Realitatea internationala pe scurt (26 Februarie 2019)

Țintele americane, atacate de Rusia în 5 minute în cazul unui conflict nuclear

Televiziunea de stat din Rusia a enumerat obiective militare americane care ar fi vizate de Moscova în cazul unui atac nuclear, anunţînd că o rachetă hipersonică la care Rusia lucrează ar putea să lovească aceste ţinte în mai puţin de cinci minute. Între obiectivele menţionate se află Pentagonul şi reşedinţa prezidenţială din Camp David, statul Maryland, relatează Agerpres, citînd Reuters. 

Informaţiile, neobişnuite chiar şi pentru standardele uneori războinice ale televiziunii de stat ruse, au fost difuzate Duminică seara, după ce Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită din punct de vedere militar pentru o criză de tipul celei a “rachetelor cubaneze” în cazul în care Statele Unite doresc aşa ceva. Odată cu creşterea tensiunilor amplificate de teama Rusiei că Statele Unite ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa, în contextul în care un tratat pentru controlul armelor din perioada Războiului Rece se destramă, Putin a declarat că Rusia va fi obligată să răspundă prin amplasarea de rachete nucleare hipersonice pe submarine în apropierea apelor SUA.

Statele Unite afirmă că nu au planuri imediate să desfăşoare astfel de rachete în Europa şi au respins avertismentele lui Putin, apreciind că este vorba de propagandă. În prezent, SUA nu au la sol rachete nucleare cu rază medie de acţiune pe care ar putea să le amplaseze în Europa. Totuşi, decizia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ca urmare a unei presupuse încălcări a acestuia de către Rusia, ceea ce Moscova neagă, permite părţii americane dezvoltarea şi desfăşurarea unor astfel de rachete. De altfel, Preşedintele american Donald Trump a prezentat la 17 Ianuarie noua strategie de apărare antirachetă a SUA, actualizată pentru prima dată în ultimii nouă ani şi menită să răspundă ameninţărilor reprezentate de noile arme ale Rusiei şi Chinei, dar şi de cele ale Iranului şi Coreei de Nord.

Donald Trump a insistat că sistemele americane vor fi “fără egal şi incomparabile” şi a promis că țara sa nu va avea concurenţă în domeniu. El a declarat că prioritatea este de a detecta şi de a contracara orice ameninţare cu rachete îndreptată spre SUA înainte sau imediat după lansare, notează dpa. Trump a afirmat, de asemenea, pe 17 Ianuarie, că SUA nu vor mai renunţa niciodată la dreptul lor de a construi capacităţi, care a fost restricţionat în trecut prin tratate cu alte state, între care Rusia. Pentru a se apăra împotriva rachetelor lor, mai puţin sofisticate decît cele ale Rusiei şi Chinei, dar care îi ameninţă în mod direct pe aliaţii SUA, în special Europa şi Japonia, Pentagonul vizează o altă pistă de cercetare: distrugerea lor la lansare.

Sistemele actuale antirachetă sunt toate focalizate pe distrugerea rachetelor în zbor. Ţintindu-le încă de cînd se află în faza de accelerare, Statele Unite ar consolida apărarea aliaţilor lor şi ar descuraja ţările respective, potrivit unei noi strategii anunţate de Trump. Pentagonul doreşte de asemenea să dezvolte lasere cu care să echipeze drone şi care să permită distrugerea rachetelor balistice în faza de accelerare. La rîndul său, Preşedintele Putin a declarat că Rusia nu doreşte o nouă cursă a înarmării, dar a apelat totuşi la retorica sa militară.

Unii analişti au văzut abordarea sa ca o tactică pentru a încerca să readucă Statele Unite în discuţii pe tema echilibrului strategic între cele două puteri, lucru asupra căruia Moscova a insistat mult timp, fără a obţine însă rezultatele dorite. În emisiunea de Duminică seara, Dmitri Kiseliov, prezentator al uneia dintre principalele emisiuni săptămînale pe teme politice, “Vesti Nedeli”, a prezentat harta Statelor Unite şi a identificat mai multe ţinte pe care, în opinia lui, Moscova ar vrea să le lovească în cazul unui război nuclear. Între obiectivele pe care Kiseliov le-a descris ca fiind reşedinţe prezidenţiale sau centre de comandă militare se află, printre altele, Fort Ritchie, o bază militară de instruire din Maryland, închisă în 1998, McClellan, o bază americană a Forţelor Aeriene în California închisă în 2001, şi Jim Creek, o bază navală de comunicaţii în statul Washington.

Kiseliov, apropiat al Kremlinului, a spus că racheta hipersonică “Tsirkon” (“Zircon”) pe care Rusia o dezvoltă ar putea lovi ţinte în mai puţin de cinci minute dacă ar fi lansată de pe submarine ruseşti. Zborul hipersonic înseamnă, în general, o viteză de cinci ori mai mare decît viteza sunetului. “Deocamdată, nu ameninţăm pe nimeni, dar dacă are loc o astfel de desfăşurare, răspunsul nostru va fi instantaneu ”, a spus el. Kiseliov este una dintre principalele voci antiamericane ale televiziunii de stat ruse. El a spus odată că Moscova ar putea transforma Statele Unite în cenuşă radioactivă. Contactat să comenteze afirmaţiile făcute de Kiseliov, Kremlinul a declarat că nu intervine în politica editorială a televiziunii de stat.

Suma primită de un bărbat acuzat pe nedrept de dublă crimă. A fost închis 39 de ani

Craig Coley, un bărbat de 71 de ani din California, a petrecut după gratii 39 de ani, pentru o dublă crimă pe care nu a comis-o el. Astfel, instanța a decis ca bărbatul să fie despăgubit cu 21 de milioane de dolari pentru nedreptatea pe care i-a făcut-o Justiția.

În 1978, Craig Coley a fost condamnat la închisoare pentru uciderea lui Rhonda Wicht și a fiului ei de patru ani, Donald. El a făcut recurs în 2017, iar șeful Poliției din Simi Valley și procurorul care se ocupa de caz au precizat că îi susțin cauza. Astfel, anchetatorii au reușit să găsească probe biologice la un laborator privat, deși instanța a cerut distrugerea lor în Ianuarie 1980, după ce fusese condamnat.

„O probă cheie care a fost folosită pentru a-l condamna a relevat că nu conținea ADN-ul lui Coley, ci al altor persoane”, a precizat Procuratura, conform CNN. Astfel, au fost audiați mai mulți martori, iar cazul lui Coley a fost recreat cu documente deținute de familie și obținute și din alte surse, ceea ce au ajutat la demonstrarea nevinovăției sale. El a fost grațiat în Noiembrie 2017, iar o instanță a decis că este nevinovat și că statul trebuie să îi plătească despăgubire. Astfel, bărbatul trebuie să primească 21 de milioane de dolari despăgubire pentru anii petrecuți după gratii. Înainte să fie condamnat, Craig Coley nu comisese nici o altă infracțiune. Totodată, cît timp s-a aflat după gratii, a fost un deținut model, dedicîndu-se religiei. Mai mult, el a urmat și cursuri universitare, obținînd inclusiv o diplomă de master.

Interogat de Poliție, el a declarat că a socializat la restaurant pînă la 04.30 dimineața, după care a dus un prieten acasă. Cînd au percheziționat casa bărbatului, polițiștii au găsit un tricou de copil și un prosop pe care erau urme de sînge. Astfel, în baza acestor probe, a fost condamnat pentru crimă și procurorii au încercat să obțină pedeapsa capitală pe numele său. În cele din urmă, însă, a fost condamnat la închisoare pe viață, deși timp de aproape 40 de ani a susținut că este nevinovat.  

Celine Dion riscă să-și piardă toată averea. Suma uriașă cerută de fostul agent

Celine Dion, supervedeta canadiană, se confruntă cu o problemă financiară care i-ar putea afecta, la vîrsta de 50 de ani, atît imaginea cît şi averea strînsă în trei decenii de carieră, relatează ziarul spaniol El Pais. Agenţia care a reprezentat-o timp îndelungat, firma californiană ICM Partners, îi cere artistei să-i plătească suma de 500 de milioane de dolari, ceea ce i-ar putea pune în pericol lui Celine Dion aproape întreaga avere, estimată în 2018 de revista Forbes, la 430 de milioane de dolari, relatează Agerpres.

Se cunosc puţine detalii ale acestei reclamaţii. Potrivit revistei de specialitate Billboard, care a avut acces la documentele firmei, plîngerea se referă la un contract pe care artista l-a semnat în 2017 - un an după decesul în Ianuarie 2016 al soţului său, Rene Angelil, care a consiliat-o în materie legală şi financiară timp de trei decenii.

“După cum se ştie, Rob Prinz a reprezentat-o pe Celine Dion de 30 de ani, de la începutul carierei sale, ceea ce include un contract în valoare de 500 de milioane de dolari rezultaţi din anii îndelungaţi de turnee şi de un contract pe care ea l-a semnat în 2017”, se poate citi în documentul ICM. În text se adaugă că, “din păcate, doamna Dion refuză să plătească totalitatea comisioanelor pe care le datorează agenţiei în urma acestui acord”. Deşi asigură că “admiră şi respectă” talentul său “extraordinar ca artistă” şi face toate eforturile pentru a soluţiona pe cale amiabilă diferendul, ICM ameninţă: “Nu avem altă opţiune decît să începem procesul legal pentru a ne asigura de restituirea compensaţiei care ne este datorată. Firma face public totodată anunţul că nu o mai reprezintă pe Celin Dion”.

Ceea ce atrage atenţia, pe lîngă suma de sute milioane pretinsă, este perioada de timp.

Plîngerea intervine după nouă luni de la ruptura profesională, iar contractul care este vizat este prea recent pentru a pretinde o sumă de 500 de milioane de dolari. Şi, mai ales, atrage atenţia că totul se întîmplă după doi ani de la moartea lui Rene Angelil şi într-un moment excepţional al carierei lui Celine Dion.

Studiu. Cele două state care au beneficiat cel mai mult de pe urma lansării monedei euro

Germania şi Olanda au beneficiat enorm de pe urma lansării euro, în urmă cu 20 de ani, în timp ce pentru alte state membre moneda unică a afectat avansul economiei, arată rezultatele unui studiu realizat de un think tank german - Centrul pentru Politici Europene (Centre for European Politics - CEP), transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres. Ţările care au avut cea mai strînsă disciplină fiscală şi au criticat cel mai mult asistenţa financiară acordată statelor din zona euro afectate de criza datoriilor au fost cele mai mari beneficiare, susţine CEP.

Lansat în 1999, euro a dus la un boom al creditării şi al investiţiilor, pe fondul ratelor scăzute ale dobînzilor. Dar împrumuturile au devenit dificil de rambursat după criza financiară globală din 2008, care a forţat Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia şi Cipru să solicite asistenţa financiară. Din 1999 şi pînă în prezent, se estimează că, în mod cumulat, germanii au devenit mai bogaţi cu 23.000 euro, iar olandezii cu 21.000 euro decît ar fi fost prin alte mijloace. În schimb, italienii şi francezii au fost mai săraci cu 74.000 de euro şi, respectiv, 56.000 de euro. Irlanda, una dintre economiile europene cu cel mai rapid ritm de creştere, nu a fost inclusă în studiul realizat de Centrul pentru Politici Europene din cauza lipsei datelor specifice, anunţă autorii Alessandro Gasparotti şi Matthias Kullas.

Aceştia au estimat cum ar fi PIB-ul în opt ţări din zona euro dacă nu ar fi moneda unică, comparînd evoluţia lor cu cea a ţărilor care nu au aderat la euro, dar au avut tendinţe similare de creştere. Printre ţările cu care a fost comparată Germania se află Bahrein, Japonia şi Marea Britanie, în timp ce printre ţările cu care a fost comparată Italia este şi Israelul, iar printre statele cu care a fost comparată Portugalia se află Barbados şi Noua Zeelandă. În primii ani de la adoptarea euro, Grecia a beneficiat enorm, dar din 2011 a suferit pierderi masive. În perioada menţionată, fiecare grec era cu 190 de euro mai bogat decît ar fi fost prin alte mijloace, se arată în studiu.

Mai întîi un instrument virtual utilizat de specialiştii în finanţe şi contabili, moneda euro s-a materializat la 1 Ianuarie 2002, astfel că acum 340 de milioane de cetăţeni din 19 ţări împart aceeaşi monedă. În prezent, popularitatea monedei unice este la un nivel ridicat. În medie, 74% din cetăţenii zonei euro apreciază că moneda unică a fost benefică pentru UE, iar 64% pentru propria lor ţară, potrivit rezultatelor unui barometru publicat în luna Noiembrie de BCE. Moneda euro a stimulat comerţul intra-comunitar şi este a doua cea mai utilizată monedă la nivel mondial, chiar dacă rămîne mult în urma dolarului american.

Român condamnat la închisoare pe viață în Germania, prins după 19 ani

Un român condamnat la închisoare pe viață pentru crimă în Germania, căutat de 19 ani, a fost prins pe aeroportul din Munchen la sfîrșitul săptămînii trecute. Victor P., românul acum în vîrstă de 50 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crimă, complicitate la crime și jafuri în 2000, dar a fugit din Germania înainte de a fi încarcerat. A fost dat în urmărire de Procuratura din Potsdam. Poliția federală germană a anunțat că l-a arestat aeroportul din München. Victor P. tocmai sosise cu un avion din România, relatează Bild.

Potrivit sursei citate, Victor P. nu se mai aștepta să fie căutat și acum, iar autoritățile aeroportuare au fost șocate să constate că au depistat un criminal căutat pentru a executa închisoare pe viaţă. În momentul reținerii, el a încercat să-i convingă pe nemți că fac o greșeală și că ar fi vorba de o coincidență de nume. Pînă la urmă, criminalul a recunoscut că el este cel căutat și a fost încarcerat. Victor P. a fost condamnat acum 19 ani, de Tribunalul Districtual Potsdam, la închisoare pe viață pentru crimă, implicare în alte crime şi jafuri. Românul a reuşit să fugă din ţară după pronunţarea sentinţei, el fiind căutat de 19 ani. 

Un migrant musulman homosexual, care a ironizat atacurile teroriste, reprezentantul Franței la Eurovision

Un migrant homosexual musulman, care a ironizat atacurile teroriste în care au murit 300 de oameni în ultimii ani, este reprezentantul Franței la concursul Eurovision din acest an. Alegerea lui Bilal Hassani, în vîrstă de de 19 ani, cu piesa „Roi” la Eurovision 2019, care are loc anul acesta în Israel, este salutată ca fiind „o victorie  a diversității”, deoarece Hassani poartă perucă blondă, este homosexual, musulman și are părinți migranți marocani. Cu toate acestea, el a intrat în atenția autorităților din cauza unor mesaje pe Twitter și clipuri video, în care susținea antisemitismul și făcea glume pe seama atacurilor care au avut loc în Franța în ultimii ani, puse pe seama terorismului jihadist, scrie Times of Israel.

Într-un mesaj postat în 2014, Hassani l-a apărat pe comediantul Dieudonne M'bala M'bal, condamnat pentru anti-semitism. De asemenea, a acuzat în repetate rînduri Israelul de „crime de război”, lucru care, spun unele voci, ar putea să îl dezavantajeze la Eurovisionul găzduit de statul evreu. Un senator republican francez a adresat o scrisoare organizatorilor Eurovision, solicitînd retragerea lui Hassani din acest concurs pentru „ironizarea” atacurilor jihadiste. În replică, tînărul a denunțat faptul că acuzațiile care i se aduc au la bază doar homosexualitatea sa și trecutul său de imigrant. „Anumite persoane sunt deranjate foarte mult că părinții mei s-au născut în Maroc și că sunt homosexual”, a declarat Hassani pentru Le Parisien.

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice în UK: Din 2020, copiii de cinci ani din școlile primare vor învăța despre relațiile homosexuale și transgender. Părinții nu vor mai avea dreptul de a nu-și lăsa copiii la ore de educație sexuală

Noua programă școlară din Marea Britanie prevede că toți copiii care au împlinit 5 ani, din școlile primare (5-11 ani), vor învăța despre relațiile homosexuale și transsexuale, ca parte a orelor obligatorii. Programa școlară a Ministerului cu privire la noile cerințe, va fi lansată la nivel național anul viitor, relatează Daily Mail. De asemenea, documentul va schița planul privind retragerea, de anul viitor, a drepturilor părinților de a nu-și lăsa copiii care au împlinit  15 ani să participe la ore de educație sexuală.

Noua programă va anula astfel dreptul părinților de a opta pentru ca ai lor copii din școlile secundare să participe sau nu la orele de educație sexuală. Din momentul în care va intra în vigoare noua programă școlară, directorii vor fi obligați să-i facă pe copii să participe la aceste lecții, informează The Sunday Times. În cadrul schimbărilor, elevii din școlile secundare (11-16 ani) vor avea cel puțin o oră obligatorie despre educația sexuală, inclusiv despre daunele cauzate de mutilarea genitală a femeilor. Violența în familie și căsătoriile forțate vor fi, de asemenea, în centrul atenției. Anunțul vine după ce peste 300 de părinți și copii s-au adunat recent în fața unei școli primare din Birmingham pentru a protesta față de predarea lecțiilor despre homosexualitate și sex.

Schimbare importantă la Vatican: Gărzile elveţiene ale Papei vor purta de acum încolo coifuri printate 3D

Timp de sute de ani, gărzile elveţiene de la Vatican au purtat, în mare parte, aceleaşi uniforme. Anul acesta, soldaţii vor face o schimbare importantă: coiful, numit morion, va fi înlocuit cu unul printat 3D, potrivit publicaţiei The Verge.

Uniformele purtate astăzi de soldaţii din Garda Elveţiană Pontificală au fost introduse în 1914 şi sunt inspirate de desene din epoca Renaşterii în care apar soldaţii care îl păzeau pe Papă. Schimbarea care se va face în curînd a fost anunţată anul trecut. Coifurile vor fi înlocuite cu unele realizate din PVC, un material mai uşor şi mai ieftin. Un alt motiv pentru care s-a luat măsura este faptul că metalul nu este un material practic. Acesta este greu, iar vara se încinge atît de tare încît îi poate chiar arde pe soldaţi. Primul lot de 80 de noi coifuri a fost livrat pe 22 Ianuarie. Acestea au fost realizate după modelul unora din secolul al XVI-lea. Pentru realizarea unui morion modern, o imprimantă 3D are nevoie de 14 ore. Prin comparaţie, un coif din metal este realizat în 130 de ore de un fierar priceput. Noile modele sunt şi mai uşoare. Un astfel de morion cîntăreşte 570 de grame, faţă de 2 kilograme în cazul coifului metalic actual. Mai mult, modelele din PVC includ orificii pentru ventilaţie şi sunt la fel de rezistente ca cele pe care le înlocuiesc.