Realitatea internationala pe scurt (26 Decembrie 2018)

Trump, acuzat că a aruncat SUA în haos. Bursa a căzut, iar Administraţia e blocată

Democraţii l-au acuzat pe Donald Trump că a aruncat Statele Unite în ”haos” în ajunul Crăciunului. Republicanii şi democraţii și-au dat unii pe alţii, de la miezul nopţii de Vineri spre Sîmbătă, vina impasului bugetar sau “shutdown”-ului care a provocat închiderea parţială a administraţiilor, scrie News.ro. Motivul blocajului este finanţarea zidului la frontiera cu Mexicul pe care Donald Trump îl tot promite din campania sa prezidenţială, în 2016, şi căruia democraţii i se opun aprig.

”Este Ajunul Crăciunului, iar Preşedintele Trump aruncă ţara în haos”, au acuzat, Luni, Nancy Pelosi, conducătoarea democraţilor în Camera Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, omologul său în Senat. ”Bursa scade în timp ce Preşedintele poartă un război personal împotriva rezervei federale, imediat după ce l-a destituit pe secretarul său al Apărării”, denunţă ei în acest comunicat comun.

Preşedintele Trump a confirmat, Luni seara, că nu s-a schimbat nimic deocamdată cu privire la paralizia parţială a administraţiilor federale. ”Nimic nou cu privire la shutdown. Noi avem nevoie de mai multă securitate la frontieră”, a declarat el la Casa Albă. ”Suntem deja pe cale să construim şi să renovăm mai mulţi kilometri de zid, dintre care unii sunt terminaţi. Democraţii trebuie să pună capăt shutdownului şi să acorde finanţarea!”, a tunat el anterior pe Twitter. Trump a decis, din cauza “shutdown”-ului, să rămînă la Washington, în loc să petreacă sărbătorile, aşa cum prevăzuse, la reşedinţa sa însorită din Florida, publicînd o adevărată avalanşă de tweeturi pentru a-şi justifica politica.

În contextul în care incertitudinea planează asupra perspectivelor creşterii primei economii a lumii, iar Wall Street-ul a înregistrat deprecieri Luni, el a atacat Banca centrală americană (Fed) - ”singura problemă” a economiei Statelor Unite în opinia sa.

Rusia: “Un conflict cu SUA va avea consecinţe dezastruoase pentru umanitate”

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a avertizat asupra riscurilor uriaşe ale unui conflict între superputerile nucleare. „Cred că toată lumea realizează că un conflict armat între cele două superputeri nucleare, Rusia şi Statele Unite, va avea consecinţe dezastruoase pentru umanitate”, a declarat Luni ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

El a acuzat Washington-ul şi aliaţii Americii că „sunt prea concentraţi pe ambiţiile lor geopolitice” şi nu se adaptează situaţiei globale în continuă schimbare. “Noi suntem demonizaţi pentru a menţine Europa disciplinată şi a consolida legătura euroatlantică”, a afirmat Lavrov. “Acest lucru se referă, de asemenea, la încercările de a orchestra o schimbare a puterii în ţara noastră sau de a schimba politica rusă, care sunt dictate de dorinţa de a face din noi un instrument pentru a servi intereselor SUA, pentru că mulţi din Washington suferă de o astfel de iluzie”, a adăugat el.

Lavrov a spus că Rusia s-a obişnuit cu influenţa “factorilor oportunişti asociaţi cu politica internă a Statelor Unite” asupra relaţiilor Washingtonului cu Moscova, care creează dificultăţi suplimentare în construirea unui dialog. Potrivit lui Lavrov, încercările de a juca “cartea rusă” vor fi folosite mai activ şi mai persistent de politicienii americani înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale în Statele Unite din Noiembrie 2020. Rusia speră că aceasta nu va conduce la o nouă slăbire a relaţiilor bilaterale, aflate deja pe un teren stîncos, a spus Lavrov.

La rîndul său, Rusia susţine în mod constant dezvoltarea unui dialog normal şi previzibil cu Statele Unite, bazat pe principiile respectului reciproc şi respectului pentru interese, a mai spus el. Dar pînă acum, un astfel de dialog nu a fost posibil din cauza încercărilor neîncetate ale Washingtonului de a exercita o presiune economică, militară şi politică asupra Rusiei, a notat el. Ca rezultat, activitatea în domenii importante din agenda bilaterală şi internaţională, inclusiv cele legate de menţinerea stabilităţii şi securităţii în lume, este blocată, a declarat Lavrov. Potrivit lui Lavrov, starea actuală a relaţiilor Rusia-SUA nu se va schimba pînă cînd elitele americane nu vor înceta să reducă Rusia la un “instrument”.

Olanda își transformă bisericile în cluburi pentru că sunt tot mai puțini creștini

Olanda, o ţară unde parohiile sunt folosite atît pentru activităţi religioase cît şi pentru găzduirea de concerte, festivităţi şi expoziţii culturale, are tot mai puţini creştini şi bisericile îşi pierd influenţa şi popularitatea. ″Tineretul, în ansamblul său, merge mai puţin la biserică, dar cei cu adevărat credincioşi sunt mai motivaţi şi mai fideli. Educaţia religioasă a devenit mai deschisă, alegerea este lăsată chiar în mîinile copiilor″, explică sociologul olandez Joep de Hart, autor al unui raport intitulat ″Creştinii în Olanda″, scrie Agerpres.

Potrivit acestui raport, în fiecare an circa 100.000 de olandezi abandonează religia creştină. Mai mult, populaţia olandeză îşi pierde într-un ritm accelerat interesul pentru biserică. Dacă în anul 2002 circa 43% dintre olandezi se declarau membri ai unei comunităţi religioase - catolică, ortodoxă sau protestantă -, în anul 2016 acest procent a scăzut la aproximativ 31%. Trei pătrimi dintre olandezi afirmă că sensul vieţii lor nu are nici o legătură sau are una foarte redusă cu perspectiva religioasă, în timp ce două treimi dintre ei asigură că nu au deloc sau foarte puţină încredere în instituţiile religioase.

În Olanda trăiesc şi circa un milion de imigranţi creştini, unii dintre ei primind sprijin din partea bisericilor pentru a se integra în societatea olandeză, prin cursuri de limbă olandeză sau asistenţă pentru găsirea unui loc de muncă.

Secularizarea este un fenomen observat de decenii în Olanda. Administraţiile locale şi bisericile au declarat 2008 drept ″Anul Patrimoniului Religios″, pentru a găsi cu ajutorul unui plan denumit ″Credinţă în viitor″ o soluţie pentru lăcaşurile de cult închise şi părăsite în fiecare an şi a evita demolarea lor.

Un elvețian a pierdut un milion de franci în aceeași zi în care l-a cîștigat la loto

Un elveţian a cîştigat un milion de franci, dar l-a şi pierdut, în aceeaşi zi. Numele lui Andreas Bürkli a fost extras la loteria de Crăciun din Elveţia, în direct la televiziune. Prezentatorii au arătat valiza cu bani, a cîntat fanfara, au curs confeti, dar omul nu a primit niciodată banii. Asta pentru că numele lui a apărut din greşeală, nu răspunsese la telefon, aşa cum cerea regulamentul concursului. Organizatorii au anunţat că bărbatul a primit vestea cu fair-play şi că, după Crăciun, va fi organizată o nouă extragere.

Angajatul de la Casa Albă care a plănuit să se ascundă de Trump timp de şase luni, pentru a scăpa de concediere

Un angajat din staff-ul Casei Albe, care spera că se va pensiona anticipat înainte ca Donald Trump să-l concedieze, a pus la cale un plan ingenios. Potrivit Inquisitr, Zachary Fuentes avea funcţia de adjunct al şefului de Cabinet John Kelly, dar era îngrijorat de ceea ce avea să se întîmple cu locul său de muncă după ce Kelly ar fi părăsit Administraţia la sfîrşitul anului. Newsweek a scris că Fuentes a pus la cale un plan de a se „ascunde” în Clădirea administrativă Eisenhower, situată chiar lîngă Casa Albă, sperînd că va putea trece neobservat suficient timp cît să ajungă la cei 15 ani de vechime în serviciul militar şi să se pensioneze anticipat.

Însă se pare că a existat un obstacol în planul său. Programul privind pensionările anticipate s-a încheiat odată cu sfîrşitul anului fiscal 2018, aşa că Fuentes a vorbit cu Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), care a pus presiune pe Congres pentru a extinde programul timp de încă un an. Au existat acte legislative menite să facă acest lucru, însă cînd reporterii au început să pună întrebări, extinderea programului a fost scoasă brusc dintr-un proiect de lege care trecuse de Parlament săptămîna trecută. Fuentes a fost mult timp consilier al lui Kelly, înainte ca cei doi să lucreze la Casa Albă, însă bărbatul de 36 de ani a devenit între timp o figură polarizantă a administraţiei Trump.  Deşi încă nu poate ieşi la pensie, Zachary Fuentes ar putea avea şanse să mai reziste puţin la Casa Albă. El îi va păstra funcţia în timpul tranziţiei dintre plecarea lui Kelly şi venirea noului şef de Cabinet Mick Mulvaney.

Președintele Erdogan doreşte urgent o întîlnire oficială cu Vladimir Putin

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a transmis Marţi că există o posibilitate mare să se întîlnească în curînd cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre decizia Statelor Unite de a retrage trupele din Siria, relatează Reuters şi CNN Turk. Erdogan nu a oferit detalii despre întîlnire, dar a anunţat că ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu va călători în Rusia zilele următoare pentru a stabili detaliile. Purtătorul de cuvînt al lui Erdogan a transmis Luni că Turcia va îmbunătăţi coordonarea cu Rusia, după ce Statele Unite au decis să îşi retragă trupele din Siria. Marţi, purtătorul de cuvînt de la Kremlin, Dimitri Peskov, a declarat că Preşedintele Vladimir Putin nu are planuri de a se întîlni cu omologul său turc în perioada următoare.

Erdogan l-a invitat pe Donald Trump în Turcia

Preşedintele turc Tayyip Erdogan l-a invitat pe omologul său american Donald Trump într-o vizită oficială în Turcia în 2019, a anunţat Hogan Gidley, purtător de cuvînt al Casei Albe, citat de Reuters. „Nu este nimic stabilit încă, dar Preşedintele (Trump, n. red) este deschis la această idee în viitor”, a declarat Gidley. Printre subiectele principale de conflict dintre cele două ţări se numără problema din Siria, uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi cererea Turciei de extrădare a clericului Gulen din SUA.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat Miercurea trecută că pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA au fost tensionate din cauza politicilor privind Siria. Statele Unite au sprijinit Armata kurdă YPG din Siria în lupta împotriva Statului Islamic. Turcia consideră YPG un grup terorist şi o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a declarat Vineri că salută decizia Statelor Unite de a-şi retrage trupele din Siria şi că Administraţia de la Ankara va ajuta coordonarea retragerii.

Japonia va relua oficial o practică extrem de controversată, după 37 de ani

Japonia se va retrage din Comisia Internaţională pentru Vînătoarea de Balene (IWC) în încercarea de a relua vînătoarea comercială a acestor mamifere, a informat agenţia de ştiri Kyodo News, citînd surse guvernamentale. Potrivit raportului, retragerea Japoniei din Comisie este planificată pentru anul următor şi va fi anunţată pînă la sfîrşitul acestui an.

Guvernul japonez are în vedere vînătoarea comercială de balene doar în mările din apropierea ţării sale şi a zonei sale exclusiv economice, a raportat Kyodo. La începutul acestui an, încercările Japoniei de a abroga o interdicţie globală privind vînătoarea comercială de balene au eşuat atunci cînd naţiunile care se opun cu fermitate acestui tip de vînătoare au învins o propunere japoneză care ar fi permis vănătoarea şi uciderea mamiferelor. Japonia a oprit vînătoarea comercială de balene în 1982, în conformitate cu o lege adoptată de Comisia Internaţională pentru Vînătoarea de Balene. Încă din 1987, Japonia a vînat balene în Oceanul Sudic în „scopuri ştiinţifice”, dar acest lucru a fost criticat la nivel internaţional ca fiind folosit drept acoperire pentru beneficii comerciale. Japonia a susţinut mult timp că cele mai multe specii de balene nu sunt pe cale de dispariţie şi că folosirea balenelor drept hrană reprezintă o parte a culturii sale alimentare.

Suma imensă pierdută în acest an de cei mai bogaţi oameni din lume din cauza scăderilor de pe burse

Cei mai bogaţi oameni din lume au pierdut 511 miliarde de dolari în acest an, după ce cîştigurile înregistrate în prima jumătate a anului au fost şterse de scăderea pieţelor bursiere, relatează Bloomberg.

Tensiunile din comerţul mondial şi preocupările legate de o posibilă recesiune din SUA au afectat bursele spre finele anului, astfel încît cei 500 de oameni incluşi în indicele Bloomberg Billionaires au ajuns la o valoare netă a deţinerilor de 4.700 de miliarde de dolari la sfîrşitul săptămînii trecute, a doua scădere anuală a indicelui zilnic al averilor din 2012, mult sub valoarea record de la începutul anului, de 5.600 de miliarde de dolari. Chiar şi Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care a înregistrat cele mai mari cîştiguri în 2018, a avut de suferit. Averea sa a atins valoarea de 168 de miliarde de dolari în Septembrie, cu un plus de 69 de miliarde de dolari. Ulterior, a scăzut cu 53 de miliarde de dolari - mai mult decît valoarea de piață a Delta Air Lines sau Ford Motor – ajungînd la 115 miliarde dolari la sfîrșitul anului.

Fondatorul Amazon a avut un an mai bun decît Mark Zuckerberg, care a înregistrat cea mai mare pierdere din Ianuarie, cu 23 de miliarde de dolari, pe măsură ce Facebook a trecut din criză în criză. În ansamblu, cei 173 de miliardari americani de pe listă - cea mai mare grupă - au pierdut 5,9% din averea lor, ajungînd la 1.900 de miliarde de dolari.

Cei 128 de miliardari din Asia au pierdut 144 miliarde de dolari în 2018. Cele mai mari pierderi din Asia sunt în China, condusă de Wang Jianlin, fondatorul Wanda Group, a cărui avere a scăzut cu 11,1 miliarde de dolari.

Orientul Mijlociu a avut un an şi mai turbulent. Cea mai bogată persoană din Arabia Saudită, printul Alwaleed, eliberată în Martie după 83 de zile de detenţie, a pierdut 3,4 miliarde de dolari. Averea sa netă a scăzut cu 60% din 2014.

În Europa, de la fondatorul Zara Amancio Ortega la fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, majoritatea miliardarilor au înregistrat pierderi. Familia Schaeffler din Germania, acţionarii majoritari ai fabricantului de componente auto Continental AG, a pierdut cel mai mult, deoarece costurile suplimentare şi condiţiile dure de afaceri din Europa şi Asia au afectat performanţele companiei. Georg Schaeffler şi mama sa Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann au cu 17 miliarde de dolari mai puţin decît la începutul anului.

Mexicanul Carlos Slim, acţionar majoritar al celui mai mare operator de telefonie mobilă din America Latină, a suferit, de asemenea, mari pierderi. La un momentul dat, cea mai bogată persoană din lume, Slim se situează acum pe locul şase, cu 54 de miliarde de dolari.

Oligarhilor ruşi le-a mers mai bine. Volatilitatea preţurilor petrolului, noile tensiunilor în relaţia cu Ucraina şi înăsprirea sancţiunilor aplicate Rusiei de comunitatea internaţională au fost parţial compensate de cîştigurile periodice. Averile celor mai bogaţi 25 de ruşi au scăzut uşor, la 255 miliarde de dolari, potrivit clasamentului. 16 dintre cei 25 de miliardari ruşi de pe indicele Bloomberg au înregistrat o scădere a averii în 2018. Magnatul aluminiului Oleg Deripaska, afectat de sancţiunile SUA, a pierdut cel mai mult - 5,7 miliarde de dolari - şi a ieşit din clasamentul Bloomberg al celor 500 de bogaţi. În schimb mogulii energiei, Leonid Mikhelson, Ghenadi Timchenko şi Vagit Alekperov, au cîştigat 9 miliarde de dolari.

Britanicul Khai Ho trăieşte de luni de zile numai cu aer şi lumină

Un bărbat de 38 de ani din Birkenhead, Liverpool, trăieşte de luni de zile numai cu aer şi lumină. El zice că ia toţi nutrienţii de care are nevoie din aer prin meditaţie.

Khai Ho, un bărbat de 38 de ani din Marea Britanie, susţine că trăieşte luni de zile numai cu aer şi lumină. Tînărul, care lucrează ca şofer pe o maşină ce livrează pizza, zice că supravieţuieşte foarte bine numai cu 100 de calorii pe săptămînă. Cînd era copil, Khai refuza adesea mîncarea mamei, fiindcă nu a fost atras niciodată de alimente. În prezent, el este un bărbat sănătos de 82 de kilograme. În ultimii patru ani, acesta a adoptat o formă de meditaţie hindusă care i-ar permite să renunţe la mîncare cîte trei luni la rînd, ronţăind doar mentă ca să înlăture “gustul amar” din gură. Deşi posteşte lungi perioade de timp, şoferul spune că nu se luptă să reziste foamei, cu toate că livrează pizza clienţilor. De cînd nu mănîncă timp de luni de zile, nu s-a simţit niciodată mai fericit şi mai sănătos.

“Simt că ar fi trebuit să fac asta întreaga viaţă. Nu mi-a fost niciodată cu adevărat foame. Mama a fost mereu îngrijorată, îmi gătea şi îi spuneam să nu se supere dacă nu mă ating de mîncare”, a mărturisit Khai Ho. El spune că şi-a dat seama că poate trăi doar cu aer şi lumină abia în urmă cu 4 ani. “Înainte mîncam de trei-patru ori pe săptămînă, acum pot să stau luni de zile fără mîncare sau fără apă. E un sentiment uimitor. Am conştiinţa că nu m-am simţit niciodată mai bine ca acum. Oamenii cred că sunt nebun, dar li se pare şi incredibil ceea ce fac în acelaşi timp”, a mai povestit britanicul de origine indiană. Khai Ho mai zice că simte că are pe jumătate vîrsta lui, că se simte mult mai tînăr, de cînd a renunţat la mîncare. Khai zice că a scăpat de o problemă la ficat prin meditaţie şi post. “Ştiu acum cum să vindec corpul uman pe dinăuntru şi natural de cele mai multe boli. Experţii spun că bărbaţii au nevoie de 2.500 de calorii pe zi, dar le-am dovedit că se înşală”, spune bărbatul. Cu toate acestea, Khai Ho nu sfătuieşte pe oamenii din jurul lui să nu mai mănînce, fiindcă fiecare e liber să facă ce vrea. El spune că, de cînd a renunţat să mai mănînce, a reuşit să economisească mulţi bani. Bărbatul care trăieşte luni de zile cu aer şi lumină spune că e un miracol ceea ce face şi că e o dovadă vie că nu este imposibil.

Coreea de Nord, condamnată să plătească sute de milioane de dolari pentru moartea unui cetăţean american

Un Tribunal din Washington a condamnat Coreea de Nord să plătească 501 milioane de dolari pentru responsabilitate sa în moartea unui cetăţean american, Otto Warmbier, considerînd că acesta a fost victima unor acte de tortură, relatează AFP, scrie agerpres. „O familie americană, Warmbier, a suferit direct brutalitatea Coreii de Nord atunci cînd regimul de la Phenian l-a arestat pe fiul lor pentru a-l folosi ca pion în manevrele acestui stat totalitar şi în confruntarea sa cu Statele Unite”, a declarat judecătorul Beryl Howell, care a reprezentat familia tînărului Otto Warmbier, reţinut timp de 18 luni şi decedat în Iunie 2017 după repatrierea sa.

Un obiect extraterestru s-a prăbuşit în Rusia şi a schimbat relieful unei regiuni

Un obiect din spaţiu a schimbat, în mod misterios, relieful într-o zonă din Siberia Potrivit Siberian Times, obiectul venit din spaţiu s-a prăbuşit pe malul rîului Bureia, un afluent al Amurului, într-o regiune aproape complet nelocuită la 1.300 de kilometri de oraşul Habarovsk şi la peste 70 de kilometri de cel mai apropiat sat. Autorităţile locale spun că în urma fenomenului s-a format un deal înalt de 160 de metri iar cursul rîului a fost blocat. Urmele arată ca şi cum ar fi avut loc şi o explozie. Tone de rocă au fost dislocate, din sol se ridică vapori şi un miros de hidrogen sulfurat.

Experţii nu au încă o explicaţie pentru situaţie. În zonă nu au fost detectate radiaţii şi nu au fost efectuate teste cu rachete. Localnicii cred mai degrabă că ar fi vorba de un OZN, dar astronomii insistă că a fost un meteorit - deşi în ultima perioadă nu a fost înregistrată prăbuşirea niciunul corp ceresc de acest fel. Alţi specialişti vorbesc despre o alunecare produsă de activitatea seismică din zonă. Oamenii de ştiinţă testează acum bucăţile de rocă din zonă pentru a încerca să stabilească cauza fenomenului.

Decizie istorică luată de o țară musulmană de Crăciun: Crăciunul devine sărbătoare oficială

Guvernul irakian a anunțat că sărbătoarea Crăciunului va deveni o sărbătoare oficială în Irak. „Guvernul irakian anunță că ziua Crăciunului va deveni o sărbătoare națională pe tot teritoriul țării. Crăciun Fericit pentru toți cetățenii creștini din Irak, toți irakienii și celor care sărbătoresc (Crăciunul) în jurul lumii”, a anunțat Guvernul irakian pe Twitter. Pînă Marți, doar creștinii din Irak se puteau bucura de o zi liberă pe 25 Decembrie, însă de acum încolo toți cetățenii irakieni au acest drept, scrie Daily Mail.

Donald Trump, de vorbă cu un copil de Crăciun: „Mai crezi în Moș Crăciun? Ai 7 ani, ești la limită”

Mii de voluntari îi ajută pe militari să răspundă la telefon și la scrisorile de Crăciun trimise de copiii din Statele Unite. Președintele Donald Trump și Prima Doamnă s-au alăturat și ei. Soţii Trump au preluat mai multe apeluri, însă liderul SUA a făcut o gafă în discuția cu un băiat de șapte ani, punînd la îndoială existența lui Moș Crăciun.  „Mai crezi în Moș Crăciun? Pentru că la 7 ani eşti la limită, nu-i aşa? Hai, să te simţi bine”, a spus Președintele. Trump a fost criticat de internauți pentru gafa de la telefon. 

O rusoaică este în stare gravă după ce un urs i-a smuls braţul şi i l-a mîncat. S-a întîmplat la petrecerea de Crăciun

O femeie este în stare gravă, după ce un urs brun ţinut într-o cuşcă la o pensiune din centrul Rusiei i-a smuls braţul şi i l-a mîncat, informează Daily Mail. Ursul i-a prins mîna femeii în timp ce aceasta îl hrănea. Animalul era ţinut la pensiune pentru a distra turiştii. Femeia în vîrstă de 53 de ani se află acum la terapie intensivă.

Suma ridicol de mică pe care a primit-o Macaulay Culkin pentru celebrul rol din ”Singur acasă“, în prima serie

Macaulay Culkin a cunoscut succesul datorită rolului Kevin McCallister din filmul „Home alone“ („Singur acasă“), însă în prezent actorul nu mai este pe val, în special din cauza problemelor pe care le-a avut cu drogurile în ultimii ani. Jurnaliştii britanici de la The Daily Express, care citează site-ul Wealthy Gorilla, au notat că averea actorului Macaulay Culkin se ridică în prezent la 15 milioane de dolari. Pentru rolul din primul film „Home alone“ („Singur acasă“), actorul a primit 100.000 de dolari, în timp ce pentru cea de-a doua parte, cel cunoscut sub numele de Kevin din „Singur acasă“ a primit 4,5 milioane de dolari.