REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (26 Noiembrie 2020)

Atac asupra sediului cancelarului Angela Merkel

Un individ a lovit intenţionat cu un vehicul, Miercuri dimineaţă, poarta sediului Cancelariei Germaniei, în centrul Berlinului, autorităţile suspectînd un incident cu motivaţie politică, afirmă surse citate de ediţia în limba germană a agenţiei Reuters şi de publicaţia Bild.

Maşina a lovit cu viteză poarta metalică a sediului Cancelariei Germaniei, care a fost avariată. Autorităţile suspectează că este vorba de un atac motivat politic, probabil de un protest faţă de restricţiile antiepidemice. Conform imaginilor difuzate de presa germană, pe vehicul scrie: "Sunteţi ucigaşi de copii şi bătrîni. Opriţi politica globalizării!". Poliţia din Berlin a comunicat că şoferul maşinii a fost reţinut. „În prezent, colegii noştri efectuează o operaţiune în jurul sediului Cancelariei Germaniei. O maşină a intrat în poarta clădirii. Încercăm să aflăm motivul incidentului. Şoferul a fost reţinut”, a comunicat Poliţia din Berlin, prin Twitter.

O româncă a fost arestată în Italia pentru șantaj criminal

O româncă de 25 de ani a fost arestată în Italia, provincia Torino, pentru șantaj, amenințare și vătămare corporală, după ce a ținut în teroare luni de zile o familie din Beinasco.

Ancheta în cazul complicat, care a culminat cu arestarea româncei și a partenerului ei italian, de 35 de ani, a început în urmă cu un an, după ce o femeie a reclamat la Poliție că i se cer 50.000 de euro pentru ca fiul ei să nu fie omorît, relatează Torino Today. Bărbatul le-a declarat anchetatorilor că a fost atacat de un cuplu în casă. Pentru că cei doi – românca și partenerul ei – nu au obținut prada pe care și-o doreau, au contactat-o pe mama victimei de la care au încercat să obțină 50.000 de euro, amenintînd-o că îi omoară fiul. Șantajul, amenințările și, în final, actele de violență s-au desfășurat timp de trei luni și pînă la urmă, speriată, femeia s-a dus la Poliție. În urma investigațiilor, au fost identificați cei doi autori, ambii cu antecedente penale pentru infracțiuni din sfera prostituției și traficului de droguri. Cei doi au fost arestați preventiv.

Schema succesului de 90% a vaccinului Oxford

Doza mai mică de vaccin împotriva COVID, care a avut o eficiență de 90% în timpul testelor clinice desfășurate de Oxford și AstraZeneca, a fost administrată unor subiecți mai tineri decît în cazul dozei mai mari, care a demonstrat o eficacitate mai mică, spune șefului programului Operation Warp Speed din SUA, Moncef Slaoui, citat de Bloomberg.

Vaccinul dezvoltat cu Universitatea Oxford a demonstrat o eficiență de 90% în cazurile în care s-a administrat inițial o jumătate de doză, urmată de un rapel cu doză completă, au anunțat cercetătorii. Slaoui a precizat că acest regim a fost administrat participanților dintr-un grup a cărui vîrstă a fost plafonată la 55 de ani. Cercetătorii s-au întrebat de ce o doză mai mică de vaccin părea a fi mai eficientă decît una mai mare. Majoritatea persoanelor din studiu au primit un placebo sau un regim de două doze complete, care a fost eficient în proporție 62%. Acest grup a inclus persoane cu vîrsta peste 55 de ani, a explicat Slaoui.

„Nu cred că FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA, n.r.) va avea o opinie pozitivă față de un studiu în care doza sau grupele de vîrstă sau orice altă variabilă au fost modificate la jumătatea procesului, din greșeală sau în mod deliberat”, a spus Geoffrey Porges, un analist SVB Leerink, care crede că FDA nu va aproba acest vaccin.

AstraZeneca a precizat că datele vor fi publicate și supuse unei examinări a experților în timp util. Acțiunile companiei au scăzut cu pînă la 2,2% în New York. Cînd AstraZeneca a publicat rezultatele testelor clinice, nu a dat o defalcare pe vîrste pentru cele două grupuri. Slaoui a spus că jumătatea de doză inițială a fost administrată unor participanți dintr-o eroare. „Există o serie de variabile pe care trebuie să le înțelegem și să vedem care a fost rolul fiecăreia dintre ele în realizarea diferenței de eficacitate”, a spus Slaoui. Persoanele în vîrstă au un răspuns mai slab decît persoanele mai tinere la unele vaccinuri, cum ar fi vaccinurile antigripale. Rezultatele unui studiu de fază 2 al vaccinului AstraZeneca-Oxford publicat săptămîna trecută în revista medicală Lancet au confirmat un răspuns puternic la vaccin la persoanele în vîrstă.

Natura este în pericol chiar și pe Everest

Oamenii de știință au descoperit depozite de microplastic pe muntele Everest, la peste 8.000 de metri altitudine, fiind locul cel mai neașteptat, la cea mai mare înălțime, în care au ajuns pînă acum particulele care pun în pericol ecosistemele.

Probele colectate de pe cel mai înalt munte din lume au o mulțime de microplastice prezente, iar cauza este deocamdată controversată. Fibrele de poliester, acril, nylon și polipropilenă au fost găsite pe munte, iar cercetătorii au două ipoteze: provin fie de la echipamentele de munte de înaltă performanță care utilizează acest materialele, fie au fost aduse de vînt. Totuși, modul în care aceste materiale au ajuns pe munte este încă sub semnul întrebării. Unii sunt de părere că obiecte mari ar fi fost pierdute în timpul ascensiunilor, în timp ce alții spun că vînturile puternice le-au adus de la nivelurile inferioare. Indiferent de motiv, cert este că în toate cele 19 probe prelevate de la mare înălțime, colectate în Aprilie și Mai, ca parte a expediției National Geographic și Rolex’s Perpetual Planet Everest Expedition, au fost descoperite microplastice.

Cea mai mare concentrație a fost găsită în tabăra de bază – 79 de fibre microplastice pe litru de zăpadă – care este un nivel ce dăunează ecosistemelor. Probele au fost studiate de Universitatea din Plymouth, iar într-un comunicat de presă, profesorul Richard Thompson, a spus: „Începînd cu anii `50, materialele plastice au fost utilizate din ce în ce mai mult datorită caracterului practic și durabilității lor. Cu toate acestea, acele calități creează, în mare parte, criza globală de mediu pe care o vedem astăzi. Acum există o recunoaștere globală a necesității de a lua măsuri și chiar Nepalul a impus reglementări privind expedițiile pe munte, pentru a încerca să limiteze problemele de mediu create de deșeuri. Acest studiu și cercetările noastre continue subliniază importanța creării unor materialelor care au calitățile materialelor plastice, dar fără moștenire durabilă și dăunătoare”.

Celebra actriță Sharon Stone face parte din echipa de tranziție a Președintelui ales al SUA

Actriţa americană Sharon Stone a anunțat, în timpul unei apariții TV, că face parte din echipa de tranziție a Președintelui ales Joe Biden, scrie MSN.

„Sunt în echipa de tranziţie a lui Biden şi dacă Preşedintele sau vicepreşedintele Harris îmi va cere să lucrez pe partea de boli infecțioase aş accepta şi aş folosi experienţa acumulată de-a lungul vieţii pentru acest lucru”, a spus actrița, care este de mai mulţi ani ambasadoare a luptei contra SIDA. Sharon Stone a fost întrebată și dacă se gîndește în viitor la o candidatura pentru funcția de Președinte. „Dacă voi putea să fiu într-o funcție publică în care pot să fac mai mult, aș face asta.”, a spus actrița americană.

Stone primește Joi, la Research in Action Awards 2020, un premiu pentru lupta împotriva SIDA. Şi epidemiologul Anthony Fauci, cu care ea colaborează, va fi recompensat la aceeaşi ceremonie pentru activitatea sa. „Am lucrat cu Dr. Fauci de foarte mult timp și pot să vă spun că este o ființă umană incredibilă. Nivelul său de compasiune, empatie și răbdare depășește înțelegerea mea”, a mai spus aceasta, într-un interviu acordat jurnalistului Billy Bush pe postul american Extra.

Multinaționalele elvețiene ar putea fi sancționate dacă permit ca drepturile omului să fie încălcate în străinătate

Elveţienii urmează să decidă prin referendum, Duminică, dacă multinaţionalele cu sediul în ţara lor trebuie să facă mai mult pentru a garanta respectarea drepturilor omului în activităţile lor în străinătate, dar şi în cele ale furnizorilor lor şi chiar ale partenerilor comerciali, transmite AFP.

Iniţiativa ce va fi supusă votului popular în 29 Noiembrie, supranumită „multinaţionale responsabile”, ar introduce obligaţia ca întreprinderile să verifice şi să adopte măsuri pentru prevenirea încălcarea acestor drepturi. Companiile respective ar putea să răspundă în faţa Tribunalelor elveţiene în cazul unor încălcări, potrivit Agerpres. Susţinătorii acestei iniţiative au lansat o amplă campanie de afişaj în întreaga ţară pentru a-i convinge pe alegători să voteze „da”. Guvernul federal elveţian a recomandat însă respingerea iniţiativei, considerînd că ea ''merge prea departe'' şi că nici o altă ţară nu prevede reguli atît de stricte.

Tot Duminică, elveţienii vor vota asupra unui text care vizează interdicţia Băncii Centrale de a putea să contribuie la finanţarea producătorilor de echipament de război. În Elveţia, fabricarea de arme nucleare, biologice şi chimice, precum şi cea de mine anti-infanterie şi arme cu submuniţii este deja interzisă. Cei care sprijină iniţiativa cer ca împrumuturile acordate companiilor care fabrică produsele respective să fie interzise şi ca Banca Centrală să nu mai aibă dreptul de a deţine acţiuni sau fonduri investite în acest tip de întreprinderi. Campania a fost lansată de asociaţia pacifistă “Grupul pentru o Elveţie fără arme” şi de organizaţia de tineret al Verzilor.

Scoţia este prima ţară din lume care distribuie gratuit produse de igienă feminină

Scoţia a devenit prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora, transmite Agerpres.

Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice, precum centrele comunitare, cluburile pentru tineri şi farmacii. Costul anual estimat al acestei măsuri pentru contribuabilii scoţieni este de 24 de milioane de lire sterline (32 milioane dolari americani). Proiectul de lege – The Period Products (Free Provision) Scotland Bill – care a fost propus pentru prima dată în 2017 de către Monica Lennon, membră a Partidului Laburist, a fost adoptat în unanimitate de Parlament, iar premierul scoţian Nicola Sturgeon l-a numit „o politică importantă pentru femei şi fete”.

„Mîndră să votez pentru această legislaţie revoluţionară. Scoţia a devenit prima ţară din lume care oferă gratuit produse de igienă feminină pentru toate femeile care au nevoie de ele”, a scris Nicola Sturgeon pe Twitter. În 2018, Scoţia a devenit prima ţară care a oferit gratuit produse de igienă feminină în şcoli, colegii şi universităţi. Aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu şi-au putut permite produse de igienă feminină, conform unui sondaj realizat de asociaţia de caritate Plan International în 2017, multe militante pentru această măsură avertizînd că numeroase fete au lipsit de la şcoală din acest motiv.

O navă de război rusă ar fi gonit din apele sale un distrugător american, amenințîndu-l că-l va lovi

Rusia a anunțat că una dintre navele sale de război a surprins și gonit un distrugător al Marinei americane care intrase în apele sale teritoriale din Marea Japoniei, informează BBC.

Incidentul s-a petrecut Marți, în Golful Petru cel Mare. Moscova a acuzat distrugătorul USS John S McCain că a depășit cu 2 kilometri granița sa maritimă și a amenințat nava americană că o va lovi. Potrivit autorităților ruse, nava americană a părăsit ulterior zona. Cu toate acestea, Marina SUA a negat orice greșeală și a anunțat că nava sa nu a fost "gonită". Marea Japoniei, denumită și Marea de Est, este mărginită de Japonia, Rusia și Peninsula Coreeană. Potrivit ministerului rus al Apărării, distrugătorul Amiral Vinogradov din flota rusească din Pacific a folosit un canal internațional de comunicații pentru a avertiza nava americană "că există posibilitatea să fie ciocnită pentru a fi scoasă din apele teritoriale".

"Comunicatul Federației Ruse referitoare la acest incident este fals", a declarat Joe Keiley, purtător de cuvînt pentru flota a 7-a a Marinei americane. "USS John S McCain nu a fost gonit de pe teritoriul nici unei țări". Keiley a mai spus că Statele Unite "nu ar ceda prin intimidare sau nu s-ar lăsa obligate să accepte pretenții maritime ilegitime, precum cele făcute de Federația Rusă".

Numărul cazărilor turistice în UE a scăzut la jumătate față de anul trecut

Numărul de cazări în unitățile turistice din UE s-a înjumătățit în primele opt luni ale anului acesta față de aceeași perioadă a anului trecut. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică din ţările UE în intervalul Ianuarie – August 2020 s-a situat la 1,1 miliarde, de două ori mai puține decît în perioada similară din 2019, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), consultate de Agerpres.

Cea mai mare scădere a numărului de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost în Aprilie (95%) şi Mai (89%), comparativ cu aceleaşi luni din 2019, cînd practic Europa a fost închisă. În sezonul de Vară, s-a înregistrat doar o redresare parţială, cu scăderi de 71% în Iunie, 42% în Iulie şi 32% în August. În perioada Iulie – August 2020, numărul înnoptărilor înregistrat în structurile de primire turistică din UE a scăzut cu 37% faţă de perioada similară din 2019. În perioada Iulie  - August 2020, declinul înnoptărilor înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost mai puternic pentru oaspeţii din ţările străine (60% comparativ cu perioada similară din 2019) decît pentru oaspeţii interni din ţările care au raportat datele (17%).

În toate statele membre UE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o scădere a numărului de înnoptări în structurile de primire turistică din UE în primele opt luni din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, de la un declin de 29% în Olanda, la un recul de 77% în Grecia.

Posibil atac terorist comis de o femeie la Lugano, în Elveția

O tînără în vîrstă de 28 de ani a apucat o femeie de gît şi a înjunghiat o alta, Marți, într-un magazin din Lugano, din cantonul elvețian Ticino. Şefa Poliţiei Naţionale, Nicoletta della Valle, a declarat că suspectează o motivaţie teroristă a atacului.

Una din victime are răni destul de grave, dar care nu îi pun viaţa în pericol, iar cealaltă a fost rănită uşor. Suspecta, care locuieşte în zonă și are cetățenie elvețiană, a fost reţinută, a transmis Poliţia. La rîndul său, Parchetul General elveţian a anunțat că a deschis o anchetă pentru „atac suspectat că ar avea o motivaţie teroristă”, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres. Potrivit presei elvețiene, femeia este suspectată că ar avea simpatii pentru gruparea teroristă Stat Islamic și ea ar figura în bazele de date ale Poliției. Atacul s-a petrecut în jurul orei locale 14:00, în apropierea unei case de marcat, într-un magazin mare din Lugano, iar atacatoarea a folosit un cuțit cu o lamă lungă.