Realitatea internationala pe scurt (26 Aprilie 2018)

Ambasador rus: Statele occidentale nu sunt interesate de viitorul civililor din Siria

Statele occidentale nu sunt interesate de viitorul civililor din Allep şi Ghuta de Est, în contextul în care militanţii reţelelor teroriste au fost eliminaţi din regiune, a declarat Vladimir Chizhov, ambasadorul Rusiei la UE, relatează site-ul agenţiei Tass. ”Cînd forţele armatei siriene au eliberat Allep şi Ghuta de Est de sub ocupaţia teroriştilor, comunitatea internaţională a fost foarte vocală susţinînd că a avut loc o catastrofă umanitară acolo. Suntem surprinşi de acest fapt. După ce problema teroriştilor a fost rezolvată, nimănui nu i-a mai păsat de viitorul sirienilor care continuă să trăiască acolo”, a declarat ambasadorul rus. Rusia a apărat în repetate rînduri Siria, mai ales în cazul atacului chimic comis în regiunea Duma, atribuit regimului condus de Bashar al-Assad. Ulterior, o coaliţie formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.

Prim-ministrul Turciei: Ankara îşi păstrează în continuare obiectivul de a adera la UE

Binali Yildirim, prim-ministrul Turciei, a afirmat că Ankara îşi păstrează în continuare obiectivul de a adera la Uniunea Europeană, adăugînd că nu este în interesul Bruxellesului ”să supere” un aliat atît de important precum Turcia, relatează site-ul agenţiei Anadolu. Yildirim, aflat într-o vizită oficială la Madrid, a precizat că Turcia aşteaptă să adere la UE de peste 60 de ani. ”Suntem membri NATO. Aşteptăm aderarea la UE de mai bine de 60 de ani. Toţi cei care au cerut aderarea la Blocul comunitar după noi au aderat înaintea noastră. Există o abordare ideologică atunci cînd vine vorba de Turcia. (...) A supăra un aliat important precum Turcia nu este o mişcare înţeleaptă pentru viitorul UE”, a declarat premierul turc. Yildirim a subliniat că relaţiile dintre Turcia şi Rusia sunt esenţiale pentru securitatea Europei. ”Eurasia ar trebui să fie centrul păcii”, a adăugat prim-ministrul Turciei.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranţi, însă măsurile luate de Preşedintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Țările care vor fi înghițite de ape în viitorul apropiat

Atolii din întreaga lume situați foarte aproape de nivelul oceanelor ar putea dispărea complet sub ape în doar cîteva decenii, avertizează într-un studiu Institutul Deltares. Sute de mii de persoane vor fi forțate să își abandoneze casele în următoarele decenii, pe măsură ce apele cresc și tind să înghită atolii din oceanele și mările lumii. Potrivit noului studiu, o serie de mici insule Oceanul Pacific și din Oceanul Indian vor trece printr-o criză a refugiaților într-un interval de timp mai apropiat decît cel preconizat în alte cercetări științifice axate pe această problemă, transmite The Guardian. Studiile anterioare au vizat doar o predictibilitate bazată pe fluctuațiile nivelului mărilor și oceanelor, în timp ce acest nou studiu pune sub lupă un aspect ignorat pînă acum: impactul inundațiilor asupra surselor de apă potabilă.

Unul dintre atolii amenințați este Republica insulară Kiribati, care este cel mai mare stat din Oceania, din punct de vedere al întinderii. Alte insule care ar putea fi înghițite de ape sunt Insulele Caroline (aparțin Statelor Federale ale Microneziei), Insulele Cook (țară insulară, o republică parlamentară asociată, ca stat liber, cu Noua Zeelandă), Insulele Gilbert (fac parte din Republica Kiribati), Insulele Line (fac parte din Republica Kiribati), Insulele Spratly (insule coraline situate în Marea Chinei de Sud, fiind revendicate de China, Filipine, Taiwan și Vietnam), Insulele Maldive (țară insulară din Marea Laccadivelor), Insulele Seychelles (țară insulară formată din 115 insule din Oceanul Indian) sau Insulele Hawaii (Oceanul Pacific).

Chinezii îi dau de gol pe Nord-coreeni. De ce a abandonat Phenianul testele nucleare?

Complexul Nord-coreean de teste nucleare ar fi devenit inutilizabil din cauza prăbuşirii parţiale a muntelui unde se află, la ultimul test, în Septembrie, afirmă seismologi chinezi într-un studiu, potrivit AFP, transmite şi agerpres. Liderul Nord-coreean Kim Jong-Un a anunţat Sîmbăta trecută un moratoriu privind testele nucleare şi tirurile de rachete intercontinentale, precum şi închiderea complexului de la Punggye-ri, unde Coreea de Nord şi-a realizat cele şase teste între 2006 şi 2017. Al şaselea şi cel mai recent test nuclear Nord-coreean, cel mai puternic de pînă acum, a avut loc la 3 Septembrie şi a declanşat o mişcare seismică de 6,3 grade care a fost resimţită pînă în China. Phenianul a susţinut atunci că a testat o bombă cu hidrogen.

Testul a declanşat alunecări de teren şi replici care i-au făcut pe unii experţi să ia considerare că Muntele Mantap, sub care s-au desfăşurat testele, ar fi fost afectat. Mai exact, structura sa geologică ar fi fost fragilizată de exploziile nucleare subterane repetate. Două studii realizate de experţi chinezi relevă că o replică de o magnitudine de 4,1 grade a survenit la opt minute după test şi a provocat o prăbuşire a unor roci din interiorul muntelui. „Este necesar să continuăm să monitorizăm eventualele scurgeri de materiale radioactive provocate de prăbuşire”, precizează Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China în rezumatul studiului publicat pe pagina sa de internet. Universitatea a indicat că studiul va apărea într-o publicaţie a Uniunii Americane de Geofizică (AGU), Geophysical Research Letters.

„Această prăbuşire ar însemna că infrastructura subterană din Muntele Mantap nu ar mai putea fi folosită pentru teste nucleare”, afirmă într-un rezumat în engleză autorii studiului, pe o altă pagină de internet a universităţii. Acest comentariu nu apare şi în rezumatul în chineză al studiului şi nu se ştie dacă va apărea şi în publicaţia Geophysical Research Letters. Un al doilea studiu al unor cercetători chinezi, între care unii experţi ai Departamentului de Seismologie, concluzionează de asemenea că a avut loc o prăbuşire parţială a muntelui în urma replicii din septembrie. Însă acest studiu nu menţionează dacă instalaţiile de la Punggye-ri mai pot fi folosite şi nici dacă au fost înregistrate scurgeri. Cele două studii se bazează pe date ale unor staţii de observaţie seismică. 

Ambasadorul rus din SUA critică vehement pătrunderea în consulatul din Seattle

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite ale Americii (SUA), Anatoli Antonov, a criticat pătrunderea ”neprietenoasă” a americanilor în fosta reşedinţă a Consulatului rus de la Seattle, potrivit media, citate de Xinhua, transmite şi agerpres. Pătrunderea în consulat a oficialilor americani a fost ”o acţiune antirusească neconstructivă şi neprietenoasă”, a declarat ambasadorul, citat de Sputnik, la ceremonia de comemorare a evenimentului denumit ”Elbe Day” (25 Aprilie 1945), ziua ce prevestea eforturile trupelor americane şi sovietice de a pune capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. ”Ei au intrat (în consulat) încălcînd toate convenţiile şi acordurile”, a afirmat diplomatul rus.

La începutul zilei de Miercuri, oficiali de la Departamentul de Stat al SUA au forţat poarta principală a consulatului, situat în centrul oraşului Seattle (statul Washington, Vest), şi au intrat în principala clădire rezidenţială. Acţiunea a survenit la o zi după ce diplomaţii ruşi au părăsit reşedinţa, ca urmare a unui ordin al Preşedintelui american, Donald Trump, de încetare a funcţionării Consulatului rus şi evacuarea lui pînă la data de 25 Aprilie. Purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a scris pe Twitter că oficialii ”au intrat pe proprietate pentru a se confirma că ea a fost evacuată”, adăugînd că n-a fost o încălcare, ci ”un răspuns legal ferm la comportamentul scandalos persistent al Rusiei”. Biroul Consulatului a fost închis la începutul lunii Aprilie, în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două părţi, după ce Washingtonul şi unele ţări occidentale au acuzat Rusia de implicare în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui în martie în Marea Britanie. Consulatul Rusiei din Seattle a fost deschis în decembrie 1992, fiind prima misiune diplomatică rusă din vestul SUA din era post-sovietică. 

Kim Jong Un, profund impresionat de tragedia turiştilor chinezi

Liderul Nord-coreean Kim Jong Un a asistat personal la plecarea unui tren care a repatriat trupurile neînsufleţite ale turiştilor chinezi morţi într-un accident de autocar şi a prezentat încă o dată scuze Beijingului pentru această tragedie, a comunicat Joi agenţia oficială de presă Nord-coreeană KCNA, citată de AFP. Treizeci şi doi de turişti chinezi şi patru angajaţi Nord-coreeni au pierit în accidentul survenit Duminică la Sud de Phenian, potrivit unor responsabili chinezi. Alţi doi cetăţeni chinezi au fost răniţi. Kim Jong Un s-a deplasat Miercuri seara la gara din Phenian ”pentru a asista la plecarea unui tren special care a transportat corpurile neînsufleţite ale chinezilor ucişi şi răniţi într-un tragic accident de circulaţie”, a relatat KCNA. Potrivit agenţiei, liderul Nord-coreean a dat personal dispoziţii pentru repatrierea victimelor şi a adresat ”cuvinte de consolare” supravieţuitorilor. KCNA a mai precizat că liderul Nord coreean i-a transmis ”un mesaj de consolare” Preşedintelui chinez, Xi Jinping. ”Prezentăm scuzele noastre cele mai profunde tovarăşilor noştri chinezi pentru durerea pe care nici un cuvînt n-o poate alina”, a transmis KCNA, citînd mesajul liderului Nord-coreean.

Belgia a identificat 125 de solicitanţi de azil cu intenţii teroriste

Serviciul pentru securitatea statului din Belgia a detectat anul trecut un risc de ameninţare din partea a 125 de solicitanţi de azil, în urma unor verificări amănunţite, a informat Joi publicaţia belgiană De Tijd, menţionînd că poate fi vorba de spionaj, proliferarea armelor nucleare, secte dăunătoare, radicalism sau terorism, potrivit portalului Le Soir, transmite şi agerpres. Totuşi, numărul migranţilor prezentînd un risc este relativ redus în raport cu cei 18.268 de solicitanţi de azil care au fost examinaţi de către Securitatea Statului în 2017. Mai concret, dintre cele 125 de cazuri detectate anul trecut ca prezentînd un potenţial risc, 35 au fost legate de radicalism sau de terorism. Fiecare neregularitate în cazul fiecărui solicitant de azil este transmisă Oficiului pentru străini din Belgia. Numele lor este, de asemenea, comunicat tuturor serviciilor implicate în lupta împotriva radicalismului, notează Le Soir. 

După 40 de ani de căutări intense, poliţiştii americani au reuşit să-l prindă pe ‘The Golden State Killer’

După ce a terorizat California şi a îngrozit SUA, Joseph James DeAngelo – „The Golden State Killer” –, un fost poliţist, a fost arestat Miercuri noaptea, perioada zilei în care îşi comitea majoritatea fărădelegilor, relatează AFP, potrivit agerpres. Este vorba de unul dintre cei mai căutaţi criminali în serie din Statele Unite, care a reuşit în mod misterios să le scape autorităţilor timp de 40 de ani. În anii ’70 şi ’80, Joseph James DeAngelo a violat circa 50 de persoane şi a asasinat 12, fiind responsabil şi de peste 120 de jafuri. Numit „The Golden State Killer” (criminalul din Statul de Aur – n.r.), după supranumele Californiei, sau „primul hărţuitor nocturn”, el a fost descoperit în urma analizei ADN în apropiere de Sacramento, Capitala californiană unde s-au produs cele mai multe dintre crimele sale. Criminalul ducea un trai liniştit într-un cartier select, potrivit autorităţilor.

DeAngelo este suspectat că a comis 12 crime, în jur de 50 de violuri şi 120 de jafuri în California între 1976 şi 1986, potrivit FBI. El riscă acum să fie condamnat la închisoare pe viaţă. Vîrsta victimelor mergea de la 14 la 41 de ani. Majoritatea crimelor sale au avut loc în împrejurimile Sacramento, dar unele s-au produs în golful San Francisco sau în Sudul coastei californiene, pînă în Orange County. El intra prin efracţie în casele victimelor sale, le lega, iar apoi le viola. Primele două crime au avut loc în februarie 1978. Joseph James DeAngelo a fost poliţist în California în anii 1970, dar a fost concediat pentru un furt din magazine.

Ancheta care a stagnat timp de decenii a beneficiat de un reviriment spectaculos în ultimele şase zile. Şeriful a subliniat că frustrarea autorităţilor provocată de incapacitatea lor de a găsi acest violator şi criminal în serie atît de mult timp a jucat un rol important în dezvoltarea unei baze de date californiene de ADN, care conţine în prezent „două milioane de profile”. „The Golden State Killer” a fost subiectul cărţii autoarei americane Michelle McNamara „Şi voi dispărea în noapte”, publicată în acest an şi care va fi adaptată ca serial documentar de HBO.

Amnesty International critică dur Turcia: ‘Foloseşte starea de urgenţă pentru a slăbi opoziţia’

Regimul din Turcia trebuie să înceteze să mai folosească starea de urgenţă ca justificare pentru a închide activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi lideri ai societăţii civile, atrage atenţia organizaţia Amnesty International într-un raport făcut public Joi, citat de dpa. „Guvernul turc continuă să se folosească de starea de urgenţă pentru a diminua spaţiul opiniilor de opoziţie sau alternative”, se arată în raport. Turcia se află în stare de urgenţă de la 20 Iulie 2016, la cîteva zile după ce membri ai Armatei au încercat o lovitură de stat, în cele din urmă eşuată. De atunci, conform raportului, peste 107.000 de angajaţi din sectorul public şi-au pierdut locul de muncă şi peste 100.000 de persoane au fost anchetate penal. Peste 50.000 de persoane se află în continuare la închisoare, în aşteptarea procesului.

 „A venit momentul ca Turcia să ridice actuala stare de urgenţă şi măsurile draconice impuse odată cu aceasta şi care merg dincolo de orice măsuri legitime de combatere a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, înainte ca societatea civilă independentă şi critică să dispară din Turcia”, se menţionează în raport. Două dintre persoanele anchetate sunt lideri ai filialei din Turcia a Amnesty, Idil Eser şi Taner Kilic. Eser se află în libertate şi îşi aşteaptă procesul, în timp ce Kilic este în detenţie de aproape un an. 

Statele Unite au anunţat că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală

US Air Force a anunţat Miercuri că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III lansată de la baza Vandenberg, California, transmite AFP. Potrivit unui comunicat al Comandamentului forţelor aeriene americane responsabil cu forţa de descurajare, Air Force Global Strike Command, racheta a fost lansată la ora locală 05, 26 (12,26 GMT). „Un test este fiabil dacă racheta a fost lansată, dacă şi-a încheiat cursa în interiorul unui culoar de securitate determinat, dacă echipamentele i-au funcţionat corespunzător, dacă datele au fost primite şi dacă zona sa de impact corespunde ţintei stabilite”, a adăugat sursa citată. Deşi racheta „a atins ţinta preconizată”, testele şi analiza datelor nu vor fi publicate, adaugă comandamentul american. Acest test, primul de la începutul anului, era prevăzut de mai mult timp. În ciuda sfîrşitului Războiului Rece, Statele Unite au încă sute de rachete Minuteman III în silozuri de lansare de pe tot cuprinsul ţării. Pentru următorii 20 de ani, Air Force a planificat modernizarea rachetelor Minuteman III şi înlocuirea lor cu o nouă rachetă cunoscută doar sub numele de „Descurajare Strategică Terestră” sau GBSD, în engleză.

Este posibil ca Academia Suedeză să nu mai decerneze premiul Nobel pentru literatură în 2018

Academia Suedeză, a cărei reputaţie a fost pătată de acuzaţii de viol şi agresiune sexuală formulate împotriva soţului francez al unei poete care face parte din acest for de prestigiu, ar putea să nu mai decerneze premiul Nobel pentru literatură în 2018, a anunţat postul public de radio din Suedia (SR), citat de AFP. „Discutăm despre această posibilitate. Vom comunica un verdict în curînd”, a declarat Anders Olsson, secretarul permanent interimar al Academiei Sudeze, o instituţie ce a fost înfiinţată în 1786. Jurnaliştii de la SR afirmă că mai mulţi membri ai Academiei şi ai Comitetului Nobel au propus să amîne premiul Nobel pentru literatură din acest an şi să atribuie două recompense în 2019.

Criza a început în Noiembrie, în plină campanie #MeToo, atunci cînd cotidianul Dagens Nyheter a publicat mărturiile unui grup de 18 femei care au declarat că au fost agresate şi hărţuite sexual de un francez, Jean-Claude Arnault, soţul academicienei Katarina Frostenson, care şi-a anunţat apoi retragerea din Academie.

De atunci, Academia Suedeză a rupt orice legătură cu Jean-Claude Arnault şi a anulat toate subvenţiile acordate unui spaţiu expoziţional din Stockholm condus de cetăţeanul francez, frecventat de elitele culturale ale Suediei. Parchetul din Stockholm a anunţat la jumătatea lunii Martie că o parte a anchetei preliminare deschisă împotriva lui a fost clasată, din cauza prescrierii faptelor şi a lipsei de dovezi. Este vorba despre violuri şi agresiuni prezumtive, care ar fi fost comise între 2013 şi 2015. Faptele ce nu au fost deocamdată clasate nu au fost divulgate. Prin intermediul avocatului său, contactat de AFP, Jean-Claude Arnault a negat acuzaţiile formulate împotriva lui.

Decernarea premiului Nobel pentru literatură, însoţit în prezent de un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (863.000 de euro), a fost anulată doar de şapte ori începînd din 1901, anul înfiinţării acestor recompense prestigioase: în 1914 şi 1918, în 1935 şi, apoi, în 1940, 1941, 1942 şi 1943.

Lorzii îi aplică o nouă lovitură premierului Theresa May

Camera Lorzilor i-a aplicat Miercuri o nouă lovitură premierului britanic Theresa May, refuzînd – cu o majoritate clară – să acorde Guvernului puteri lărgite în vederea amendării legislaţiei după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters, potrivit news.ro. Camera superioară a Parlamentului britanic, majoritar proeuropeană, a adoptat cu 349 de voturi la 221 un amendament la proiectul legii Brexitului prin care obligă Guvernul să îşi aroge asemenea puteri doar atunci cînd miniştrii vizaţi consideră că este ”necesar” şi nu ”adecvat”, aşa cum doreşte Theresa May. Însă Camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic, va avea de spus ultimul cuvînt în acest domeniu. După un asemenea vot, însă, deputaţilor le va fi mai dificil să renunţe de bună voie la puterea lor legislativă în favoarea Guvernului, comentează Reuters. Theresa May subliniază că o asemenea măsură este necesară în vederea facilitării şi accelerării perioadei de tranziţie post-Brexit, în care legislaţia europeană urmează să fie încorporată în dreptul britanic.

Relația „touchy-feely” dintre Trump și Macron face deliciul umoriştilor de la ‘late-night talk show’-urile americane

Îmbrăţişările, ciudatele şi nesfîrşitele strîngeri de mînă, semnele de afecţiune: ziua lui Emmanuel Macron şi Donald Trump la Casa Albă a făcut deliciul umoriştilor de la ‘late-night talk show’-urile americane, relatează AFP, conform agerpres. Dacă înţelegerea şi comunicarea dintre Preşedinţii francez şi american au făcut deja să curgă multă cerneală, interacţiunile fizice sunt cele care au marcat spiritele săptămîna aceasta, a lor ‘touchy-feely relationship’, potrivit expresiei cizelate de Ashley Parker, jurnalistă la Washington Post. Daily Show, pe Comedy Central, animat de Sud-africanul Trevor Noah, a rezumat această ‘vizită de stat’ printr-un mic scurt-metraj alb-negru intitulat ‘Afacerea mîinilor’, pe un fond de muzică romantică, punînd cap la cap toate contactele între cei doi bărbaţi. Principala sursă de inspiraţie? Evocarea numeroaselor aventuri extraconjugale atribuite celui de-al 45-lea Preşedinte al SUA.

‘L-aţi văzut atingînd pe cineva în acest fel? El i-a făcut versiunea Stormy Daniels’, a spus Jimmy Kimmel la ABC, cu referire la actriţa porno care a afirmat că a avut o relaţie sexuală cu magnatul în domeniul imobiliarelor şi a fost plătită de Michael Cohen, avocatul personal al lui Trump, cu puţin timp înainte de alegeri, ca să tacă. ‘Atunci cînd Preşedintele Emmanuel Macron l-a salutat pe Preşedintele Trump, el l-a pupat pe ambii obraji. Din reflex, Michael Cohen a scos imediat şi i-a oferit 130.000 de dolari lui Macron’, a adăugat, în aceeaşi linie glumeaţă, Conan O’Brien la TBS.

Ciudatul episod în timpul căruia, în Biroul Oval şi în faţa camerelor de filmat din întreaga lume, Preşedintele american s-a apucat să scuture firele de mătreaţă de pe costumul invitatului său francez, a suscitat de asemenea multe comentarii, semnificaţia acestui gest dînd naştere unei multitudini de interpretări. ‘Cum să discuţi (cu Donald Trump) cînd el te umileşte în public?’, a spus Trevor Noah, zîmbind. ‘Dacă aş fi Macron, aş fi ripostat’, a continuat el, adăugînd că a fost impresionat de ‘calmul’ Preşedintelui francez, care ‘a gestionat’ perfect (situaţia).

‘Domnule preşedinte, Macron este în continuare acolo, zîmbitor, după ce a petrecut două zile cu dv… Acestea nu sunt fire de mătreaţă, este cocaină!’, a decretat Stephen Colbert pe CBS. ‘Ştiu că este un clişeu, însă aceasta este o bromance!’, a conchis Trevor Noah pentru a rezuma relaţia dintre cei doi, recurgînd la acest neologism născut din combinarea cuvintelor ‘brother’ şi ‘romance’.

Cei doi lideri nu au reuşit să se vadă Miercuri, în a treia şi ultima zi a vizitei Preşedintelui francez, însă Donald Trump a promis că va privi la televizor, de la Casa Albă, discursul ‘prietenului’ său Emmanuel Macron susţinut în Congresul SUA. ‘Va fi EXCELENT!’, a prezis Trump fără ezitare.