Realitatea internationala pe scurt (26 Martie 2020)

Un fost ministru de Externe ucrainean, arestat pentru crimă

Un fost ministru de Externe ucrainean a fost arestat Miercuri de Poliţie fiind suspectat că în cursul lunii Februarie l-a ucis în vila sa pe un important manager, a indicat Ministerul de Interne de la Kiev, citat de AFP, potrivit agerpres. Leonid Kojara (57 de ani) a condus diplomaţia ucraineană în perioada Decembrie 2012-Februarie 2014, în timpul mandatului Preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere de o mişcare proeuropeană.

Fostul diplomat este bănuit de uciderea cu premeditare a lui Serghei Stariţki (56 de ani), responsabil al unui grup publicitar şi fost director al canalului de televiziune prorus Inter, găsit mort pe 21 Februarie la domiciliul lui Kojara, situat în apropiere de Kiev. Victima a decedat din cauza unei plăgi împuşcate la cap. Arma crimei este un pistol aparţinînd lui Leonid Kojara, conform Poliţiei. Kojara şi soţia sa, care se aflau în casă în momentul producerii tragediei, au afirmat că Serghei Stariţki s-a sinucis după ce s-a dus într-un separeu. Totuşi, ancheta a ajuns la concluzia că Stariţki ”nu ar fi putut reuşi să se sinucidă”, a subliniat vice-ministrul de Interne Anton Heratcenko pe Facebook. Dacă va fi găsit vinovat, Leonid Kojara riscă o pedeapsă de pînă la 15 ani de închisoare.

Doi bărbaţi, acuzaţi de terorism în SUA după ce au tuşit deliberat către alte persoane şi au pretins că au coronavirus

Doi bărbaţi au fost acuzaţi de ”terorism” în SUA, în urma unor incidente separate în care aceştia au tuşit în mod deliberat către alte persoane cărora le-au spus că sunt infectaţi cu coronavirus, relatează agenţia EFE, scrie agerpres. Unul dintre cei doi, în vîrstă de 59 de ani, s-a aplecat către o angajată a unui supermarket din New Jersey, care anterior îi ceruse să păstreze o anumită distanţă, şi a tuşit spre ea spunîndu-i apoi rîzînd că are coronavirus. Mai mult, el a refuzat să se legitimeze în faţa personalului de securitate al supermarketului şi le-a spus unor angajaţi ai acestuia că ”sunt norocoşi că încă mai au loc de muncă”.

Celălalt incident s-a petrecut Vinerea trecută, cînd un bărbat în vîrstă de 57 de ani a rîs de un pensionar care purta mască sanitară şi mănuşi în timp ce aştepta să intre într-un magazin alimentar din Pennsylvania – şi care era în faza de recuperare după o pneumonie – şi a simulat o tuse în preajma lui, spunîndu-i de asemenea este infectat cu coronavirus.

Departamentul american al Justiţiei a avertizat că orice încercare de ameninţare a cuiva cu infectarea cu coronavirus constituie faptă penală. La rîndul său, procurorul general din New Jersey, Gurbir Grewal, a atenţionat că propagarea unor astfel de temeri este ceva inacceptabil, mai ales într-o situaţie de urgenţă cum este cea prin care trecem în prezent.

Rezultatul celui de-al doilea test pentru coronavirus al Angelei Merkel a fost NEGATIV

Al doilea test de depistare a noului coronavirus al cancelarului german Angela Merkel s-a dovedit negativ, a anunţat miercuri un purtător de cuvînt al Guvernului într-un comunicat, relatează Reuters, potrivit news.ro. Merkel a intrat în carantină Duminică, după ce s-a aflat în contact cu un medic infectat cu noul coronavirus şi urmează să rămînă în carantină pînă la următorul test, prevăzut la începutul săptămînii viitoare.

O primă gaură în stratul de ozon identificată deasupra Polului Nord

Un cercetător german a anunţat că a detectat prima gaură în stratul de ozon de deasupra Polului Nord, transmite DPA, potrivit agerpres. În ultimele două săptămîni, grosimea stratului de ozon de deasupra Arcticii a coborît sub valoarea grosimii ce defineşte o gaură la polul opus, deasupra Antarcticii, conform lui Markus Rex, şeful Departamentului pentru fizică atmosferică de la Institutul German Alfred-Wegner.

„În zonele în care grosimea stratului de ozon era maximă, pierderea este de aproximativ 90%”, conform lui Rex. Aceste zone se întind pe o arie de trei ori mai mare decît cea a Groenlandei. În total, o arie de 20 de milioane de kilometri pătraţi (de 10 ori suprafaţa Groenlandei) a fost afectată în mai mare sau mai mică măsură. Conform lui Markus Rex, acest lucru este cauzat de un vortex polar deosebit de puternic ce s-a produs în această Iarnă şi de temperaturile neobişnuit de scăzute din stratosferă, stratul atmosferic care conţine şi stratul de ozon.

„În prezent, aceste mase de aer se află încă deasupra zonei centrale a Arcticii, motiv pentru care europenii nu trebuie să-şi facă griji că ar putea suferi de arsuri solare mai devreme decît de obicei”, susţine Rex, care a mai precizat că există şi posibilitatea ca aceste mase de aer să fie dislocate şi să înceapă să se deplaseze spre Europa în cursul lunii Aprilie. Gaura de ozon de deasupra Antarcticii, a cărei descoperire în 1985 a dus la aprobarea Protocolului de la Montreal privind interzicerea treptată a produselor ce foloseau clorofluorocarburi (CFC), este în curs de închidere completă. În 2019 această gaură din stratul de ozon a înregistrat cea mai mică întindere din ultimii 30 de ani.

Putin anunță noi măsuri împotriva COVID-19: O săptămînă de concediu cu plată pentru toţi ruşii. Referendumul, amînat

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat Miercuri, în paralel cu anunţul amînării referendumului privind o reformă a Constituţiei, o săptămînă de concediu plătit pentru toţi salariaţii ruşi, cu scopul de a-şi determina conaţionalii să rămînă în case în ideea de a încetini propagarea noului coronavirus, relatează AFP şi EFE, scrie agerpres.

Votul prevăzut pentru 22 Aprilie asupra reformei constituţionale, ce ar viza în special să-i permită lui Putin să candideze din nou la Preşedinţie în 2024, „trebuie amînat pentru o dată ulterioară”, a spus liderul de la Kremlin într-un discurs televizat, asigurîndu-i pe ruşi că în faţa pandemiei „cel mai sigur este să stai acasă”. Pentru a „încetini propagarea bolii”, ruşii nu vor lucra săptămîna viitoare, pînă pe 5 Aprilie, dar îşi vor primi salariile, a adăugat Putin. Preşedintele rus nu a cerut pe de altă parte impunerea de interdicţii de circulaţie, ca în alte părţi pe glob, şi a precizat că magazinele şi principalele administraţii vor rămîne deschise, avertizînd totuşi că propagarea virusului „poate afecta pe toată lumea şi ceea ce se întîmplă în alte ţări poate deveni viitorul apropiat” şi în Rusia.

El a anunţat totodată o serie de măsuri de sprijin economic pentru persoane fizice şi companii, subliniind că „economia rusă este sub o puternică presiune din cauza consecinţelor epidemiei”. Între altele, Preşedintele rus a ordonat extinderea automată a tuturor alocaţiilor şi indemnizaţiilor sociale timp de şase luni, pauze de la rambursarea creditelor pentru cetăţeni şi majorarea alocaţiei de şomaj. În ceea ce priveşte companiile, el a anunţat o amînare a plăţii impozitelor şi ratelor la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii timp de şase luni.

Nici un oraş din Rusia, nici chiar Moscova, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de contaminare cu noul virus, nu a instituit deocamdată o carantină generală, ca în alte ţări, cum sunt India sau Franţa, notează AFP. Economia ţării a fost în schimb deja afectată serios de criza mondială provocată de pandemie, pe fondul prăbuşirii preţului la ţiţei şi al devalorizării rublei.

Numărul de cazuri de contaminare înregistrate oficial în Rusia este în creştere, deşi rămîne scăzut faţă de Europa occidentală, Miercuri fiind raportat un total de 658 de cazuri, de la 495 Marţi.

ONU îndeamnă la eliberarea urgenţă a deţinuţilor, în contextul pandemiei de COVID-19

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a îndemnat la eliberarea urgentă a deţinuţilor, în întreaga lume, pentru a se evita ca pandemia covid-19 să facă ”ravagii” în închisori, adesea suprapopulate, relatează AFP, scrie news.ro.

Bachelet a îndemnat ”Guvernele şi autorităţile competente să acţioneze rapid în vederea unei reduceri a numărului persoanelor aflate în detenţie” prin eliberarea, de exemplu, a ”deţinuţilor celor mai în vîrstă, a celor bolnavi şi a delincvenţilor care prezintă un risc slab”.

Peste 5.000 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus în Italia

Peste 5.000 de cadre medicale sunt în prezent infectate cu coronavirus în Italia, a avertizat un sindicat din sectorul sanitar italian, relatează agenţia EFE, scrie agerpres. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Institutului Superior de Sănătate, Silvio Brusaferro, sindicatul Anaao Assomed îi cere acestuia să intervină imediat pentru a garanta instrumentele de protecţie individuală pentru lucrătorii sanitari.

Se solicită de asemenea acestui institut şi Ministerului italian al Sănătăţii să asigure că personalul medical care intră în contact cu persoane suspecte de COVID-19 să dispună permanent de echipamente de protecţie personală, inclusiv măşti FFP2 şi FFP3, precum şi să se facă demersurile necesare ca fabrici din Italia să producă astfel de măşti şi să fie eliminată birocraţia pentru a facilita importurile.

În ultimul timp, alţi doi chirurgi au fost intubaţi la Torino, în timp ce în regiunea Piemonte sunt spitalizaţi circa 20 de medici, se mai arată în scrisoare. ”Ne îmbolnăvim în timp ce ne facem munca”, atrage atenţia sindicatul medicilor italieni.

În opinia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), săptămîna aceasta şi primele zile ale săptămînii viitoare ne-ar putea arăta dacă măsurile de izolare decise de Guvernul italian dau rezultate şi dacă se va atinge astfel vîrful epidemiei în Italia.

Guterres: Pandemia de covid-19 ameninţă întreaga omenire

Pandemia covid-19 ”ameninţă întreaga omenire”, a avertizat secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a lansat un ”plan de răspuns umanitar mondial” – pînă în Decembrie – şi un apel la donaţii în valoare de două miliarde de dolari, relatează AFP, scrie agerpres. Acest plan ”vizează să ne permită să luptăm împotriva virusului în ţările cele mai sărace din lume şi să răspundem nevoilor persoanelor celor mai vulnerabile, femeile şi copiii, persoanele în vîrstă, persoanele cu dizabilităţi, şi bolnavii cronici”, a subliniat secretarul general al ONU într-o declaraţie video.

Apel al mai multor lideri din zona euro la emiterea de ”coronabonduri”

Liderii unui număr de nouă ţări europene, printre care Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giuseppe Conte, au lansat un apel la emiterea de aşa-numite ”coronabonduri” pentru a crea fonduri importante în condiţiile crizei sanitare implicate de epidemia COVID-19, transmite AFP, scrie agerpres.

”Trebuie să lucrăm la un instrument de debitare comun emis de o instituţie europeană pentru a ridica fonduri pe piaţă, în favoarea tuturor statelor membre, pentru a face faţă pagubelor cauzate de coronavirus”, au subliniat liderii într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Scrisoarea respectivă este semnată de şefii de stat sau de Guvern din Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Slovenia şi Portugalia. Propunerea de mutualizare a datoriilor ţărilor europene este solicitată frecvent mai ales de ţările puternic îndatorate din Sudul Europei, precum Italia, dar ea a fost respinsă de ţările din Nord, precum Germania şi Olanda.

Israelul închide toate sinagogile. Aici s-au infectat majoritatea oamenilor

Israelul intenţionează să închidă sinagogile în cadrul măsurilor stricte luate de autorităţi în lupta împotriva răspîndirii coronavirusului, a informat presa israeliană, relatează dpa şi EFE, potrivit agerpres. Analiza epidemiologică a aproape jumătate dintre cei infectaţi în Israel (2.030 în prezent, 5 decese) arată că 29% au fost infectaţi cu coronavirus în lăcaşuri de cult şi în şcolile religioase iudaice, unde credincioşii menţin un contact strîns, relatează ziarul Yediot Aharonot, notează EFE.

După sinagogi (24%), cel mai important loc de contagiune au fost hotelurile (15%), urmate de restaurante (12%), magazine alimentare (7%), alte magazine (7%), şcoli talmudice (5%), clinici (5%) şi şcoli (3%). Discotecile şi centrele comerciale, cu 2% dintre îmbolnăviri, par să fie locurile în care au fost înregistrate cele mai puţine cazuri de contagiune, potrivit raportului Centrului de Informaţii pentru Lupta împotriva Coronavirusului.

Rabinul şef al Israelului a cerut ca milioane de evrei să participe la o rugăciune colectivă – fiecare persoană separat, de acasă – Miercuri pentru oprirea pandemiei de coronavirus. Potrivit informaţiilor apărute în presă, mai mulţi rabini ortodocşi influenţi au dat permisiunea ca persoanele să utilizeze tehnologia videoconferinţei în timpul Paştelui Evreiesc pentru a vorbi cu rudele lor. Utilizarea dispozitivelor electronice şi a electricităţii este interzisă în timpul Sabatului.

Specialiștii explică rata scăzută a mortalității în Germania

Realizarea de teste într-o fază timpurie a epidemiei şi media scăzută de vîrstă a pacienţilor contagiaţi sunt doi posibili factori ai ratei scăzute de mortalitate în Germania ca urmare a COVID-19, relatează EFE miercuri, potrivit agerpres. „Sunt întrebat frecvent despre motivele ratei scăzute de mortalitate în Germania comparativ cu alte ţări. Adevărul este că nu ştim clar de ce, dar există factori care pot explica acest lucru”, a declarat preşedintele Institutului Robert Koch (RKI), Lothar Wieler.

În primul rînd, potrivit lui Wieler, în Germania au început să se efectueze teste în faza timpurie a epidemiei, ceea ce a permis identificarea multor cazuri uşoare. În al doilea rînd, în opinia sa, mulţi dintre cei infectaţi au fost oameni tineri, în rîndul cărora indicele de mortalitate este mai mic. Media de vîrstă a persoanelor contagiate în Germania este de 54 de ani, în timp ce media de vîrstă a persoanelor decedate este în general de 81 de ani. În orice caz, a asigurat Wieler, numărul relativ scăzut al deceselor provocate de noul coronavirus nu înseamnă că nu au fost contabilizate toate cazurile identificate. Totuşi, virusologul a avertizat că Germania se află încă în fază timpurie a epidemiei, iar numărul deceselor ar putea creşte în următoarea perioadă. Numărul deceselor, potrivit RKI, a ajuns la 149.