel puţin 19 cadavre şi două cranii au fost găsite într-o groapă comună din statul Jalisco din Vestul Mexicului, au transmis joi autorităţile judiciare locale, relatează AFP.

Corpurile neînsufleţite a 16 bărbaţi şi trei femei au fost găsite pe un teren din localitatea Lagos de Moreno, la limita cu statul Guanajuato, unde violenţele legate de traficul de droguri sunt în creştere puternică, potrivit Agerpres. Autorităţile nu exclud posibilitatea să fie vorba de locuitori ai acestui oraş, unde mai multe cazuri de dispariţie au fost semnalate în ultimele luni. Prin această nouă descoperire, totalul cadavrelor exhumate din gropi comune în statul Jalisco, începînd din Martie, s-a ridicat la 94. Cu o săptămînă mai devreme, 16 cadavre au fost descoperite în împrejurimile oraşului Guadalajara, Capitala statului.

Violenţele s-au înmulţit semnificativ începînd din Martie în acest oraş, al doilea ca mărime din Mexic, după o sciziune în rîndul cartelului Noua Generaţie din Jalisco (CJNG), unul dintre cele mai puternice grupuri de traficanţi de narcotice din ţară. În faţa acestui val de violenţe, serviciile funerare, supraaglomerate, au fost nevoite să depoziteze într-un camion la sfîrşitul lunii Septembrie circa 100 de cadavre neidentificate. În Aprilie, trei studenţi la cinema care realizau un film de şcoală au fost sechestraţi, torturaţi, asasinaţi, iar corpurile lor au fost dizolvate în acid. Această dramă a declanşat un val de proteste în mai multe oraşe din ţară.