Realitatea internationala pe scurt (26 Mai 2020)

Spania va ridica măsura de carantină obligatorie pentru turiştii străini de la 1 Iulie

Spania va ridica de la 1 Iulie obligativitatea ca turiştii străini să treacă printr-o perioadă carantină de două săptămîni, a anunţat Guvernul spaniol într-un comunicat, relatează Reuters, potrivit agerpres. Potrivit restricţiilor curente, vizitatorii de peste hotare trebuie să se autoizoleze două săptămîni pentru a preveni răspîndirea noului coronavirus. Ministrul de Externe Arancha Gonzalez Laya anunţase anterior că măsura va fi relaxată în luna Iulie, dar nu avansase o dată concretă.

Justiția rusă cere 18 ani de închisoare pentru un american, într-un proces de spionaj

Parchetul rus a cerut Luni o pedeapsă de 18 ani de detenţie pentru Paul Whelan, un fost puşcaş marin americano-britanic judecat pentru spionaj şi care dă asigurări că este nevinovat şi că i s-a întins o capcană, a anunţat Luni avocatul său, citat de AFP, potrivit agerpres. Procurorul „a cerut să fie declarat vinovat şi condamnat la 18 ani de colonie penitenciară cu regim sever”, le-a declarat jurnaliştilor Vladimir Jerebenkov în faţa Tribunalului, adăugînd că este „sub şoc” din cauza acestui rechizitoriu „foarte dur”. „Sper într-o decizie justă”, a adăugat avocatul, care a anunţat că Tribunalul îşi va pronunţa verdictul în 15 Iunie.

Paul Whelan, 50 de ani, care deţine de asemenea cetăţeniile canadiană şi irlandeză, a fost arestat în 2018 „în timp ce comitea un act de spionaj”, potrivit serviciilor de securitate ruse. Avocatul său afirmă că Whelan a fost atras în capcană de una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un stick USB conţinînd ceea ce americanul credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur precedent în Rusia în compania sa. „Procurorul crede că Paul Whelan este vinovat, că este ofiţer al Agenţiei de informaţii a Pentagonului (DIA), că a încercat într-adevăr să primească informaţii reprezentînd un secret de stat şi care ar putea afecta securitatea Rusiei”, a adăugat Vladimir Jerebenkov.

În declaraţia din faţa Tribunalului, Paul Whelan a dat asigurări la rîndul său că „nu a comis nici un act de spionaj şi nici nu culegea vreo informaţie secretă”, conform avocatului său. Cazul Paul Whelan este una din numeroasele surse de tensiune între Moscova şi Washington, între care relaţiile s-au deteriorat în special în urma disputelor asupra conflictului ucrainean, războiului în Siria şi menţinerii parităţii strategice între cele două mari puteri.

Peste 4.000 de suedezi au fost răpuşi de coronavirus

Bilanţul morţilor din cauza epidemiei de coronavirus a depăşit pragul de 4.000 în Suedia, a anunţat Luni Agenţia de sănătate publică, informează Reuters, potrivit agerpres. Datele publicate pe site-ul agenţiei arată că numărul deceselor de COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus, au crescut la 4.029 de la 3.998 în ziua precedentă, în timp ce numărul de cazuri confirmate a crescut şi el de la 33.459, la 33.843.

Suedia a adoptat o strategie mai relaxată de luptă împotriva epidemiei, lăsînd cele mai multe şcoli, magazine şi restaurante deschise şi bazîndu-se pe măsurile voluntare de distanţare socială şi de bună igienă. Numărul total de decese în urma pandemiei din Suedia a fost de cîteva ori mai mare raportat la numărul populaţiei decît în statele nordice vecine, dar totuşi mai mic decît cel din unele ţări grav lovite de pandemie, precum Spania şi Marea Britanie, care au implementat restricţii stricte.

Prima audiere a lui Salvini a fost amînată. Fostul ministru de Interne italian este acuzat de sechestrarea migranţilor

Audierea preliminară a liderului Ligii, Matteo Salvini, cu privire la trimiterea acestuia în faţa Justiţiei italiene, în cazul în care fostul ministru de Interne este acuzat de sechestrarea a 131 de migranţi la bordul unei nave, a fost amînată cu trei luni, pînă în Octombrie, transmite DPA, potrivit agerpres. Un purtător de cuvînt al Ligii, partidul de extremă dreapta al lui Salvini, a confirmat pentru DPA decizia de amînare, după ce aceasta apăruse în cotidianul La Repubblica.

Salvini urma să compară într-o audiere preliminară în faţa unui judecător pe 4 Iulie în Catania, Sicilia, însă Tribunalul este supraaglomerat după lunile în care lucrările instanţelor au fost suspendate din cauza epidemiei de COVID-19. Cazul se referă la modul în care, în Iulie 2019, Salvini, pe atunci ministru de Interne, a amînat timp de cîteva zile debarcarea a 131 de migranţi de pe nava de salvare Gregoretti a pazei de coastă. Potrivit procurorilor, acţiunea a echivalat cu o sechestrare de persoane, însă liderul Ligii susţine că acesta a fost un mod legitim de a forţa celelalte state ale Uniunii Europene să accepte o împărţire mai echitabilă a poverii migraţiei. În calitate de senator, Salvini beneficiază de imunitate parlamentară şi nu poate fi trimis în judecată decît cu încuviinţarea Camerei legislative superioare.

OMS: Un al doilea val de coronavirus este foarte puţin probabil

Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus, relatează EFE, potrivit agerpres. Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totuşi „multă prudenţă” şi „bun simţ” în această fază „foarte critică” de eliminare a restricţiilor. Responsabila OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de excesivă relaxare” şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”.

Potrivit lui Neira, „a fost diminuată atît de mult rata de transmitere, încît virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfîrşitul valului, însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămîni”. Totuşi, a precizat ea, „nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămîni vor fi o fază critică”.

Olandezii au descoperit un posibil al doilea caz de transmitere a coronavirusului de la nurcă la om

Ministerul Agriculturii din Olanda a declarat că a descoperit ceea ce pare a fi un al doilea caz al unei persoane infectate cu noul coronavirus după ce a venit în contact cu o nurcă purtătoare a virusului, informează Reuters, potrivit agerpres. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, ministrul Carola Schouten a precizat din nou că Institutul Naţional pentru Sănătate din Olanda este de părere că transmiterea coronavirusului de la animal la om în afara fermelor în care se află animalele este ”neglijabil”. Pe 26 Aprilie, Guvernul olandez a raportat că o nurcă de la o fermă din Sudul ţării a fost descoperită ca purtătoare a virusului determinînd o investigaţie mai largă a unor ferme similare unde astfel de animale sunt crescute pentru blană. Săptămîna trecută, Guvernul a raportat primul caz suspect de transmitere de la nurcă la om.

Heiko Maas vrea o mai mare independenţă strategică a Europei

Europa trebuie să dezvolte o independenţă sporită în furnizarea bunurilor economice esenţiale în urma pandemiei de COVID-19, a declarat ministrul de Externe german Heiko Maas, într-o videoconferinţă cu ambasadorii Germaniei, transmite dpa, potrivit agerpres.

”Este o chestiune urgentă să ne reducem dependenţa în domenii vitale din punct de vedere strategic: în sectorul sănătăţii, dar în egală măsură în energie, tehnologia informaţiei, nutriţie, logistică şi materii prime”, a spus şeful diplomaţiei germane. ”În ceea ce priveşte siguranţa şi sănătatea populaţiei noastre, Uniunea Europeană trebuie să poată garanta aprovizionări sigure”, a adăugat Maas, în videoconferinţa organizată în cadrul pregătirilor Germaniei pentru preluarea, la 1 Iulie, a Preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

El a respins ideea că acest lucru ar însemna o negare a comerţului liber. ”Dar echilibrul între divizarea internaţională a muncii şi riscurile dependenţei strategice trebuie să fie reajustat. Mi-ar plăcea ca Germania şi Europa să fie pionieri în această privinţă”, a explicat demnitarul german. În opinia sa, obiectivul trebuie să fie asigurarea influenţei europene în lume după pandemia de COVID-19. Pandemia de COVID-19 va avea efecte complexe asupra politicii externe şi de securitate şi ar putea adînci dezechilibrele de la nivel global, deşi nu este clar care ţară ar fi cîştigătoare, a încheiat ministrul de Externe german.

Republicanii îl dau în judecată pe guvernatorul Californiei

Trei entităţi republicane l-au acţionat în Justiţie pe guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, în legătură cu decizia acestuia de a trimite prin poştă buletine de vot celor 20,6 milioane de alegători din stat, la alegerile prezidenţiale din Noiembrie, relatează dpa, potrivit agerpres. „Planul său radical (al guvernatorului) este reţeta pentru un dezastru, pentru că ar crea noi oportunităţi de fraudă şi ar distruge încrederea pe care merită să o aibă californienii în alegerile lor”, a transmis pe Twitter Ronna McDaniel, preşedinta Comitetului naţional republican (forul de conducere al Partidului Republican), una dintre cele trei entităţi care au lansat acţiunea, alături de Comitetul naţional republican pentru Congres (care se ocupă de alegerea reprezentanţilor partidului în Camera reprezentanţilor) şi de filiala locală a Partidului Republican.

Prin ordinul executiv al lui Newsom din 8 Mai, California a devenit primul stat din SUA care urmează să treacă temporar la vot exclusiv prin corespondenţă, în contextul pandemiei de COVID-19. Iniţiatorii acţiunii îl acuză pe guvernator de „confiscare flagrantă a puterii”, care riscă să „încalce dreptul la vot al cetăţenilor”. Reclamaţiile lor se fac ecoul afirmaţiilor făcute de Preşedintele Donald Trump, care a calificat votul prin corespondenţă drept „periculos” şi fraudulos şi a ameninţat cu blocarea fondurilor federale către unele state care au indicat că au în vedere adoptarea acestei proceduri.

Responsabilii californieni au invocat ca argument în favoarea votului prin corespondenţă grija faţă de sănătatea a milioane de oameni care ar urma să meargă la urne într-un context în care riscul de infectare probabil se va menţine. „Această acţiune în Justiţie face parte din campania lui Trump de denigrare a votului prin poştă. Nu vom permite exploatarea virusului pentru suprimarea votului”, a scris Padilla pe Twitter. 

Germania scapă de ”corvoada” ambasadorului american, dar presiunea Washingtonului nu va înceta

Unii politicieni germani din opoziţie şi-au exprimat speranţa că plecarea ambasadorului SUA la Berlin, Richard Grenell, va duce la ameliorarea relaţiilor cu Washingtonul. Cel în cauză avertizase în ajun că e o greşeală să se creadă că presiunea americană asupra Germaniei va înceta, consemnează dpa, potrivit agerpres. ”Grenell a fost ocupat de ceva vreme cu alte însărcinări, care necesită prezenţa sa la Washington. Deci demisia sa este logică”, arată Omid Nouripour, purtător de cuvînt al Verzilor pentru politica externă, într-un comentariu pentru grupul de presă Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Conform unor informaţii neconfirmate oficial obţinute de dpa, Grenell va demisiona în curînd din postul de ambasador. Pe contul său de Twitter, mesajele par să susţină ipoteza. El a răspuns Duminică unor critici afirmînd: ”Faceţi o mare greşeală dacă credeţi că presiunea americană a încetat. Nu-i cunoaşteţi pe americani”.

Grenell nu se mai află la Berlin de cînd a preluat o funcţie activă în serviciile de informaţii ale SUA. El a fost criticat de multă vreme în Germania pentru comentariile combative şi loialitatea de nezdruncinat faţă de Preşedintele Donald Trump, menţionează dpa. În timpul mandatului de ambasador, Grenell a dezaprobat politica ţării gazdă privind cheltuielile pentru apărare, acordul nuclear cu Iranul şi eventualitatea utilizării tehnologiei Huawei pentru noua reţea de comunicaţii mobile 5G. 

Belgia nu va reveni la măsurile stricte de izolare

Belgia nu va reveni la măsurile stricte impuse în urmă cu două luni, chiar dacă va exista un al doilea val al epidemiei de COVID-19, a anunţat ministrul de Interne belgian Pieter de Crem, potrivit Reuters şi RTL, potrivit agerpres. Ţara cu 11,5 milioane de locuitori a adoptat la jumătatea lunii Martie măsuri stricte pentru a încetini propagarea virusului SARS-CoV-2, rămînînd deschise doar magazinele alimentare şi farmaciile.

”Primele restricţii au fost luate pentru a gestiona situaţia în care am ajuns. Acestea au fost circumstanţe excepţionale, dar noi nu am avut niciodată condiţiile din Italia sau Spania”, a declarat Pieter De Crem pentru postul de limbă flamandă VTM. El a precizat că măsurile de izolare nu înseamnă că spitalele belgiene pot să încalce dreptul oamenilor de a primi asistenţă medicală. ”Dacă ar exista un al doilea val, cred că ne vom găsi într-o situaţie diferită, mai exact referitor la testare şi localizare. Dar eu cred că putem exclude situaţia în care să fim nevoiţi să revenim la măsuri dure”, a subliniat De Crem.

Belgia, unde se află sediile Uniunii Europene şi NATO, este una dintre cele mai afectate ţări europene de COVID-19, cu 57.092 de cazuri de infectare confirmate şi 9.280 decese, deşi numărul pacienţilor spitalizaţi şi al cazurilor fatale este în declin de la începutul lunii Aprilie. La 3 Iunie, Guvernul belgian va avea o reuniune cu liderii regionali, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi experţi medicali pentru a discuta despre relaxarea suplimentară a restricţiilor, prin care s-ar putea extinde activităţile în sectorul HoReCa. 

Rusia depășește 350.000 de cazuri cu COVID-19

Rusia a anunţat Luni că a înregistrat 8.946 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar bilanţul epidemiei covid-19 a crescut la 353.427, relatează Reuters, potrivit agerpres. Centrul naţional rus de criză însărcinat cu gestionarea epidemiei covid-19 a anunţat de asemenea alte 92 de morţi, iar bilanţul deceselor de la începutul epidemiei în ţară a crescut la 3.633.

Primul stat din Europa care este LIBER de coronavirus

Statul Muntenegru nu mai avea, Duminică, pe teritoriul său nici o persoană confirmată ca fiind infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2, devenind astfel prima ţară din Europa liberă de coronavirus, la 68 de zile după ce a înregistrat primul său caz de COVID-19, arată datele Institutului de sănătate naţională al Muntenegrului (IJZ), citate Luni de agenţia croată de presă HINA, potrivit agerpres. În Muntenegru nu au mai fost înregistrate cazuri noi de contaminare timp de 20 de zile consecutiv.

Potrivit institutului, în cele 24 de ore precedente au fost prelucrate 140 de teste şi nici unul nu a ieşit pozitiv. Aşadar, în momentul de faţă, Muntenegrul nu are cazuri active de infectare cu noul coronavirus, a conchis instituţia. Autorităţile sanitare din ţară au afirmat anterior că epidemia va fi declarată încheiată cînd nu se vor mai înregistra cazuri noi timp de 28 de zile. Muntenegru a fost ultima ţară din Europa care a confirmat existenţa unui caz de COVID-19, la 17 Martie. De atunci, în micul stat ex-iugoslav cu 630.000 de locuitori au fost confirmate 324 de cazuri de contaminare, 315 vindecări şi nouă decese. În cele 70 de zile de izolare, un număr de 1.768 de persoane au fost amendate pentru încălcarea măsurilor de protecţie şi s-au plătit 106.000 de euro către organizaţii umanitare.